Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Γαιτί υπάρχουν απούλητα σπίτια στην Τήνο;


Διάβασα πριν λίγο καιρό, στα αλαλάζοντα τοπία, 2-3 αναρτήσεις για το πρόβλημα με τα απούλητα σπίτια στην Τήνο και την προσπάθεια του Δήμου να δημιουργήσει ενδιαφέρον.

Το τι πουλάει και δεν πουλάει, ειδικά σήμερα, σηκώνει πολλή συζήτηση. Αλλά επειδή πρόλαβα την Τήνο σε άλλες εποχές, και πριν το 1971, και πριν το 1999, και μετά το 1999, και επειδή προφανώς έχω σχέση με το νησί, έχω και εγώ τι απόψεις μου.

Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του γούστα. Σίγουρα τα δικά μου διαφέρουν από τα δικά σας.  Θα ήθελα σπίτι στην Τήνο εάν η Τήνος ήταν όμορφο νησί, δηλαδή εάν είχε ωραία χωριά, όμορφα τοπία, συμπαθητικές παραλίες, καλό φαγητό στα ντόπια μέτρα, άνετη ύπαρξη και κάποια δόση αυθεντικότητας στον κόσμο. Ξέρω ότι άλλα νησιά έχουν πολύ καλύτερες παραλίες, πολύ καλύτερα εστιατόρια, μερικά έχουν και όμορφα τοπία, κλπ.  Κανένα νησί, και τα έχω δει σχεδόν όλα, δεν έχει την αυθεντικότητα, τα τοπία, τα χρώματα και τις μυρουδιές που είχε η Τηνιακή ενδοχώρα, μέχρι την δεκαετία του 1990.  Με εξαίρεση ίσως την Σίκινο και την Νάξο.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Τήνος έχει τα δικά της δυνατά σημεία, και αυτά πρέπει να "παίξει".  Έχει και μερικά εξαιρετικά αδύνατα σημεία που δύσκολα κρύβονται, αλλά ο επισκέπτης εύκολα τα παραβλέπει εάν του δείξεις τα άλλα, τα δυνατά σημεία. Το πιο δυνατό σημείο της Τήνου ήταν η αυθεντικότητα της ενδοχώρας της, είτε ήταν οι γεωργοί, είτε τα φρουριακά χωριά, είτε οι πεζούλες και οι ξερολιθιές, είτε τα παξιμάδια στους πέτρινους φούρνους. Το ίδιο της το παρελθόν. Το δυνατό σημείο της Τήνου ήταν η Τήνος.  Φυσικά αυτά αλλάζουν, φθείρονται, γερνάνε, και κάθε ένας έχει την δικιά του ιδέα πώς να τα διατηρήσει και μερικά πράγματα, συνειδητοποιώ, δεν διατηρούνται.

Εάν συλλαμβάνετε τον εαυτό σας να θέλει να ξεφύγει από αυτό το παρελθόν, αυτό εξηγεί γιατί υπάρχουν απούλητα σπίτια στην Τήνο.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να είμαστε ευγνώμονες στην κρίση .
Άλλος τρόπος να σταματήσουν δεν υπήρχε .

Ανώνυμος είπε...

Ήθελα νάξερα τι θα κάνετε αν δεν πουληθούν τα απούλητα και σταματήσει η οικοδομή ;

Ανώνυμος είπε...

Εσείς που έχετε απούλητα τι δουλειά κάνατε το 1985-89? Αυτό σας λέει αν κατάλαβα.

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλοοικοδόμοι και καριερίστες πολιτικοί
Νεοαστοι και γραβατομένοι που έφυγαν απο
Τα χωριά τους για να μείνουν στη χώρα ακριβώς για να ξεχάσουν…
Και από τη Τήνο να μπορούσαν να φύγουν ακόμα καλύτερα.
Ας πάνε λοιπόν όπου θέλουν και ας βρουν άλλο τρόπο να τα κονομήσουν
Το νησί μας είναι πάνω απ όλα ιδέα, δεν είναι χωματερή για να παίζουν με της μπουλντόζες και τα γεωτρύπανά τους.
Δήμαρχε ξύπνα! Θέλουμε ουσιαστική ανάπτυξη και όχι χαβαλέδες με φολκλόρ
Και απο πίσω γεωτρύπανα και μπετονιέρες!.
Ανάπτυξη ποιότητας στα χωριά, χρειάζεται να μείνουν άνθρωποι που θα μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Και κίνητρα για μια βιώσιμη γεωργία. Αλλα δυστυχώς για όσους έχουν μόνιμο όνειρο το μπετό όλα αυτά ακούγονται εξωγήινα.

Ανώνυμος είπε...

