Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Πρόχειρος οδηγός


Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Και μία μικρή δική μου συμβουλή με τα μάτια της επισκέπτριας προς την ανώνυμη 9:32 που προσπαθώ να ακολουθώ όταν δεν έχει καύσωνα. Περπάτησέ την. Ένα δίωρο την ημέρα πεζοπορία ή βόλτα είναι αποκαλυπτικό. Οι άνθρωποι σου πιάνουν μόνοι τους συζήτηση να σου πουν ιστορίες με μια περηφάνια για τον τόπο τους. Πολιτισμός. Είναι τελικά η Τήνος το νησί ενός πολιτισμένου κόσμου.

7 Ιουλίου 2009 11:08 μμ

Που θα έστελνα ανώνυμη επισκέπτρια που έρχεται με αυτοκίνητο στην Τήνο; Δύσκολο… αλλά να που και άλλοι θέλουν να βοηθήσουν...

Αγαπητή ανώνυμη:

Η Τήνος είναι ένα περίεργο νησί με διχασμένη προσωπικότητα. Πρώτα από όλα υπάρχει η επικάλυψη του νεοελληνισμού, ό,τι κόλλησε από τα πρότυπα της τηλεόρασης και του Νίτρο. Από το τελευταίο, δόξα τω θεώ, ελάχιστα πράγματα. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές έχουν την μεσαία εκδοχή των beautiful people, ιδίως τα Σ/Κ του καλοκαιριού. Λίγο ο Τριαντάρος Μπερδεμιάδος, ΒΑ και Α της Χώρας.

Η Καρδιανή έχει επίσης ορισμένους “in” αλλά είναι τόσο μαγευτικό το χωριό που συγχωρεί τα πάντα. Αν έπρεπε να πω πιο είναι το ωραιότερο χωριό θα έλεγα «η Καρδιανή».

Κάτω από το νεοπλουτίστικο στρώμα, υπάρχει το ελληνορθόδοξο. Αυτό καλλιεργήθηκε μετά το 1824, με την «εύρεση» της θαυματουργής εικόνας. Να πας να δεις την εικόνα, κάτω από τα διαμάντια, άκουσα γράφει “A.M.” δηλαδή Ave Maria. Η προηγούμενη θαυματουργή εικόνα είναι στο Βρυσί.

Κάτω από το ελληνορθόδοξο υπάρχει το καθολικό το πιο πρόσφατο σε γαλλική παραλλαγή, το παλιότερο σε βενετσιάνικη. Η Τήνος ήταν η τελευταία κτήση, ή έδαφος (ανάλογα τι προκατάληψη έχεις) της Γαληνότατης στο Αιγαίο.

Κάτω από το Βενετσιάνικο υπάρχει, αλλά δεν φαίνεται, το Βυζαντινό ή Ρωμαϊκό, θα έλεγα εγώ, κάτω από αυτό το Ελληνιστικό, και μετά πάει μακριά η βαλίτσα, δεν υπάρχουν πολλά αρχαία ευρήματα, αλλά υπάρχουν.

Να ανέβεις στο Ξώμπουργο, το Κάστρο. Έπεσε στους Τούρκους το 1715, αλλά υπήρξε «κάστρο» σε αρχαίους χρόνους και έχει και ανασκαφές του 4ου αιώνα στους πρόποδες. Από το Ξώμπουργο βλέπεις την Σύρο, την Σέριφο, την Σίφνο, την Ρήνεια, την Δήλο, την Μύκονο, την Ικαρία, την Χίο και, αν είσαι τυχερή, την Σκύρο. Αν είσαι πρωινή, να είσαι εκεί πριν την ανατολή, αν είσαι νυκτερινή, με νέα σελήνη στις 21 Ιουλίου, θα έχεις αστροφεγγιές αξέχαστες.

Από το Κάστρο, θα δεις ότι η Τήνος έχει διακριτές περιοχές. Την Χώρα, που είναι περίπτωση από μόνη της, τα Πάνω Μέρη (Φαλατάδος Στενή), που είναι γοητευτικά με θαυμάσιους ανθρώπους και αυθεντικό φαγητό, τα Κάτω Μέρη, 100% καθολικά, λίγο παραμελημένα αλλά ενδιαφέροντα. Στα Κάτω Μέρη, να πας στα Λουτρά, στο μουσείο που κάποτε ήταν η σχολή των Ουρσουλινών. Επίσης, στην Βωλάξ και το Αγάπι. Το πρώτο έχει γίνει λίγο της μόδας αλλά έχει βελανιδιές μέσα σε γρανιτικά βράχια. Το δεύτερο είναι (όπως τα περισσότερα) μεσαιωνικό χωριό. Το Σκλαβοχωριό είναι επίσης 100% αυθεντικό, και είναι το μόνο ορθόδοξο χωριό στα καθολικά μέρη.

Τα Κάτω Μέρη τελειώνουν στα 4 χωριά, ένα από αυτά είναι το Κάτω Κλείσμα, το όνομα του οποίου είναι από τον μεσαιωνικό φεουδαρχικό όρο για περιφραγμένο περιβόλι. Έχει και την παλιότερη σύγχρονη εκκλησία που ανακαινίσθηκε το 1760. Από την Αετοφωλιά θα πας στα Πλατειά και τα Έξω Μέρη, και θα περάσεις από τα μέρη στα οποία συχνάζουν γεράκια, φίδια και βατραχάκια. Ο χάρτης έχει αυτήν την διαδρομή «πράσινη» αλλά κάτι φωστήρες την χαρακτήρισαν, μια νύχτα πονηρή, «βιομηχανική ζώνη».

Να πας οπωσδήποτε στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο. Είναι τόσο καλοφτιαγμένο που αναιρεί τόνους κιτς από όλη την Ελλάδα. Ο Πύργος είχε κάποτε αυθεντικό γαλακτομπούρεκο, τώρα, το 2009, δεν ξέρω τι κάνουν. Ο Πάνορμος είναι συμπαθής. Αν οι κάτοικοι των Κάτω Μερών είναι οι παλιότεροι αυτόχθονες, οι κάτοικοι του Έξω Μερών είναι οι πιο πρόσφατοι και γενικά συμπαθείς.

Η Τήνος υπήρξε σε όλον το μεσαίωνα τόπος μετοίκησης ή καταφύγιο προσφύγων, και έτσι έχουμε κάθε καρυδιάς καρύδι. Η Τηνιακή προφορά, λένε, είναι από την Χαλκιδική του 10ου ή 11ου αιώνα, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.

Αν κάνεις μπάνιο, ιδίως αν είσαι λίγο …ιδιότροπη, να πας σε παραλίες που δεν έχουν κτίσματα, καλού κακού. Αν αντέχεις περιπέτεια και περπάτημα και αντέχεις στην δίψα και τις κακουχίες, να πας στον Πλατύ Γιαλό, ίσια κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, κάπου ανάμεσα Αετοφωλιά και Πάνορμο, στην Βόρεια Τήνο. Το μόνο μέρος που δεν θα βρεις ψυχή (αλλά αστειεύομαι, μην το αποτολμήσεις μόνη σου. Βέβαια, αν πας λίγο δυτικά, προς την Καμένη Σπηλιά θα είσαι σε falco eleonorae territory… κι αν κάνεις google αυτές τις λέξεις θα δεις άλλες ιστορίες, δικές μου και του παπα Αντώνη!). Όλες οι παραλίες της Βόρειας Τήνου, με βοριά, βγάζουν, καμιά φορά, τα σχετικά σκουπίδια. Στην Νότια Τήνο δεν έχει αυτό το πρόβλημα αλλά, όπου έχει δρόμο, έχει κτίσματα και κόσμο…



Πριν φύγεις από το νησί, να ξανανέβεις στο Ξώμπουργο.

Η πρώτη φωτό είναι το Ξώμπουργο και ο Τριπόταμος (από τον Μουντάδο), κάποιο απόγευμα, και η δεύτερη, η Στενή, ο Φαλατάδος το Ξώμπουργο, και, στο βάθος, η Γυάρος, από τον Προφήτη Ηλία στον Τσικνιά, κάποιο βράδυ. Ο Πλατύ Γιαλός είναι η παραλία στην φωτό της 5ης Ιουλίου (πάνω από ...την Αμερικανική σημαία).

Πω πω, βγήκε σεντόνι… Μήπως να γράψω έναν οδηγό της Τήνου;… Θα έβαζα τον κ. Mazower να κάνει την ιστορική επισκόπηση…

15 σχόλια:

  1. Γράψε,γράψε...Εγώ θα "σε" διαβάσω...
    Ωραία ανάρτηση, κι ας έχει μόνον μια φωτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίες διαδρομές έχει και μεταξύ Αγάπι και Φαλατάδο αλλά τελευταία φορά που πέρασα είχε χωματόδρομους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι παραλίες δυτικά του Αγίου Ρωμανού είναι πολύ καλές και δεν έχουν πάρα πολύ περπάτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να γράψεις έναν οδηγό. Οι περισσότεροι αφορούν τα 2/3 ή 3/4 του νησιού και είναι διαφήμιση για καφετέριες και ενοικιαζόμενα. Ασε που πριν την ανακάλυψη της εικόνας είχε μονο τους Φοίνικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο αμμοδύτη μας ταξίδεψες πρωι,πρωι σε όλη την Τήνο.

    Διαδρομές που κάναμε κάθε καλοκαίρι στα 18-20 με τις μηχανές.

    Το Ξώμπουργο είναι φανταστικό είτε έχει αέρα είτε όχι.

    Παλιά όταν η κολυμπήθρα είχε χωματόδρομο λέγαμε πότε θα αναπτυχθεί κλπ, σκεφτόμασταν τότε μόνο με το κάτω κεφάλι.

    Τώρα δεν θέλω να την βλέπω ούτε απο πάνω απο τον δρόμο.Ο ξένος κόσμος ήρθε και φύγαμε εμείς.

    Βέβαια αυτή η αλλαγή με έκανε να ψάξω και άλλες παραλίες στην Τήνο,Μαλί,Κουμελάς.

    Εκεί έχεις την αίσθηση ότι οχρόνος έχει σταματήσει.Βέβαια η διαδρομή είναι λίγο δύσκολη.

    Να ξέρεις αμμοδύτη πως μας αρέσουν οι παλιές ιστορίες ,μπορεί να σου έχει διηγηθεί ο πατήρ Αντώνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καρδιανή το πρωί που θα έχει δροσιά. Ωραίο δροσερό νερό στις βρύσες. Πίνεται; Εγώ το ήπια. Τόσο σπάνιο σε κυκλαδονήσι να βρίσκεις τρεχούμενο νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συχνά, όταν δεν έχω τι να κάνω πάω στην Καρδιανή για νερό. Και στο Σμαρδάκιτο πίνεται και στα Δυό Χωριά, και στην Καλλονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά το πας.

    Ο Φιλιππότης λέει το tinos.biz σήμερα, δεν θα ξανασχοληθεί με την Τήνο "μπούχτησε" !!!!!!!!

    Άσε λοιπόν τα Α.Μ. κατά μέρος, είναι χιλιοειπωμένα κι ασχολήσου με τα υπόλοιπα.

    Κάτι θα βγεί νάσαι σίγουρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σας ευχαριστώ πολύ, εσένα και την ανώνυμη. Μελετάω τις αναρτήσεις και προετοιμάζομαι ψυχολογικά. Οι πρώτες βόλτες θα είναι στο Ξώμπουργο, falco eleonorae territory και το μουσείο μαρμαροτεχνίας.
    Η παραλία πάνω από την... αμερικάνικη σημαία μοιάζει πολύ ελκυστική για να μην τη δοκιμάσω και θα με κάνεις να πάω έστω και μόνη μου.
    Όσο για την ίδια τη σημαία, είχε πολύ πλάκα αυτή η ανάρτηση και τα σχόλια των "αντιστασιακών". Μήπως πρέπει να το κάνεις πιο συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε στις 3,52
    το νερό πίνεται είναι καλό έχει και άλλες βρύσες παρα μέσα με ίσως καλύτερο νερό.
    Το νερό είναι βουνίσιο και όσο ο αμμοδύτης φυτεύει βελανιδιές και αμπέλια και τα καλιεργεί με τον παραδοσιακό τρόπο θα είναι καλό γιατί ουσιαστικά ολα τα νερά σχετίζονται με το οροπέδιο στου πολέμου τον κάμπο δηλαδή.
    Πρίν χρόνια μια ομάδα απο το πανεπιστήμιο Αθηνών με τον καθηγητή κύριο Στουρνάρα έκαναν διάφορες μετρήσεις και μελέτες και έλεγαν οτι τα νερά της Ζοδεμένης της Καρδιανής και όσα υπάρχουν απο την μεριά του αμμοδύτη σχετίζονται.
    Μετά απο τα σημερινά διαγράφω κάθε σχόλιο για την νότια πλευρά.
    Τώρα για τους in σε γενικές γραμμες νομίζω οτι είναι απο τους καλύτερους που έχουν έρθει στο νησί,και πάντα αναφέρομαι στον οικισμό Καρδιανή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Artanis, συνειδητοποιώ, ότι μετά από λίγο, όλες οι φωτό μου είναι ίδιες...

    Πράγματι ανώνυμε 8.11 και 8.30...

    Οι περισσότεροι οδηγοί και ένας πολύ πρόσφατος, έχουν μια μαύρη τρύπα στα καθολικά μέρη κι ας λέτε ό,τι θέλετε οι διαφωνούντες. Κάποτε ήταν ίσως οι ανεπαίσθητες διακρίσεις τώρα είναι άγνοια. Αν ήθελα να γίνω κακός θα έκανα φύλο φτερό 2-3 οδηγούς, αλλά δεν θέλω να γίνω κακός.

    Χαίρομαι που ταξίδεψες ανώνυμε 10.56. Την Κολυμπήθρα την θυμάμαι πριν τον χωματόδρομο, όταν πηγαίναμε με τα πόδια μέσα από το Λιβάδι.

    Και βέβαια πίνεται το νερό που τρέχει στην Καρδιανή. Αυτό και τα νερά των Κάτω Μερών και της Ζωδεμένης που τροφοδοτούν τα Εξω Μέρη είναι όλα από του Πολέμου τον Κάμπο.

    Ξέρω ότι ο κ. Φιλιπόττης είναι λίγο κουρασμένος με την Τήνο εδώ και καιρό. Αν νομίζεις ανώνυμε 6.29, ότι μπορείς εσύ ή οποιοσδήποτε να πει σε ελεύθερο, μη έμμισθο ή πουλημένο ή εξαρτημένο blogger τι να πει ή να μην πει, να κοιταχτείς. Α.Μ. και ινσ αλλάχ

    Ανώνυμη, δεν σου κρύβω είμαι λίγο αγχωμένος με την επίσκεψή σου, λες και θα ευθύνομαι εγώ για το αν κάτι δεν σου αρέσει. Αν επιμείνεις να πας στον Πλατύ Γιαλό, να φοράς παπούτσια με σκληρή σόλα και μέχρι τον αστράγαλο, σαν παπούτσια ορειβασίας, 98% για τα φρύγανα και 2% για τα φιδάκια. Και σακκίδιο με τουλάχιστον 2 μεγάλα μπουκάλια νερό. Το αυτοκίνητο πάει μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα, και ενώ μπορεί να συναντήσεις κάποιον ξεχασμένο αγρότη ντόπιο, το μέρος είναι έρημο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γειά σου φίλε Παράξενε, έγραφα το σχόλιό μου όταν έβαζες το δικό σου και δεν σε είδα... Να' σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ενθουσιάζομαι! Ιστοσελίδα και από τον Σύλλογο Μαρλά-Μαμάδου στα Έξω Μέρη! Έβαλα link

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή