Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Falco Eleonorae

Ήξερα ότι η περιοχή από την Βαθιά Λίμνο μέχρι τα Σέλινα, την Καμένη Σπηλιά και τον Πλατύ Γιαλό έχει αρπακτικά πουλιά, μερικά από τα οποία είναι σπάνια και αυστηρά προστατευμένα.

Πέρυσι έβλεπα, ψηλά στο βουνό ένα ζευγάρι σπιζαετών, νομίζω σπάνια πουλιά. Φέτος βλέπω μόνο ένα. Οι «γαβνέλοι» (βραχοκιρκίνεζα ή falco tinnunculus) είναι σχεδόν παντού. Οι γερακίνες (buteo buteo), έχω καμιά φορά την εντύπωση ότι μου κάνουν παρέα.

Η μεγάλη μου αδυναμία είναι η βαρβακίνα ή μαυροπετρίτης: falco eleonorae. Το γεράκι αυτό έχει το όνομα μια ηρωίδας της Σαρδηνίας. Η βαρβακίνα πολλαπλασιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα. Η Βόρεια Τήνος θεωρείται από τα ελάχιστα μέρα που το φιλοξενούν το καλοκαίρι. Τρώει έντομα και μικρά αποδημητικά πουλιά.

Σήμερα είχα την ευτυχία να δω περίπου 45 ή 50 πουλιά στις μαρμαριές και τα απότομα βράχια στην Καμένη Σπηλιά, βόρεια και δυτικά από τ’ Αφλαρέντ. Πρέπει να φωλιάζουν εκεί, είδα πούπουλα σε εσοχές βράχων, και δεν τους άρεσε καθόλου, μα καθόλου, που πήγα μέχρι εκεί, αλλά ήθελα φωτογραφίες και μετρήσεις GPS για την Καμένη Σπηλιά και την περιοχή της (για την ophioussa.com, το φθινόπωρο). Βαρβακίνες έχω δει και στην Λειβάδα και τον Τσικνιά, 10-15 πουλιά, πριν δύο εβδομάδες.

Στην φωτό, μερικά από τα εκπληκτικά αυτά σπάνια πουλιά, που μου «επιτίθενται» και φωνάζουν, για να βιαστώ να φύγω. Καταπληκτική μέρα!

Επισκεφτείτε την Ορνιθολογική Εταιρία, και δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site τους,
http://www.ornithologiki.gr/life/falcoel/gr/mavropetritis/index.htm. Αν νομίζετε ότι τα μονοπάτια τραβάνε κόσμο, ή προγράμματα της ΕΕ, που να δείτε τι γίνεται με τα αρπακτικά πτηνά...

6 σχόλια:

  1. Φανταστικές φωτογραφίες!

    Κάνοντας "κλικ" στην φωτο, είδα με έκπληξη την αγωνία και την αναστάτωση στο πρόσωπο του δεύτερου Falco Eleonorae.

    Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ήταν τόσο ενοχλημένα τα γεράκια, που σκέφτομαι σοβαρά να αναρτήσω μεν τις φωτογραφίες από την διαδρομή, αλλά όχι την διαδρομή στον χάρτη.

    άσε που το μέρος είναι τόσο μακριά από δρόμο και τόσο απότομο και επικίνδυνο που λίγοι θα αντέχουν να πάνε, και λιγότεροι θα έπρεπε να τολμήσουν να κατέβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ αμμοδύτη, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σκαρφιστεί ο νους του ανθρώπου.

    Αν οι Falconi Eleonorae, επιθυμούσαν συνευρέσεις με ανθρώπους, ίσως να μην διάλεγαν την καμένη σπηλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή ιδέα να πάρει η νομαρχία άλλους δυο τρεις «υπαλλήλους» να ροκανίζουν προγράμματα για πουλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν φωλιάζουν στην περιοχή μαυροπετρίτες η ανθρώπιη παρουσία θα κάνει ζημιά, εκτός αν μπορούσε να ελεγχθει η περίοδος επίσκεψης, πριν τον Απρίλιο και μετά τον Σεπτέμβριο (δύσκολο στην εφαρμογή υποθέτω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό να ασχολούνται και με ιπτάμενα πουλιά και όχι μόνο τα άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή