Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010
Σε ποιούς λέμε ΟΧΙ;
Μου έβαλε ο ανώνυμος σχολιαστής ένα δύσκολο ερώτημα χτες: «Τελικά, σε ποιους λέμε ΟΧΙ την 28η Οκτωβρίου; Στους Τούρκους ή στους Γερμανούς»
Το ερώτημα είναι δύσκολο για πολλούς λόγους.
Ο πρώτος είναι «ιστορικός». Το 1940 είναι πολύ πρόσφατο και η πρόσφατη Ιστορία είναι γεμάτη εμφύλιους και εμπάθειες, άρα είναι δύσκολο να απαντήσω με βάση το 1940. Το «όχι» του 1940 ήταν όχι στο Ιταλικό τελεσίγραφο, και δεν ξέρω τι θα απαντούσε ο Μεταξάς εάν το τελεσίγραφο ήταν Γερμανικό, τόσο από το ψυχολογικό και τον φόβο, όσο και επί της ουσίας. Κάπου είδα ότι το λαϊκό αίσθημα, τότε, για «όχι» ήταν πιο προφανές με τους Ιταλούς παρά με τους Γερμανούς, και λόγω φόβου και λόγω «συμπαθειών».
Ο δεύτερος λόγος είναι το διττό δίλημμα: «Όχι στους Τούρκους; Ή στους Γερμανούς;» Δεν μου αρέσουν τα διττά διλήμματα «Α ή Β» γιατί καμιά φορά είναι πλασματικά, ή τεχνητά, και μόνο που τίθενται, είναι μέρος του προβλήματος. Είναι πιο εύκολο να πεις «άσπρο ή μαύρο», «κρύο ή ζεστό», από το να πεις «γκρίζο», ή «36,8», ή, ακόμα πιο ενδιαφέρον, «στις 3:30», απαντώντας έτσι ότι «άλλο θα έπρεπε να είναι το ερώτημα». Αλλά αυτά, παρά-είναι ψιλά γράμματα, και αν πας στο καφενείο να πεις τέτοια πράγματα, θα τους πάρει όλους ο ύπνος. Ο κόσμος τα θέλει απλά, λιανά και ξεκάθαρα.
Ο τρίτος λόγος είναι το «αρνητικό». Έχουμε την τάση να λέμε «τι δεν μας αρέσει» (και όχι «τι θέλουμε»). Αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι, για πολλά χρόνια, μας σερβίρουν προσδοκίες και παραμύθια, που καλύπτουν απάτες, ιδιοτέλεια, και ταπεινώσεις.
Η απάντηση στο ερώτημα είναι «1) ούτε στον ένα, 2) ούτε στον άλλο, 3) και στους δύο, 4) σε κανένα, και 5) όχι μόνο». Οι Τούρκοι είναι παραδοσιακά σύμμαχοι των Γερμανών, οι Γερμανοί έχουν γίνει πολύ δυνατοί (αυτοί είναι «η …Ευρώπη»), και οι Τούρκοι είναι γεωπολιτικά σημαντικοί και στους …Ατλαντικούς, και το ξέρουν.
Μόνο αν πατάμε στα πόδια μας θα αντέξουμε. Και μας έχουν βοηθήσει, τα τελευταία 30 χρόνια, να ξεχάσουμε πώς πατάει κανένας στα πόδια του.
Τώρα για τα διλήμματα του Καρατζαφύρερ: O κύριος είναι κλασσική περίπτωση. Παριστάνει τον δεξιό, λαϊκό και τον ορθόδοξο. Πρωτοβγήκε σαν αρνητική δεξιά ψήφος διαμαρτυρίας κατά του Καραμανλή. Βοήθησε επομένως το Πασόκ, όπως ο Τσοβόλας, παλιά, την ΝΔ. Με τον Μητσοτάκη; Κόντρα στον Μητσοτάκη; Ούτε αυτός δεν θα καλοξέρει, αλλά αν η Ντόρα κάνει κόμμα, ο Καρατζαφέρης μάλλον θα ενσωματωθεί ή θα εξαφανιστεί και όλοι μαζί θα στηρίξουν το Πασόκ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να φάνε τον Σαμαρά, και ...βλέπουμε. Χέλια.
Να δούμε τι θα πει ο παραμυθάς απόψε. Θα μας πει ότι πρέπει να πεινάσουμε εμείς για να σώσουμε τον Κόσμο και ότι φταινε οι άλλοι. Ψεύτης τουλάχιστον ο Αντρέας μιλουσε Ελληνικά
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τολμάνε να βγούνε στο δρόμο!
θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να βάλει κι άλλα μέτρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήchoutedΛΕΜΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΡΟΥΡΟΥΜΕΝΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΔΝΤ
Τα «μηνύματα» που λαμβάνει από τις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα θα εκτιναχθεί τουλάχιστον στο 15,5%, από 13,8% που ανέμενε, σύμφωνα με το προσχέδιου του νέου κρατικού Προϋπολογισμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το λόγο αυτό, η κυβέρνηση, θέλοντας αφενός μεν να διασκεδάσει τις αντιδράσεις της τρόικας, η οποία μετ' επιτάσεως ζητεί ήδη νέα μέτρα, αφετέρου δε να προστατέψει όσο μπορεί πλέον το κοινωνικό προφίλ της, θα στραφεί για μια ακόμη φορά στην περαιτέρω περιστολή των δαπανών.
Νέες περικοπές στο ΠΔΕ
Ετσι, σε πρώτη φάση, το νέο «πακέτο» θα περιλαμβάνει περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και περικοπή των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Δεδομένες βέβαια πρέπει να θεωρούνται οι δραστικές περικοπές στις ΔΕΚΟ, όσον αφορά στα επιδόματα, τις υπερωρίες και τις αποζημιώσεις για εκτός έδρας. Δεν αποκλείεται μάλιστα χιλιάδες εργαζόμενοι σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ, αλλά και σε Οργανισμούς με τεράστια ελλείμματα, που ταυτοχρόνως έχουν χάσει τον κοινωνικό χαρακτήρα για τον οποίο συστάθηκαν, να μην έχουν καν το δικαίωμα μετάταξης, από τη στιγμή που θα καταργηθούν.
Ηδη το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο συνενώσεων οργανισμών και υπηρεσιών, με στόχο την περιστολή του «σπάταλου» κράτους, έχει έτοιμο πρόγραμμα αναγκαστικών μετατάξεων, ενώ ακόμη δεν έχει αποφασίσει για το πώς και εάν, φυσικά, απορροφηθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν σε οργανισμούς και υπηρεσίες που πρέπει, όπως άλλωστε υπογραμμίζεται και στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή, να καταργηθούν.
Από την άλλη πλευρά, και όσοι εργάζονται σήμερα στο στενό δημόσιο τομέα θα υποστούν νέες μειώσεις στις αποδοχές τους, από το επόμενο έτος.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1886956
Ωραία τα χρώματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήAman, tora eida tis fotoskiaseis.
ΑπάντησηΔιαγραφήPoly oraies oi foto. Provoleas apo ton ourano, teleio.
Protimo na epikentronomai stin omorfia tou topiou an kai einai poly endiaferousa kai dramatiki i antithesi afton pou les me afta pou apeikonizeis.
ΩΡΑΙΕΣ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΝ(ΚΑΜΠΟ)..ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΝ (ΛΙΜΝΗ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Τήνο πατουσαμε στα πόδια μας ρωτήστε τους παλιούς. Δύσκολα ξαναπιάνουν χωράφια τώρα έχουν μάθει αλλιώς
ΑπάντησηΔιαγραφήQUIZ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος είναι ο μόνος υποψήφιος του Κροντηρά, που στο βιογραφικό που δημοσίευσε στην σελίδα του συνδυασμού, έχει χρησιμοποιήσει έντονα γράμματα (BOLD) ;
;)