Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Επαναφορά τοπίου


Το μέρος αυτό, στο οροπέδιο της Τήνου, περιφράχθηκε πριν 4 χρόνια και φυτεύτηκε πριν 3,5 χρόνια. Βασικά, αμπέλια αλλά και οπωροφόρα δέντρα, από καρυδιές και καστανιές, μέχρι πορτοκαλιές, στα πιο απάνεμα και ζεστά σημεία του – το μέρος έχει, αποδεικνύεται, πολλά μικροκλίματα.


Η περίφραξη, δυστυχώς απαραίτητη, με την μάστιγα των αδέσποτων κατσικιών να συνεχίζει την καταστροφική υποβάθμιση του νησιού… Ωστόσο, οι βελανιδιές που μπήκαν σαν …βελανίδια τον Φεβρουάριο του 2007, έχουν φανεί, και με 2-3 ποτίσματα τον Αύγουστο πέταξαν και νέα βλάστηση.


Αυτό που, ανακάλυψα ευδοκιμεί, από τα δασικά, ακόμα και σε δύσκολα και ξάνεμα μέρη, είναι η αριά (quercus ilex), που και αυτή φυτεύτηκε από σπόρο. Οι φίδες (άρκευθοι – juniperus phoenicis) επίσης τα καταφέρνουν μια χαρά (και οι ελιές επίσης, αν και προτιμούν τα μέρη που είναι σχετικά προστατευμένα)


Τα πεύκα δεν είναι αναγκαστικά μέρος αυτού που λέμε «Τηνιακό τοπίο», αλλά αυτά τα μάζεψα σαν σπόρια από κουκουνάρια στην Νότια Κρήτη, κοντά στην Μονή Κουδουμά, με θέα το Λιβυκό Πέλαγος (και είναι «πεύκη τραχεία»). Τα κυπαρίσσια είναι επίσης από την Νότια Κρήτη, από το όρος Κόφινα στα Αστερούσια Όρη, αυτοφυή σε ένα από τα τελευταία Μινωικά λατρευτικά κέντρα των Ετεοκρητών, που και αυτοί κατέφυγαν στα βουνά τους προσπαθώντας να γλυτώσουν από τους επήλυδες Δωριείς.


Τα πρώτα αμπέλια, έβγαλαν σταφύλια… Κουμαριάνα, μαύρα ποταμίσια και syrah. Το syrah μοιάζει με το κουμαριανό, είναι πιο γλυκό, με λεπτότερη φλούδα, μικρότερο κουκούτσι και πιο έντονο κόκκινο-βυσσινί χυμό. Οι βλαστοί του είναι λιγότερο δημοφιλείς με τα κουνέλια από ότι το κουμαριανό. Το μέρος πρέπει να κάνει καλά σταφύλια, όλοι οι παλιοί μου το επιβεβαιώνουν, και όλα τα χωράφια είχαν αμπέλια, και έχουν ακόμα πατητήρια…


Τα δενδρολίβανα είναι μεγαλείο αυτή την περίοδο, το μόνο ανθισμένο φυτό. Η επαναφορά ενός τοπίου θέλει χρόνο και υπομονή… Μερικοί το θεωρούν «πολυτέλεια», εγώ το θεωρώ υπαρξιακή επιβεβαίωση.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αχ τι θα κάνουμε με αυτά τα κατσίκια... καλά εσύ το περιέφραξες, το υπόλοιπο νησί όμως;

Ανώνυμος είπε...

Από πότισμα πως τα καταφέρνεις όλα αυτά;

greentinos είπε...

ο αμμοδυτης μασ δειχνει τον δρομο
να πρασινισουμε τα χωραφια των παππουδων μας.Να κανουμε ΔΑΣΟΣ τα μερη μας που καποιοι τα ονομασαν ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ.Απλη υπενθυμιση,εκλογες εχουμε σε δυο μηνες.

Ανώνυμος είπε...

Τα φρύγανα δεν τα έχεις βγάλει? Γίνονται τα δέ ντρα?

Artanis είπε...

Πανέμορφα...Τα "δικά" μου, τί κάνουν;

Ανώνυμος είπε...

Μεσκλιές για δεν έχ΄ς βάαλ΄ ;

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτικό μέρος
συγχαρητήρια Αμμοδύτη
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω και κάστανα?

Ανώνυμος είπε...

τα κατσικια είναι καταστροφή δύο φορές μου έχουν καταστρέψει λεμονιές και εχουν γκρεμίσει πολλά μέτρα ξερολιθιάς. δέν ξέρω τι θα γίνει μ αυτη τη κατάσταση. σε καμια 20 χρόνια το μόνο μέρος χωρίς κατσίκια θα είναι αυτο που περιέφραξες μου φένετε.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ.. ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΑΛΑΒΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ .. ΑΝΤΙΓΡΑΨΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΠΡΑΞΕΙΣ .. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ..!!
ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ.. ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ .. ΠΑΤΕ ΚΑΤΑ ΒΟΛΑΞ ΜΕΡΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ !!

Ανώνυμος είπε...

Το μυστικό είναι αγάπη για τον τόπο σου. Καλά είναι τα νταμάρια και οι γεωτρήσεις και οι μεζονέτες-μπιμπίκια, ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ.