Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Καποδίστριας ΙΙ (2)

Το σχόλιο του "παράξενου" ήταν καλύτερο από την δική μου ανάρτηση, γι αυτό το έφερα εδώ...

Τον χαρακτηρισμό πολιτική πόρ.. τον έχεις ακούσει. Στην Τήνο, σε ποιόν να απευθύνεται άραγε; Ξέρεις δραστηριοποιείται και με εκτάσεις κοντά στα μονοπάτια που περνοδιαβαίνεις (μιλάει και πολύ για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας). Αναμεταδότες κεραίες κινητής τηλεφωνίας με την μορφή καπνοδόχου βλέπουμε πολύ τακτικά στην Αθήνα, στην Τήνο υπάρχει σε κανένα κτίριο; και αν ναι σε πιο μισό θα πάει μάλλον του Πύργου.

Για τα τοπικά συμβούλια που αναφέρεις δεν ξέρω καν αν έχουν θεσμικό η διακοσμητικό ρόλο αφού όλες τους οι αρμοδιότητες απορρέουν από τον Δήμαρχο, παλαιός κώδικας, η από τα 2/3 του συμβουλίου με το νέο κώδικα.

Ένας συγγραφέας βιβλίων για την τοπική αυτοδιοίκηση (Καραναστάσης δημοτικοί και κοινοτικοί κώδικες) αναφέρει για τα τοπικά συμβούλια το σκεπτικό του νομοθέτη, ότι δηλαδή η δημιουργία τους αφορά μόνο των περιορισμό των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, και λειτουργούν ως γνωμοδοτικά όργανα του Δημάρχου.

Ο Δήμος Εξωμβούργου είναι οικονομικά βιώσιμος;

Επειδή ο τρόπος διοίκησης δεν έχει καμιά σχέση με την παραδοσιακότητα του κάθε μέρους: Έναν Δήμο σε όλη την Τήνο, για ενιαία αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προβλημάτων και για ένα ενιαίο σχεδιασμό.

Άραγε, θυμάται κανείς τις αποφάσεις των κοινοτικών συμβουλίων, την άνοιξη του 1997 (θα σας βοηθήσει να τις συγκρίνετε με την σημερινή του Δήμου Εξωμβούργου).

Και ποιους υπουργούς και παράγοντες είχε το ελικόπτερο μέσα όταν τριχοτομούσαν την Τήνο σε φιλέτα και σε κόκαλο;

Θα έχει και συνέχεια το πράγμα θα τα ξαναπούμε.


«παράξενος»



9 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

Ξέρεις, παράξενε, μου έχουν περάσει από το μυαλό κακές ιδέες για καννα δύο, αλλά μετά λέω... μικρός ο τόπος, θα κάνω εχθρούς δεν θα βγάλω άκρη.... Ασε που έχει περάσει η πενταετία.

Όσο για την βιωσιμότητα του Δήμου Εξωμβούργου: Να σου πω ότι προτιμώ να μας βγάλουν από την Ελληνική επικράτεια; Θα γίνω γραφικός. Βασικά η ζημιά που θα γίνει φοβάμαι θα είναι μεγαλύτερη από τα οφέλη της βιωσιμότητας.

Παρε το δικό σου αγαπημένο χωριό. Μπορεί οι άνθρωποι εχεί να έχουν πιο πολύ μυαλό. Το φαντάζεσαι να γίνεται σαν την ...Χώρα; Με γραφικές ανεμογεννήτριες;

Λες οι επόμενες δημοτικές εκλογές να είναι επί της ουσίας; Ή θα είναι μια απ' τα ίδια; Εγώ είμαι υπέρ της "ουσίας" και σε ευχαριστώ για την παρέμβασή σου.

Ανώνυμος είπε...

Γιατι δεν λέει κάποιος παράξενος ή άλλος ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ. Δεν με νοιάζει ποιοι υπουργοί, τιποτα πασόκοι θα ήταν. Ποια δικά μας λαμόγια ήταν??? Αυτο θέλω να ξέρω.

Toν ψευτοοικολόγο λίγο πασόκο λίγο ανεξέρτητο που έφτιαξε το τηνιακό χωροταξικό και έφυγε απο τα πολιτικά τον ξέρουμε. Άλλος?

Ανώνυμος είπε...

Η λογική λέει ότι ένας Δήμος φτάνει και περισσέυει. Δεν συμφωνώ ότι πρέπει να είσαι ιδιοφυια για να έχεις το κοινο νιονιό να κάνεις αυτό που είναι καλό για τον τόπο σου. Ακόμα κι αν ψηφίζονται με οικογενειακά κριτήρια.

Το πρόβλημα είναι ότι η Τήνος έρχεται στον 21ο αιώνα κατευθείαν από τον 16ο. Και έτσι οι πολυκατοικίες της Χώρας είναι αίσχος και τα έργα τέχνης των χωριών στα αζήτητα.

Δεν είμαι ούτε σοφός ούτε διανοούμενος αλλά το μικρό μου μυαλό λέει ότι ο Χωραϊτης, θα ρίξει τον χωριάτη σε κάθε ευκαιρία, γιαυτό δυσπιστώ στην ενοποίηση.

Εχεις δίκιο Παράξενε, αλλά στην πράξη;;

Ανώνυμος είπε...

Ξέρουμε ότι μας ξεπούλησαν, δεν ξέραμε πόσο. Όμως φοβόμαστε το Χωραϊτικο συνάφι.

Ανώνυμος είπε...

Προτιμώ φτωχειά και ξεχασμένη παρά μέρος του "Κεντρικού Σχεδιασμού" κάποιου Χωραϊτη που δεν έχει ποτέ έρθει σε χωριό για να μη σκονιστεί η Μερσεντές του.

zavodiniakia είπε...

Παράξενε μοιάζεις να είσαι στα πράγματα και ακούγεσαι λογικός. Καταλαβαίνεις ότι η Τήνος και η υπόλοιπη Ελλάδα είναι γεμάτη πονηρούς, κουτοπόνηρους, αδηφάγους και απατεώνες. Αυτούς φοβόμαστε, ούτε τον έναν ούτε τους 3 Δήμους ούτε την Νομαρχία ουτε το Επαρχείο.

Δεν μου εμπνέει πολλή εμπιστοσύνη η Βουλή, θέλεις να εμπιστέυομαι την τοπική αυτοδιοίκηση; Που έχει περισσότερη διαφάνεια στη Βουλή ή στην Νομαρχία ή στην Περιφέρεια ή στον Δήμο τάδε?

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,
δεν ξέρω και δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί αισθάνομαι οτι είμαι έξω απο την επικράτεια του Δήμου Εξωμβούργου και οτι θεωρούμαστε πολύ άκρη, η εσχατιά του Δήμου.
Το σίγουρο είναι οτι προσπαθούμε και προστατεύουμαι τον συμπαγή ιστό του χωριού και δεν βλέπω να γινόμαστε χώρα(δεν υπάρχει και η οδική πρόσβαση μεσα στο χωριό βοηθάει και αυτό)Τώρα για τις ανεμογενήτριες δεν τις βλέπω πιστεύω οτι θα μας βοηθήσει και πάλι η Χάρη Της.Πάντως κεραία κινητής τηλεφωνίας κάπου έχω δεί.
Σίγουρα ούτε η επόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι επι της ουσίας,και αν κρίνω απο ορισμένα σχόλια το θέμα θα είναι αν ο Δήμαρχος είναι χωραίτης και με σκονισμένη mercentes η χωριανός και με πλημμένο mitsoybish.
Θα έλεγα οτι ένα κριτήριο για να ξανα ψηφιστεί κάποιος να είναι πόσες φορές και γιατί διαφώνησε με τις προτηγανισμένες προτάσεις του προεδρίου η της μειοψηφίας,και αν κανείς καταθέτει και τρίτη πρόταση θα πρέπει να εξετάζεται η περίπτωση του ως ''μοναδική''και η προθέσης του σε μεγάλο βάθος.

αμμοδύτης είπε...

αν οι επόμενες εκλογές είναι έστω και λίγο επί της ουσίας θα είναι μικρή νίκη της δημοκρατίας

(τουλάχιστον σε μας δεν θα έχουμε μουτζουρωμένα ψηφοδέλτια να μπαίνουν σε τσέπες -- ξέρω, ο Σιούφας είπε ότι όλα καλά και φταίει ο ...Καρχιμάκης)

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε 4.23μμ συμφωνώ μαζί σου. αυτο που διαπιστώνω κι εγώ είναι οτι οι μισοί τουλάχιστον απο τους χωραίτες, δέν ξέρουν απο που να πάνε για να φτάσουν στο τάδε χωριό, η απαξία τους για τα χωριά είναι άξια για κοινωνιολογική μελέτη.

αυτό βαίβεα άλαξε κάπως τα τελευτέα χρόνια μιας και αρκετοί ξένοι μιλάνε με θαυμασμό για τη τηνιακή ενδοχώρα, αγόρασαν σπίτια, και έτσι άλλαξε κάπως η εικόνα, αν εξερέσουμε τον έπαρχο που τρέχει απο πανυγήρη σε πανυγήρη για να αυξήσει το κύρος του και τη διμόσια εικόνα του,οι υπόλιποι αδιαφορούν πανεντελώς.

συμπέρασμα. αν γίνουμε ένας δήμος, θα μας μάθουν καλύτερα οι υποψήφιοι γιατι θα μας έχουν ανάγκη, αλλα αυτό ποτέ δεν θα αλάξει τη στάση τους απέναντι στα χωριά και τα προβλήματά μας