Σάββατο 30 Μαρτίου 2019
Η πραγματικότητα για τα αιολικά είναι διαφορετική από τις παραπλανητικές αιολικές διαφημίσεις. 30-3-2019, 18:30, Αδελφότης Τηνίων, Αθήνα
Υπάρχει αυτή η άποψη ότι με πολλά αιολικά θα έχουμε άφθονο, καθαρό και φθηνό ρεύμα, χωρίς μπλακάουτ, χωρίς ορυκτά καύσιμα κλπ. Και μας την σερβίρουν με επιχειρήματα όπως «τα αιολικά είναι καλύτερα από την Πτολεμαΐδα», ή «οι Κυκλάδες είχαν ανεμόμυλους, ας βάλουν και αιολικά». Η πραγματικότητα είναι διαφορετική:
Τα αιολικά παράγουν τυχαίο, μεταβλητό και αναξιόπιστο ρεύμα. Είναι τεχνολογία του 1960 που δοκιμάστηκε και απέτυχε από την δεκαετία του 1970. Κανείς δεν ήθελε το κουτουρού ρεύμα τους. Τα αιολικά επανήλθαν το 1990 με έναν Γερμανικό Νόμο που τα έκανε υποχρεωτικά, με υποχρεωτικές και εγγυημένες επιδοτήσεις. Έτσι γέμισε η Γερμανία αιολικά. Αυτός ο Νόμος, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε υποχρεωτικός και στις άλλες χώρες τις Ε.Ε. και έτσι γέμισε και η υπόλοιπη ΕΕ με (Γερμανικά, κυρίως) αιολικά.
Μετά από 30 χρόνια επιδοτήσεων, έχουν μπει πολλά αιολικά, αλλά, δυστυχώς, δεν έχουν υποκαταστήσει συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Οι χώρες που έχουν πολλά αιολικά και διαφημίζουν πολύ αιολικό ρεύμα, δεν ηλεκτροδοτούνται από αιολικά, αλλά από συμβατικές μονάδες. Έχει μετρηθεί ότι το αιολικό ρεύμα προστίθεται στο ενεργειακό μείγμα, χωρίς όμως να εξοικονομεί κάτι άλλο. Το ρεύμα σε ένα δίκτυο πρέπει να είναι σταθερό (και επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, πρακτικά ή οικονομικά), η ύπαρξη αιολικών απαιτεί συμβατικές μονάδες να λειτουργούν μεταβλητά, και επομένως όχι αποδοτικά. Ό,τι κερδίζουμε από τα αιολικά, το χάνουμε από την μεταβλητή λειτουργία των συμβατικών μονάδων. Με πολλές διασυνδέσεις, για να διαχέεται το πρόβλημα σε τρίτους. Χώρες με πολλά αιολικά, όπως η Γερμανία, συχνά πληρώνουν για να «εξάγουν» αιολικό ρεύμα σε γείτονες.
Τα αιολικά ωφελούν αυτούς που τα κατασκευάζουν και τα εξάγουν: 2-3 μεγάλες εταιρείες, (τις Γερμανικές ENERCON και SIEMENS και την Δανέζικη VESTAS).
Ωφελούν επίσης αυτούς που τα λειτουργούν: Τις 3-4 μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής όπως την EDF ( EΛΠΕΝΤΙΣΟΝ), την ENEL, την ENGIE-Gaz de France (ΗΡΩΝ) και την Iberdrola. Οι εταιρείες αυτές, έχουν τα πολλά αιολικά στην Ελλάδα, και με αυτά επιδοτούνται για να μας «απελευθερώσουν» από την ΔΕΗ.
Ποιός τα πληρώνει; Αποκλειστικά εμείς, με υποχρεωτικές επιδοτήσεις, μέσα από τον λογαριασμό του ρεύματος. Το ερώτημα είναι: «Εμείς, τι παίρνουμε»;
Δεν παίρνουμε ηλεκτροδότηση: Τα αιολικά στην Τήνο, ή οπουδήποτε, δεν έχουν σχέση με ηλεκτροδότηση και δεν συμβάλλουν σε καμμία αυτάρκεια. Έχουν σχέση με επιδοτήσεις. Τα περί «κάλυψης τοπικών αναγκών» είναι κοροϊδία! Η πρόσθετη διασύνδεση της Τήνου είναι για να διαχέεται το πρόβλημα που θα δημιουργούν.
Δεν εξοικονομούμε καύσιμα ή πετρέλαιο. Το πετρέλαιο είναι ασήμαντο στην ηλεκτροδότηση. Αλλά και σε νησιά όπως η Κρήτη, ή η Ρόδος, που καίνε πετρέλαιο, τα αιολικά αύξησαν αντί να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου. Το ίδιο συμπέρασμα έχει αναφερθεί σε δύο μελέτες του 2012 και 2018: "προστίθενται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να υποκαθιστούν".
Δεν παίρνουμε κάποιο περιβαλλοντικό όφελος: Τα αιολικά δεν μειώνουν πραγματικούς ρύπους. Πουθενά, όπου έχουν μπει. Δεν θεραπεύουν ούτε προλαμβάνουν «καρκίνους στην Πτολεμαΐδα, ούτε υποκαθιστούν λιγνίτη.
Τι παίρνουμε εμείς με τα αιολικά; Ακριβότερο ρεύμα. Μόνιμη υποβάθμιση. Μείωση του τουρισμού. Μείωση αξιών κάθε ακινήτου. Ζημιές στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Ακουστική και οπτική ενόχληση. Και ζημιά στα νερά μας
Οι ανεμόμυλοι ήταν χρήσιμοι – και για εμάς και για τον μυλωνά. Και το κριθάρι και το αλεύρι, σε αντίθεση με τον αέρα και το ρεύμα, μπορούν να αποθηκευθούν. Τα αιολικά δεν έχουν σχέση με ανεμόμυλους!
__________________________________________________________
Δείτε επίσης:
Αιολικά: Οι επικρατούσες απόψεις και η πραγματικότητα (όσο μπορώ με πιο απλά λόγια)
Τα αιολικά είναι μια ακριβή ενεργειακή και περιβαλλοντική απάτη -- Άνδρος, 17 Σεπτεμβρίου 2018
Οι παράνομες διανοίξεις χωματόδρομων που θα βαφτιστούν "συνοδά έργα οδοποιίας" για τα αιολικά
Τα αιολικά των DAMCO/ENEL στην Τήνο -- δείτε αν σας έχουν φάει και σε εσάς κανένα χωράφι
Τα τοπογραφικά της ΜΠΕ των DAMCO/ENEL για τις Κυκλάδες σε pdf και jpeg
Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019
Ποιούς ωφελούν και ποιούς δεν ωφελούν τα αιολικά;
Τα αιολικά ωφελούν κυρίως αυτούς που τα κατασκευάζουν και τα εξάγουν: 2-3 μεγάλες εταιρείες, όπως η ENERCON, η SIEMENS και η VESTAS. Ωφελούν επίσης τις μεγάλες εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής που τα λειτουργούν (τις Ευρωπαϊκές «ΔΕΗ), όπως η EDF (EDISON), ENEL, Iberdrola, ENGIE (Gaz de France). Επίσης ωφελούν τους Έλληνες εργολάβους που θέλουν λεφτά. Και όλα αυτά με επιδοτήσεις που πληρώνουμε εμείς.
Tο ερώτημα είναι: «Εμείς, τι παίρνουμε»;
Τα αιολικά είναι τεχνολογία του 1960 που δοκιμάστηκε με τις πετρελαϊκές κρίσεις του 1973 και του 1979 και απέτυχε από τότε. Κανείς δεν ήθελε και δεν πλήρωνε το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα τους. Κάτι που αγνοεί ο πολύς κόσμος είναι ότι η τάση (τα βολτ) και η συχνότητα (τα Χερτζ) σε ένα δίκτυο ηλεκτροδότησης πρέπει να είναι σταθερά. Και η ηλεκτροπαραγωγή πρέπει κάθε στιγμή να είναι ίση με την ζήτηση για ρεύμα. Κάτι που επίσης αγνοεί ο πολύς κόσμος είναι ότι το ρεύμα δεν αποθηκεύεται πρακτικά, ή οικονομικά, σε ποσότητες δικτύου.
Τα αιολικά επανήλθαν το 1990 με έναν Γερμανικό Νόμο που τα έκανε υποχρεωτικά, με υποχρεωτικές και εγγυημένες επιδοτήσεις. Έτσι γέμισε η Γερμανία αιολικά. Αυτός ο Νόμος, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε υποχρεωτικός και στις άλλες χώρες τις Ε.Ε. και έτσι γέμισε και η υπόλοιπη ΕΕ με (Γερμανικά, κυρίως) αιολικά.
Τα αιολικά βγάζουν πολύ καλά λεφτά για αυτούς που τα εξάγουν και αυτούς που τα λειτουργούν. Τα λεφτά αυτά πληρώνονται, υποχρεωτικά, μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Τα λεφτά είναι τόσο καλά που επιτρέπουν πολλή προπαγάνδα και αρκετή «νόμιμη» διαφθορά. Σήμερα, μετά 28 χρόνια επιδοτήσεων και εμπειρίας, έχουμε μάθει πολλά:
1) Τα αιολικά, καθ εαυτά, δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες.
2) Τα αιολικά επίσης δεν εξοικονομούν καύσιμα και ούτε μειώνουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (το CO2 προέρχεται από χρήση καυσίμων).
3) Τα αιολικά ακριβαίνουν την λιανική τιμή του ρεύματος, αλλά ρίχνουν την χοντρική τιμή. Δηλαδή οι καταναλωτές πληρώνουν πολύ παραπάνω, ενώ οι άλλοι ηλεκτροπαραγωγοί πληρώνονται λιγότερο – και απαιτούν και αυτοί, επιδοτήσεις!
4) Ενώ έχουν μπει πάρα πολλά αιολικά που φαίνονται να παράγουν πολύ ρεύμα από τον αέρα, το αιολικό ρεύμα «προστίθεται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να εξοικονομεί κάτι άλλο». Αυτό ακούγεται παράδοξο, αλλά εξηγείται εύκολα: Το όφελος από το αιολικό ρεύμα χάνεται από τις απώλειες στην υπόλοιπη ηλεκτροπαραγωγή που αναγκάζεται να λειτουργεί μεταβλητά (όπως το αυτοκίνητο σε κίνηση πόλης, σε σχέση με κίνηση αυτοκινητόδρομου).
5) Έχουμε μάθει να «ενσωματώνουμε» τα μεταβλητά αιολικά, αλλά αυτή η «ενσωμάτωση» είναι ακριβή και τεχνικά προβληματική. Η «ενσωμάτωση» γίνεται α) με την παράλληλη μεταβλητή λειτουργία των συμβατικών μονάδων (αερίου αλλά και πετρελαίου και β) με την απόρριψη σε γείτονες (κατά προτίμηση με πολλά υδροηλεκτρικά) του αιολικού ρεύματος που περισσεύει. Για αυτό, τα αιολικά απαιτούν ηλεκτροδότηση του συστήματος με αέριο και απαιτούν διασυνδέσεις. Ακόμα κι αν ήταν τζάμπα τα αιολικά, η «ενσωμάτωσή» τους είναι πανάκριβη.
6) Τα αιολικά, τελικά, λειτουργούν και σαν έμμεση και άμεση επιδότηση του φυσικού αερίου. Τα αιολικά δεν μπορούν να συνυπάρξουν με μεγάλες μονάδες βάσης (που δεν είναι ευμετάβλητη η ισχύς τους) και απαιτούν φυσικό αέριο. Οι περισσότεροι μεγάλοι λειτουργοί αιολικών πάρκων είναι και επίδοξοι ηλεκτροδότες με φυσικό αέριο -- και επιδοτούνται με τα αιολικά. Το φυσικό αέριο είναι πράγματι καθαρότερο καύσιμο από τον λιγνίτη, αλλά είναι και πολύ ακριβότερο και εισαγόμενο. Το φυσικό αέριο (και όχι τα αιολικά) μπορεί και έχει υποκαταστήσει τον λιγνίτη. Το παράδοξο όμως είναι ότι με τα αιολικά, το ήδη ακριβό αέριο γίνεται ακριβότερο, αφού σε μεταβλητή λειτουργία, και αυτό γίνεται αντιοικονομικό και απαιτεί, και αυτό, πρόσθετες επιδοτήσεις (γνωστές σαν Α.Δ.Ι.ή Μ.Α.Μ.Κ. -- αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος, ή μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους). Έτσι, τα αιολικά που υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις, επιβάλλουν επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο, συν επιδοτήσεις, με ξεχωριστές χρεώσεις, για τις διασυνδέσεις και την μεταφορά ρεύματος.
Ειδικά έχουμε μάθει πώς η Δανία και η Γερμανία «ενσωματώνουν» τα αιολικά τους: Η μεν Δανία «εξάγει» το αιολικό ρεύμα στην γειτονική Νορβηγία και το επανεισάγει σαν υδροηλεκτρικό, ενώ η Γερμανία αφ’ ενός λειτουργεί όλες τις συμβατικές μονάδες μεταβλητά, και «εξάγει» (επί πληρωμή) το αιολικό ρεύμα που περισσεύει. Και, φυσικά, η Γερμανία και η Δανία δείχνουν ότι παράγουν πολύ αιολικό ρεύμα, αλλά παράλληλα ηλεκτροδοτούνται από λιγνίτη, λιθάνθρακα, αέριο, πυρηνικά και υδροηλεκτρικά. Αλλά και η Δανία και η Γερμανία εξάγουν πολλά περισσότερα αιολικά!
Επίσης έχουμε μάθει ότι οι χώρες με πολλά αιολικά και πολλές ΑΠΕ έχουν το ακριβότερο ρεύμα. Αλλά δεν έχουν τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τις χαμηλότερες εκπομπές τις έχουν οι χώρες σε ύφεση. Η ύφεση μειώνει τις εκπομπές CO2, και όχι οι ΑΠΕ. Και σε κάποιο βαθμό, τα πυρηνικά και το αέριο μειώνουν τις εκπομπές. Η Δανία και η Γερμανία έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Η Γερμανία δεν είναι σε ύφεση και δεν έχει μειώσει τις εκπομπές της, ενώ η Δανία είναι σε ύφεση και έχει μειώσει τις εκπομπές τις. Την μεγαλύτερη μείωση εκπομπών, την έχει η χώρα με την μεγαλύτερη ύφεση: Εμείς.
Τα αιολικά δεν μπαίνουν στην Τήνο (ή οπουδήποτε) για την ηλεκτροδότηση της Τήνου. Μπαίνουν επειδή 1) όταν φυσάει θα παίρνουν πολλές επιδοτήσεις. Μπαίνουν επειδή 2) έγινε μεγαλύτερη διασύνδεση που επιτρέπει στο αιολικό ρεύμα να διαχέεται στο υπόλοιπο δίκτυο, τώρα που 3) όλο και περισσότερο καίμε φυσικό αέριο για ρεύμα και επομένως μπορούμε να ενσωματώνουμε περισσότερα αιολικά -- που όμως πουθενά, όπου μετρήθηκαν, δεν εξοικονομούν ούτε καν φυσικό αέριο!
Τα αιολικά στην Τήνο δεν θα μειώσουν κανέναν καρκίνο και κανέναν ρύπο στην Πτολεμαΐδα. Το αέριο μπορεί να υποκαταστήσει τον λιγνίτη, αλλά τα αιολικά ούτε τον υποκαθιστούν, ούτε τον καθαρίζουν. Και με την διαφορά ότι το αέριο είναι πανάκριβο και εισαγόμενο, σε σχέση με τον λιγνίτη.
Αντίθετα με τις διαφημίσεις των αιολικών, τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν! Αυτό σημαίνει ότι α) δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες, β) δεν εξοικονομούν καύσιμα (αφού ό,τι συνεισφέρουν χάνεται με την μεταβλητότητα) και γ) δεν μετράνε καν στην «εξασφαλισμένη επάρκεια ισχύος». Δηλαδή, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αιολικά για ρεύμα του χρόνου τα Χριστούγεννα, ή το Πάσχα, ή τον 15αύγουστο, είτε φυσάει τότε είτε όχι. Στην Γερμανία η «εξασφαλισμένη επάρκεια ισχύος» μετρήθηκε και δημοσιεύθηκε: 1%! Το αντίστοιχο στην Αγγλία είναι 2%! Και δεν μειώνουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ούτε στην Γερμανία, ούτε πουθενά. Έχει γραφτεί από τουλάχιστον το 2013: «Όλα τα αιολικά και όλα τα φωτοβολταϊκά στέγης κλπ, στην Γερμανία δεν έχουν μειώσει τις εκπομπές CO2 ούτε κατά ένα γραμμάριο»:
Και σίγουρα, όποιος σας λέει ότι με τα αιολικά θα μειωθούν οι διακοπές ρεύματος μάλλον είναι βαλτός να σας κοροϊδεύει (και έχει πολλούς τέτοιους). Τα αιολικά μειώνουν την ευστάθεια του δικτύου, κάτι που έχει ανακαλύψει πρώτο χέρι η Γερμανία (το βρίσκετε στις ειδήσεις), αλλά και εμείς, στην ...Ρόδο, όπου λόγω αιολικών η Ρόδος έχει blackouts που αποδίδονται ευθέως στα σχετικά πολλά αιολικά της. Αυτό που μειώνει τα blackouts είναι οι καλές διασυνδέσεις και οι σταθερές μονάδες βάσης. Και, στα νησιά μας, τα καθαρά καλώδια (και θα έχετε δει την ΔΕΗ να τα ...ξεπλένει).
Γιατί λοιπόν βάζουμε αιολικά;
Επειδή μερικοί βγάζουν πολλά και εύκολα λεφτά, που πληρώνουμε εμείς, και επειδή η γη μας θεωρείται άχρηστη και επομένως κατάλληλη για αυτήν την κομπίνα. Και επειδή ήδη έχουν πάψει να είναι αποδεκτά στην υπόλοιπη Ευρώπη και έχουν ανάγκη από νέα θύματα, κατά προτίμηση που να μην αντιδρούν.
Αυτοί που λένε ότι θέλουν αιολικά, τυπικά έχουν ίδιο συμφέρον να θέλουν αιολικά. Και επειδή τα λεφτά είναι πολλά, εύκολα βρίσκουν υποστηρικτές που κοροϊδεύουν τον κόσμο, προκειμένου ο κόσμος να αποδεχθεί τα «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», και να αποδεχθεί την απώλεια του τόπου του και της γης του.
Τα αιολικά στην Τήνο δεν θα έχουν κανένα ενεργειακό ή περιβαλλοντικό όφελος για κανέναν, είτε στην Τήνο είτε αλλού. Θα είναι όμως πολύ καλά για την εταιρεία που θα μας τα εξάγει (την ENERCON) και την εταιρεία που θα τα λειτουργεί (την ENEL). Με ποσοστά φυσικά σε Έλληνες από την Αθήνα και κάτι ψιλά σε ντόπιους.
- Θα ακριβύνουν περισσότερο το ρεύμα μας (ήδη πληρώνουμε περισσότερο ΕΤΜΕΑΡ, περισσότερα για τέλη μεταφοράς – τα καλώδια που ποντίστηκαν, και περισσότερα τέλη διασύνδεσης -- για τον ΔΕΔΔΗΕ).
- Θα μειώσουν τον τουρισμό από τον οποίο ζει το νησί.
- Θα μειώσουν την αξία κάθε ακινήτου (κανείς δεν θέλει να είναι κοντά σε αιολικά)
- Θα μειώσουν τα διαθέσιμα νερά (όπως είπε ο καθηγ. Στουρνάρας)
- Θα αλλοιώσουν για πάντα τον χαρακτήρα του νησιού, μετατρέποντας μεγάλο κομμάτι του από «χειροποίητο» σε σκουπιδότοπο.
ΔΕΠ 6-3-2019
Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019
"Εκτός της βεβήλωσης που θα υποστεί ο τόπος, δεν ανεχόμαστε κάποιοι να μας κοροϊδεύουν και να πλασάρουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες"
Το κείμενο είναι όπως το μετέφερα. από το παραπάνω ηχητικό, εγώ. Η υπογράμμιση δική μου.
"...Πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Φλεβάρη του 2015 ... που αφορούσε το μεγάλο αιολικό πάρκο [Damco-Κοπελούζος-ENEL]. Αυτό που τώρα είναι μπροστά μας έχει να κάνει με τρεις ανεμογεννήτριες της Ενεργειακής Κυκλάδων ΕΠΕ στην θέση Πράσσα. Και εκεί έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Φλεβάρη του 2016, που δικάστηκε 9 Γενάρη του ’19. Και ενώ περιμένουμε την απόφαση από το ΣτΕ, μέσα σε μια νύχτα, κάποιοι πέρασαν από την Δημοτική Έκταση που γειτόνευε με την έκταση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, έσπασαν τις αλυσίδες, πέρασαν τα μεγάλα μηχανήματα, έκαναν τις εκσκαφές και ετοιμάζονται για να ρίξουν μπετόν για τις βάσεις των α/γ. Ο Δήμος έκανε Ασφαλιστικά Μέτρα, δεν καταφέραμε να πάρουμε την πολυπόθητη Προσωρινή Διαταγή για να σταματήσουν οι εργασίες. Δικάστηκαν 19 του μήνα [Φεβρουαρίου] τα Ασφαλιστικά Μέτρα και περιμένουμε την απόφαση. Είμαστε ανυποχώρητοι, όποιο και να’ ναι το αποτέλεσμα, είμαστε ανυποχώρητοι στον αγώνα μας και αυτό το διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση.
Οργανώθηκαν ως τώρα πολλές ενημερώσεις για τον κόσμο, η πρώτη είχε γίνει το καλοκαίρι του ’14, και το καλοκαίρι του ’18 ξανάγινε από τον Δήμο ενημέρωση και εκτός από την πρόσφατη από την Επιτροπή Αγώνα [Κυριακή 17 Φεβρουαρίου] είχε ξαναγίνει ενημέρωση, παραμονές της εκδίκασης των Ασφαλιστικών Μέτρων. Ο κόσμος έχει πια ξεκάθαρη άποψη, ας μην γελιόμαστε: Αυτό που κάποιοι πλάσαραν σαν μία καλή και επιθυμητή μορφή εναλλακτικής ηλεκτροδότησης, δεν ισχύει. Το αντίθετο. Το μόνο όφελος είναι για τον επενδυτή, αυτό έχει καταλάβει ο κόσμος. Και για αυτό, εκτός της βεβήλωσης που θα υποστεί ο τόπος, δεν ανεχόμαστε κάποιοι να μας κοροϊδεύουν και να πλασάρουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Ο αγώνας κατά των ανεμογεννητριών είναι αγώνας όλων των Κυκλάδων, η πρώτη προσφυγή αφορούσε και την Άνδρο και την Πάρο. Όλα τα νησιά είναι ξεσηκωμένα, στόχος μας είναι να μην τοποθετηθεί ούτε μια ανεμογεννήτρια στο νησί. Το πολύ καλό είναι ότι ο κόσμος έχει συσπειρωθεί. Είναι όλοι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Θα αποφασισθεί κλιμάκωση του αγώνα, περιμένουμε την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, αλλά δεν κάνουμε πίσω.
Το πολύ άσχημο της βεβήλωσης που θα υποστεί ο τόπος μας, είναι ότι η ευρύτερη περιοχή, η αισθητική, αυτό το πανέμορφο ανάγλυφο τοπίο, με τα μονοπάτια μας και τον εναλλακτικό τουρισμό, όπως καταλαβαίνετε, θα βεβηλωθεί. Φαντάζεστε να υπάρχουν στην κορυφογραμμή πάνω από τα Υστέρνια, πάνω από την Β’ Εύρεση, φαντάζεστε 400 κυβικά μπετόν σκυρόδεμα και τερατώδεις δρόμοι, τα «συνοδά έργα» που θα χρειαστούν για να φτάσουμε στις ανεμογεννήτριες. Τόνοι μπάζα. Βεβήλωση. Και στο οικοσύστημα, και η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου, η μελισσοκομία... Η υδρογεωλογική μελέτη που έγινε από τον καθηγητή κ. Στουρνάρα, βρήκε ότι επηρεάζεται ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, και είναι περιοχή που υδροδοτεί τα μεγαλύτερα χωριά μας, την Καλλονή, τον Πύργο, τα Υστέρνια και οι συνέπειες θα είναι τεράστιες και στην πρωτογενή παραγωγή. Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Και όλα αυτά τα κουφάρια που θα γεμίσουμε... Ήδη στην Ευρώπη είναι μία παρωχημένη μορφή εναλλακτικής ηλεκτροδότησης. Όλος ο αγώνας μας είναι για τον τόπο μας σε πρώτη φάση και δευτερευόντως για τον τουρισμό και για την αξία των οικοπέδων και κατοικιών. Όπου μπαίνουν ανεμογεννήτριες είναι αποτρεπτικό, δεν θα πάει κανείς να αγοράσει δίπλα, και ο ήχος ενοχλεί και υπάρχει κάθετη πτώση του τουρισμού.
Ο Δήμος μας έχει εκφραστεί με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών και για μας είναι αδιανόητο, η Τήνος, το χειροποίητο νησί του Κορνήλιου Καστοριάδη με τις παραδοσιακές πεζούλες, την μαρμαροτεχνία μας, τους περιστεριώνες, τα μονοπάτια, την βράβευση σαν τουριστικός προορισμός με πολιτιστικό ενδιαφέρον... Δεν θα επιτρέψουμε. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας, δεν θα επιτρέψουμε αυτή την βεβήλωση.
Είναι συγκινητικό οι άνθρωποι ενός νησιού, οι Κυκλαδίτες, να συσπειρώνονται ενάντια σε μία απειλή και πραγματικά, αυτός ο αγώνας, επειδή είναι δίκαιος πιστεύω ότι θα δικαιωθεί."
Σάββατο 2 Μαρτίου 2019
Διακοπή οικοδομικών εργασιών στα Πράσσα, μετά από αίτηση του Δημάρχου Τήνου, κ. Ιωάννη Σιώτου. ΔΕΝ μασάμε στην Τήνο
Ο Δήμος Τήνου αποφάσισε ότι θέλει να καταλάβει τι και πού ακριβώς αδειοδότησε, όταν έδωσε άδεια για μπετά και οικίσκο στις θέση Πράσσα, πάνω από την Β' Εύρεση, στα Υστέρνια. Σε έκταση 55 στρεμμάτων όπως "διορθώθηκε" 10 χρόνια μετά την αγορά; Σε 45 στρέμματα που έλεγε το συμβόλαιο αγορά; Ή σε 39,8 στρέμματα, όπως βαφτίστηκε πριν λίγους μήνες;
Το 2001 αγοράστηκαν κάτι εγκαταλειμμένοι αγροί στην θέση Πράσσα, πάνω από τα Υστέρνια, με ένα συμβόλαιο, που έλεγε "46 στρέμματα" και έναν αμαξωτό χωματόδρομο και έναν αγροτικό δρόμο (από αυτούς τους παραδοσιακούς, μονοπάτια τους λένε, που, φυσικά, δεν αναφερόταν στο τοπογραφικό, αφού δεν υπήρχαν.
Τα χαρτιά έγραφαν 46 στρέμματα, αλλά μια ματιά στο Κτηματολόγιο, δείχνει ότι η έκταση έγραφε 46, αλλά ήταν 55 στρέμματα. Και με βάση τα 55 που ήταν 46 και δεν είχαν δρόμο, αλλά κάποιος τον ζωγράφισε το 2004, πάνω στο τοπογραφικό του 2001, ο "επιχειρηματίας" από την Τζιά που θέλει να βάλει αιολικά στην Τήνο, πήρε κάτι άδειες που ρητά απαγόρευαν οδοποιία, ή βελτίωση οδοποιίας, που δεν προϋπήρχε, αλλά υπάρχει, πάει ΜΟΝΟ στο χωράφι που αγόρασε και πουθενά αλλού, και αυτό που απαγορευόταν και απαγορευόταν να βελτιωθεί, τώρα βελτιώνεται, επειδή η Δασική το βάφτισε και αυτόν, τον ανύπαρκτο δρόμο, χορτολιβαδικό. Μόνο στην Ελλάδα και ίσως στην Μπουρκίνα Φάσο γίνονται τέτοια.
Και ο "επιχειρηματίας"; Όχι, δεν άνοιξε αυτός τον δρόμο, το 2001 (όχι βέβαια, ο χειριστής της μπουλντόζας το έκανε), ούτε έκοψε αυτός την αλυσίδα και ούτε πέταξε αυτός την πινακίδα του Δήμου το 2019 από όπου περνάει μέσα από Δημοτική Έκταση, που ,όχι, δεν την καταπάτησε, αυτός, οι γελούδες το έκαναν.
Ο "επιχειρηματίας" έχει πουλήσει και πακέτο από όλες αυτές τις μαϊμουδιές, σε κάποια Aiolis GmbH με έδρα το ...Μόναχο. Φυσικά αυτοί δεν ρώτησαν ποιος έκοψε την αλυσίδα. Σας διαβεβαιώ, όλοι οι αιολικοί είναι είτε λίγο κλέφτες, είτε λιγάκι κλεπταποδόχοι, είναι ΟΛΟΙ ψεύτες, αλλά "νόμιμοι" και, όποιος θίγεται, είμαι στην διάθεσή του.
Για τα Πράσσα, τα έχω ξαναπεί αυτά...: 43,5 + 11,5 = 46 = 56 ή το πιάσιμο στα Πράσσα και στο Το 1997, πάνω από την Β' Εύρεση