Οι Λαοί της Θάλασσας είναι ένα ρομαντικό μυστήριο που απασχολεί ιστορικούς, γλωσσολόγους και αρχαιολόγους που ασχολούνται με την περίοδο από περίπου το 1.200 έως 1.000 π.Χ. Οι Λαοί της Θάλασσας αναφέρονται με αυτό το όνομα από Αιγυπτιακά κείμενα που γκρινιάζουν για τις επιδρομές τους ή που κομπάζουν για τις νίκες των Φαραώ εναντίον τους.
Την περίοδο των Λαών της Θάλασσας καταστράφηκε η αυτοκρατορία των Χετταίων, συρρικνώθηκε η επιρροή της Αιγύπτου, κατέρρευσε ο Μυκηναϊκός πολιτισμός, και σημειώθηκαν καταστροφές στα παράλια της σημερινής Συρίας, Ισραήλ και Κύπρου.
Διαβάζοντας την βιβλιογραφία, θα συμπεράνετε, ίσως και σεις, ότι η βίαια αυτή ιστορία ίσως αντανακλάται στην Ιλιάδα, την Οδύσσεια και όλες τις τραγωδίες που ακολουθούν.
Σαν Λαοί της Θάλασσας αναφέρονται, οι Peleset (Πελασγοί), (Tjekker) Τευκροί (θρακο-Τρώες), Shekelesh (Σκολοτοί (Θράκες) ή Σικελοί;), Denyen (Δαναοί) και Weshesh (Βησσοί (Θράκες ή Αχαιοί;)). Δεν έχω καμία όρεξη να πάρω θέση, δεν είμαι ειδικός, αλλά οι Κρητικοί τι έκαναν εκείνη την περίοδο;
Το πράγμα περιπλέκεται. Θυμάστε τον Δαυϊδ και τον Γολιάθ του παραμυθιού; Αρχαιολογικές ανασκαφές στο Ισραήλ, από ντόπιους, δείχνουν ότι οι Φιλισταίοι (Πελασγοί;) είχαν αγγεία που έμοιαζαν με τα μυκηναϊκά της εποχής, και ότι ο Γολιάθ φορούσε μυκηναϊκό εξοπλισμό. Λες, οι λεβέντες, μετά την Τροία να πέρασαν και από κει; Τα αγαπώ αυτά τα παραμύθια και τους ψιθύρους. Που είδα ότι η «Τήνος» έχει σχέση με «τανωθ», το σημιτικό φίδι;
Ο Αντώνης δεν έχει σχέση με όλα αυτά. Βρέθηκε στην Τήνο. Τα ελληνικά του είναι άπταιστα. Θέλει τσίγκλισμα για να εξωτερικεύσει Μεσογειακή προέλευση. Τα παιδιά του ίσως να μην την θυμούνται καθόλου. Ο Αντώνης είναι της Θάλασσας.
Υπάρχουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία, δική μας και ξένη για τις εμπορικές σχέσεις Μινωϊκής Κρήτης και Αιγύπτου των Φαραώ. Υπάρχουν επίσης αιγυπτιακές αναφορές για ανταγωνισμό και εχθροπραξίες με του Χεφτίού ή Κεφτιού που εικάζεται ότι αφορά στην Κρήτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το Κάτω Κλείσμα (ή επίτηδες το έγραψες «Κλέισμα»;) στους Danuna...