Τα τελευταία 3-4 χρόνια έχω συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις κατά των αιολικών, πχ. στην Σκόπελο, στην Καρδίτσα, στην Άρτα και στην Νεάπολη Λακωνίας. Και ενώ δεν συμμετείχα, παρακολούθησα την εξαιρετική ημερίδα που έγινε στην Τήνο, τον Ιούνιο του 2014 (με ομιλητές, μεταξύ άλλων, την κα Καραμανώφ του ΣτΕ, τον καθηγ. Στουρνάρα και την την κα Παπαδέδε).
Προχτές πήγα σε μια άλλη εκδήλωση, δεν ήταν κατά των αιολικών, αλλά το ερώτημα ήταν κατά πόσον μπορούν οι ΑΠΕ, γενικά, να είναι αξιόπιστη και βιώσιμη λύση στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό.
Είχε τέσσερις ομιλητές: Τον κο Μανιατόπουλο (ήταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα Ενέργειας), τον κο Ζερβό, που είναι καθηγητής, έχει περάσει από την ΔΕΗ, αλλά πριν την ΔΕΗ και μετά την ΔΕΗ βασικά κάνει λόμπυϊνγκ, διαφήμιση, μάρκετινγκ, όπως θέλετε πείτε το, για αιολικά, τον κο Τσιπουρίδη που και αυτός επισήμως προωθεί αιολικά -- αλλά ο ίδιος διαρρηγνύει τα ιμάτιά, με πολλή συγκίνηση, ότι το κάνει για να μην λιώσουν οι πάγοι και πνιγούμε. Και ήμουν και εγώ. Ο πιο σοβαρός ήταν ο Μανιατόπουλος. Ρώτησε "ποια Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική;", και πολύ ευγενικά και διπλωματικά είπε ότι έχουμε κάνει τραγικά λάθη μέχρι σήμερα.
Δεν έχω αντίγραφο των άλλων παρουσιάσεων, αλλά η δική μου είναι εδώ. Για να δείτε και το κείμενο, όταν ανοίξει η σελίδα πατάτε το download" πάνω δεξιά στις επιλογές της οθόνης (όπως φαίνεται στην εικόνα αριστερά, που μεγαλώνει με κλικ).
Και ανέβασα το θέμα σε ξεχωριστό ιστολόγιο: Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός: Μπορούν οι ΑΠΕ να αποτελέσουν μια αξιόπιστη και βιώσιμη λύση;
Η σύντομη απάντηση στο ερώτημα είναι "όχι". Με εξαίρεση τα υδροηλεκτρικά, που και αυτά μετράνε για ΑΠΕ σε όλες τις άλλες χώρες, οι άλλες ΑΠΕ μπορεί να ξεκίνησαν σαν μια θαυμάσια ιδέα , το 1973 που είχαμε το πρώτο εμπάργκο πετρελαίου, αλλά μετά τόσα χρόνια "προόδου" εξακολουθούν και είναι
- Ενεργειακά και ηλεκτροδοτικά ασήμαντες
- Περιβαλλοντικά ατελέσφορες (δεν ρυπαίνουν οι ίδιες, αλλά δεν εξοικονομούν ρύπους και ειδικά CO2 που θεωρείται "ρύπος" (το αέριο της μπύρας) και
- Οικονομικά επιβαρυντικές (ευγενικός τρόπος να πω "κλοπή")
Δεν άρεσαν καθόλου αυτά στους δύο αιολικούς προωθητές. Ένας είπε "αν το ήξερα δεν θα ερχόμουν". Οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται την πραγματικότητα επειδή τους χαλάει την δουλειά. Και οι δουλειά είναι να πουλάνε αιολικά (τα φωτοβολταϊκά δεν τους αρέσουν και τόσο). Ο άλλος ψάχνει να βρει αν είμαι ο ένας ή ο άλλος μπλόγκερ (έχει 2-3 που γράφουν σχετικά).
Το τελευταίο πράγμα που θα με ενδιέφερε θα ήταν να γίνω "ακτιβιστής" κατά των αιολικών. Ωστόσο προέκυψε, όταν ανακάλυψα το 2010 ότι θα ερχόταν αιολικά στην Τήνο και πάνω από το κεφάλι μου σε κάτι χωράφια που αγόρασα μεταξύ 2005 και 2007.
Δυστυχώς ειδικά τα αιολικά είναι μία απάτη. Δηλαδή επιδοτούνται, υποχρεωτικά, από εμάς, με 3-4 διαφορετικές επιδοτήσεις, δήθεν για καθαρή ενέργεια, ή για να μάς σώσουν από κάποια καταστροφή (που την έχουν κάνει πιπίλα), ή επειδή έτσι ερμηνεύουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απάτη επειδή, αποδεδειγμένα, 1) δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (το λέει και η ΡΑΕ), 2) δεν μετράνε στην επάρκεια ισχύος (το λέει ο ΑΔΜΗΕ) και αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό, είναι απλό: Δεν ξέρουμε εάν θα φυσάει το Πάσχα, ή εάν θα έχει ήλιο τα Χριστούγεννα. 3) Χρειάζονται υποστήριξη και επεμβάσεις στα δίκτυα για αποφυγή μπλακάουτ (η Ρόδος είχε πρόσφατα), και 4) δεν φαίνεται να εξοικονομούν άλλα καύσιμα! Αυτό το είπε μέχρι και το μάλλον "Πράσινο" econews. Αλλά πληρώνονται και ακριβαίνουν το ρεύμα. Μια ματιά στον λογαριασμό σας, θα σας πείσει.
Καλή Χρονιά,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας διαβάζω από το 2008. Καλή δύναμη στην προσπάθειά σας.