Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Η Φάμπρικα στον όρμο Βαθύ


Αν πάτε στον Πάνορμο και έχετε όρεξη για περίπατο πριν το μεσημεριανό, ο δρόμος συνεχίζει προς την Ρόχαρη, και από εκεί συνεχίζει σαν βατός χωματόδρομος μέχρι δύο σπιτάκια πάνω από τον όρμο Βαθύ. Ο χάρτης μεγαλώνει λίγο με κλικ.



Τα παράλια της βόρειας Τήνου και το βέλος δείχνει περίπου την Καμένη Σπηλιά.



Ο όρμος Βαθύ. Κάτω δεξιά είναι η "Φάμπρικα", παλιό σχιστήριο μαρμάρου.Φαίνεται μικρό και χαριτωμένο αλλά είναι περίπου 100-150 μέτρα κάθοδος (φροντίστε να έχετε ενέργεια για την ...άνοδο).



Η Φάμπρικα (κάτω αριστερά) δούλευε με νερόμυλο που έπαιρνε από δεξαμενή (πάνω αριστερά) που τροφοδοτείτο με "υνταγό" από πιο μέσα (δεν ξέρω πόσο πίσω πάει).



Το κτίσμα είναι εντυπωσιακό, παρ' ότι είναι ερείπιο.



Το λαγκάδι συνεχίζει νότια. Η φωτογραφία δεν δείχνει το μέγεθος και το βάθος. Εκτιμώ ότι από την βάση του έως εκεί που τελειώνει η "μαρμαριά", δεξιά είναι πάνω από 50 μέτρα. Φαίνεται στην φωτό (και στον χάρτη παραπάνω) ότι το λαγκάδι κάνει μια διχάλα δεξιά και αριστερά. Δεξιά, είναι ο "Δρακόλακας", σπηλιά με κρύο νερό. Ο Δρακόλακας σε άλλη ανάρτηση (και εάν θέλετε να πάτε, ΔΕΝ θα πάτε από το λαγκάδι, είναι δύσκολο έως αδύνατο λόγω πυκνών πικροδαφνών. Θα πάτε από την ισοϋψή περίπου από εκεί που τελειώνει ο χωματόδρομος στο τελευταίο σπιτάκι. Προσεχώς).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θάλασσα και γαλάζιος ουρανός, μαγευτικές εικόνες. Δεν διαβάζω, μόνο βλέπω.

Ανώνυμος είπε...

Σχιστήριο μαρμάρου υπάρχει και από την Νότια πλευρά δυτικά των Ιστερνίων και εκει Βαθύ το λένε

Unknown είπε...

αφου σας συγχαρω για την ωραια δουλειά παρακαλώ θα ήθελα να επικοινωνήσετε μαζί μου στο Email: stelmouzakis@hotmail.gr θερμα ευχαριστω