Η λειψυδρία έχει πολλές πτυχές. Ο ξενοδόχος που άγχεται για την εξυπηρέτηση των πελατών. Η νοικοκυρά που δεν ανέχεται σκονισμένη σκάλα. Ο εστιάτορας. Ο Αθηναίος που θέλει να ξεκουραστεί στην πισίνα του. Τα άγρια πουλιά που μάταια ψάχνουν μια γούρνα σε κάποιο στεγνό λαγκάδι.
Η Τήνος μέχρι που ανακάλυψε τον συμβατικό τουρισμό (οι προσκυνητές δεν είχαν πολλές απαιτήσεις), ήταν αγροτικό νησί. Δύσκολη η αγροτική ζωή… Είναι στενοχώρια να μην μπορείς να ποτίσεις τις ντομάτες ή το καλαμπόκι, που φύτεψες, μοιρολατρικά, επειδή έτσι έκαναν οι παππούδες σου και από αυτό ζεις το καλοκαίρι. Περί αυτού πρόκειται. Δεν έχεις νερό, δεν ζεις.
Ποτέ δεν περίσσευε νερό, ούτε το 1960, που θυμάμαι, ούτε παλαιότερα, αν κρίνω από τα αυστηρά ωράρια χρήσης του κοινοτικού υδραγωγού: «από την ώρα που θα πάει ο ήλιος στην Αγία Υπακοή, μέχρι να ανέβει δυο καλάμια.», κάτι σαν 6:15 με 8:00…
Οι παλιοί είχαν δεξαμενές παντού. Άλλες για πόσιμο βρόχινο, «χαβούζες» για πότισμα, στέρνες στα λαγκάδια με πρόχειρες «βάνες» από ένα κομμάτι ξύλο και ένα κουρέλι. Έτσι μεγάλωσαν οι περισσότεροι εν ζωή μεσήλικες Τηνιακοί.
Υπάρχει συζήτηση για «φράγματα». Υπάρχουν δύο ειδών: αυτά που γίνονται για τους χωματουργούς, και είναι άχρηστα για νερό, και τα άλλα. Θα χρειαστούν φράγματα, μικρά, μετά από τίμια μελέτη και με κοινωνική συναίνεση.
Στα χρόνια που έρχονται, θα έχουμε ιδιωτικές δεξαμενές, για πόσιμο, λάτρα και πότισμα. Νομίζω ότι πολλά από τα σπίτια που χτίζονται πρέπει ήδη να έχουν τέτοια υποδομή. Μπορούσαν οι φτωχοί του 1950, μπορούμε και εμείς. Μόνο να μην ισχύει το «άδειες κι αυτές», του Σεφέρη.
Τελικά είναι θέμα τρόπου ζωής και έλλειψης αλαζονείας. Η ημιμάθεια και τα συμπλέγματα συνεπάγονται αλαζονεία. Θέλει τόλμη για να ξεπεραστούν. Το όφελος είναι η ειλικρίνεια
ΑπάντησηΔιαγραφήο ιδιώτης θα κάνει αυτό που μπορεί να κάνει. Η Αυτοδιοίκηση θα κάνει χωματουργικά και εγκαίνια με παραδοσιακούς μεζέδες
ΑπάντησηΔιαγραφήμερικά νησιά έχουν ήδη αφαλάτωση
ΑπάντησηΔιαγραφήνομίζω ότι το μυστικό, παλιά ήταν η αυστήροτητα στην διαχείρηση. Αυτό που λές πότισμα με τις ώρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αυστηρότητα δεν ήταν κάτι που επέβαλε καποιος γελοίος "καμπόσος", ήταν η αυτόματη κοινωνική συναίνεση
ανώνυμε 8:37,
ΑπάντησηΔιαγραφήυπάρχουν συστήματα ανεμογεννήτρια-αφαλάτωση, όπυ η ανεμογεννήτρια κινεί απ' ευθείς τους μηχανισμούς πιεστικών για την αφαλάτωση, παρακάμπτοντας την ηλεκτροπαραγωγή.
Κατα σύμπτωση, η αιολική ενέργεια προσφέρεται για αφαλάτωση, γιατί το προϊόν, το νερό, σε αντίθεση με το ηλεκτρικό ρεύμα, αποθηκεύεται εύκολα.
Η αιολική παραγωγή ηλεκτρικού, τελικά προσκρούει στην αδυναμία «αποθήκευσης».
Η αφαλάτωση ωστόσο, όπως καθε μηχανικό μέσο είναι «έσχατη ανάγκη», κάτι σαν την «μεταφορά» δεν είναι «λύση»
στου κουφου την πορτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήνα δεις αύριο, γενικολογίες, Συριανά λουκούμια, για ρώτα!
Υπάρχει έργο για φράγμα κοντα στο Αγάπι. Είναι μεγάλο, δεν έιναι «ψευτοφράγμα». Το νερό είναι σαν της Ζωδεμένης και μπορεί να λύσει το πρόβλημα της Τήνου αν μαζευτεί. Χωράει περισσότερο από ότι θα χωρούσε η Λειβάδα. ΟΙ κάτοικοι το δέχονται. Οι οικολόγοι το δέχονται (αντιδρούν στον δρόμο που πρεπει να γίνει, αλλά πως θα γίνει φραγμα χωρίς δρόμο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Δήμος έστειλε πρότσαη στην Περιφέρεια που ούτε που το εξέτασε. Τι Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή;
Δρόμους θέλεις να πεις ανώνυμε 6.54Δρόμους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μετά τη φαρσο-κωμωδία της Λίβαδας περιμένεις να σας εμπιστευτεί κανείς? Καταστρέψατε μια πανέμορφη, προστατευόμενη περιοχή, το πιο ωραίο ίσως μονοπάτι της Τήνου και συνεχίζεται να παίζεται με τα παιχνιδάκια/κουβαδάκια/φορτωτάκια σας ακόμη. Σοβαρή εικόνα διαχείρισης... Τί θα γίνει μ'αυτό το κουφάρι αλήθεια? Μήπως να το αποκαταστήσουμε πριν πάμε να 'θάψουμε' κι άλλη πανέμορφη περιοχή?
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κατασκευή του φράγματος Γριζα είναι απλά η δικαιολογία για να ενωθεί με δρόμο το Αγάπη και η Βολάξ… και μάλιστα μέσα από προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους . ο Κύριος που θέλει το έργο και το προωθεί, δε νομίζω ότι σκέφτεται το νερό, έχει άλλους λόγους, τους δικούς του… Ζ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να λέμε τις αλήθειες... τα σέβη μου ανώνυμε 7.48
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε 7,48 όπως τα λές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν μαζευτεί το τόσο νερό εκεί πώς θα μεταφέρεται σε όλη την Τήνο αφου θα φτάνει για όλους.Με εργονοβόρα αντλιοστάσια και ανεμογενήτριες και άντε πάλι.
κοίτα να δεις διάλογος για πράγματα που δεν έχω ιδέα. Καλησπέρα (και σε λίγο καληνύχτα)σε όλους και καλή φώτιση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίστε όλοι πιο σοφοί από μένα, αλλά ενας σοφός γέρων μου είπε κάποτε, «τα σωστά πράγματα είναι τα απλά, αυτά που καταλαβαίνεις με κοινό νου».
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχουνε πάθος με τεράστια έργα που δεν ανταποκρίνονται ούτε στη κλίμακα του νησιού, αλλά και ούτε μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Γιατί αγνοούν τα μικροφράγματα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν ένα σωρό χωματόδρομοι δίπλα από λαγκαδιές, γύρω έχει παντού χωράφια, αν φτιάξετε μικροφράγματα, δίνετε νερό στους γεωργούς, και την ευκαιρία να ξανάκαλλιεργήσουν χωράφια που χρόνια δεν τα φυτεύει κανένας, με το νερό που θα μαζευτεί εμπλουτίζετε το υπέδαφος και ξαναζωντανεύει –πρασινίζει η γύρω περιοχή, άσε που βρίσκουν νερό λαγοί πέρδικες κ.α.
Το ίδιο έκαναν οι παλαιότεροι στα λαγκάδια. Εγώ μεγάλωσα βλέποντας παντού τέτοιες κατασκευές. Ας είναι και μισό μέτρο μεγαλύτερες σήμερα, αλλά γιατί δεν γίνονται; Γιατί δηλαδή όλα τα έργα πρέπει να είναι τερατώδη; να κάνουν μία ολόκληρη περιοχή νταμάρι και στο τέλος να αναρωτιόμαστε και αν θα λειτουργήσει;
δυστυχώς τηθύ, όλοι θέλουν την επίτευξη του καλύτερου, του μεγσλύτερου. Αυτή είναι η καλοπροαίρετη εξήγηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια φίλη μου λέει: τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια….
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μεγαλύτερο δεν είναι και πάντα το καλύτερο.εχει να κάνει με το αντικείμενο που συζητάμε. σεβαστή η καλοπροέρετη εξήγηση σου.αλλα δέν τους δικαιολογεί.
τηθύ, μισό γεμάτο
ΑπάντησηΔιαγραφή