Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Άχρηστα τα αιολικά... Στο 2% της ονομαστικής τους ισχύος... Ακόμα και εκεί που έχει πολύ αέρα


http://deinews.blogspot.gr/2014/11/2.html

http://greeklignite.blogspot.gr/2014/10/2_29.html
http://www.adamsmith.org/wp-content/uploads/2014/10/Assessment7.pdf

Από την "Περίληψη" και τα "Συμπεράσματα":

Μετά από μετρήσεις 9 ετών σε 22 περιοχές της Αγγλίας, με 10 GW (10.000 μεγαβάτ) εγκατεστημένης ονομαστικής αιολικής ισχύος οι Άγγλοι έμαθαν τα εξής:

Η πραγματική ισχύς είναι:
1) πάνω από 90% της ονομαστικής για ...17 ώρες τον χρόνο.
2) πάνω από 80% της ονομαστικής για 163 ώρες τον χρόνο.
3) κάτω από 20% της ονομαστικής για 20 εβδομάδες τον χρόνο.
4) κάτω από 10% της ονομαστικής για 9 εβδομάδες.

Ενώ υπάρχει ο ισχυρισμός ότι πάντα κάπου θα φυσάει (στην Αγγλία), η "εγγυημένη" παραγωγή είναι 2% της ονομαστικής (έναντι του 10% που είπε, ευγενέστατα, ο ΑΔΜΗΕ). Και υπάρχουν μεγάλες περίοδοι που απλά δεν φυσάει καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι με πολλά αιολικά πρέπει να συνυπάρχει ισοδύναμη εγκατεστημένη συμβατική ισχύς σαν εφεδρεία (με αέριο που δεν έχουμε)

Αντίθετα με τους αιολικούς ισχυρισμούς ότι η γεωγραφική διασπορά εξομαλύνει την μεταβλητότητα, η βραχυπρόθεσμη (30-90 λεπτά) μεταβλητότητα είναι τυπικά στο 10%. Η διαχείριση του δικτύου απαιτεί παρεμβάσεις σε κλίμακα 10 ...δευτερολέπτων (επειδή η Αγγλία είναι βασικά μη (επαρκώς) διασυνδεδεμένο νησί). Οι (ακριβές) μονάδες αντλησιοταμίευσης δεν επαρκούν για την διαχείριση αυτής της μεταβλητότητας.

Με 10 GW εγκατεστημένη ονομαστική ισχύ, μεταβολές +/- 300 MW ανά μισάωρο είναι συνήθεις και συνεχείς. Μεταβολές +/- 700 MW συμβαίνουν συχνά. Αυτές σταθεροποιούνται με μονάδες εφεδρείας και αντλησιοταμίευση, αλλά αυτό περαιτέρω ακριβαίνει το κόστος στο δίκτυο και δεσμεύει πολύτιμη δυνατότητα διαχείρισης φορτίων από υφιστάμενες ανάγκες.

Η εγγυημένη απόδοση των (γεωγραφικά διάσπαρτων) αιολικών είναι στο 2% της ονομαστικής τους ισχύος. Η απολογιστική (στατιστική) απόδοση των αιολικών είναι στο 8% της ονομαστικής τους ισχύος. (Το "απολογιστικό-στατιστικό" είναι και λιγάκι δώρον άδωρον αφού κανείς δεν ξέρει αν, για λόγους επάρκειας ισχύος, θα φυσάει σε ώρα αιχμής στις ...24/12)

Ο ΑΔΜΗΕ ήταν πάρα πολύ ευγενικός όταν είπε (σελ. 40) ότι για λόγους επάρκειας ισχύος τα αιολικά είναι στο 10% της ονομαστικής τους... Μάλλον κάπου μεταξύ 2% και 8%... Ή 4% με 6% που έχει πει η ΕΟΝ από το 2005!

Μην ξεχνάτε, δεν έχει σημασία πόσο δυνατός είναι ο αέρας, αλλά πόσο σταθερά και αδιάλειπτα φυσάει στα 6 μποφόρ. Η Αγγλία και η Σκωτία έχουν τον Ατλαντικό... Σχετικά σταθεροί αέρηδες. Εμάς ή φυσάει 9άρια (δεν δουλεύουν τα αιολικά) ή δεν φυσάει.

Η εμπειρία στην Αγγλία δεν διαφέρει από αυτήν της Αυστραλίας: Βασικά, «διακοσμητικά» τα αιολικά, ακόμα κι όταν είναι πολλά, διάσπαρτα, και διασυνδεδεμένα.

Δεν έχει σημασία εάν τα αιολικά είναι ...φιλικά προς το περιβάλλον. Ούτε έχει σημασία ότι δεν εκπέμπουν καυσαέρια. Σημασία έχει ότι ΔΕΝ ηλεκτροδοτούν. Το κόστος τους ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ στο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς να αντιπροσωπεύει ηλεκτροπαραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: