Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Τα αιολικά, στην Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)



Αυτό λέει ότι επειδή ο αέρας και το αιολικό ρεύμα είναι «στοχαστικά» (δηλαδή «τυχαία και μεταβλητά», «κουτουρού») τα 50 μεγαβάτ που διαφημίζουν οι αιολικοί, ο ΑΔΜΗΕ τα μετράει σαν ...5! Στο «10%». Δηλαδή ...διακοσμητικά στον υπολογισμό επάρκειας ισχύος. Μόνο που τα 50 αιολικά μεγαβάτ, που είναι στην πραγματικότητα ...5, κοστίζουν περίπου €75 εκατομμύρια (πληρωμένα από εμάς)! €75 εκατομμύρια για 5 πραγματικά μεγαβάτ είναι σαν ...κλοπή. Και λέει ακόμα ο ΑΔΜΗΕ ότι επειδή υπάρχουν και φωτοβολταϊκά στο δίκτυο, η ύπαρξη αιολικών «δημιουργεί απαιτήσεις για ευέλικτες μονάδες άμεσης ανταπόκρισης». Και, προσέξτε το χειρότερο:


Οι μονάδες αερίου «συνδυασμένου κύκλου» που έχουμε βάλει στην χώρα μας, είναι ακατάλληλες για «ευέλικτη άμεση ανταπόκριση», δηλαδή για θερμή εφεδρεία και υποστήριξη των αιολικών. Θα χρειαστούν άλλες, νέες μονάδες αερίου, που, όμως, σε αντίθεση με τις μονάδες «συνδυασμένου κύκλου», που είναι σχετικά οικονομικές στην κατανάλωση καυσίμου, θα καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο. Τα αιολικά οδηγούν σε αναγκαστική σπατάλη καυσίμου στις «εφεδρείες» τους. Για αυτό έχει γραφτεί στην Γερμανία ότι τα αιολικά, όχι μόνο δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, αλλά ούτε καν εξοικονομούν, ή ακόμα και αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμων (και μάλιστα αερίου που είναι ακριβό καύσιμο).

Και, δυστυχώς, γίνεται πιο ακριβή η αιολική κοροϊδία: Οι μονάδες αερίου που χρειάζονται για εφεδρεία των αιολικών δεν συμφέρουν όταν συνυπάρχουν με αιολικά και αναγκάζονται να λειτουργούν μεταβλητά. Για αυτό χρειάζονται και αυτά επιδότηση που ονομάζεται «Α.Δ.Ι» (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος). Επιδοτούμε πανάκριβα αιολικά, που είναι 90% άχρηστα, για να καίμε περισσότερο πανάκριβο αέριο, που πρέπει όμως πρέπει να το επιδοτούμε κιόλας! Αυτό είναι το ...φτηνό ρεύμα από αιολικά: Πανάκριβη κοροϊδία (αλλά τσάμπα χρήμα για αυτούς που τα βάζουν).

Αν έχετε όρεξη (και λίγη τεχνική περιέργεια) διαβάστε όλη την μελέτη του ΑΔΜΗΕ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: