Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Αειφορίες και άλλα καλοκαιρινά

Διαβάζω στο antinews (http://www.antinews.gr/?p=8347) ένα ενδιαφέρον άρθρο για αειφορίες, πράσινες αναπτύξεις, διατηρήσιμες αναπτύξεις…


Το γιατί φύγαμε από τα χωριά μας και πήγαμε στις πόλεις, εδώ, το ξέρουμε. Το μεροκάματο και η ελπίδα καλύτερης ζωής για τα παιδιά. Και ότι και αν έκαναν οι κυβερνήσεις, ακόμα και οι «φιλολαϊκές», ειδικά τα νησιά, έχουν προβλήματα. Τα πιο καθημερινά είναι οι ευκαιρίες στην απασχόληση, η παιδεία και η ιατρική περίθαλψη.


Η «ρομαντική» εικόνα που παρουσιάζω κατά καιρούς, υποτιμά την καθημερινότητα και τις δυσκολίες του να ζεις μόνιμα σε νησί, ακόμα και όπως αυτό, που μόνο δύο ώρες απέχει από την Ραφήνα με το ταχύπλοο το καλοκαίρι (και 4, με συμβατικό πλοίο, τον χειμώνα).


Οι εμπειρίες ενός επισκέπτη του Σαββατοκύριακου, έστω και τακτικού, έστω και αν ασχολείται, σαν χόμπυ, με τα γεωργικά, είναι πολύ διαφορετικές από τις εμπειρίες ενός οικογενειάρχη που μεγαλώνει την οικογένειά του, από την δουλειά του στο νησί.


Τα μετρητά ήταν πάντα πρόβλημα. Μόνο από την Κατοχή υπάρχουν μνήμες πείνας, αλλά έλλειψη χρημάτων υπάρχει για πολλούς εδώ, σχεδόν μόνιμα. Εξ ου και η πίεση για διάφορες «αναπτυξιακές» πρωτοβουλίες Τώρα, ποιες από αυτές είναι διατηρήσιμες, δεν υπάρχει καμία a priori μελέτη που να το διασφαλίζει. Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Η ιστορία της Τήνου, και οι πληθυσμιακές μεταβολές της, είναι ενδεικτικά «διατηρήσιμης» ανάπτυξης.


Τα αμπελοφάσουλα, τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια, τα αναγνωρίζετε οι περισσότεροι. Το κίτρινο λουλούδι θα γίνει πεπόνι. Δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, με εξαίρεση θειάφι, που, νομίζω, θεωρείται ήπιο. Ο βάτραχος, είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει μόλυνση στα νερά.

4 σχόλια:

Artanis είπε...

Πολύ όμορφα όλα...Εξαιρετικό το μποστάνι σου, το ζήλεψα(;-)

Από ηφαίστεια, ενεργά δεν έχουμε στη ΝΖ...Σεισμούς κάνει συχνά και το ρήγμα που διαπερνά από άκρη σε άκρη το Νότιο Νησί, έχει δώσει πολύ μεγάλα μεγέθη, μεγαλύτερα και από τον χθεσινό των 7.8...

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα μποστάνια, αλλά μπορείς να ζήσεις μόνο από αυτά?

Ανώνυμος είπε...

ΥΛΙΚΑ
20 κολοκυθανθοί
150 γρ ρύζι λευκό
2 κουταλιές σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
30 γρ κρεμμύδι, τριμμένο
30 γρ καρότο, τριμμένο
30 γρ κολοκύθι, τριμμένο
30 γρ ντομάτα, τριμμένη
200 γρ πατάτα, κομμένη σε φέτες
2 πρέζες αλάτι
2 πρέζες πιπέρι
200 ml ελαιόλαδο
100 ml φρέσκο χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε του κολοκυθανθούς σε κρύο νερό για να ανοίξουν και να μας διευκολύνουν στο γέμισμα. Σε μια γαβάθα αναμειγνύουμε το ρύζι με όλα τα υλικά της συνταγής, ψιλοκομμένα ή τριμμένα και το μισό ελαιόλαδο. Αφού φτιάξουμε την φάρσα με το ρύζι, με ένα κουτάλι γεμίζουμε τους κολοκυθανθούς και τους τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το κλείσιμο προς τα κάτω, έτσι ώστε να μην ανοίξουν και αδειάσει το ρύζι.
Για να βράσουν οι ανθοί τοποθετούμε νερό τόσο όσο να σκεπαστούν, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι και το χυμό από το λεμόνι. Βράζουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να τραβήξει το ρύζι όλο το υγρό της κατσαρόλας.

ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Τοποθετούμε τις πατάτες φέτες στον πάτο της κατσαρόλας για να μην μας κολλήσουν οι ανθοί και για να μην αδειάσει το ρύζι από τους ανθούς. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο ανάποδα έτσι ώστε το βάρος του πιάτου να συγκρατεί τους ανθούς με το κλείσιμο προς τα κάτω.
Δοσολογία για 4 άτομα

ΟΙ ΑΝΘΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ. ΕΝΑ ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΕΘΙΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΑΝΘΗ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΞΕΝΟ ΚΗΠΟ ΕΝΩ ΒΕΒΑΙΑ Η ΚΟΠΗ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.

zavodiniakia είπε...

΄Αντε επιτέλους και μια συνταγή. Κολοκυθανθούς θα βάλεις;