ευτυχως που ανέλαβε το νησί η ενδοχώρα και γινονται βήματα μπροστα ........ χωραίτες φαγάδες ουστ!!! απούλητα σπιτια στην ενδοχωρα ελαχιστα ασε τους βλακες να πεινασουν αλλωστε οποιος θέλει τα πολλα χανει και τα λιγα ..... ολοι έγιναν ξαφνηκα κατασκευαστες ουστ ρε

Ανώνυμος είπε...

ανέλαβε η ενδοχώρα και γίνοντε βήματα μπροστα? πλάκα με κάνεις!

Όφιος... είπε...

Λοιπόν, σύμφωνη με την άποψή σου είναι και η άρτια διατυπωμένη γνώμη του Καναδού Ron Walkey, που έχει σπίτι στα Δυό Χωριά, αν δεν κάνω λάθος, και βρίσκεται στο βιβλίο του Luminous Encounters, ένα από τα ωραιότερα κατά την γνώμη μου βιβλία που έχουν γραφτεί για την Τήνο.
Δεν κάνω διαφήμιση στο βιβλίο, εξάλλου πόσο μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις του το σχόλιό μου, απλώς είναι ενδιαφέρον να δει κανείς τις διαπιστώσεις ενός "ξένου".

Ανώνυμος είπε...

όφιε

http://ophioussa.blogspot.com/2008/04/blog-post_9231.html

Παράξενος είπε...

Μετά από παρά πολύ χρόνο πάλι εδώ,
έχει προσέξει κανένας τελευταία να αναστυλώνονται οι πεζούλες,και οι ξερολιθιές πλην των κομματιών γης που πουλήθηκαν και κατασκευάστηκε κάποιο σπίτι (εξαίρεση ο αμμοδύτης).
Έχει αναρωτηθεί κανένας από εσάς που χρησιμοποιείτε αυτές τις ωραίες εκφράσεις (ουστ κλπ)πόσος κόσμος ντόπιος και αλλοδαποί απασχολούνται στην οικοδομή, αν δεν υπήρχε τι θα γινόταν, θα ήταν όλοι αυτοί πίσω από την ουρά της αγελάδας και αν ναι πόσες αγελάδες θα μπορούσε να έχει το νησί.
Σίγουρα κάποιοι έφυγαν από τα χωριά και πήγαν στην χώρα αλλά και κάποιοι έμειναν και τους τηλεφωνάτε να δουν τα σπίτια σας μετά από τις μεγάλες νεροποντές.
Τελικά τι θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στο 1975- 76 που έρχονταν από την Αθήνα και κερνούσαν στα καφενεία ένα ρακί τους άνδρες και ένα λουκούμι γυναίκες και παιδιά, και οι ντόπιοι αισθάνονταν υποχρεωμένοι και οι επισκέπτες πλούσιοι.
Δεν ξέρω αν θέλετε να έμενε το νησί έτσι, εσείς να απολαμβάνετε γνήσιο πέτρωμα και τυράκι στρογγυλό και εμείς ατελείωτο κουβάλημα στο καρίκη όπου δεν πήγαινε δρόμος τότε.
Προτάσεις περιμένουμε από κριτική χορτάσαμε.
Να ελπίζουμε στον νέο σύλλογο?

Ανώνυμος είπε...

Και τις βουιδιές που μαζεύαμε για το ρακιζιό,
ή αυτές που φρέσκες πετάγαμε έξω από τ αλώνι ......

Τι νόημα έχουν όλα αυτά ;

Όταν λείπει κεντρικός σχεδιασμός και μηχανισμοί ελέγχου
και σωστά να γίνεται κάτι είναι αποτέλεσμα τυχαίου γεγονότος.

Ο σεβασμός στο περιβάλλον, είναι θέμα διαρκούς ενημέρωσης και βαθείας παιδείας,
στοιχεία ανύπαρκτα σ όλους μας.
και τέτοια δεν υπήρξε Κανείς

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν ήταν οι χωραίτες και τα θυρωρεία της Αθήνας, θα είχατε πεθάνει όλοι τις πείνας.

Μη καμαρώνετε, γιατί αν αρχίσει κανείς να κρεμνάει τις γυφτιές και τα καρακιτσαριά σας, στις συνταξοκατοικίες σας, από αύριο το πρωί θα μπείτε σε έξοδα, γιατί θα ντρέπεστε γι αυτά που φτιάξατε.

Παράξενος είπε...

Ανώνυμε των 6,30
μετά από τις βουιδιές απέκτησες ιδιαίτερη περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθησία,
ας προτείνεις λοιπόν την απόλυτη απαγόρευση στην εκτός σχεδίου δόμηση.
Να σταματήσουν οι χαρακτηρισμοί ΖΟΕ βιομηχανική κλπ και να αναφερόμαστε σε βοιδόμαντρες καρβνόλακες και άλλα τέτοια.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό κατάλαβες ;
Τρία πουλάκια κάθονταν και .............