Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Φάση ψυχανεμίσματος


Είδα, λοιπόν, τους συνδυασμούς και των δύο υποψηφίων. Εν τάξει, βλέπω τις εκλογικές σκοπιμότητες, αλλά, βασικά, βλέπω καλούς και ικανούς και ενδιαφέροντες υποψηφίους και από τις δύο πλευρές. Φυσικά, οι εντυπώσεις είναι αναγκαστικά από τον περίγυρο στον οποίο κινούμαι, και, επομένως, άλλο «παλμό» βλέπω εγώ, άλλο εσείς.

Η Τήνος και όλη η Ελλάδα είναι σε φάση ψυχανεμίσματος. Η ανησυχία είναι διάχυτη, και πιστεύω ότι, σε ένα βαθμό έχει καλλιεργηθεί προς μία ή την άλλη κατεύθυνση από τα αφεντικά μας και τα ΜΜΕ τους. Ωστόσο ο κόσμος δεν είναι χαζός. Μπορεί να μην τα βλέπει όλα, μπορεί να παραπλανιέται, αλλά χαζός δεν είναι.

Στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης, όλοι βλέπουν τα συμφέροντα του κάθε υποψήφιου και του κάθε ψηφοφόρου, και μην έχετε αμφιβολία ότι όσο «λάθος» και αν κάνουν οι άνθρωποι στις εκτιμήσεις τους, ξέρουν «τι» κάνουν, είτε ψηφίζουν θετικά είτε αρνητικά. Και υπάρχουν αρνητικά αισθήματα και στα Κάτω Μέρη, και στην Χώρα. Και οι υποψήφιοι που τους αφορούν τα αρνητικά αισθήματα, λογικό είναι να το εισπράττουν, και ειλικρινά απορώ με μερικές από τις επιλογές…


Εκτός από το «καλή επιτυχία» σε όλους τους υποψήφιους, δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα μετά από μια καλλιεργημένη «προεκλογική» ευφορία τους τελευταίους μήνες. Δύσκολα σε πανελλαδικό, ίσως εθνικό, και σίγουρα τοπικό επίπεδο. Δύσκολο σε χρηματοδότηση εκτός από αυστηρά κατευθυνόμενες δουλειές, όχι αναγκαστικά για το καλό του τόπου. Μάθαμε σε εύκολα δανεικά λεφτά. Δύσκολα ξεμαθαίνουμε, και ακόμα πιο δύσκολα ξεπληρώνουμε ξεμαθαίνοντας. Το λέω καμιά φορά με δόσεις υπερβολής, αλλά ξαναγυρίζουμε σε άλλες εποχές.

6 σχόλια:

  1. Το Γιωργάκι κατάργησε τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης και έδειξε το πραγματικόι κούφιο εαυτό. Είπε ή με ψηφίζετε για Δήμαρχο ή εκλογές! Βρε ΟΥΣΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝΕ ΠΑΣΟΚ ΤΩΡΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

    ΜΗΤΣΟΤΑΑΑΑΑΚΗΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται, το πρόβλημα δεν είναι ότι εννίοτε ψηφίζουν δέντρα, αλλά ότι συχνά-πυκνά ψηφίζουν ντουβάρια...

    πρασινομπλεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όχι μόνο μας έχουν κλειδώσει στο πρασινομπλέ
    αλλά μέσα από τα ΜΜΕ ελεγχουν και ποιοι ανεβαίνουν την καρέκλα.
    Ο Γιωργάκης δεν τους έκανε μέχρι που κάτι έγινε.
    Μην ξεχναμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πράγματι η χθεσινή διακαναλική συνέντευξη δεν έχει προηγούμενο στα πολιτικά μας χρονικά.Κανείς πρωθυπουργός μεχρι σήμερα δεν επιχείρησε να εμφανιστεί σε διακαναλική η άλλη συνέντευξη τόσο μεγάλης ακροαματικότητας προσπαθώντας να επηρρεάσει την ψήφο του λαού πριν από αυτοδιοικητικές εκλογές.
    Η αλήθεια δε είναι, οτι οι περισσότεροι από τους πρώην που δεν το επιχείρησαν, θα μπορούσαν να το κάνουν και μαλιστα με μεγάλη επιτυχία, αφού ως γνωστόν ήταν κατά πολύ ικανώτεροι επικοινωνιακά από τον ΓΑΠ.
    Το επιχείρησε τελικά ο χειρότερος ρήτορας , ο λιγότερο ετοιμόλογος, ο γνωστός για τα σαρδάμ, αναγραμματισμούς, κομπιάσματα, λάθη κ.λ.π. και τώρα που μόλις τελειωσε ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το εκανε.
    Ολοι είδαμε ότι τα έκανε κυριολεκτικά σαλάτα.
    Το μενού των αρνητικών πόντων τα είχε όλα.Από λαικισμούς, υπεραπλουστεύσεις, ανακρίβειες, αμηχανίες, αδυναμίες στη συνέχεια των προτάσεων που ξεκινούσε, βαρετές μέχρις........... αηδίας γενικότητες, μέχρι τις "άλλα αντι άλλων" απαντήσεις και τα γνωστά γλωσσομπερδεματα για τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι γνωστός.
    Μάλλον δεν υπάρχει κανείς που να φοβήθηκε από τις αναιμικές απειλές , ελάχιστοι που να πείσθηκαν από το προκάτ λυπητερό υφάκι που του έχουν πεί οτι "δουλεύει" ή από το προφίλ "καλού και τίμιου παιδιού" και πολύ λίγοι βεβαια που άφησαν τη λογική τους να δεχτεί τα γνωστά και χιλιοειπωμένα "πατριωτικά" του επιχειρήματα και τις εξομολογητικές "διαβεβαιώσεις" ότι αυτός "πονάει πιο πολύ από όλους"!
    Ηταν μάλλον μια κλασσική περίπτωση Λουδοβίκειας η Καισάρειας υπεροψίας, που ο μεγάλος αρχηγός υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές του, παίρνει το παιχνίδι επάνω του και εκτίθεται ανεπανόρθωτα.
    Και το εκτίθεται ανεπανόρθωτα είναι βέβαια ό,τι πιο επιεικές και καλοπροαίρετο μπορώ να σκεφτώ.
    Μιλάμε για κανονική επικοινωνιακή πανωλεθρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλοι μας μιλάμε για τον Καλλικράτη αλλά ποιος πραγματικά ήταν?.

    Δεν είναι όπως πολλοί νομίζουν ο αρχιτέκτονας που μαζί με τον Ικτίνο έκτισαν την Ακρόπολη,
    άλλος ο εκ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΑΧΑΙΑΣ Καλλικράτης ο πολιτικός....

    Ο Καλλικράτης αυτός έζησε το 2ο αιώνα π.Χ. και έτυχε να κυβερνά το μεγαλύτερο «κοινό «της εποχής του: την Αχαϊκή Συμπολιτεία.
    Την περίοδο εκείνη πολλές περιοχές είχαν δημιουργήσει τέτοια κοινά όπως η Αιτωλία, η Βοιωτία και η Ήπειρος.

    Στόχος των συμπολιτειών ήταν να δυναμώσει μέσω της συνεργασίας πολλές μικρές αδύναμες πόλεις.
    Όπως η τωρινή κυβέρνηση επιδιώκει να αναβαθμίσει την αυτοδιοίκηση με την συγχώνευση των δήμων σε μεγαλύτερους και την απόδοση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες.
    Όμως, ο Καλλικράτης δεν δημιούργησε την Αχαϊκή Συμπολιτεία. Ούτε έμεινε γνωστός για κάτι καλό.

    Για την ακρίβεια μισήθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο άρχοντα της Συμπολιτείας... έμεινε γνωστός για τη ρωμαιοδουλεία του,
    το ρουφιάνεμα των 1000 σημαντικότερων Αχαιών συμπολιτών του, που εξορίστηκαν και γενικά για πράξεις που οδήγησαν στην
    αποδυνάμωση της πατρίδας του και την υποδούλωσή της στους Ρωμαίους φίλους του, το 146π.Χ.

    Ο περιηγητής Παυσανίας τον χαρακτηρίζει ως τον «κακό δαίμονα όλης της Ελλάδας» και ο Πολύβιος, μορφή φυσικής αποστροφής

    ΑπάντησηΔιαγραφή