Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Αιολικά στην Τήνο; (1)


Πήρε το αυτί μου ότι η ΔΕΗ θα βάλει ανεμογεννήτριες κοντά στον Μαρλά, πού ακριβώς δεν ξέρω, να υποθέσω στο βουνό από πάνω;

Ξέρω, σας έχουν πείσει, τα λαμόγια, ότι τα αιολικά παράγουν τσάμπα ρεύμα και ότι έχουμε αιολικό δυναμικό, και θα σώσουμε το περιβάλλον, θα μειώσουμε τις εισαγωγές καυσίμων, και θα μειώσουμε το CO2, και θα μαζέψουμε τουρίστες που θα έρχονται να τα βλέπουν, και ένα σωρό άλλα παραμύθια.

Θα σας το πω απλά και περιληπτικά. Μετά το φωτοβολταϊκό ρεύμα, το αιολικό ρεύμα είναι το ακριβότερο που υπάρχει. Δεν το λέω εγώ, το λέει το ίδιο το Υπουργείο που προωθεί αυτές τις επιδοτούμενες απάτες. Αν η χοντρική τιμή της συμβατικής μεγαβατώρας είναι €40, ή €50/MWhr, το αιολικό πάει από €100 έως €250 και το φωτοβολταϊκό €400+. Μαντέψτε ποιος πληρώνει αυτή την διαφορά: Εμείς! Θα σας πουν ότι θα έχετε έκπτωση αν βάλετε αιολικά στην Τήνο. Ναι θα έχετε έκπτωση 10 ή 30% και προσαύξηση 100 ή 200%... Μπορεί ο αέρας να είναι τσάμπα, αλλά το αιολικό ρεύμα είναι πανάκριβο.

Ο λόγος είναι απλός: Σε αντίθεση με τον αλευρόμυλο που αλέθει όταν φυσάει (και το αλεύρι ή το σιτάρι αποθηκεύονται) ούτε ο άνεμος αποθηκεύεται, ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, όταν ΔΕΝ φυσάει, πρέπει να υπάρχει άλλη μονάδα σε εφεδρεία έτοιμη να παράγει ρεύμα (που στοιχίζει τα διπλά λεφτά και τα διπλά καλώδια και τα διπλά έξοδα, είτε δουλεύει είτε όχι), και όταν φυσάει, οι πιθανότητες είναι μη αμελητέες ότι δεν θα υπάρχει ζήτηση εκείνη την στιγμή. Αυτό μεταφράζεται σε κάτι που λέγεται «διαθεσιμότητα». Η διαθεσιμότητα ενός αιολικού είναι 20-30%, 25% με βάση πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, που σημαίνει ότι τα 5 MW που θα βάλει η ΔΕΗ δεν είναι 5, αλλά 1,25!

Θα μου πείτε «μα βάζουν οι ξένοι». Οι Γερμανοί που τα προωθούσαν άρχισαν να τα κοροϊδεύουν. Οι Δανοί που τα πουλάνε, έχουν ΑΥΞΗΣΕΙ τις εκπομπές CO2, από την ανάγκη για εφεδρείες. ΜΙΑ χρονιά μείωσαν τις εκπομπές, επειδή αναγκάστηκαν να εισάγουν ...υδροηλεκτρικό και πυρηνικό ρεύμα από γειτονικές χώρες. Όσο για την Ιταλία και την Ισπανία… Στην μεν τα αιολικά τα έχει εργολαβία η Μαφία, στην δε Ισπανία, η εξαιρετικά υψηλή ανεργία συσχετίζεται ανοιχτά με τα αιολικά, την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, και την μείωση του τουρισμού.

Ο ιδανικός αριθμός αιολικών σε μία περιοχή είναι ΜΗΔΕΝ («0»). Όπου μπει έστω και μία, μηδενίζει την αξία της γης σε ακτίνα χιλιομέτρων (από όπου φαίνεται ή ακούγεται). Όπου μπουν πολλές, ακριβαίνει το ρεύμα, μειώνεται ο τουρισμός, και αυξάνεται η ανεργία. Και μην κοιτάτε αυτήν στην Αγία Μαρίνα, αυτή είναι μινιόν. Οι καινούργιες θα έχουν ύψος 80 και 100 μέτρα.

Όσοι υποστηρίζουν αιολικά πάρκα σε νησιά όπως η Τήνος, είναι ή λαδωμένοι, ή ανενημέρωτοι, ή παραπληροφορημένοι. Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε ποια κατηγορία ανήκετε, γιατί μέχρι τις δημοτικές εκλογές όλοι κάνουν την πάπια, και οι πονηροί θα φανούν μετά. Ψάξτε να βρείτε ποιοί ήθελαν τους πυλώνες. Για αιολικά τους ήθελαν. Και μαύρο τον Νοέμβριο!


Θα με ρωτήσετε: «και τι σε νοιάζει αν μπούνε ανεμογεννήτριες στον Μαρλά;» Με νοιάζει γιατί όταν καταλάβουμε πόσο αξίζει η απρόσκοπτη θέα, θα είναι πια αργά. Τα πράγματα αυτά, χαλάνε στα 15-20 χρόνια, αλλά αργούν πολύ να σαπίσουν... Και, μεταξύ μας, δεν θέλω να πάει για πέταμα ούτε η Τήνος, ούτε η Ελλάδα. Ενεργειακή πολιτική που βασίζεται σε αιολικές απάτες, οδηγεί σε ενεργειακή εξάρτηση από την Τουρκία και τους βόρειους γείτονές μας.

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα λέμε στο ψυγείο να δουλεύει μόνο όταν φυσάει!

Ανώνυμος είπε...

Πάντως εγώ έχω περίπου 100 στρ. στην βόεια πλευρά της Τήνου και αφού δεν μπορώ να βάλω μόνος μου, φωτοβολταικά ή ανεμογεννήτριες, μακάρι να βρεθεί κάποιος άλλος να βάλει.

Ανώνυμος είπε...

Να πας να τα βάλεις στον Κτικάδο ή στα Κιόνια να ανοίγει η όρεξη στους τουρίστες.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που φώναζαν για τους πυλώνες πως και έχουν εξαφανιστεί?

Παράξενος είπε...

Πρόσεξε φίλε αμμοδύτη μην δείς πολλούς απο αυτούς που δεν ήθελαν τους πυλώνες να συνεργάζονται να συμπράτουν και να είναι μπροστά με τους αερητζήδες ανεμογενητριάδες.
Τελικά η Τήνος θεωρείται διασυνδεδεμένο νησί η όχι?

Ανώνυμος είπε...

Βάζει η Μπιρμπίλω αιολικά γιατί έτσι της είπαν τα αφεντικά της οι Γερμανοί. Και η Αγια Οικογένεια είναι στο κόλπο με ΜΚΟ. H Γκρηνπης τα έχει πιάσει και οι άλλοι οικολόγοι είναι λίγο μπερδεμένοι. Το Δίκτυο Αιγαίου είναι οι μόνοι που φωνάζουν αλλά στην Τήνο;

Ανώνυμος είπε...

Από τότε που διαλύθηκε το παραμύθι της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής στην Κοπεγχάγη, έχουν ψιλοπαγώσει τα αιολικά. Ψάχνβουν για κορόϊδα. Και που είναι τα κορόϊδα?

Ανώνυμος είπε...

Οδηγούσα μια μέρα με πολύ μελτέμι που δεν έλεγε για μπάνιο όταν είδα αυτήν που λες στην Αγία Μαρίνα και έχασα το φως μου, κόντεψα να τρακάρω. Ώστε υπάρχουν και μεγαλύτερες...

Ανώνυμος είπε...

Πρωθυπουργός
Γιώργος Παπανδρέου

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Θεόδωρος Πάγκαλος

Υπουργός Επικρατείας και Επενδύσεων
Χάρης Παμπούκης

Υπουργείο Προεδρίας και Εσωτερικών
Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
Αναπληρωτής υπουργός με αντικείμενο τη Β. Ελλάδα: Σωκράτης Ξυνίδης
Ενδεχομένως θέση υφυπουργού λαμβάνει ο Ηλίας Μόσιαλος

Υπουργείο Υγείας, Διατροφής και Άθλησης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης
Υφυπουργός: Αϊδόνης Χρήστος

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Δημήτρης Δρούτσας
Αναπληρώτρια υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλης

Υπουργείο Εργασίας
Υπουργός: Λούκα Κατσέλη
Αναπληρωτής: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρογλου
Υφυπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής: Άννα Νταλάρα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Υπουργός: Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Μιλένα Αποστολάκη
Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργός: Πάυλος Γερουλάνος
Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα για τα ΜΜΕ: Τηλέμαχος Χυτήρης

Υπουργείο Οικονομίας
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Υφυπουργός: Δημήτρης Κουσελάς

Υπουργείο Παιδείας
Υπουργός: Άννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Πανάρετος Γιάννης
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Υφυπουργοί: Ντίνος Ρόβλιας και Παναγιώτης Ρήγας

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλίματος
Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη
Αναπληρωτής υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργοί: Γιάννης Μανιάτης, Θάνος Μωραϊτης

Υπουργείο Θαλασσίων υποθέσεων και Νήσων και Αλιείας
Υπουργός: Γιάννης Διαμαντίδης
Υφυπουργός: Ελπίδα Τσουρή

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας

Υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας
Υπουργός: Χάρης Καστανίδης

Υπουργείο Υποδομών
Υπουργός: Σπύρος Βούγιας
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

Ανώνυμος είπε...

Υπουργείο Αθλησης και Καλής Διατροφής???

Ανώνυμος είπε...

Με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες ξεπερασμένης τεχνολογίας θα εξοπλίσουν αιολικά πάρκα με ημερομηνία λήξης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μοντέλα παλαιού τύπου που σταδιακά αποσύρονται και αντικαθιστούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη πλασάρονται στην Ελλάδα ως σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Χορός Εκατομμυρίων Ευρώ στήνεται γύρω από την... Πράσινη Ενέργεια.




Siemens και οι ανεμογεννήτριες

Από τις προτάσεις των εταιρειών που σχετίζονται με την εγκατάσταση των στατικών ανεμογεννητριών -οι οποίες σταδιακά αποσύρονται στην Ευρώπη- προκύπτει μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος αφού και μόνο για τη αρχική τους εγκατάσταση και στήριξη των 100 περίπου μέτρων ύψους κάθε πυλώνα θα υπάρξουν δραματικές και εκτεταμένες καταστροφές στο περιβάλλον πρίν ακόμη οι ανεμογεννήτριες μπούν σε λειτουργία.

Χορός Εκατομμυρίων Ευρώ !!!

Μοναδικό κίνητρο το τεράστιο οικονομικό όφελος των επιχειρηματιών, των υπερεργολάβων και όλων των εμπλεκομένων που θα εκμεταλλευτούν τα κονδύλια και τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούμενοι της ευνοϊκής γι' αυτούς νομοθεσίας.

Το σημαντικότερο ,βέβαια είναι οτί το τεράστιο αυτο έργο... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟ !!!

Αυτό που ποτέ δεν σας είπαν, είναι πως για κάθε αιολικό πάρκο -με το αυστηρότερο πρόγραμμα συντήρησης- οι κατασκευαστές δίνουν θεωρητικά διάρκεια ζωής μόλις 20 έως 25 χρόνια το πολύ (Εφόσον βέβαια, συντηρείται σωστά).

Μετά τον τερματισμό λειτουργίας κάθε αιολικού πάρκου (ΑΠΕ άρθρο 26) οι ανεμογεννήτριες πρέπει να αποσυναρμολογούνται και ο εξοπλισμός να μεταφέρεται εκτός του χώρου εγκατάστασης, σε ειδικούς χώρους για ανακύκλωση/απόρριψη.

Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα... όπου η επιμέλια και η συντήριση κάθε ανεμογεννήτριας δεν θα τηρηθεί και... κατα γράμμα... στην περίπτωση αυτή η ημερομηνία λήξης του αιολικού πάρκου θα έρθει πολύ πρίν την 20ετία που δίνουν θεωρητικά οι κατασκευαστές.

Ποιές θα είναι οι συνέπειες για το περιβάλλον εαν τότε το αιολικό πάρκο με τις δεκάδες "φυτεμένες" ανεμογεννήτριες δεν αποσυναρμολογηθεί και μεταφερθεί;;;

Mιλάμε τότε για ένα ζωντανό εφιάλτη και τεράστια οικολογική καταστροφή...
... ένα γιγάντιο νεκροταφείο απο σκουριασμένους πυλώνες 100 μέτρων !!!!

Τι κάνουν όμως στην Ευρώπη;;;

Στην Ευρώπη που εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιεί την αιολική ενέργεια αντικαθιστούν ήδη τις παλαιού τύπου στατικές "φυτεμένες" ανεμογεννήτριες με νέες πλωτές (χωρίς στατικές βάσεις) οι οποίες σε περίπτωση βλάβης μεταφέρονται (εξ ολοκλήρου) επισκευάζονται ή αποσυναρμολογούνται και ανακυκλώνονται.

Οι Έλληνες δηλαδή αγοράζουν ... αυτά που η Ευρώπη αποσύρει!!!

http://tiresias-press.blogspot.com/2009/12/blog-post_02.html

Ανώνυμος είπε...

εμειναν αμετακινητοι οσοι εχουν αναλαβει προαποφασισμένες μπίζνες

διαβαστε τον τραιανου για θεματα εσωτερικων

Ανώνυμος είπε...

Σκέψου σε κάποιο δυνατό βόριακλα, να χαλάσουν τα γρανάζια σε κάμποσες απ αυτές.

Θα μείνει όλη η Τήνος ξάγρυπνη για κανένα δυό βδομάδες μέχρι να τις φτιάξουν. Σιγά μην τις σταματήσει ο άλλος αν χάνει τάληρα.

Η Τήνος αποκτά μόνιμες βαβουζέλες.

Ανώνυμος είπε...

να δούμε ποιός θα βρεθεί με 10%

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υπήρξε κάποτε και η Ένωση Πολιτών Τήνου και αντιστάθηκε στους πυλώνες. κάποτε υπήρξαν και Άνθρωποι να αντισταθούν και να ορθώσουν ανάστημα ενάντια στην αποχαύνωση και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Για τους πυλώνες φαντάζομαι οτι δεν πρόκειται να αντισταθεί κανείς, καθώς δεν υπάρχουν ποιά πολίτες, αλλά πρόβατα, που συστηματικά εκπαιδεύονται καθημερινά από Μ.Μ.Ε. και Τοπική Αυτοδιοίκηση Α) να μην ανακατεύονται Β) να κάθονται στ αυγά τους και Γ) να κοιτάνε τη δουλίτσα τους γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Και που είσαι ακόμα….

Ανώνυμος είπε...

Για της ανεμογεννήτριες ήθελα να πώ αλλά κατά λάθος έγραψα πυλώνες, είναι εξάλλου το ίδιο άσχημα

Ανώνυμος είπε...

Οι πυλώνες τρώνε μια γραμμή φάρδους 50-100 μέτρων (άντε 500 για ασφάλεια από τα ηλεκτρομαγνητικά. Οι ανεμογενήτριες τρώνε βουνά ολόκληρα. Σκάβουν, ανοίγουν δρόμους, ρίχνουν μπετά. Τα περιβολλοντικά για ξερολιθιές και παπαριές που λένε οι γραφειάδες είναι για να δικαιολογούν τον μισθό τους.

Ελληνας Ναύτης είπε...

Ammodyti eheis katholou knowhow gia to red palm weevil?

Ανώνυμος είπε...

Να βρεις την "μελέτη" αιολικού δυναμικού που κυκλοφορεί. Φυσάει πιό πολύ σε όλη την Τήνο στην Ου.Βου.Ζου.

Ανώνυμος είπε...

Την είχα ξεχάσει την Ου.Βου.Ζου. Και έχουν το θράσος και κυκλοφορούν για ψηφαλάκια στα Κάτω Μέρη. Και δεν έχει λεμόνια τώρα.

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 7:47, απλά, δεν σε πιστεύω.

Απορώ και εγώ που όσοι αντέδρασαν στους πυλώνες τώρα θεωρούν τα αιολικά φυσιολογικά... Να πάτε μια βόλτα στην Εύβοια, να αλλάξετε γνώμη... Οπουδήποτε και αν τις έχουν βάλει, μόνο εικόνες καταστροφής. Ξεχάστε τις όμορφες μπροσούρες που μοιράζουν οι πλασιέ.

Έχω μπερδευτεί με το ποιός κάνει τι στην ανασχηματισμένη Κυβέρνηση. Νομίζω ότι η Ενέργεια πάει στον Χρυσοχοϊδη.

Αν η οικονομία και τα πρόσφατα πλούτη της Τήνου έχουν σχέση με οικοδομή και τουρισμό, με μερικά αιολικά, καλά θα κάνουν μερικοί να αλλάξουν επάγγελμα. Και οι γνωστοί - άγνωστοι που προωθούν τα αιολικά, επίσης.

Αχ αυτή η έρμη Βιομηχανική Ζώνη. Η χαβούζα της Τήνου... Τον έχω δει τον χάρτη με το "αιολικό δυναμικό". Οι μελετητές αναφέρουν σαν πηγή το ΥΠΕΚΑ. Έτσι γλυτώνουν το κράξιμο. Η "μελέτη" δείχνει τα βουνά της Βόρειας Τήνου. Με εξαίρεση τα γνωστά ανεμοδούρια, καμιά μελέτη δεν έχει γίνει για τους αέρηδες. Το Υπουργείο βασίστηκε στις ίδιες πηγές που το άλλο Υπουργείο έφτιαξε την Βιομηχανική Ζώνη.

Ελληνα Ναύτη, το έντομο αυτό έχει ήδη κάνει καταστροφές στην Κρήτη. Δεν θα εκπλαγώ αν έρθει και στην Τήνο (από τους φυτοριάδες...)

Ανώνυμος είπε...

Μ αρέσει θα είναι το φωτοστέφανο τις Έξω Μεριάς.

Αλήθεια αυτοί απ εκεί τι λένε;

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν για το έντομο αυτό μία λύση που προτάθηκε είναι να εντοπίζεται με εκπαιδευμένα σκυλιά που ακούν το θόρυβο και εντοπίζουν το προσβεβλημένο δένδρο. Η άλλη λύση που χρηματοδοτείται ή χρηματοδοτήθηκε είναι από το ΕΜΠ να εντοπίζεται με ηλεκτρονικούς ακουστικούς αισθητήρες το έντομο αλλά συναντά σημαντικές δυσκολίες στο tuning των αισθητήρων. Εγώ πιστεύω ότι οι μηχανικοί πρέπει να κάθονται στα αυγά τους και τα της φύσης να τα αφήνουν σε άλλες ειδικότητες. Έτσι είχαν βάλει εισθητήρες στην Ολυμπία και κάηκε και ησυχάσαμε. Όπως καταλαβαίνετε από τις ευφάνταστες λύσεις το πρόβλημα είναι δύσκολο και απαιτεί προσέγγιση δένδρο προς δένδρο.