Τα αιολικά παράγουν μεταβλητή ενέργεια, μόνο όταν φυσάει. Τυχαία. Αλλά, πιο σημαντικά, υπάρχουν μόνο όταν επιδοτούνται.
Την επιδότηση την πληρώνουμε εμείς και είναι πολλαπλή:
1) Τα τέλη ΑΠΕ ή ΕΤΕΑΡ, τέλη ρύπων, ή ότι τα βαφτίσουμε.
2) Η φουσκωμένη τιμή ρεύματος, γενικά, που καλύπτει και τους ΑΠΕτεώνες, και τους αεριάδες (που είναι τα ίδια φρούτα: Περιστεροκοπελουζομυτιληναίοι).
3) Η κατά προτεραιότητα και υποχρεωτική απόληψη του τυχαίου και μεταβλητού ρεύματός τους
4) Η καταναγκαστική καταστροφή των βουνών και των νησιών
5) Η επιδοτούμενη μέσω εργολαβίσκων των ΟΤΑ διάνοιξη δρόμων
6) Η διασύνδεση που πληρώνουμε χωριστά μέσω ΔΕΔΗΕ
Η ΡΑΕ, [Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας] η ΔΕΗ, το ΥΠΑΝ [Υπουργείο Ανάπτυξης], τα ΜΜΕ, η Κυβέρνηση η ίδια, έχουν αλωθεί από τους ΑΠΕτεώνες αεριτζήδες. Αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία: Τα αιολικά υπάρχουν ΜΟΝΟ επειδή επιδοτούνται, και ΜΟΝΟ για τις επιδοτήσεις. Τις επιδοτήσεις τις πληρώνουμε εμείς, χωρίς καν να παίρνουμε κάτι χρήσιμο σε αντάλλαγμα. Οι μόνοι που παίρνουν κάτι χρήσιμο είναι οι ΑΠΕτζήδες, οι αεριτζήδες, οι προμηθευτές σαβούρας (ENERCON, VESTAS, Gamesa κλπ), οι εισπράκτορες (EDF, Enel, Iberdrola) και τα διάφορα ποντικάκια που τρώνε τυράκι στην Δημόσια Διοίκηση και τις "Ρυθμιστικές Αρχές".
Οι τεχνικές, οικονομικές, και περιβαλλοντικές συνέπειες της ΑΠΕανωμαλίας έχουν αποδειχθεί, όπου αυτές μπήκαν σε σημαντικά ποσοστά:
- Δεν παράγουν σημαντικό ρεύμα,
- δεν εξοικονομούν σημαντικά καύσιμα,
- δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, δεν μειώνουν ρύπους,
- ενοχλούν τους πάντες,
- ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους.
http://www.archaeopteryxgr.blogspot.gr/2013/08/blog-post_8.html
Η ενέργεια από αιολικά είναι προβληματική επειδή ακόμα κι όταν φυσάει, ποτέ δεν είναι σταθερός ο αέρας, και πάντα χρειάζεται, παράλληλα, και η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, που διπλοπληρώνεται. Όταν φυσάει, δεν μπορούν να κλείσουν οι συμβατικές μονάδες. Όταν δεν φυσάει λειτουργούν οι συμβατικές μονάδες. Όταν φυσάει και έχει πολλά αιολικά το πρόβλημα είναι χειρότερο από όταν δεν φυσάει, γιατί το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, και εάν δεν βρεθεί διέξοδος (σε γειτονική χώρα πχ) κάνει ζημιά σε δίκτυα. Όλα αυτά, επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, δηλαδή όχι σε σημαντικές ποσότητες ή ανέξοδα. Έτσι, η ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά είναι μία πανάκριβη ψευδαίσθηση.
Ακόμα και στην Γερμανία που έχει πάρα πολλά, αναγκάστηκαν να βάλουν περισσότερο κάρβουνο, για να έχουν ρεύμα. Το αέριο, για ρεύμα δεν συμφέρει ούτε στην Γερμανία. Εμείς το πληρώνουμε ακριβότερα από την Γερμανία. Οι ΑΠΕ είναι δικαιολογία για να έχουμε ακριβό αέριο, όπως είπε και ο Παλαιοκρασσάς σε προηγούμενη ανάρτηση. Φυσικά, εάν χρειαζόμαστε ρεύμα μόνο όταν φυσάει, όλα θα ήταν μια χαρά. Αλλά ούτε τα ψυγεία, ούτε τα νοσοκομεία δουλεύουν έτσι. Ούτε μπορούμε να έχουμε ρεύμα τον Αύγουστο, αλλά όχι τον Μάιο. Και επομένως με αιολικά διπλο- και τριπλοπληρώνουμε. Πρόκειται για κλοπή. Ακόμα και τσάμπα να ήταν το αιολικό ρεύμα (που δεν είναι πάλι είναι πανάκριβο επειδή είναι τυχαίο και μεταβλητό), πάλι δεν συμφέρει, επειδή παρέχει ενέργεια όταν θέλει ο αέρας, και όχι όταν θέλει το δίκτυο. Το παραμύθι ότι με πολλά αιολικά είναι καλύτερα διαψεύστηκε στην Γερμανία.
Για όποιον δεν καταλαβαίνει "γιατί τα αιολικά είναι ακατάλληλα για ηλεκτροδότηση", δεν έχει παρά να συγκρίνει την μεταφορά με συμβατικά πλοία, με την μεταφορά με ιστιοφόρα. Με το συμβατικό πλοίο, έχεις δρομολόγια. Με τα ιστιοφόρα, ταξιδεύεις μόνο όταν φυσάει, και πάλι, αν γυρίσει ο αέρας μεσοπέλαγα, μπορεί και να μην φτάσεις στον προορισμό σου! Και μπορεί ο αέρας να είναι "δωρεάν", αλλά ούτε τα ιστιοφόρα, και ειδικά τα πανιά, δεν είναι τσάμπα. (Άσε που τα σημερινά πανιά φτιάχνονται από ...πετρέλαιο και κρατάνε 2 το πολύ 3 χρόνια).
Άλλο καλό παράδειγμα για την ακαταλληλότητα των αιολικών, για ηλεκτροδότηση, είναι η σύγκριση με τον ανεμόμυλο που αλέθει αλεύρι. Ο ανεμόμυλος, είναι μια χαρά, επειδή και το κριθάρι, και το αλεύρι, αποθηκεύονται. Έτσι, κανείς δεν ενοχλείται εάν δεν φυσήξει μια μέρα ή ένα μήνα, ή εάν φυσάει όταν δεν χρειάζεται να αλέθει ο μύλος. Η μεταβλητή και τυχαία παραγωγή αλευριού δεν ενοχλεί. Σε αντίθεση, η μεταβλητή παραγωγή ρεύματος και είναι άχρηστη, και βλαπτική στα δίκτυα.
Τα αιολικά για ρεύμα είναι μία καλοστημένη αρπαχτή, όπου οι αιολικοί "επιχειρηματίες", μεθοδεύουν αφελείς (ή φαύλους) πολιτικούς, με την βοήθεια δήθεν οικολογικών οργανώσεων να κάνουν την δουλειά τους.
Περιορισμοί ισχύος για τις επιδοτούμενες ΑΠΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριορισμοί ισχύος σε ετήσια βάση θα τεθούν για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ από την 1η Ιανουαρίου 2014. Πρόκειται πλέον για μνημονιακή υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα και περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα προσαρμογής (το νέο μνημόνιο) που προέκυψε μετά τις συζητήσεις με την τρόικα και δημοσιοποιήθηκε προ ολίγων ημερών από την Κομισιόν.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι από την αρχή του χρόνου, για να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του λογαριασμού ΑΠΕ θα εισαχθούν περιορισμοί ισχύος στις νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ που θα λαμβάνουν κίνητρα.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον δεν θα γίνουν μερικά ή πολλά από τα σχεδιαζόμενα "έργα". Δεν υπάρχουν λεφτά, δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Μπορεί όμως να θέλουν άδειες για το μέλλον, εάν ποτέ συνέλθουμε
ΑπάντησηΔιαγραφή