Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Νέες αιτήσεις για άδειες αιολικών: ποιές εταιρείες κρύβονται από πίσω


Με τη νέα επέκταση των υποδομών διασύνδεσης της Τήνου, ήρθαν, άρχισαν να έχονται και οι νέες αιτήσεις για αιολικά. Η παρούσα κατάσταση των υπό εξέταση αδειών για νέα αιολικά από την ΡΑΕ αφορά δύο αιολικά , ένα στον Τουρλιά και ένα στα Κιούκα.

Η άδεια για το πρώτο αιολικό στην θέση Τουρλιάς έχει ζητηθεί από την ΚΛΕΙΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝ. ΙΚΕ, η οποία ανήκει στον κ. Μπουλούκο Ιωάννη (όπως και άλλες παρόμοιες αιολικές Μονοπρόσωπες ΙΚΕ (ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΠΟΛΥΜΝΙΑ, ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ). Ο κ. Μπουλούκος είναι επίσης μέτοχος σε μια δική του συμβουλευτική εταιρεία για θέματα ενέργειας, αλλά και σε μία ακόμα, την ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ,  όπου σαν μέτοχος κατέχει το 33,34%, ενώ ένας κ. Νικόλαος Γουβάλας το 11,.33%. Το ενδιαφέρον με την συγκεκριμένη εταιρεία (που δείχνει έμμεσα και τα σημερινά συμφέροντα του αιολικού στην Τήνο) είναι ότι έχει εξαγοραστεί από τον Όμιλο MotorOil  μέσω της θυγατρικής της TEFORTO HOLDINGS LIMITED με Διευθυντή τον Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου, διευθυντικό στέλεχος της MotorOil, η οποία θυγατρική εξαγοράζει διάφορες μικρές ενεργειακές (αιολικές) εταιρείες. Όπως δε φαίνεται από το σχετικό πρακτικό της  ΣΤΕΦΑΝΕΡ το 2016, Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας ήταν ο κ. Γουβάλας και Αντιπρόεδρος ο κ. Μπουλούκος (ο κάτοχος της εταιρείας ΚΛΕΙΩ). Οι δύο δε κύριοι κατά καιρούς έχουν εκδώσει στο όνομά τους άδειες παρόχου για αιολικά από την ΡΑΕ τις οποίες μάλλον έχουν μεταπουλήσει. Τέλος, χωρίς ιδιαίτερη σημασία, στους μετόχους της ΣΤΕΦΑΝΕΡ συμμετέχει και η εταιρεία ΓΑΙΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ με εκπρόσωπο τον Σάκη Ρουβά.

Η δεύτερη εταιρεία που αιτείται το αιολικό στην θέση Κιούκα είναι η ES ENERGY ΕΠΕ  με Διαχειριστή  τον κ. Χριστόφορο Παυλίδη, μεγαλοεπιχειρηματία της εταιρείας ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΕ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ με έδρα την Δράμα. Η συγκεκριμένη εταιρεία δραστηριoποιείται τα τελευταία χρόνια και στα αιολικά. Όμως ο κ. Παυλίδης είχε ασχοληθεί και παλαιότερα με τα αιολικά μέσω της εταιρείας ENEFARM η οποία πρόσφατα μετονομάστηκε σε ΑΣΠΡΗ ΠΕΤΡΑ ΑΕ.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι και οι δύο νέες άδειες διεκδικούνται από πολύ μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα: Όμιλος Βαρδινιγιάννη (MotorOil) και Όμιλος Παυλίδη.

Παρεμπιπτόντως και οι δύο παλιές άδειες αιολικών του 2011 που απορρίφθηκαν το 2012 είναι συμφερόντων του κ. Παυλίδη. 
Η πρακτική να μην παρουσιάζεται η μητρική εταιρεία για κάθε έργο, αλλά να δημιουργεί νέες μικρές εταιρείες, συχνά με διαφορετικούς μετόχους, για κάθε αιολικό, αλλά και να αλλάζει την ονομασία της επιχείρησης για νέα υποβολή αιτήματος, είναι μια πρακτική που δεν είναι πρωτόγνωρη. Είναι ήδη γνωστό από τις διάφορες εταιρείες για κάθε υπό (τελική;) αδειοδότηση αιολικό σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο του Ομίλου Κοπελούζου. Αλλά και κάποιων άλλων που μάλλον ανήκουν στον Όμιλο Μυτιληναίου. Το πολύ καμιά δεκαριά μεγάλοι επιχειρηματικοί Όμιλοι έχουν όλη την αγορά των μΑΠΕς. Και φυσικά έχουν όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς για να στηρίζουν τις «επενδυτικές» τους δραστηριότητες. 

Να μην ξεχνάμε δε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των "πράσινων επενδυτών" έχει τα συμφέροντά της συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο (εμπορία ή/και ηλεκτροπαραγωγή) όπως έχουμε εξηγήσει: Η «πράσινη ανάπτυξη» κάνει το φυσικό αέριο απαραίτητο τόσο για την εξισορρόπηση του κουτουρού ρεύματος που παράγουν τα αιολικά, όσο και για την υποκατάσταση του εγχώριου λιγνίτη, σαν μονάδες βάσης, στο όνομα πάντα της σωτηρίας του πλανήτη (μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα).

 Έτσι, για να βλέπουμε την μεγαλύτερη εικόνα για την χώρα μας, αλλά και παγκόσμια...





Δεν υπάρχουν σχόλια: