Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Παντηνιακό συλλαλητήριο κατά των ανεμογεννητριών, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, 13:30, στο Παλιό Δημαρχείο


Να περιμένετε ότι τα συμβατικά ΜΜΕ θα μας ειρωνευτούν ότι δήθεν δεν θέλουμε να σώσουμε το Κλίμα, ή δεν μάς νοιάζουν οι καρκίνοι στην Πτολεμαϊδα, ή δεν θέλουμε να κάνουμε και εμείς κάτι για απεξάρτηση από το πετρέλαιο, ή ότι είμαστε εμείς οι "έξυπνοι" και οι Ευρωπαίοι, που βάζουν ανεμογεννήτριες "χαζοί", ή ότι θα έπρεπε να θέλουμε αιολικά αφού είχαμε ανεμόμυλους και  το γνωστό πλέον ρεπερτόριο του αιολικού λόμπυ και των παπαγάλων του.

Το Κλίμα δεν επηρεάζεται και δεν βελτιώνεται από τα αιολικά.  Όλα τα αιολικά του κόσμου είναι λιγότερο από 1% της παγκόσμιας ενέργειας και για αυτό το 1%, εξοικονομούν 0% (ΜΗΔΕΝ %) ρύπους ή καύσιμα.

Τα μεγάλα ποσοστά αιολικού ρεύματος που αναφέρονται σε χώρες σαν την Γερμανία και την Δανία είναι ονομαστικά ποσοστά.  Είναι "πόσο αιολικό ρεύμα παράγεται". Τα στατιστικά αυτά κρύβουν το γεγονός ότι το αιολικό ρεύμα, ακόμα και σε αυτές τις χώρες, βασικά ...πετιέται, εξάγεται επί πληρωμή,  "απορρίπτεται", σε γειτονικές χώρες. Οι Γερμανοί και οι Δανοί, με τα πολλά αιολικά, έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, επειδή ακριβώς πληρώνουν για να το ξεφορτωθούν. Είναι χαζοί οι Γερμανοί και οι Δανοί? Όχι βέβαια! Εξάγουν το 70-80% των αιολικών που κατασκευάζουν, και με τα αιολικά, μαζεύουν λεφτά και από τις εξαγωγές αιολικών αλλά και με το φουσκωμένο ρεύμα που πληρώνουν οι δικοί τους καταναλωτές.

Τα αιολικά ούτε εξοικονομούν, ούτε καθαρίζουν, ούτε υποκαθιστούν τον λιγνίτη της Πτολεμαΐδας. Ο λιγνίτης έχει υποκατασταθεί από φυσικό αέριο και από εισαγωγές ρεύματος! Και η κατανάλωση ρεύματος έχει μειωθεί από την ύφεση και την φτώχεια, όχι από τα αιολικά.

Ούτε εξοικονομούν πετρέλαιο τα αιολικά. Το πετρέλαιο πάει στις μεταφορές και στην θέρμανση και τα αιολικά δεν έχουν σχέση ούτε με μεταφορές, ούτε με θέρμανση.

Τα αιολικά δεν έχουν σχέση με ηλεκτροδότηση. Είτε της Τήνου είτε της Ελλάδας. Έχουν σχέση μόνο με τις εγγυημένες επιδοτήσεις που πληρώνουμε όλοι εμείς στους αιολικούς, χωρίς όμως να παίρνουμε χρήσιμο ρεύμα από αυτούς.

Έχω προσπαθήσει να εξηγήσω, πρόσφατα,  γιατί τα αιολικά είναι ακατάλληλα για ηλεκτροδότηση.  Το ίδιο πράγμα είπε και η Φλώρα Παπαδέδε, το 2014, σε παρουσίαση στο ΙΤΗΠ. Ξέρω ότι μερικοί από εσάς δεν εμπιστεύεστε το δικό μου βιογραφικό. Άλλοι πάλι δεν εμπιστεύονται το βιογραφικό της Φλώρας Παπαδέδε. Δεν σας κάνει εντύπωση όμως ότι η Φλώρα και εγώ λέμε τα ίδια πράγματα?

Τα αιολικά δεν έχουν καμία σχέση με ανεμόμυλους και η διαφορά δεν είναι στο μέγεθος ή στην αισθητική. Η διαφορά είναι ότι το κριθάρι και το αλεύρι αποθηκεύονται, ενώ ο αέρας και το ρεύμα δεν αποθηκεύονται.  Οι ανεμόμυλοι υπήρχαν επειδή ο κόσμος τους είχε ανάγκη. Τα αιολικά υπάρχουν επειδή είναι υποχρεωτικά, με υποχρεωτικές εγγυημένες επιδοτήσεις.

Τα αιολικά είναι 100% σκέτη αρπαχτή. Φόρος. Μη ανταποδοτικός φόρος. Τα αιολικά στα Πράσσα ή οπουδήποτε (και στην Γερμανία) δεν έχουν σχέση με ρεύμα. Είναι φόρος στο ρεύμα, χωρίς να παράγουν χρήσιμο ρεύμα. Είναι φόρος υπέρ των Γερμανών και Δανών κατασκευαστών αιολικών και των Ιταλών και Γάλλων που τα λειτουργούν, με ποσοστά στους χωματουργούς που παριστάνουν τους επιχειρηματίες.

Συνοψίζοντας, φυσικά και δεν μου αρέσουν τα αιολικά. Ούτε στα χωράφια μου, ούτε στην Αγία Μαρίνα, ούτε στα Άγραφα, ούτε στην Γερμανία, ούτε πουθενά. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που διαμαρτύρομαι και δεν τα θέλω. Διαμαρτύρομαι και δεν τα θέλω επειδή είναι κλοπή, απάτη: Δεν μετράνε στην εξασφαλισμένη επάρκεια ισχύος (δηλαδή δεν μπορείτε να βασιστείτε ότι θα έχετε ρεύμα από αυτά, όταν το θέλετε). Δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Όλα τα αιολικά της Ελλάδας, 2.500 εγκατεστημένα αιολικά μεγαβάτ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε την πιο ταπεινή συμβατική μονάδα.  Δεν εξοικονομούν καύσιμα και δεν μειώνουν εκπομπές CO2. Μετρημένα και τεκμηριωμένα. Ο μόνος λόγος που μπαίνουν αιολικά είναι επειδή οι Γερμανοί (και οι Δανοί) θέλουν να τα πουλάνε και επειδή δίνουν γενναία ποσοστά σε δικούς μας "επιχειρηματίες" και στους παπαγάλους τους.


 Δεν μου αρέσει να με κλέβουν και να με κοροϊδεύουν. Για αυτό δεν θέλω τα αιολικά.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: