Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ημερίδα για τα αιολικά (και τα μικρά υδροηλεκτρικά) στο Καρπενήσι, 15-12-2018


Παρουσίαση σε Ενημερωτική Εκδήλωση, Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018,
Αμφιθέατρο ΤΕΙ Δασοπονίας Καρπενησίου



1. "Ασέβεια προς την Δημιουργία", Χαιρετισμός του Ηγούμενου της Μονής Ταρτάνας, Αρχιμανδρίτη Δοσιθέου

 
2. Λ. Θανασούλα: Κίνδυνος μαζικής αλλοίωσης του περιβάλλοντος και τελειωτικής εξαφάνισης του ορεινού πληθυσμού

Σήμερα είμαστε εδώ γιατί μας καλεί μία ανάγκη, μοναδική και με πολλές ιδιαιτερότητες. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρυτανία αντιμετωπίζει έναν πρωτόγνωρο, άγνωστο στις διαστάσεις του κίνδυνο, τον κίνδυνο της μαζικής αλλοίωσης του περιβάλλοντός της, των αξιών της, της τοπικής οικονομίας και την τελειωτική εξαφάνιση του ορεινού πληθυσμού. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει.

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος και τις αλλαγές στην ενεργειακή αγορά η Ευρυτανία χαρακτηρίστηκε Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ2) τον Φεβρ. 2007, σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης –ΑΠΕ (Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α-ΑΠΕ) με νόμο Σουφλιά.

Στην πράξη αυτό σημαίνει, για τη στιγμή που μιλάμε, τον χάρτη που βλέπετε, της Ρυθμιστικής αρχής ενέργειας που χωροθετεί ανεμογεννήτριες και μικρά υ/α σε κάθε κορυφή, πλαγιά και ποτάμι. Και μετατρέπει την Ευρυτανία επιεικώς σε Ελευσίνα ή Ασπρόπυργο. Η Ευρυτανία όμως συμμετέχει με το ποσοστό που της αναλογεί 14% στο εθνικό ενεργειακό μέσω του υδροηλεκτρικού φράγματος των Κρεμαστών και δεν υποχρεούται να θυσιάσει άλλους από τους πόρους της  [διαβάστε περισσότερα]


3. καθηγ. Στ. Αλεξανδρής:  Κλιματική Αλλαγή: Φυσικό φαινόμενο των τελευταίων 4,5 δις ετών, δεν "φταίμε" εμείς και το CO2 δεν είναι ρύπος

Η μεταβολή του κλίματος είναι αέναη φυσική διαδικασία που ξεκίνησε με την δημιουργία της Γης. Το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα αλλάζει διαχρονικά και είναι σήμερα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Το κλίμα αλλάζει κυρίως από διακυμάνσεις στην τροχιά και περιστροφή της Γης, την ηλιακή δραστηριότητα, την αλληλεπίδραση μαγνητικού πεδίου του Ήλιου με την κοσμική ακτινοβολία και την δημιουργία νεφών, τις αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα και από άλλους λόγους.

Αλλαγές στο κλίμα έχουν συμβεί και καταγραφεί ιστορικά στο παρελθόν (πχ η θερμή Μεσαιωνική περίοδος). Αυτό που ακούμε σαν "Παγκόσμια Θέρμανση" ή "Κλιματική Αλλαγή" είναι από προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαφέρουν και διαψεύδονται από πραγματικές μετρήσεις. Οι πάγοι (που ακούμε ότι χάνονται) είναι βασικά στην θέση τους. Το CO2 δεν είναι "ρύπος", όπως εννοούμε τους ρύπους και είναι πολύ λιγότερο σημαντικό "αέριο του θερμοκηπίου" από ότι οι απλοί υδρατμοί. Η πιο σίγουρη συνέπεια της αυξημένης αν και απειροελάχιστης παρουσίας του στην ατμόσφαιρα είναι το πρασίνισμα του πλανήτη: Περισσότερη φωτοσύνθεση.

Μπορεί αυτή η άποψη να θεωρείται "αιρετική" αλλά στηρίζεται από πολλούς διακεκριμένους επιστήμονες.  [διαβάστε περισσότερα]


4. Δ. Παυλάκης: Γιατί γεμίζουμε την Ελλάδα με λεγόμενες "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας";

Οι ΑΠΕ είναι τεχνολογία του 1960 που έγιναν της μόδας με τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970, και βασικά απέτυχαν, από τότε. Ο αέρας και ο ήλιος είναι δωρεάν, αλλά η μετατροπή τους σε χρήσιμη ενέργεια δεν είναι εύκολη ή φθηνή. Κυρίως απέτυχαν επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, πρακτικά, και επειδή η ενσωμάτωση μεταβλητής ενέργειας σε ηλεκτρικά δίκτυα είναι προβληματική. Κανείς δεν τις ήθελε.

Η μόνη «τεχνολογική» επανάσταση με τις ΑΠΕ είναι ότι έγιναν υποχρεωτικές με επίσης υποχρεωτικές πολλαπλές επιδοτήσεις, με έναν Γερμανικό νόμο του 1992. Αυτός ο νόμος παρείσφρησε σε άλλες εθνικές νομοθεσίες (στην Ελλάδα το 2010) με το άλλοθι της επικείμενης καταστροφικής υπερθέρμανσης της Γης που λίγο αργότερα μετονομάστηκε «Κλιματική Αλλαγή».

Η θεωρία ήταν ότι με τις ΑΠΕ θα υποκαθιστούσαμε ορυκτά καύσιμα και θα μειώναμε το CO2 που υποτίθεται προκαλεί την «Κλιματική Αλλαγή».  [διαβάστε περισσότερα]


5. Εμμ. Κοπανάκης: Αιολική Ισχύς και Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

Ακούμε ότι τα αιολικά παράγουν το καθαρότερο ρεύμα και ότι πρέπει και εμείς να συμβάλλουμε στην παραγωγή ενέργειας

Σε ένα δίκτυο η προσφορά ρεύματος πρέπει να είναι ίση με την ζήτηση, σε σταθερή τάση (220V) και σταθερή συχνότητα (50Hz).

 Και, τυπικά, η μεταβλητή ζήτηση καλύπτεται από μεγάλες θερμικές μονάδες βάσης, θερμικές μονάδες αιχμής, και από υδροηλεκτρικά (στα οποία η Ευρυτανία έχει ήδη συμβάλει σημαντικά). Με το πρόσχημα της Κλιματικής Αλλαγής, έχουν μπει και πολλά αιολικά στο δίκτυο. Που όμως, ενώ φαίνονται να συνεισφέρουν στην ηλεκτροδότηση, είναι μεταβλητά, με συνέπεια να αυξάνουν την σπατάλη καυσίμων και τις σχετικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Και ενώ οι λιγνιτικές μονάδες δαιμονοποιούνται με καρκίνους (που, επιδημιολογικά και μόνο δεν είναι στις λιγνιτικές, αλλά σε άλλες περιοχές) και με το διοξείδιο του άνθρακα που ίσως δεν είναι καν το πρόβλημα, τα αιολικά δεν είναι αθώα αφού πέρα από την αμφιλεγόμενη ενεργειακή συμβολή τους, βλάπτουν την ορεινή χωροταξία, τις πηγές και την ορνιθοπανίδα και έχουν προβλήματα από σεισμικότητα και πάγους. Και τα κουφάρια τους θα παραμείνουν για πάντα στα βουνά.  [διαβάστε περισσότερα]


6.  Γ. Καραβίδας:  Τα μικρά υδροηλεκτρικά θα κατακλύσουν την Ευρυτανία και την Πίνδο. Αξίζουν τον κόπο και την ζημιά;

Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, παρά τις αρχικές τους παρεμβάσεις και ζημιές είναι γνωστά και χρήσιμα στην ηλεκτροδότηση, και στην χώρα μας.

Τα μικρά υδροηλεκτρικά, σε αντίθεση με τις ωραιοποιημένες εικόνες και την ίσως θετική εμπειρία στο εξωτερικό (σε μέρη με τρεχούμενα μικρά ποτάμια), καταλήγουν χωματουργικές παρεμβάσεις σε παρθένες περιοχές, με σοβαρές ζημιές στο οικοσύστημα, δέσμευση και "μάστευση" νερών και εκτοπισμό ντόπιων που βασίζονται σε αυτά τα νερά, με περιορισμένο ενεργειακό όφελος.

Και τα "έργα" εύκολα καταλήγουν με αυθαιρεσίες που δεν έχουν καν σχέση με τις αδειοδοτήσεις, με περιορισμένη ικανότητα αντίδρασης από τοπικές κοινωνίες.  [διαβάστε περισσότερα]


Υπήρξαν και άλλες παρουσιάσεις και παρουσιάσεις, από τον Α. Παπαδόπουλου, την Κ. Λάππα και άλλους.

Περισσότερα στο https://karpenisi-15-12-2018.blogspot.com/

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Ημερίδα στην Αθήνα, 1-12-2018


1. Σταύρος Αλεξανδρής: Κλιματική Αλλαγή: Το Κίβδηλο Άλλοθι της Πράσινης Ανάπτυξης

2. Απόστολος Ευθυμιάδης: Μεταβλητές ΑΠΕ Συστήματος (μΑΠΕΣ): μια άβολη αλήθεια
3. Δημήτρης Παυλάκης: Ενεργειακά ατελέσφορες, οικονομική απάτη, περιβαλλοντικό θέατρο
4. Τρύφων Κόλλιας, Σημεία από την ομιλία




Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Έπαρχος Πάρου (και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου) Κώστας Μπιζάς.

Και ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος και η Αντιδήμαρχος Τήνου Αναστασία Δεληγιάννη.

Μαζί μας ήταν και ο Θωμάς Κώτσιας από την Ευρυτανία.

Είχαμε φίλους από την Εύβοια, την Καβάλλα, την Αιτωλοακαρνανία και από άλλα μέρη της χώρας μας. Και από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

_________________________

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Τα αιολικά είναι μια ακριβή ενεργειακή και περιβαλλοντική απάτη -- Άνδρος, 17 Σεπτεμβρίου 2018


 Αυτή η εικόνα εμφανίστηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο (την βρήκα εδώ).  Είναι η περίληψη της περίληψης του θέματος των αιολικών. Ο κόσμος, ευτυχώς, έχει τουλάχιστον καταλάβει τι γίνεται... 


Τα αιολικά:

Ποτέ και πουθενά δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη και δεν αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας. Η ύφεση και η αποβιομηχάνιση μειώνουν την χρήση λιγνίτη. Οι μονάδες (εισαγόμενου) αερίου και οι εισαγωγές ρεύματος αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής εγχώριας ενέργειας. Σε ξένες χώρες με πολλά αιολικά, όπως η Γερμανία και η Δανία, τα αιολικά είναι μόστρα για να εξάγουν αυτές οι χώρες ανεμογεννήτριες. Ούτε η Γερμανία, ούτε οι Δανία ηλεκτροδοτούνται από τα αιολικά τους. Αλλά χάρη σε αυτά έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Το ακριβότερο ρεύμα στον κόσμο το έχει η Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας. Μαντέψτε τι έχει αυτή η Πολιτεία... Πολλά αιολικά -- και αέριο.

Πάντα και παντού, σε περιοχές που εγκαθίστανται αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν, μόνιμα, μη ανατρέψιμα, το περιβάλλον της περιοχής.  Μια ματιά στην Νότια Εύβοια, από το καράβι, φτάνει. Όχι, δεν κάνουν κάποιο άλλο καλό στο περιβάλλον. Η ενέργεια που παράγουν είναι εν πολλοίς άχρηστη και βλαπτική. Το μεταβλητό ρεύμα τους "ενσωματώνεται" με διάφορα ακριβά και ρυπογόνα κόλπα στο δίκτυο, αλλά αυτό δεν το κάνει "καθαρό" ή "επιθυμητό".

Υποχρεώνουν τον καταναλωτή να πληρώνει επιπρόσθετο φόρο με το βαρύγδουπο όνομα "ΕΤΜΕΑΡ". "Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων". Μέγιστη απάτη.  Τα αιολικά, πουθενά στον κόσμο δεν μετρήθηκαν να  μειώνουν ρύπους. Ούτε σε μεμονωμένες χώρες, ούτε σε στατιστικές αναλύσεις πολλών χωρών και για όσο χρονικό διάστημα υπάρχουν αιολικά. Μούφα. Το ΕΤΜΕΑΡ είναι απλά ...φόρος. Δεν έχει σχέση με "καθαρή" ενέργεια, ή καν με ενέργεια. Είναι επιδότηση των Γερμανών και Δανών που μάς εξάγουν άχρηστα και ενοχλητικά μηχανήματα, με ποσοστά σε ντόπιους διαχρονικά κρατικοδίαιτους διαπλεκόμενους που παριστάνουν τους "επενδυτές".

Κάνουν πλούσιες τις εταιρείες που τα εγκαθιστούν με πρόφαση το δήθεν καθαρό, αλλά αμελητέο και προβληματικό κουτουρού ρεύμα που παράγουν όταν φυσάει.   Οι βασικοί ωφελημένοι από τα αιολικά είναι οι 1) Γερμανοί (και οι Δανοί) που τα εξάγουν. Επίσης ωφελημένες είναι 2) οι μεγάλες Ευρωπαϊκές ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες που αφ' ενός τα λειτουργούν (και εισπράττουν τις επιδοτήσεις) και αφ' ετέρου αποκτούν τον έλεγχο κάθε αγοράς αφού με πολλά αιολικά, τα θύματά τους αναγκάζονται να αγοράζουν συμβατικό ρεύμα από αυτούς (τα αιολικά ποτέ δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν). Κερδισμένοι επίσης είναι 3) όσοι εμπλέκονται με φυσικό αέριο αφού τα αιολικά απαιτούν "εφεδρείες", δηλαδή συμβατικές μονάδες που να μπορούν να λειτουργούν μεταβλητά και με "ταχεία απόκριση" ώστε να προσφέρουν την σταθερή ηλεκτροδότηση που προαπαιτεί κάθε δίκτυο. Υπάρχουν 4) και άλλοι κερδισμένοι, τυπικά οι ντόπιοι μεσάζοντες που εμφανίζονται σαν "επενδυτές" και τάζουν λαγούς και πετραχήλια στους ιθαγενείς, πιέζουν ή "πιέζουν" Κυβερνήσεις και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, ταΐζουν τα ΜΜΕ με αρλούμπες για να μας τις σερβίρουν κλπ.

Οι βασικοί χαμένοι είμαστε εμείς, οι καταναλωτές και κάτοικοι αυτής της χώρας που α) πληρώνουμε (υποχρεωτικά) για κάτι ψευδεπίγραφο, β) εκχωρούμε (κυριολεκτικά) την χώρα μας και γ) καταδικαζόμαστε σε μόνιμη υποβάθμιση και ύφεση.  Τα αιολικά υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις, οι επιδοτήσεις αυτές είναι "μη ανταποδοτικές" (δηλαδή δεν παίρνουμε αξιόπιστο ρεύμα, ή καθαρό ρεύμα, από αυτά -- οι χάντρες και τα καθρεφτάκια δεν είναι "ανταποδοτικότητα", είναι μίζα σε φτωχούς ηλίθιους) και, φυσικά, τα αιολικά χρειάζονται γη, χώρο, που γίνεται μόνιμος σκουπιδότοπος, όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, όπως ήδη είπα, ας ρίξει μια ματιά στην Νότια Εύβοια από το καράβι. Τα αιολικά υπάρχουν επίσης μόνο με διασυνδέσεις -- για να διαχέεται το πρόβλημα αστάθειας που δημιουργεί το κουτουρού ρεύμα τους σε ...γείτονες.

Τα αιολικά είναι μια 100% παρασιτική δραστηριότητα που ξεκίνησε με την ενεργειακή κρίση του 1973-1979 (τα πρώτα εμπάργκο πετρελαίου), απέτυχε ήδη από τότε, και επανήλθε δριμύτερη με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επανένωση των δύο Γερμανιών, περί το 1990. Επανήλθαν επειδή ξεπέρασαν το μέχρι τότε ανυπέρβλητο εμπόδιο που είχαν: Κανείς δεν τις ήθελε, επειδή κανείς δεν ήθελε και κανείς δεν πλήρωνε το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα που παράγουν.

 Η μόνη σημαντική "τεχνολογική" εξέλιξη των αιολικών από το 1973 μέχρι σήμερα είναι η ανακάλυψη του τρόπου επιδότησής τους, περί το 1990 -- από τους Γερμανούς:  Έγιναν ...υποχρεωτικές! Έγινε υποχρεωτική η αγορά του ρεύματος που παράγουν, από τα δίκτυα! Έγινε υποχρεωτική η πληρωμή τους, με υποχρεωτικές χρεώσεις στον λογαριασμό του ρεύματος! Μπήκαν υποχρεωτικές ποσοστώσεις σε κάθε χώρα. Σε εμάς, αυτή η "εφεύρεση" μάς ήρθε την άνοιξη του 2010, όταν με ψήφους Πασόκ και ΝΔ (αλλά όχι του τότε Σύριζα) πέρασε ο Νόμος Μπιρμπίλη, λίγες μέρες μετά το διάγγελμα πτώχευσης του ΓΑΠ από το Καστελόριζο.

Και, για να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος, μασκαρεύτηκε όλο αυτό το εγχείρημα με ατέλειωτα παραμύθια ότι τα αιολικά θα σώσουν τον πλανήτη με καθαρή ενέργεια, ότι θα φέρουν ενεργειακή αυτονομία, ότι δεν ενοχλούν και κάνουν...καλό και άλλες ανοησίες που σερβίρονται από επαγγελματίες παραμυθάδες με σκοπό να κοροϊδέψουν ανθρώπους που δεν έχουν τις τεχνικές ή οικονομικές γνώσεις να καταλάβουν ότι πρόκειται για απροκάλυπτη κλοπή.

Τώρα... Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται "επαναστατικά", αλλά δεν είναι. Οι αιολικοί έχουν ένα σωρό σοφιστείες και ειρωνείες του στυλ "δηλαδή προτιμάτε καρκίνους στην Πτολεμαΐδα;" ή "τα αιολικά δεν κάνουν θόρυβο" ή "τα αιολικά δεν ενοχλούν την σεξουαλική ζωή των τράγων", ή "μα χαζοί οι είναι οι ξένοι που βάζουν αιολικά;". Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν και δεν εξοικονομούν λιγνίτη, ούτε θεραπεύουν καρκίνους, ο θόρυβος είναι πταίσμα, μόνο τα αιολικά λαμόγια σκέφτηκαν το σεξ των τράγων, και οι ξένοι δεν ηλεκτροδοτούνται από αιολικά, αλλά τα εξάγουν σε ηλίθιους.

Τώρα... Δεν θα τα πω έτσι... Προτιμώ να τα λέω με στοιχεία και παραπομπές σε στοιχεία.


Η παρουσίαση είναι εδώ

Δείτε επίσης:

Επιστολή της "ΕΛΙΚΑ" σε Κυκλαδίτες για δείγμα των παραμυθιών που σερβίρουν οι αιολικοί χωρίς να ντρέπονται.

Η απάντηση του Δήμου Τήνου και μερικών εκατοντάδων πολιτών και φορέων στα παραπάνω παραμύθια

Επιστολή της "ΕΛΙΚΑ" όπου λέει στον ΑΔΜΗΕ να βάλει αυτός το καλώδιο που διαφήμιζαν ότι θα βάλουν οι ίδιοι!

Η ...επικαιροποίηση (!!!) της τροποποίησης (!!) της τροποποιημένης (!) ΜΠΕ της DAMCO/ENEL

Η παρουσίαση (Ιούνιος 2018) του καθηγ. Στουρνάρα για τα αιολικά και τις επιπτώσεις τους στα νερά της Τήνου (και, λογικά, της Άνδρου)

Να θυμάστε:  Οι τύποι αυτοί δεν υπάρχουν χωρίς εγγυημένες επιδοτήσεις. Μη ανταποδοτικές εγγυημένες, υποχρεωτικές, πληρωμένες από εμάς, επιδοτήσεις. Κλοπή (που δηλώνει και ...νόμιμη, χάρη στον Νόμο Μπιρμπίλη -- που καταψήφισε ο τότε Σύριζα)!

Το μέγεθος μπορεί να σοκάρει. Η απάτη είναι ακόμα πιο προκλητική.

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Συκιές, 5-6 χρόνια αργότερα


Πριν 5-6 χρόνια είχα φυτέψει συκιές με τον "παραδοσιακό" τρόπο, δηλαδή με "κύλημα", όπου βάλαμε μοσχεύματα στις βάσεις ξερολιθιών αναβαθμίδων που διαμορφώθηκαν από πρανή και από παλιές αναβαθμίδες. Αυτό επιτρέπει την ανάπτυξη της συκιάς χωρίς νερό (αν και έκανα μια ζαβολιά και τις πότισα τον πρώτο χρόνο:  "Φύτεμα συκιάς με κύλημα" (με φωτό από την κατασκευή).


Μέσα στις διάφορες ντόπιες ποικιλίες που φύτεψα, ήταν και μία ποικιλία που δεν ξέρω το όνομά της, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον άλλες δύο στην ευρύτερη περιοχή, η μία στο λεγόμενο "Ψαρρό Β'νι", στ' Α'φλαρέντ, πάνω και δυτικά από το "Διαλυσκάρ' (εδώ -- δεν φαίνεται η μαμά συκιά, αλλά φαίνεται η τοποθεσία, ένα βραχώδες μέρος που έχει υποστεί κάποια καθίζηση).  Κάνει καταπληκτικά σύκα, χρώματος μελιτζάνας απ' έξω και έντονο κόκκινο-πορτοκαλί μέσα (στην πρώτη φωτό).


Και κάτι καπαριές που είχα βάλει το ίδιο καλοκαίρι, ευδοκιμούν μια χαρά (παρά κάτι περιπέτειες που είχαν με κάτι κατσικάκια που τις έφαγαν μέχρι σχεδόν την ρίζα). Αλλά τις πότισα και ξανάνοιξαν.

Τώρα... Οι περισσότεροι στην Τήνο (ντόπιοι και επήλυδες) ή τα βαριούνται αυτά, ή τα βλέπουν σαν ...λαογραφικά.  Αμφιβάλλω αν κανείς βγάζει μεροκάματο με σύκα ή με καπαριές (αν και όλοι τρώνε τα σύκα, και μαζεύουν κάπαρη).

Ο λόγος που οι συκιές και οι καπαριές (και τα αμπέλια) έχουν εξαφανιστεί είναι τα αδέσποτα κατσίκια. Όσο υπάρχουν αυτά, η Τήνος θα διαβρώνεται και θα ερημοποιείται.  Τα κατσίκια είναι μία άλλη ιστορία...

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Η λίθινη εποχή, δυό βήματα από το σπίτι σας


Η διαδρομή Αετοφωλιά-Βαθειά Λίμνο είναι ψιλοξεχασμένη, αλλά σημειωμένη με GPS και κόκκινη γραμμή στον δορυφορικό χάρτη.  Η εικόνα μεγαλώνει με κλικ

Οι βόλτες στα βουνά έχουν ωραίες θέες (και άλλο η θέα, στην πραγματικότητα, και άλλο σε φωτογραφία, η συγκεκριμένη από το σημείο 86).


Και απρόσμενες λεπτομέρειες, περιφράξεις ιδιοκτησιών, που κάποτε ήταν επιβίωση και τώρα είναι δυνητικός ...ΕΝΦΙΑ (να μου το θυμηθείτε, η φορολογία των ακινήτων είναι έμμεσος ή άμεσος τρόπος δήμευσης):


Το συγκεκριμένο είναι στο σημείο 145 (της πρώτης εικόνας), στην κορυφογραμμή στα "Δυό Β'νά" με θέα τον ...Τσικνιά, όπου φαίνεται και το συννεφάκι που υποδηλώνει μελτέμι.

Και στο τέλος της διαδρομής (στο σημείο 123), "υνταγός" στην κοίτη του λαγκαδιού για να περνάει το νερό και "να μην γλιστράνε οι γαϊδάρ' στις πλάσες" όπως μου είπε ο φίλος που καλλιεργούσε εδώ, πίσω από τις μυρτιές και τις "δραφιές" μεταξύ 1960 και 1980...:


 
Η ...λίθινη εποχή τέλειωσε στην Τήνο κάπου στις αρχές με μέσα του 20ου αιώνα.
 

Αλλά είναι εκεί, δυό βήματα από το σπίτι σας, αν δεν φοβάστε να την αντικρίσετε.

Κάποια στιγμή μπορεί να ανεβάσω λεπτομέρειες από όλη την διαδρομή. Ή, ακόμα καλύτερα, να καθαρίσουμε το μονοπάτι όπως αυτό από Μπαγκαλάκια για Μάντρες.

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Κ'φόβουρλα


Τώρα που όλοι (ή όσοι, τέλος πάντων) είναι σε φάση ...πανηγυριού, εγώ συνεχίζω με το trivia pursuit λεπτομερειών που κάποτε είχαν ...λαογραφικό ενδιαφέρον και τώρα έχουν και άλλες πιο πονηρές διαστάσεις.

Αυτή η εικόνα είναι τα Αμόνια (και ο δρόμος προς Καβάσ'), το λαγκάδι Καναβά, με θέα προς περίπου Νότο. Ή αν προτιμάτε το Goggle maps, εδώ.

Τα Αμόνια τα έμαθα από το αρχικό χειρόγραφο του π. Αντώνη Φόνσου, και είχα αναφερθεί σε αυτά περί το 2008, εδώ, πριν να υπάρχουν σχέδια για αιολικά σε αυτά τα βουνά. Τότε οι βόλτες ήταν για ευχαρίστηση, τώρα, μερικές από αυτές έχουν "άλλες σκοπιμότητες".

Σήμερα το πρωί, δύο φίλοι με έδειξαν τον σύντομο δρόμο για Βαθειά Λίμνο, απ' τα "Κ'φόβουρλα".

Τα Κ'φόβουρλα είναι τοποθεσία, με ...βούρλα, πάνω από τα οποία έχει πηγή με λίγο νερό, σε "χωράφι" που ανήκε σε κάποιον Άνδροβικ και το χάρισε στην Κοινότητα, που επί ημερών αείμνηστου Λούη έφτιαξε και ένα φρεάτιο, για να μαζεύει το νερό, μόνο που τελικά το νερό είναι λιγοστό, αν δεν έχει ήδη στερέψει με την φετινή ανομβρία (και τις γεωτρήσεις).  Το φρεάτιο φαίνεται και από τον δορυφόρο! (στο κέντρο της εικόνας, εδώ).

Ο Α.Γ.Α. και ο Γ.Ι.Α. μου είπαν χτες, ότι ο πιο γρήγορος δρόμος για την Βαθειά Λίμνο είναι από τον δρόμο για Αμόνια, αλλά από τα Κ'φόβουρλα (και όχι από το πιο συμβατικό μονοπάτι).

Αυτή είναι η θέα, από το ίδιο σημείο, με σημειωμένα τον αγροτικό δρόμο που πάει προς Αμμώνια και Καβάσ',  κάτι ενδιαφέροντα κτίσματα, ένα αλώνι και, δεξιά, τα Κ'φόβουρλα:


Η εικόνα μεγαλώνει με κλικ, αλλά αν θέλετε να δείτε λεπτομέρειες, είναι εδώ (και είναι ΜΕΓΑΛΟ αρχείο).

Το ίδιο πράγμα, στο Google Earth (πάντα με θέα Ν-ΝΔ) και μεγαλώνει με κλικ:


Πάνω αριστερά, η Αγία Υπακοή και ο "δρόμος" για Βαθειά Λίμνο, από τα Μπαγκαλάκια.  Κάτω αριστερά η Αετοφωλιά. Η μπλε γραμμή είναι ο παλιός αγροτικό δρόμος Καλλονής - Αετοφωλιάς - Πασάρας. Ο σημερινός "αμαξωτός" δεν υπήρχε πριν το 1994. Η κόκκινη γραμμή είναι ο "δρόμος" για Καβάσ' (και για Βαθειά Λίμνο, εάν δεν θέλετε να κόψετε δρόμο). Οι πορτοκαλί γραμμές είναι άλλοι "δρόμοι" (ρύμες) και οι κίτρινες γραμμές είναι ίχνη, ορατά σήμερα. Φαίνεται και η κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Γκάγκαρη. Και έχω σημειώσει τα χαρακτηριστικά κτίσματα (της παραπάνω φωτογραφίας) και την θέση "Κ'φόβουρλα".

Ο σύντομος δρόμος που μου περιέγραψαν οι φίλοι μου είναι με αχνό πράσινο χρώμα:


Βέβαια, περνάει μέσα από περιφραγμένα χωράφια, αλλά η ...άδολη διέλευση δεν ήταν σχεδόν ποτέ  πρόβλημα. "Άδολη" σημαίνει "χωρίς δόλο". Και όπως μου είπε ο Α.Γ.Α. "σε έβγαζε γραμμή στου Λεβεντογιάνν' τη μάντρα, από εδώ περνούσε και ο Πετρής, εκτός όταν είχε τα τρία άσπρα γαϊδουράκια του και πήγαινε από τα Μπαγκαλάκια ". 150 μέτρα λιγότερο περπάτημα, και γλίτωνες και το ανέβα-κατέβα της εναλλακτικής (κόκκινης) πορείας.

Το χαριτωμένο είναι ότι και οι δύο διαδρομές φαίνονται στην αεροφωτογραφία του 1983 (που είναι προσανατολισμένη με τον Βορρά προς τα πάνω -- η Αετοφωλιά δεξιά, και μεγαλώνει με κλικ):


Έκανα και την διαδρομή. 25 λεπτά για να ανέβω με αφετηρία την διασταύρωση με τον χωματόδρομο της Αγίας Υπακοής και τέρμα το λαγκάδι, περίπου στου Λεβεντογιάννη την μάντρα (από Κ'φόβουρλα), και 40 για να κατέβω (από τα Αμόνια -- το "ανέβα - κατέβα" που λέγαμε... οι παλιοί δεν ήταν χαζοί...).

Αν το κάνετε μια δύο φορές την ημέρα, θα σας κάνει καλό, ιδίως εάν είστε ...υπέρβαρος.  2 χιλιόμετρα σε τέτοιο "δρόμο" είναι 200 θερμίδες. Όσο 4 μπουκιές πίτσα.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Η επικαιροποίηση του ΟΧΙ του Δήμου Τήνου, παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα



Το άρθρο στον παραπάνω σύνδεσμο έχει (είχε)  την πιο άρτια περίληψη του θέματος.  Με σαφείς ...μπηχτές για 5-6 ντόπιους. Εντυπωσιάστηκα από το επίπεδο γνώσης του θέματος, σε βάθος.

Το αιολικά των ENEL/Damco (η ...Ιταλική ΔΕΗ με μία εταιρία συμφερόντων Κοπελούζου/Σαμαρά) έχει πάρει την πρώτη άδεια, από την ΡΑΕ, από το 2010. Το έμαθα το 2011 και έκανα προσφυγή κατά αυτής της πρώτης άδειας, που είναι ακόμα σε "εξέλιξη" (και δεν θα δώσω λεπτομέρειες εδώ).  Κατά της λεγόμενης "Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων" έχει προσφύγει και ο Δήμος Τήνου και άλλοι ιδιώτες και φορείς.

Το "έργο" αυτό δεν θα είναι καλό, ούτε για την Τήνο, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την τσέπη σας μας).   Αυτό δεν το γράφω επειδή "δεν γουστάρω τα αιολικά". Προκύπτει από τα δημόσια ενεργειακά και οικονομικά αποτελέσματα, στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα που έχει βάλει αιολικά. Η περίληψη της εμπειρίας αυτής είναι ότι τα αιολικά:
  • δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνιτικές ή άλλες)
  • δεν εξοικονομούν μετρήσιμα, πραγματικά, καύσιμα (ούτε λιγνίτη)
  • δεν μειώνουν "ρύπους" ΄(ούτε από λιγνίτη)
  • δεν μειώνουν, ούτε προλαμβάνουν και σίγουρα δεν ...θεραπεύουν καρκίνους
  • δεν έχουν θέσεις εργασίας (παρά μόνο στις χώρες που τα εξάγουν)
  • δεν είναι συμβατά με καμία έννοια "αειφορίας" ή "βιωσιμότητας"
  • ακριβαίνουν το ρεύμα και οδηγούν σε ενεργειακή φτώχεια και περισσότερη ύφεση
  • διώχνουν τον τουρισμό
  • υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις και οι επιδοτήσεις είναι αυτοσκοπός
  • είναι πρόσθετη έμμεση επιδότηση του φυσικού αερίου
  • σε μέρη ειδικά όπως η Τήνος θα μειώσουν τα διαθέσιμα νερά
  • δεν είναι "επένδυση", είναι ...κάτι άλλο
Από τους πέντε ομιλητές, έχω αντίγραφα των παρουσιάσεων των τριών:

Δρ. Χρήστος Κολοβός Ηλεκτροπαραγωγή και το Πρόβλημα των Αιολικών
Καθηγ. Γεώργιος Στουρνάρας Αιολικά και φυσικό περιβάλλον Τήνου
Δημήτρης Παυλάκης  Αιολικά: Πανάκριβο ενεργειακό και περιβαλλοντικό παραμύθι

Όποιος είχε αυτιά (και κυρίως λίγο IQ πάνω από αυτό της αμοιβάδας) τα άκουσε...

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Παραμύθια με καρκίνους για να μάς κλέβουν με αιολικά

Στην τελευταία του επίσκεψη στην Τήνο για να εγκαινιάσει την διασύνδεση των Κυκλάδων με το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ, ο κύριος Τσίπρας έπιασε νέα χαμηλά επίπεδα. Ο κύριος Τσίπρας φέρεται να απάντησε σε διαμαρτυρία στελέχους του Δήμου που δεν θέλει αιολικά στην Τήνο:  "Δηλαδή προτιμάτε καρκίνους στην Πτολεμαΐδα"; Η απάντηση στον κ. Τσίπρα και στους υποβολείς που του σερβίρουν ιδιοτελή και παραπλανητικά επιχειρήματα είναι από την κα Περέζ, του Άγιου Σάββα.


ΠρώτονΤα αιολικά δεν υποκαθιστούν τις λιγνιτικές μονάδες της Πτολεμαΐδας. Πουθενά στον κόσμο δεν έχουν υποκατασταθεί λιγνιτικές, ή άλλες μονάδες βάσης, από μεταβλητές πηγές ενέργειας όπως τα αιολικά ή τα φωτοβολταϊκά.  Οι λιγνιτικές μονάδες μπορούν να υποκατασταθούν μόνο από μονάδες αερίου, μονάδες λιθάνθρακα, πυρηνικές μονάδες, μεγάλα υδροηλεκτρικά (σε χώρες με πολλά νερά), ή από άλλες, πιο σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες.  Μια σύγχρονη μονάδα παράγει το ίδιο ρεύμα με το μισό περίπου καύσιμο από μια παλιά (αν σας νοιάζει η εξοικονόμηση καυσίμων). Και, φυσικά, οι λιγνιτικές μονάδες μπορούν να υποκατασταθούν από εισαγωγές ρεύματος, κάτι που κάνουμε κατά κόρον στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεύτερον:  Τα αιολικά δεν εξοικονομούν λιγνίτη! Δεν έχει μετρηθεί πουθενά εξοικονόμηση λιγνίτη από αιολικά. Δεν έχει μετρηθεί πουθενά μείωση κατανάλωσης καυσίμων από ΑΠΕ! Η κατανάλωση καυσίμων μειώνεται λόγω φτώχειας, ύφεσης και αποβιομηχάνισης. Όχι από ΑΠΕ. Αν σας ακούγεται παράδοξο, το καταλαβαίνω, αλλά αυτό δείχνουν τα δεδομένα και περίπου αυτό απάντησε το Υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕ σε Βουλευτή όταν ρώτησε "πόσα γραμμάρια λιγνίτη εξοικονομούμε κάθε χρόνο με τα δυο δις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ";

Τρίτον:  Οι χώρες, ή οι περιοχές με πολλές λιγνιτικές μονάδες ΔΕΝ έχουν περισσότερους καρκίνους και οι χώρες με πολλά αιολικά ΔΕΝ έχουν λιγότερους καρκίνους.  Αυτό είπε η κα Περέζ, του Άγιου Σάββα, στο άρθρο της.  Αν ο κ. Τσίπρας μίλησε για καρκίνους της Πτολεμαΐδας, κάποιος τον δουλεύει, και αυτός δουλεύει εμάς με την σειρά του, εκμεταλλευόμενος τον φόβο για την αρρώστια.

Τέταρτον:  Πέρα από την προφανή ζημιά που κάνει κάθε ορυχείο και κάθε βιομηχανική μονάδα, τα πραγματικά προβλήματα υγείας στην Πτολεμαΐδα προέρχονται από τους ξεσκέπαστους ταινιόδρομους και από την μεταφορά τέφρας με φορτωτές και φορτηγά, σαν να ήταν ...χαλίκια. Φυσάει λίγος αέρας και η πραγματικά βλαβερή τέφρα γίνεται σύννεφο.  Με ελάχιστα λεφτά, σε σχέση με τις επιδοτήσεις που πετάμε κάθε χρόνο σε απάτες, θα λυνόταν το πρόβλημα της τέφρας.

Πέμπτον:  Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έχει ξεβρακωθεί για να βάλουμε αιολικά.  Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν, δεν μειώνουν χρήση καυσίμων, δεν προλαμβάνουν και δεν θεραπεύουν καρκίνους. Η Κυβέρνηση ξεβρακώνεται για να πουλήσουν οι Γερμανοί αιολικά, για να βγάζουν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι τσάμπα λεφτά από αιολικά "πάρκα" και για να παίρνει ποσοστά ο Έλληνας που βγάζει και πουλάει τις αιολικές άδειες. Και για να ελπίζουν οι ντόπιοι ότι θα πουλήσουν καμμιά παραγκαιριά, ή κανένα πιάτο μακαρόνια, να νοικιάσουν κανένα δωμάτιο όσο θα γίνονται εργασίες ή να κάνουν καμμιά παράνομη διάνοιξη χωματόδρομων στου ...Πολέμου τον Κάμπο. Πείτε αντίο στον τουρισμό, αν σας νοιάζει ο τουρισμός. Οι τουρίστες δεν πάνε σε νησιά για να βλέπουν αιολικά...



Δεν θέλω να κάνω "αντιπολίτευση", αλλά ο Σύριζα βγήκε και από τις αντιαιολικές τοποθετήσεις των βουλευτών του και ο κόσμος που ψήφισε Σύριζα ή Συρμαλένιο ψήφισε κατά των αιολικών.  Μια χαρά τα έλεγε ο Συρμαλένιος το 2014 -- και του το είπα, με κάθε ειλικρίνεια του ίδιου, όταν τον είδα.

Η διασύνδεση των Κυκλάδων είναι μια ιστορία που σέρνεται από καιρό. Η Τήνος (και η Άνδρος), πρώτα από όλα, είναι διασυνδεμένες εδώ και χρόνια. Πρόλαβα την Τήνο και τα χωριά της χωρίς ρεύμα και, πέρα από ρομαντικές επιστροφές σε περίοδο τζακιών με φρύγανα, φωτισμού από λάμπες πετρελαίου ή λυχνάρια λαδιού, σαφώς και προτιμώ ηλεκτροδότηση. Αλλά η διασύνδεση δεν γίνεται για την ηλεκτροδότηση, ή δήθεν για το περιβάλλον. Γίνεται για να μπούνε αιολικά και να ηλεκτροδοτούμαστε από φυσικό αέριο και εισαγωγές ρεύματος. Το ρεύμα έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί, σε καιρό ύφεσης, λόγω ΑΠΕ (και αερίου). Θα ανέβει κι άλλο.  Οι ΑΠΕ ακριβαίνουν το ρεύμα επειδή πληρώνονται χωρίς να υποκαθιστούν ή να εξοικονομούν κάτι άλλο. Είναι σαν "καπέλο", σαν φόρος.

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Το πιο βαρετό θέμα, δυστυχώς χρειάζεται συνεχιζόμενη προσοχή: Ενστάσεις με έντυπα Δ11


Ξέρω πολύ καλά πόσο βαρετό και κουραστικό είναι το θέμα. Όλη η διαδικασία (και οι αναβολές στις εκδικάσεις στο ΣτΕ) είναι σχεδιασμένη να κάμψει τις αντιδράσεις, να βαρεθεί ο κόσμος. Κι όμως, ο κίνδυνος παραμένει ο ίδιος.

Μια λεπτομέρεια που έχουμε ξεχάσει είναι ότι στην δυστυχώς θετική απόφασή του για τα αιολικά της Νότιας Εύβοιας, το ΣτΕ είπε:  "Μα δεν υποβάλλατε τις ενστάσεις σας στην διαβούλευση".

Τώρα που τα γράφω αυτά, τρέχει άλλη μια διαβούλευση για την Τήνο. Η κοινοπραξία ENEL/DAMCO(Κοπελούζος) έκανε πρόσφατα άλλη μια τροποποίηση (στην οποία μετακίνησε και κατάργησε μερικές ανεμογεννήτριες, αλλά τα αιολικά "πολύγωνα" είναι τα ίδια. Οι 25 ανεμογεννήτριες εύκολα θα γίνουν 55, ή 125.  Από την στιγμή που μπήκε το μεγάλο καλώδιο, δεν τους εμποδίζει τίποτα -- και η τακτική των αιολικών είναι "θα τον βάζουν λίγο-λίγο μέσα μέχρι να συνηθίσουμε", συγγνώμη, τόσο χυδαία.

Άρα, πρέπει να υποβάλουμε, ξανά, αντιρρήσεις.  Είτε σαν άτομα,. είτε σαν Σύλλογοι, είτε σαν Κοινότητες (είτε σαν Δήμος) -- αν δεν θέλουμε να γίνουμε σαν νησάκι με μεταλλικές οδοντογλυφίδες.  Σε έντυπο Δ11 (η φόρμα που απαιτείται από την αδειοδοτική διαδικασία του ΥΠΕΝ).  Στο έντυπο, εκτός από τα στοιχεία αυτού που το υποβάλει, αναγράφονται και οι ενστάσεις.

Ο πιο εύκολος τρόπος να υποβάλετε παρατηρήσεις σε φόρμα Δ11 είναι με λίγη βοήθεια από τους δικηγόρους που ασχολούνται με τις προσφυγές στο ΣτΕ. Ο Δήμος Τήνου (και τα άλλα νησιά) έχουν ένα δικηγορικό γραφείο (που εύκολα μπορεί να βοηθήσει) και η Περιφέρεια έχει άλλο ένα γραφείο που επίσης μπορεί να βοηθήσει-- όποιος έχει απορίες ή θέλει βοήθεια στο θέμα, ρωτάει, είναι ΠΟΛΥ εύκολο και απαραίτητο.

Πχ μερικές προφανείς ενστάσεις είναι: 1) Οι χωροθετήσεις. 2) Η καταπάτηση ιδιοκτησιών. 3) Οι παράνομοι δρόμοι που βαφτίζονται "υφιστάμενη οδοποιία". 4) Η μόνιμη βλάβη στο νησί. 5) Το απόλυτα ατελέσφορο στην ηλεκτροδότηση. 6)  Οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε διαβρώσεις και υδροφόρο ορίζοντα (υπάρχει σχετική μελέτη του καθηγ. Στουρνάρα). 7) Η ζημιά στον τουρισμό που πάει να πάρει τα πάνω του το νησί. 8) Η εγγύτητα σε σπίτια και οικισμούς. 9) Η θέα από την θάλασσα και τους επισκέπτες. 10) Η οικονομική επιβάρυνση.  ΜΗΝ ακούτε τα παραμύθια ότι δήθεν είναι καλή και καθαρή ενέργεια, ή δήθεν σώζει την Πτολεμαΐδα. Οι αιολικοί υπάρχουν ΜΟΝΟ για τις επιδοτήσεις τους και θα σας πούνε ό,τι παραμύθι μπορούν για να πάρουν αυτές τις επιδοτήσεις -- μα ρίξτε μια ματιά στον λογαριασμό σας!  Πρόκειται για επαγγελματίες ψεύτες.

Στην τελευταία διαβούλευση, υποβλήθηκαν μερικές 100άδες ενστάσεις (οι περισσότερες από την Πάρο). Χρειάζεται ξανά.

Σε αυτήν την διαβούλευση, εγώ θα επισυνάψω στο Δ11 και την Πανελλήνια Διακήρυξη για το θέμα. Την έχουν υπογράψει αρκετοί και από την Τήνο και τα άλλα νησιά. Δεν φτάνει που την υπογράψαμε. Πρέπει να υποβληθεί και σαν "Δ11" για να αναγκαστούν να την δούνε οι Υπηρεσίες των Υπουργείων που δίνουν τις άδειες. Μέχρι τώρα, το μόνο που έβλεπαν είναι οι γλοιώδεις αιολικοί υπάλληλοι, με μελέτες-μαϊμούδες ότι θα σώσουν το Κλίμα και θα φέρουν τουρίστες!

Η Πανελλήνια Διακήρυξη λέει:

"...Τα αιολικά έχουν αποδειχθεί μια αμφιλεγόμενη δραστηριότητα, με αυτοσκοπό τις επιδοτήσεις. Δεν συμβάλλουν σε περιορισμούς ρύπων, ούτε σε ενεργειακή αυτάρκεια ή σε ασφάλεια ηλεκτροδότησης, δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα, δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και δεν προστατεύουν κανένα περιβάλλον. Και όσο αυξάνονται οι εγκαταστάσεις, η ενσωμάτωση τους στο δίκτυο αποδεικνύεται προβληματική και με υψηλό κόστος. Ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους, κάνουν ζημιά στην Εθνική Οικονομία, στις τοπικές κοινωνίες, στον τουρισμό, αλλά και στο περιβάλλον.

Τα αιολικά κατακερματίζουν και απαξιώνουν γη, με διανοίξεις δρόμων και άλλες μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις, συχνά σε αδιατάρακτες περιοχές, όπου και θα εγκαταλειφθούν όταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις ή η λειτουργία τους. Έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα, ιδιαίτερα δε στην σπάνια ορνιθοπανίδα του τόπου μας. Η «σωτηρία του Κλίματος» θίγει την στοιχειώδη νοημοσύνη, αφού τα αιολικά και οι άλλες ΑΠΕ εξακολουθούν και είναι ενεργειακά ασήμαντα και, όπου μετρήθηκαν, δεν μειώνουν ρύπους..."

Δεν λέτε "όχι" σε κάτι καλό. Λέτε "όχι" σε μία απάτη. "Όχι" σε μία αρπαχτή -- που δυστυχώς για όλους μας, χρειάζεται ΓΗ.

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

43,5 + 11,5 = 46 = 56 ή το πιάσιμο στα Πράσσα


Θα έχετε ακούσει ότι ο Δήμος Τήνου έκανε κάτι ένδικα μέσα κατά της Αιολικής Κυκλάδων (που μετονομάστηκε σε Ενεργειακή Κυκλάδων) για κάτι αδειοδοτημένα αιολικά στην θέση Πράσσα, πάνω από τα Υστέρνια, που θέλουν να περάσουν λίγο ...παράνομα μέσα από έκταση που ο Δήμος θεωρεί δική του, βάσει Κοινοτικού, δηλαδή Δημοτικού Κτηματολογίου.

Πρόκειται για σήριαλ, λεπτομέρειες του οποίου θα μεταφέρω μετά την απόφαση του Δικαστηρίου. Ωστόσο μερικά ζουμερά, που είναι περίπου δημόσια έγγραφα, έχουν ως εξής:

1. Το τοπογραφικό της Πράξης Χαρακτηρισμού του ακινήτου της Αιολικής Κυκλάδων με ημερομηνία 2000 (διορθωμένο με το χέρι σε 2001) δεν δείχνει δρόμο, αγροτικό, αμαξωτό ή οποιοδήποτε δρόμο:


Τα όρια του τοπογραφικού τα έδειξε ο ιδιοκτήτης της Εταιρίας.  Η έκταση αναφέρεται σαν 46 στρέμματα, (θυμηθείτε τον αριθμό "46"), έχει 3-4 γείτονες και συνορεύει, Νοτιοδυτικά με "δημόσιο" [α]  3) Το ξαναλέω, ΔΕΝ δείχνει κανέναν αγροτικό ή ...αμαξωτό δρόμο και 4) Δείχνει μια μικρούλα τοσοδούλα πιθανή καταπάτηση της ιδιοκτησίας Κωνσταντίνου Σώχου, αφού τα όρια δεν είναι πάνω σε ξερολιθιές... Λεπτομέρεια... (αλλά θα την δείτε στην συνέχεια).

Η ύπαρξη, ή μη, αγροτικών ή νόμιμων δρόμων είναι κάτι που έχω εμπεδώσει. Οι μεν αγροτικοί δρόμοι αναδεικνύουν το μεσαιωνικό ή και αρχαίο υπόβαθρο της Τήνου (έχω αποτυπώσει περίπου 1.000 χιλιόμετρα από αυτούς), οι δε νόμιμοι δρόμοι είναι ανατολικό ή μάλλον Τηνιακό ζήτημα, αφού η οδοποιία απαγορεύεται, χωρίς σαφείς άδειες, και γενικά απαγορεύεται μετά το ΠΔ ΦΕΚ 160/27 Φεβ 2003.  Η άδεια του αιολικού "πάρκου" στα Πράσσα ρητά απαγορεύει οδοποιία, ή παρέμβαση σε παλιούς αγροτικούς δρόμους.

Θα αναρωτηθείτε "μα πώς του έδωσαν άδεια, χωρίς άδεια οδοποιίας"? Βασικά ή δεν του έδωσαν άδεια, ή του είπαν "παρανόμησε". Κάτι τέτοιο έκανε και ο πάλαι ποτέ Δήμος Εξωμβούργου περί το 2010 κοντά σε μένα:  Έδινε άδεια εγκατάστασης μελισσιών, στην ουσία λέγοντάς τους να καταπατούν ιδιωτικές εκτάσεις, ή να "νομιμοποιήσουν δια της χρήσης" μια παράνομη διάνοιξη επίσης της περιόδου 1997-2001 στην περιοχή μου. Κλειστή προς μεγάλη ενόχληση πολλών αφανών και εμφανών από το 2010, χαίρετε.

Ο ρόλος του Δήμου Εξωμβούργου έχει υπάρξει επιεικώς "περίεργος":

2. Περί το 2004, ο τότε Δήμαρχος του τότε Δήμου Εξωμβούργου έδωσε μια βεβαίωση ύπαρξης αγροτικού δρόμου προς τα Πράσσα, αλλά και βεβαίωση δρόμου μόνο προς την Β' Εύρεση.   ΔΕΝ ξέρω τι αξία έχουν οι Δημαρχιακές βεβαιώσεις.  Ο δρόμος προς την Β' Εύρεση ΔΕΝ υπήρχε το 1983, και υπήρχε το 1997. Ο δρόμος μετά την Β' Εύρεση δεν υπήρχε το 1997,  ούτε φαίνεται στο τοπογραφικό του 2000-2001.  Επίσης,  η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δεν ξέρει κάποιον τέτοιο δρόμο, μετά την Β' Εύρεση.  Το σίγουρο είναι ότι, όπως και με τον "δρόμο" στην δική μου περιοχή, έτσι και με τον "δρόμο" προς Πράσσα:  "Δρόμος" φάντασμα. Κανείς δεν λέει "ναι, εγώ τον ενέκρινα, ή τον έκανα". Ακόμα και ο κύριος της Αιολικής Κυκλάδων σκίζει τα ρούχα του με οργή και λέει ότι "δεν τον έκανε αυτός". Εγώ βάζω το χέρι μου στην φωτιά ότι δεν τον έκαναν και οι 90χρονες ιδιοκτήτριες των "46", δηλαδή των 43,5 στρεμμάτων (αλλά για τον ιδιοκτήτη την 11,5, δεν ορκίζομαι). Θα καταλάβετε παρακάτω.

Η παρεξήγηση βέβαια εξαφανίζεται αν αντί να παίζουμε με την λέξη "δρόμος" διευκρινίσουμε εάν ο δρόμος είναι παλιός δρόμος, νόμιμη διάνοιξη δρόμου ή παράνομη διάνοιξη.   Ο δρόμος για τα Πράσσα είναι 100% παράνομη διάνοιξη. Περνάει α) μέσα από 3-4 συνεχόμενες, περιφραγμένες, ιδιωτικές εκτάσεις, β) μέσα από γειτονική έκταση του κ. Οριάνου, ανάμεσα σε αυτές τις περιφραγμένες και στην Κοινοτική, γ) μέσα από Κοινοτική/Δημοτική Έκταση και δ) καταλήγει αποκλειστικά στα "46" στρέμματα.   Πήρε κανένα Συμβούλιο, τότε, απόφαση εκχώρησης Κοινοτικής ή Δημοτικής Έκτασης? Μήπως υπάρχει απόφαση για έγκριση παράνομης διάνοιξης? Μήπως έγινε καμμία απαλλοτρίωση και καμμία σχετική Μελέτη?  Η δουλειά έγινε μεταξύ 2001 και 2003, ψάξτε τα αρχεία σας.  Το 1997, δεν υπήρχε τίποτα. Τα περί διάνοιξης "στο τέλος του 1997", όπως κατέθεσε ενόρκως τέως Κοινοτάρχης, τα ακούω βερεσέ -- εκτός αν βρει απόφαση Κοινότητας που να το λέει.

3. Τον Δεκέμβριο του 2004, όλο το τότε Δημοτικό Συμβούλιο είπε "ναι" στο αιολικό "πάρκο" στα Πράσσα.

Δεν σχολιάζω την ομόφωνη απόφαση, (κάθε ένας ψηφίζει όπως καταλαβαίνει), αλλά μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι ο ίδιος ο τότε Δήμαρχος τους διάβασε το συμβόλαιο αγοράς για το "ιδιοκτησιακό" χωρίς να τους δείξει το τοπογραφικό [β].  Και εδώ είναι το πιάσιμο στα πράσα ή στα Πράσσα. Το μεν συμβόλαιο ανέφερε αγροτικό και αμαξωτό δρόμο, το δε τοπογραφικό δεν δείχνει τίποτα!  Αλλά, πιο χαριτωμένο, το συμβόλαιο έλεγε 46 στρέμματα, το τοπογραφικό αναφέρει 46, αλλά η έκταση του τοπογραφικού ήταν 56!  Περίεργο δεν είναι? Κάποιος απέκρυψε, συνειδητά και εσκεμμένα, το πραγματικό μέγεθος της έκτασης. Όχι ότι κάνει μεγάλη διαφορά, αλλά υπάρχουν δύο θέματα:

Το μείζον θέμα είναι η ασυμφωνία συμβολαίου με το τοπογραφικό (και ό,τι αυτό συνεπάγεται) στις αδειοδοτήσεις.

Το έλασσον είναι ότι όποιος παρουσίασε το συμβόλαιο στον Δήμαρχο για ανάγνωση, τον κορόϊδεψε, τον εξαπάτησε και μαζί με αυτόν σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο! Το συμβόλαιο ανέφερε πράγματα που δεν υπήρχαν στο τοπογραφικό... Και ανέφερε στρέμματα, που μετά την διόρθωση του 2001, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Δηλαδή, τι θα έλεγαν, τότε, οι Σύμβουλοι, αν ήξεραν ότι τα στρέμματα ήταν άλλα αντ' άλλων και άλλα έλεγε το τοπογραφικό και άλλα το συμβόλαιο? Οι κυρίες πούλησαν 46, το τοπογραφικό γράφει 46, αλλά είναι 56... Οι κυρίες ανέφεραν ...αμαξωτό δρόμο, το τοπογραφικό δεν το έδειχνε... Αν τα ήξερε αυτά το Συμβούλιο, τουλάχιστον θα ζητούσε ...διευκρινήσεις ή διορθώσεις.

4. Οι περίεργες λεπτομέρειες με το τοπογραφικό, τις ξερολιθιές και τα στρέμματα.  Εδώ θέλω λίγη υπομονή:

Αυτό είναι απόσπασμα του Κτηματολογίου, με αεροφωτογραφίες 2007-2009.

Δείχνει την περιοχή πάνω από την Β' Εύρεση με ορατή την χάραξη (ειδικά τώρα που την ξέρω) του δρόμου των εξωγήινων.

Η εικόνα μεγαλώνει με κλικ, αλλά μόνο αν θέλετε να την δείτε πριν κάνω σημειώσεις πάνω της...

Σημειώσεις που ξεκίνησαν από την παρατηρησούλα ότι το τοπογραφικό ΔΕΝ ακολουθεί πιστά ξερολιθιές, αλλά από αυτήν την λεπτομέρεια προέκυψε ότι η Εταρεία αδειοδοτήθηκε με τοπογραφικό μαϊμού:




Η κόκκινη γραμμή είναι ο ορατές σήμερα, το 2007 και το 1997 ξερολιθιές των διάφορων χωραφίδων.  Το τοπογραφικό της άδειας είναι το Κ1-Κ8-Κ15-Κ30-Κ35-Κ40-Κ41-Χ-Κ42-Κ1.  Τα λεγόμενα "46 στρέμματα".

ΔΕΝ υπάρχει και ποτέ δεν υπήρξε ξερολιθιά κατά μήκος του Κ41-Χ.  Το τριγωνάκι Κ40-Κ41-Χ-Κ40 είναι ή λάθος, ή κατάτμηση, ή καταπάτηση. Αλλά είναι μόλις περίπου 1,5 στρέμμα, είπα "δεν βαριέσαι, λάθος". Μέχρι , έτσι χαλαρά, μου πέρασε η ιδέα να μετρήσω ΟΛΟ το εμβαδόν του Κ1-...-Κ41, και ώ της φρίκης, δεν ήταν 46, αλλά 56 στρέμματα!  Μετά ρώτησα και μου είπαν ότι το Κ1-Κ8-Κ15-Κ42-Κ1, δεν ήταν των αρχικών πωλητών, αλλά του τάδε και πουλήθηκε χωριστά.  Και τα 46 στρέμματα δεν είναι το εμφανιζόμενο τοπογραφικό της αδειοδότησης, αλλά τμήμα αυτού, το Κ42-Κ15-Κ30-Κ35-Κ40-Κ41-Χ-Κ42-Κ15 -- 43,5 στρέμματα. Η εικαζόμενη ιδιοκτησία του τάδε είναι με κίτρινο και είναι περίπου 11,5 στρέμματα.

5. Και, ώ της σύμπτωσης, το 2016 μισθώνει την έκταση η αρχική Αιολική Κυκλάδων στην νέα Ενεργειακή Κυκλάδων και τροποποιεί την έκταση από 46 σε 56 στρέμματα.  43,5+11,5=56.

Αυτά δεν είναι λάθη, είναι ...μαγειρική. Πούλησαν οι κυρίες, το 2001, ό,τι πούλησαν, με τοπογραφικό που αντιστοιχεί σε 56 στρέμματα, αλλά γράφτηκε"46"  στρέμματα και εγώ τα μέτρησα πολύ πρόχειρα, 43,5 στρέμματα.

Το χωραφάκι του τάδε είναι περίπου 11,5 στρέμματα

43,5 + 11,5 = 56 στρέμματα.

Ο τάδε, αν είναι όπως τα λέω, μάλλον δεν ήθελε να φανεί.

Τώρα, χωρίς αποδείξεις, όλα αυτά είναι εικασίες, με μόνη 100% σίγουρη διαπίστωση ότι υπάρχει 100% ασυμφωνία μεταξύ συμβολαίου του 2001 και τοπογραφικού του 2001 στις αδειοδοτήσεις.  Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εξωμβούργου διαβάστηκαν εσφαλμένα και παραπλανητικά στοιχεία και οι άδειες είναι για ..θεωρητικά τοπογραφικά, αν αυτό έχει σημασία.

Και είναι 100% σίγουρο ότι οι γιαγιάδες δεν έφτιαξαν τον δρόμο. Μα ποιος να τον έφτιαξε άραγε?... Μάλλον αυτοί που έκαναν την αριθμητική 43,5+11,5 = ...46 = 56

Η έκταση ήταν, είναι και θα είναι 56 στρέμματα και όχι "46" ή 43 και έχει ως εξής (και τα εμβαδά είναι κατά προσέγγιση):


Τίνος ήταν τα 11,5 στρέμματα, θα αφήσω τους Υστερνιώτες ή του Καρδιανώτες να το βρουν... Και ποιά ακριβώς είναι η σκοπιμότητα, θα πρέπει να το βρει άλλος...

Το σημαντικό, δεν είναι οι προχειρότητες, ή τα λάθη, ή το όποιο "μαγείρεμα" με τα στρέμματα. Αυτά είναι πταίσματα.  Το σημαντικό είναι ότι υποβλήθηκαν αιτήσεις και πάρθηκαν άδειες με κουτουρού τοπογραφικά. Τι δηλαδή ενέκρινε η ΡΑΕ ή ο Νομάρχης, ή το Δημοτικό Συμβούλιο? Κάποιος κοροϊδεύει τους άλλους? Όλοι θέλουν να αυτοκοροϊδεύονται?

Πάντως αρχίζει και έχει πλάκα το θέμα... Στην Δυτική άκρη της Δημοτικής Έκτασης στου Πολέμου τον Κάμπο, μαζεύουν ένορκες υπογραφές ότι δεν είναι Δημοτική, αλλά ...αδέσποτη -- για να περάσουν αιολικά. Στην Ανατολική άκρη της ίδιας Δημοτικής Έκτασης, μαζεύουν υπογραφές ότι εγώ έχω καταπατήσει την Δημοτική Έκταση -- επειδή εμποδίζω αιολικά! [γ] Και φυσικά διαδίδουν ότι αντιδρώ κατά των αιολικών, επειδή θέλω να βάλω ...δικά μου (για να μαζέψουν αυτούς που ονομάζω "πρόθυμους ηλίθιους")

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: ΔΕΝ με αφορά το συγκεκριμένο αιολικό "πάρκο".  Θεωρώ ότι όλα τα αιολικά, υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται. Το ότι πουλιούνται παραγκαιριές, μπορεί να αρέσει στους πωλητές, αλλά το τίμημα το πληρώνουμε όλοι στον λογαριασμό του ρεύματος. Και όλοι θα πληρώνουμε την μόνιμη υποβάθμιση του νησιού και κάθε νησιού από αυτά τα πράγματα. Όχι, δεν έχουν σχέση με καθαρή ενέργεια. Έχουν σχέση με εγγυημένες επιδοτήσεις. Χωρίς αυτές, δεν υπάρχουν αιολικά. Ούτε είναι "επενδύσεις". Είναι στημένα μηχανάκια τζάμπα χρήματος, που πληρώνουμε εμείς, στους αιολικούς, χωρίς κάποιο χρήσιμο αντάλλαγμα.

___________________

[α] Συχνά, στα χωριά, τα αγνώστου ιδιοκτησίας τα λένε "δημόσια". Το "δημόσιο" δεν έχει ιδιοκτησίες στις Κυκλάδες, εκτός αν έχει τίτλο, αν και με την πατέντα των χορτολιβαδικών σας τα παίρνει το Δημόσιο, όλα στο πι και φι, ιδίως αν τα θέλουν αιολικοί, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος.

[β] Το συμβόλαιο αγοράς ήταν για 46 στρέμματα, μετά από διόρθωση σε αμέσως προηγούμενη πράξη από 10 στρέμματα σε 46. Προσωπικά, δεν με ξενίζουν οι φορολογικές τακτοποιήσεις, σχεδόν κανείς δεν δήλωνε πραγματικά στρέμματα και πολλοί δεν δήλωναν καν στρέμματα.  Αλλά ο Δήμος Εξωμβούργου?  Δεν τον πείραζαν αυτά το 2004, αλλά τον πείραζαν το 2013? Χμμμ...

[γ] Δυστυχώς, παντού υπάρχουν απλοί, φτωχοί άνθρωποι,  παντού υπάρχουν πονηροί, κουτοπόνηροι και παπαγάλοι και παντού και πάντα υπάρχουν πρόθυμοι ηλίθιοι. 

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Το 1997, πάνω από την Β' Εύρεση


Πάνω από την εκκλησία της Β' Εύρεσης υπάρχει ένα αδειοδοτημένο αιολικό "πάρκο", οι άδειες του οποίου ρητά, σε απλά και κατανοητά ελληνικά, απαγορέυουν την διάνοιξη δρόμων ή το πείραγμα υφιστάμενων αγροτικών δρόμων

Τα αιολικά "πάρκα" είναι γεμάτα παραμύθια, όπως ότι έχουν κάποια σχέση με καθαρή ενέργεια, ή θεραπεύουν καρκίνους.  Αυτά είναι παραμύθια για μικρά παιδιά και αγράμματους. Τα αιολικά έχουν σχέση ΜΟΝΟ με επιδοτήσεις και καμμιά φορά και με ...μίζες.

Αλλά αυτό το αιολικό "πάρκο" έχει και άλλα, τοπικά, Τηνιακά, παραμύθια.

Παραμύθι υπ. αριθμ. 1:  Οι αγροτικοί (και αμαξωτοί) δρόμοι που αναφέρονται στο συμβόλαιο 13.477/16-2-2001... Δεν ξέρω και δεν με αφορούν τα ιδιοκτησιακά, αλλά, βρε παιδί μου, συνορεύει με αγροτικό δρόμο και με αμαξωτό δρόμο, που εγώ, όσο κι αν έβγαλα τα μάτια μου, δεν τους είδα στην αεροφωτογραφία 592_161 του 1997.  Ούτε υπάρχει δρόμος ή "δρόμος" ή ίχνος, ή οτιδήποτε, στην αεροφωτογραφία του 1983.

Ούτε έκανε "δρόμο" η κυρία που γεννήθηκε το ...1926 και πούλησε την έκταση στον αιολικό κύριο το 2001. Κάποιος λέει ...ψεματάκια σε συμβόλαιο (και περιμένετε να δείτε το ..τοπογραφικό, στην επόμενη ανάρτηση, να γελάσετε).

Η με Αρ. Πρωτ. 1886/02 Πράξη Χαρακτηρισμού της Δασικής Υπηρεσίας στην Σύρο και η σχετική Βεβαίωση 21440/02 της Α'Βάθμιας ΕΕΔΑ Κυκλάδων:  "φτωχό έδαφος, χορτολιβαδική φρυγανώδης βλάστηση χωρίς να αναγνωρίζονται σήμερα ούτε κατά το παρελθόν στοιχεία αγροτικής καλλιέργειας". Όχι, δεν αναφέρει ύπαρξη δρόμου η Δασική, αλλά, θα μου πείτε, δεν είναι αυτή η δουλειά της.



Βέβαια,μια βόλτα στην έκταση (με κόκκινο χρώμα), θα σας πείσει ότι πρόκειται για εγκαταλειμμένο αγρό, επίπεδο (οι μαρτυριάρες οι ισοϋψείς...), με παλιές περιφράξεις από ξερολιθιέςπεζούλες σε τρία τουλάχιστον σημεία, ένα άρτιο κελλί και ένα ερειπωμένο κτίσμα που δεν ξέρω τι ήταν.  Έχει αστ'βές και που και μερικά ρείκια και μια χαρά χώματα για όποιον έχει μάτια. Οι περιμετρικές ξερολιθιές, οι πεζούλες και τα κτίσματα είναι σήματα κατατεθέντα ...αγροτικών εκτάσεων. Έχω καμμιά 20αριά αποφάσεις της ίδιας Δασικής Υπηρεσίας που το επιβεβαιώνουν, αλλά δεν είναι του παρόντος...

 

Η παραπάνω εικόνα (μεγαλώνει με κλικ) δείχνει παλιούς αγροτικούς δρόμους:

1) η Β' Εύρεση, πάνω (ΒΑ) από την "Πάνω Στράτα" (γαλάζια γραμμή με λίγο ροζ χρώμα)
2) άλλοι παλιοί δρόμοι (επίσης με γαλάζιο) που είτε ξεκινούν από την Πάνω Στράτα είτε έρχονται από τα Σταυριά -- διακρίνονται μια χαρά, ένας από αυτούς πάει περίπου μέχρι την έκταση, από την Β' Εύρεση (φαίνεται η μπλε γραμμή), αλλά δεν είναι ...αμαξωτοί!
3) με κίτρινο χρώμα τα τελευταία όρια ιδιοκτησιών, από ξερολιθιά. Στο δεξιό (Ανατολικό) άκρο της εικόνας είναι του Πολέμου ο Κάμπος, που με εξαίρεση τις Αλώνες ή Ανεμόμυλο, δεν έχουν ξερολιθιές ή κτίσματα.
4) Με αχνό κόκκινο χρώμα είναι περίπου η έκταση του αιολικού "πάρκου", το 1997

Ο "δρόμος" από τους Μύλους των Ιστερνίων μέχρι την Β' Εύρεση δεν υπάρχει στην α/φ του 1983. Δεν είναι "δρόμος" προ του 1923, αλλά ανοίχθηκε πάνω στην "Πάνω Στράτα" (μεσαιωνικό ή παλιότερο πραγματικό δρόμο -- η μωβ γραμμή στην εικόνα). Ο "δρόμος" από την Β' Εύρεση "προς τα πάνω" είναι άλλο ανέκδοτο: Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει το 1997.   Κανείς δεν τολμάει, όχι μόνο να μας δώσει την αδειοδότησή του, αλλά να αναλάβει την ...πατρότητά του! Αυτός ο "δρόμος" είναι ,άλλον έργο αόρατων γελούδων, ή ...εξωγήινων! Και πάει συμπτωματικά μέχρι την κόκκινη έκταση!

Έχει κι άλλα παραμύθια η περιοχή...

Δηλώνω, για να μην υπάρξει παρεξήγηση, ότι θεωρώ τα αιολικά μια ενεργειακά ατελέσφορη δραστηριότητα, που υπάρχει με μόνο αυτοσκοπό τις επιδοτήσεις, που ακριβαίνει το ρεύμα χωρίς να εξοικονομεί πραγματικά καύσιμα, χωρίς να υποκαθιστά συμβατικές μονάδες και χωρίς να μειώνει ρύπους.  Κάνουν σοβαρή ζημιά στην δική μας Εθνική Οικονομία. Θεωρώ επίσης ότι τα αιολικά κάνουν σημαντική και μόνιμη ζημιά στο περιβάλλον και ότι θα κάνουν σημαντική και μόνιμη ζημιά στην Τήνο. 

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Επικαιροποίηση στοιχείων Μ.Π.Ε. αιολικών DAMCO (Κοπελούζου κλπ), μπας και μπορέσει να πουλήσει την άδεια στην ΕΝΕL

 
Θα ανεβάσω εδώ βασικά τα κείμενα και τα pdf
 
Τα αρχεία autocad είναι για ...καψόνι στους φίλους μας τους μηχανικούς... Αλλά τα σχεδιαγράμματα είναι και σε pdf.   Η δομή του DVD της "επικαιροποίησης" είναι αυτή που δείχνω παραπάνω. Για κάποιο λόγο είναι πιο ...κατανοητά αν τα δείτε σε αντίστροφη σειρά από αυτή που είναι στο DVD  
 
 
Το pdf MPE 567_KYKLADES_Επικαιροποίηση 2018 (το τελευταίο στην παραπάνω λίστα)
 
Το pdf  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ_Ι-ΙV_FINAL έχει ιστορική αξία και μάλλον θα έχει συνέχεια με τις παράνομες οδοποιίες που προσπαθούν να πουλήσουν στην ΕΝΕL...
 
Χάρτες (PDF)
 
ANDROS
NAXOS
PAROS
THNOS

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι-ΙΙΙ , ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ_ΧΑΡΤΕΣ PDF (όλα "sic")
Tήνος συγκριτικό σε DWG (παράδειγμα μόνο αν έχετε όρεξη για AUTOCAD... Είναι πιο πάνω, σε pdf)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ_IV ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ
ΧΑΡΤΕΣ (οι ίδιοι με τους παραπάνω αλλά για CAD, δεν θα τους ανεβάσω)
ΜPE 567_KYKLADES_Διευκρινιστικό (αναφέρει τις "αλλαγές")

ΑΝΕΧ ΙV

Τελικά, η ΕΝΕL έχει συμφωνήσει να αγοράσει παρανομίες;  Ξεπλένονται οι παρανομίες αν είναι για αιολικά της ENEL? Ενδιαφέρον...