Μετά από βαριές συζητήσεις λέω να το καθιερώσω... λουλούδια, νοσταλγίες, τέτοια. Μου θύμισε όμως ο «ανώνυμος» τις μεγάλες μου αγάπες, τις βελανιδιές. Τις φύτεψα τέλη χειμώνα, τους δίνω κάτι λιγότερο από ένα λίτρο νερό στην κάθε μια, την εβδομάδα... Είναι πολυτέλεια. Μην αναλογιστώ το πετρέλαιο που χρειάστηκε για τα λάστιχα...
Έχουν φυτρώσει όλες. Όπου είχα βάλει τρία ή πέντε βελανίδια, θα πρέπει να κάνω ευθανασίες (ανατριχιαστική ιδέα, αλλά πρέπει, βελανιδιές είναι, δεν είναι γκαζόν). Αυτή η μύτη, λίγο ροζ, από την ημιτελή χλωροφύλλη, μου φτιάχνει την διάθεση.
...ημιτελής χλωροφύλλη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι μπράβο. Ας υιοθετήσει καθένας απο μας μερικά δένδρα. Υπάρχουν χώροι.Μέσα σε λαγκαδιές,στις άκρες των δρόμων . Ψάξτε και θα βρήτε πολλούς και μακριά απο κατσίκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια σου pathfinder,
ΑπάντησηΔιαγραφήανήρτησα την φωτογραφία που ζήτησες στο «αλλαγή τοπίου» 2-3 πιο πίσω...
Ναι την είδα . Να προσθέσω οτι υπάρχουν πολλά σημεία που απο παλαιότερες φωτογραφήσεις μπορούν να συγκριθούν με σημερινές. Ετσι για να θυμόμαστε τη γή που χάνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα είναι ένα ωραίο σαφάρι αν μερικοί εδώ μέσα ξαμοληθούμε για την καλύτερη φωτογραφία - σε σύγκριση με μια παλιά πάντα.
Τί λές?
Ξέχασα να σου καλημέρα .
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς γίνουμε οι σπορείς του σπόρου, ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να συνεχίσουν να ζουν σε αυτό τον όμορφο πλανήτη".
Η καταστροφή των δασών προχωρά με ξέφρενο ρυθμό, ενώ οι προσπάθειες αναδάσωσης με φύτευση δασικών δέντρων, όσο καλά οργανωμένες και αν είναι, δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα. Μερικές φορές μάλιστα η επιλογή φυτών ακατάλληλων για τις οικολογικές δυνατότητες μιας περιοχής μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όπως πτώση του υδατικού ορίζοντα, εξάντληση της γονιμότητας του εδάφους και έντονη αλλοίωση στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Τέλος, τα φυτευόμενα δενδρύλλια συχνά μαραίνονται και πεθαίνουν.
Η πιο γρήγορη, οικονομική και αποτελεσματική μέθοδος για την αναβλάστηση στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι η σπορά με αεροπλάνο, μιας μεγάλης ποικιλίας σπόρων, που εμπεριέχονται σε σβόλους από αργιλόχωμα.
Προκειμένου όμως να πετύχει το έργο της αναδάσωσης στη χώρα μας, πάνω από όλα χρειάζεται να υιοθετηθεί η απλή και συγκριτικά αδάπανη αυτή μέθοδος από τη Διεύθυνση Δασών. Ας αντικατασταθούν οι δενδροφυτεύσεις με σπορές στα βουνά και τους λόφους. Ας γίνει η προσπάθεια για αναβλάστηση της άγονης γης η πρώτη προτεραιότητα.
Διάβρωση των εδαφών, πλημμύρες, κατολισθήσεις, ταπείνωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, μείωση του οξυγόνου της ατμόσφαιρας, σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και μετατροπή εύφορων εκτάσεων σε έρημους: Το βαρύ τίμημα του "δάσους που χάνεται".
Μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που για τη χώρα μας μπορεί να αποτυπωθεί σε μερικά μόνο νούμερα. Μέσα σε 27 χρόνια ( 1962 - 1988 ) χάθηκαν 4.726.305 στρ. δάσους, το 16% δηλ. της δασικής μας έκτασης. Από την άλλη πλευρά η αναδάσωση προχωρά με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς σε σύγκριση με άλλες χώρες, 50 - 55. 00 στρέμματα το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι για να μπορέσει να αποκατασταθεί σε μερικές δεκαετίες η οικολογική ισορροπία στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναδασώνεται έκταση πάνω από 1,2 εκ. στρέμματα το χρόνο ( στοιχεία από τη μελέτη - πρόταση της ΠΕΤΔΔΥ).
Για χρόνια όμως, παρά τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης με φωτιές που απειλούν να "αποτελειώσουν" και τα τελευταία εναπομείναντα δάση, η προσπάθεια για την αναβλάστηση των βουνών και των λόφων της Ελλάδας παραμένει μια απλή σκέψη.
Η σπορά με μίγμα σπόρων τυλιγμένων σε στρώμα από αργιλόχωμα μπορεί να δώσει, στο άμεσο μέλλον, τη λύση για την αναβλάστηση των βουνών και λόφων της χώρας
Ο Masanobu Fukuoka, φιλόσοφος αγρότης
Αν και σπούδασε φυτοπαθολόγος, είναι ο εμπνευστής της μεθόδου της φυσικής καλλιέργειας. Καλλιεργεί στην πατρίδα του οπωροφόρα δέντρα, λαχανικά και σιτηρά χωρίς βοτάνισμα, όργωμα και κατεργασία του εδάφους.
Τις γεωργικές μεθόδους του μεταφέρει και υλοποιεί στη χώρα μας ο κ. Μανίκης ο οποίος και μετέφρασε στα τα βιβλία του: " Η φυσική καλλιέργεια: Η θεωρία και η πρακτική της πράσινης επανάστασης" και " Η επανάσταση Θεού Φύσης και Ανθρώπου".
ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΤΟ ΣΤΕΙΛΩ . ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΚΑΙ ΣΒΗΣΤΟ. Μ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ
καλά έκανες και το έστειλες pathfinder, εκτός από το ότι ο κόσμος διαβάζει τα σχόλια, θα το κάνω ανάρτηση μια από αυτές τις μέρες. Όσο και αν σου φαίνεται φαιδρό, το εμπόδιο σε μαζική δενδοφύτευση είναι τα κατσίκια. Θέλει πολυ σίδερο για να φράζεις...Κάνε την διαδρομή Αετοφωλιά-Πλατειά, ο εργολάβος είχε υποχρεώση να δενδροφυτέυσει. Σειρές τα όρθια πλέγματα. Και όπου ξεράθηκαν τα δεντράκια (ποτίστηκαν μία φορά πέρυσι το καλοκάιρι)...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα υπάρχει τρόπος αγαπητέ. Μέθοδος Masanobu Fukuoka . Ψάξε το στο google. Δεν υπάρχουν άλλωστε παντού κατσίκια. Και δεν τρώνε ΟΛΑ τα φυτα.
ΑπάντησηΔιαγραφή