Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Η τέχνη της φυγής


Χρόνια πολλά πριν αποκτήσω την ψευδαίσθηση ότι ελέγχω τον κόσμο μου, εύρισκα καταφύγιο σε εικόνες, ήχους και αναμνήσεις, με αλληλουχίες εντυπώσεων, χρωμάτων και μουσικής.



Εσάς, τους ψευδώνυμους συνομιλητές μου, θα σας πάω σε αυτήν βόλτα, μετά μουσικής, τώρα που έμαθα να κάνω embed video με ήχο... Η φυγή αυτή είναι οι πρώτες 12 νότες ενός εκ του τριπτύχου «Goedel, Escher, Bach: Η αέναη χρυσή κοτσίδα».


Και με αυτές τις 12 να πλέκονται η μία γύρω στην άλλη, αναφερόμενες στον εαυτό τους, σαν ηχητικό DNA, ταξειδεύω σε μέρη απλά, πέτρινα, είτε είναι το μανάβικο των παιδικών μου χρόνων που ίσα ίσα έφτανα το ύψος του πάγκου με τα λαχανικά, αλλά θυμάμαι ακόμα την δροσιά τους…


Ή φεύγω και πάω στο βουνό, Οκτώβριο μήνα με τις μέλισσες του γείτονα να μαζεύουν το νέκταρ από τα δενδρολίβανα που φύτεψα για να τα βλέπω σαν πρώτο πλάνο σε μεσαιωνικές μελισσοθυρίδες και σπιτάκια, φτιαγμένα με τεχνοτροπία που θα ήθελα να μείνει για πάντα.


Και εγώ, φίλε Νοών...Νοείτω, ψάχνω να ξεφύγω από την μιζέρια, με τυχαίους περιπάτους που σχεδόν πάντα ξαναγυρίζουν από εκεί που ξεκίνησαν, διόλου περίεργο, αφού είναι όλα νοητικά κατασκευάσματα.

Και μην ξεχνάμε, το "για πάντα" δεν υπάρχει, αλλά σε αυτόν το "άλλο τόπο" του έδωσα, με αρκετή έλλειψη μετριοφροσύνης, άλλα 50 ή 100 χρόνια. Για περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την μουσική φυγή, που ατυχώς την ξέρουμε σαν «φούγκα», πατήστε εδώ.

8 σχόλια:

  1. Χαχαχα! και φυσικά σε μια φούγκα, μετά την 2η ή 3η φωνή αναγνωρίζεις αν προσέξεις τον κανόνα αλλά από μακριά είναι χαώδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H φούγκα "εξέπνευσε" μαζί με τον Bach, γιατί οι μεταγενέστεροί του δεν είχε την απαιτούμενη μαεστρία ή το κουράγιο να ασχοληθούν με ένα τόσο πολύπλοκο και δυσνόητο τεχνικά μουσικό είδος. Ενδεικτικά, οι τυπογραφικές πλάκες χαλκού της εποχής, ο οποίες αποτύπωναν τις παρτιτούρες για την Kunst der Fuge, πουλήθηκαν μετά το θάνατό του για scrap. Χρειάστηκε να περάσει ένας αιώνας για να ασχοληθούν ξανά συνθέτες με αυτήν (Mozart, Beethoven).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το δενδρολίβανο κάνει εξαιρετικό μέλι τέτοια εποχή μόνο για τις μέλισσες είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα μου φαινεται ότι οι τυχαίοι περίπατοι από σπόντα ή από σχεδιασμό διευρύνουν το οπτικό πεδίο της παρατήρησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανακάλυψες και το γιου τιουμπ. Πολύ πιο ευχάριστο με adsl αλλά χωρίς θα αργεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 9.39 αυτή είναι η ομορφιά της φούγκας (ή φυγής) από μακριά είναι πολύ πιο ωραία από όταν είσαι "μέσα"

    Ανώνυμε 12.44, δεν την ήξερα αυτήν την λεπτομέρεια, ενδιαφέρον.

    Το δενδρολίβανο στην Τήνο βοηθάει τις μέλισσες να ξεχειμωνιάσουν 3.28

    Έ, όλο και κάτι μαζεύεις στον δρόμο Ζαβοντηνιακιά...

    Μα το είχα απορία, αλλά πρόσεξα ότι φίλια blogs είχαν U tube με μουσική και τελικά το βρήκα, με τι άλλο; google "video blogger"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία αν και ιδιόρυθμη η 1η επιλογή βίντεο :)
    Ωραίες οι φωτό, αυτά τα μπλε του δεντρολίβανου, δένουν υπέροχα με τις ξερολιθιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η μελισσούλα είναι απίστευτη.
    Τίνος φωτογραφία είναι;
    Tip: Blue Oyster Cult
    Τα αυτοαναφερόμενα μάλλον θέλουν κανα εξάμηνο διάβασμα για να μπορέσω να γράψω κάτι, εσύ τις πετάς τις αναρτήσεις τρεις τρεις για αυτά.
    @αλλενάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή