Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Το 1997, πάνω από την Β' Εύρεση


Πάνω από την εκκλησία της Β' Εύρεσης υπάρχει ένα αδειοδοτημένο αιολικό "πάρκο", οι άδειες του οποίου ρητά, σε απλά και κατανοητά ελληνικά, απαγορέυουν την διάνοιξη δρόμων ή το πείραγμα υφιστάμενων αγροτικών δρόμων

Τα αιολικά "πάρκα" είναι γεμάτα παραμύθια, όπως ότι έχουν κάποια σχέση με καθαρή ενέργεια, ή θεραπεύουν καρκίνους.  Αυτά είναι παραμύθια για μικρά παιδιά και αγράμματους. Τα αιολικά έχουν σχέση ΜΟΝΟ με επιδοτήσεις και καμμιά φορά και με ...μίζες.

Αλλά αυτό το αιολικό "πάρκο" έχει και άλλα, τοπικά, Τηνιακά, παραμύθια.

Παραμύθι υπ. αριθμ. 1:  Οι αγροτικοί (και αμαξωτοί) δρόμοι που αναφέρονται στο συμβόλαιο 13.477/16-2-2001... Δεν ξέρω και δεν με αφορούν τα ιδιοκτησιακά, αλλά, βρε παιδί μου, συνορεύει με αγροτικό δρόμο και με αμαξωτό δρόμο, που εγώ, όσο κι αν έβγαλα τα μάτια μου, δεν τους είδα στην αεροφωτογραφία 592_161 του 1997.  Ούτε υπάρχει δρόμος ή "δρόμος" ή ίχνος, ή οτιδήποτε, στην αεροφωτογραφία του 1983.

Ούτε έκανε "δρόμο" η κυρία που γεννήθηκε το ...1926 και πούλησε την έκταση στον αιολικό κύριο το 2001. Κάποιος λέει ...ψεματάκια σε συμβόλαιο (και περιμένετε να δείτε το ..τοπογραφικό, στην επόμενη ανάρτηση, να γελάσετε).

Η με Αρ. Πρωτ. 1886/02 Πράξη Χαρακτηρισμού της Δασικής Υπηρεσίας στην Σύρο και η σχετική Βεβαίωση 21440/02 της Α'Βάθμιας ΕΕΔΑ Κυκλάδων:  "φτωχό έδαφος, χορτολιβαδική φρυγανώδης βλάστηση χωρίς να αναγνωρίζονται σήμερα ούτε κατά το παρελθόν στοιχεία αγροτικής καλλιέργειας". Όχι, δεν αναφέρει ύπαρξη δρόμου η Δασική, αλλά, θα μου πείτε, δεν είναι αυτή η δουλειά της.



Βέβαια,μια βόλτα στην έκταση (με κόκκινο χρώμα), θα σας πείσει ότι πρόκειται για εγκαταλειμμένο αγρό, επίπεδο (οι μαρτυριάρες οι ισοϋψείς...), με παλιές περιφράξεις από ξερολιθιέςπεζούλες σε τρία τουλάχιστον σημεία, ένα άρτιο κελλί και ένα ερειπωμένο κτίσμα που δεν ξέρω τι ήταν.  Έχει αστ'βές και που και μερικά ρείκια και μια χαρά χώματα για όποιον έχει μάτια. Οι περιμετρικές ξερολιθιές, οι πεζούλες και τα κτίσματα είναι σήματα κατατεθέντα ...αγροτικών εκτάσεων. Έχω καμμιά 20αριά αποφάσεις της ίδιας Δασικής Υπηρεσίας που το επιβεβαιώνουν, αλλά δεν είναι του παρόντος...

 

Η παραπάνω εικόνα (μεγαλώνει με κλικ) δείχνει παλιούς αγροτικούς δρόμους:

1) η Β' Εύρεση, πάνω (ΒΑ) από την "Πάνω Στράτα" (γαλάζια γραμμή με λίγο ροζ χρώμα)
2) άλλοι παλιοί δρόμοι (επίσης με γαλάζιο) που είτε ξεκινούν από την Πάνω Στράτα είτε έρχονται από τα Σταυριά -- διακρίνονται μια χαρά, ένας από αυτούς πάει περίπου μέχρι την έκταση, από την Β' Εύρεση (φαίνεται η μπλε γραμμή), αλλά δεν είναι ...αμαξωτοί!
3) με κίτρινο χρώμα τα τελευταία όρια ιδιοκτησιών, από ξερολιθιά. Στο δεξιό (Ανατολικό) άκρο της εικόνας είναι του Πολέμου ο Κάμπος, που με εξαίρεση τις Αλώνες ή Ανεμόμυλο, δεν έχουν ξερολιθιές ή κτίσματα.
4) Με αχνό κόκκινο χρώμα είναι περίπου η έκταση του αιολικού "πάρκου", το 1997

Ο "δρόμος" από τους Μύλους των Ιστερνίων μέχρι την Β' Εύρεση δεν υπάρχει στην α/φ του 1983. Δεν είναι "δρόμος" προ του 1923, αλλά ανοίχθηκε πάνω στην "Πάνω Στράτα" (μεσαιωνικό ή παλιότερο πραγματικό δρόμο -- η μωβ γραμμή στην εικόνα). Ο "δρόμος" από την Β' Εύρεση "προς τα πάνω" είναι άλλο ανέκδοτο: Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει το 1997.   Κανείς δεν τολμάει, όχι μόνο να μας δώσει την αδειοδότησή του, αλλά να αναλάβει την ...πατρότητά του! Αυτός ο "δρόμος" είναι ,άλλον έργο αόρατων γελούδων, ή ...εξωγήινων! Και πάει συμπτωματικά μέχρι την κόκκινη έκταση!

Έχει κι άλλα παραμύθια η περιοχή...

Δηλώνω, για να μην υπάρξει παρεξήγηση, ότι θεωρώ τα αιολικά μια ενεργειακά ατελέσφορη δραστηριότητα, που υπάρχει με μόνο αυτοσκοπό τις επιδοτήσεις, που ακριβαίνει το ρεύμα χωρίς να εξοικονομεί πραγματικά καύσιμα, χωρίς να υποκαθιστά συμβατικές μονάδες και χωρίς να μειώνει ρύπους.  Κάνουν σοβαρή ζημιά στην δική μας Εθνική Οικονομία. Θεωρώ επίσης ότι τα αιολικά κάνουν σημαντική και μόνιμη ζημιά στο περιβάλλον και ότι θα κάνουν σημαντική και μόνιμη ζημιά στην Τήνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: