Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Πεζούλες


Δύσκολο να περιγράψω σε αυτούς που δεν το έχουν δει... Αυτό το τοπίο κάποτε συντηρούσε μια οικογένεια. Οι πεζούλες φυτευόταν κριθάρι. Τέτοια εποχή θα είχε πρασινίσει, αφού θα είχε φυτευτεί Οκτώβριο μήνα. Οι πεζούλες, στην βάση τους ίσως είχαν αμπέλια. Σε αυτήν την περιοχή δεν έχει τρεχούμενο νερό άρα μόνο ό,τι ζει από τις βροχές και την υγρασία του Βορείου Αιγαίου.

Το «κατ'κιό» ήταν κανονικό σπιτάκι, αγροικία, δεν έχει σημασία τι θα το έλεγε κανείς. Ωστόσο η οικογένεια θα έμενε εκεί ή κατά την σπορά, ή το θέρος. Η έκταση απέναντι ήθελε μια βδομάδα να οργωθεί και να σπαρθεί και άλλη μια ίσως δύο βδομάδες για το θέρος και το αλώνισμα και το λίχνισμα. Το κουβάλημα ήταν επί πλέον. Με το χωριό 2-3 ώρες απόσταση, ήταν προτιμότερο να μείνουν οι άνθρωποι εκεί μέχρι να τελειώσουν τις δουλειές τους.

Η Τήνος σήμερα έχει περίπου 7.000 κατοίκους. Περίπου 1.000 ασχολούνται με γεωργία, αποκλειστικά. Πριν 500 χρόνια η Τήνος ίσως είχε 30.000 κατοίκους, όντας το μοναδικό μη Τουρκοκρατούμενο νησί. Για αυτό όλη η Τήνος είναι χειροποίητη, με πεζούλες που κρατούσαν το λίγο αλλά «γλυκό» χώμα. Για να ταΐσει τους πεινασμένους.

5 σχόλια:

  1. Χωρίς να είμαι αγρότης νομίζω αυτό που έκανε βιώσιμο τον τρόπο ζωής τότε ήταν το οικογενειακό περιβόλι που εξασφάλιζε ένα βαθμό αυτονομίας. Χωρίς έξοδα για supermarket και μαναβική, χωρίς προσταγές μόδας και life style, με σχεδόν ανέξοδο μεταφορικό μέσο (άλογο, μουλάρι, γαϊδούρι) και χωρίς άλλα περιττά έξοδα, μια οικογένεια μπορούσε να ζήσει δουλεύοντας με τον τρόπο που περιγράφει ο αμμοδύτης και απλά να επιβιώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κριθάρι, κριθάρι, κριθάρι, κριθάρι
    Μούστος, μούστος
    Σύκα
    Όσπρια
    Τα άλλα ήταν πολυτέλεια

    Χωρίς κριθάρι δεν υπήρχε ψωμί, για μας, πίτουρα για τις κότες και τα μικρά ζώα και άχυρα για τα ζώα που αναφέρεις

    Τα σταφύλια ήταν για μετρητά και για να ξέχνιουνται οι καημοί

    Τα σύκα για γλυκό

    Όσπρια για πρωτεΐνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντα μια οικονομία κρινόταν από το βαθμό της αυτάρκειάς της. Σήμερα δεν είναι αυτό το κριτήριο αλλά που θα βρεις το πράγμα φτηνότερα. Ρύζι από κίνα, τσάι από ινδία βρακιά από κίνα, βαμβάκι από αίγυπτο και πάει λέγοντας. Το σημερινό σύστημα δε θα περπατήσει για πολύ γιατί καταστρέφει τον άνθρωπο, την ηρεμία και τη ζωή.

    Παλιότερα το ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού που πήγαινε σε τρόφιμα ήταν 40%. Σήμερα είναι περί το 20%. Παλιότερα το κύριο μέλημα ήταν η παραγωγή τροφής. Σήμερα θέλουμε κι άλλα πράγματα. Τα τρόφιμα τα υποτιμούμε αλλά είναι το μεγαλύτερο αγαθό που θα το εκτιμήσουμε σε δύσκολες εποχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως τα έγραψες αντίθετα τα ποσοστά Ανώνυμε? Δεν νομίζω πως παλαιότερα το 40% του οικογενειακού προυπολογισμού πήγαινε σε τρόφιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί δεν μας βάζεις μαγαλύτερες φωτογραφίες να τις χορταίνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή