Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Φορολόγηση γεωτρήσεων;

Νόμιμες ή παράνομες, κομματικές ή οικονομικές οι γεωτρήσεις, κακό κάνουν στο νησιωτικό τοπίο, και αν με πείσει κάποιος περί του αντιθέτου, υπόσχομαι να κλείσω το blog και να ασχολούμαι με άλλα.

Ωστόσο υπάρχει ζήτηση. Για αυτό υπάρχει μόνιμος γεωτρυπανάς στην Τήνο. Για αυτό έφυγε η αρμοδιότητα από τους ντόπιους και πήγε στους διορισμένους. Και για αυτό η υπηρεσία πνίγεται στην δουλειά και "τι μπορεί να κάνει ένα άτομο μόνο του".

Η λύση είναι φορολογική. Αντί να υπάρχουν υπόγειες συναλλαγές, ή πιέσεις ή πειρασμοί για υπόγειες συναλλαγές, προτείνω να φορολογηθούν οι γεωτρήσεις στα νησιά (ο ...Θεσσαλικός κάμπος είναι άλλη περίπτωση).

€12.000 τον χρόνο για νόμιμες γεωτρήσεις. Για να έχεις, πάει να πει ότι είσαι οικονομημένος, άρα πλήρωνε. €120.000 τον χρόνο για παράνομες ή ημιπαράνομες, για να κοπεί ο βήχας. Γιατί να τα παίρνει ο ιδιώτης; Να τα παίρνει το Κράτος, που έχει ανάγκη.

Να έσοδο κύριε Αλογοσκούφη, δίκαιο, καλό για το περιβάλλον και καλό για τον προϋπολογισμό. Από 1 παράνομη γεώτρηση, θα πάρεις ό,τι θα πάρεις από 120 ελεύθερους επαγγελματίες. Θα κερδίσεις 120 ψήφους ελευθέρων επαγγελματιών, 1.200 ψήφους οικολόγων και θα χάσεις 3 ή 4 πονηρούς.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εφοριακος εισαι?

Ανώνυμος είπε...

Για μένα όλες οι ιδιωτικές γεωτρήσεις θα έπρεπε να απαγορευτούν και να σφραγιστούν. Το πρόβλημα είναι στη βάση του ηθικό. Τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα θα έπρεπε να είναι δημόσιο αγαθό. Όπως ο αέρας που αναπνέουμε ή η θάλασσα.
Το οτι κάποιοι με το έτσι θέλω στερούνε άλλους απ'το νερό απλώς επειδή το χωράφι τους είναι πιο ψηλά μου φαίνεται εξοργιστικό και καταπατά κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και αίσθημα διακαιοσύνης. Είτε έχει σφραγίδα νομιμότητας είτε όχι.

Ανώνυμος είπε...

Φίδι και ο φίλος σου ο Χ.Μ. (αυτός με τις φωτιές και τις πίπιζες) δεν έκανε γεώτρηση στο σπίτι του? Για ρώτα τον πόσο απέχει από την δημόσια πηγή και τη δημόσια γεώτρηση?

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα νερά ήταν πάντα κοινοτικά, της κοινότητας του χωριού. Κάθε ένας είχε συγκεκριμένη ώρα να ποτίσει. Είχε περισσότερους ανθρώπους και λιγότερη γκρίνια. Συμφωνώ με την «λουκρητία». Τα τοπικά διαμερίσματα να έχουν την διαχείριση των νερών της περιοχής τους. Ούτε ο Δήμος ούτε ο Επαρχος ούτε ο Νομάρχης. Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Και η ιδέα της καταγραφής νομίζω είναι απαραίτητη. Απ'ότι γνωρίζω ο κος (υδρο)γεωλόγος της Περιφέρειας έχει 'προσωπικό' (έτσι άκουσα) χάρτη πάνω στον οποίο έχει συγκεντρωμένες όλες τις νόμιμες γεωτρήσεις. Ας συμπληρώσει λοιπόν στον ελεύθερο χρόνο του και τις παράνομες που είναι υπερδιπλάσιες των νομίμων και ας ξεκινήσει να εφαρμόζει το σχέδιο διαχείρισης. Γι' αυτό δεν τον πληρώνουμε?
Ειδάλλως ας σταματήσει η ανάπτυξη έως ότου οι Δήμοι μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο έργο της ανάπτυξης δικτύων.

u.f.o. είπε...

Οι δήμοι πάντως (για να μην τους αδικούμε) δεν έχουν συμφέρον να γίνονται γεωτρήσεις. Απεναντίας μειώνεται η πελατεία στη μπίζνα του νεροκουβαλήματος/ νεροπουλήματος που έχει στηθεί πίσω απ'το δημαρχείο.

Ανώνυμος είπε...

Εχω ακούσει ότι και ο γεωυδρολόγος και ο φίλος του στην Περιφέρεια ή Νομαρχία ή όπου δουλέυουν έχουν και προσωπικές δουλειές. Νομίζω ότι οι καιροί δεν είναι για τέτοια.

Ανώνυμος είπε...

Προτιμώ τον Δήμο από την Σύρο. Στον Δήμο μπορώ να πάω και να πώ καμιά κουβέντα. Στην γλύνα απέναντι τι να πεις;

zavodiniakia είπε...

Η φορολόγηση των πάντων δεν είναι απίθανη, αλλά το σχήμα που περιγράφεις επιτρέπει στον πλούσιο Αθηναίο να κάνει νομιμα ή παράνομα ότι θέλει. Το απαγορεύει στον φίλο σου που άνοιξε γεώτρηση και στέρεψε το νερό του άλλου.

Τα νερά είναι του νησιού. Η ιδιοκτησία και τα δικαιώματα είναι αυτά που είναι. Αν δεν έχει άλλο, να περιοριστεί η ανάπτυξη.

Θεωρώ ότι τα δικαιώματα ποτίσματος που έχουν όλοι στα χωριά υπερισχύουν της δικιάς μου ανάγκης να πλένω την βεράντα μου ή ακόμα να ποτίζω τα λουλούδια μου. Τα δικαιώματα αυτά είναι όσο παράδοση όσο και τα μονοπάτια.

Δεν έχω καμία προσδοκία από τους κυριους στην Σύρο. Η γνώμη μου για αυτούς είναι η γνώμη που έχει όλος ο εργαζόμενος ελληνικός λαός για τους δημοσίους υπαλλήλους. Χρειάζεται να την επαναλάβω;

Ανώνυμος είπε...

η ιδέα ότι η διαχείριση υδάτινων πόρων ενός νησιού ή μάλλον πολλών νησιών εγκρίνεται από κάτι άσχετους δημόσιους γραφειοκράτες είναι από μόνη της φαύλη.

Ανώνυμος είπε...

Να μην γίνουμε και πιο κομμουνιστές από τους κομμουνιστές. Έχουν πουληθεί χωράφια με νερό, πηγές, πηγάδια. 100 ή 200 χρόνων. Αυτά είναι επιφανειακά νερά. Αυτά στερεύουν με τις γεωτρήσεις. Υπάρχουν χωράφια με δικαιώματα νερού κοινοτικού στα συμβόλαια. Και αυτά τα νερά χάθηκαν όταν με την απουσία του κόσμου οι υπόλοιποι τα πήραν. Ετσι και γυρίσει κόσμος τωρα με τις ανεργίες θα δεις ποιος ρυθμίζει τα νερά.

Ανώνυμος είπε...

zavodiniakia συμφωνω μαζί σου. και που να έβλεπες πόσοι κήποι με λεμονιές έχουν ξεραθεί τα δυο τελευταία χρόνια απο γεωτρήσεις....

σε λίγο θα αγοράζουμε λεμονόφυλλα απο τα τσαμπιονς μαρινόπουλος για να φτιάξουμε τηνιακό παστέλι, αλλα τι να πέι κανείς αυτά είναι θέματα που δέν απασχολούν τα κεφάλια του τόπου μας,φένετε δέν προβληματίζει τους εκλεγμένους το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

το πιο καλό που είπες να πιάσει η Εφορία αυτόν με το γεωτρύπανο. Οι άλλοι, αντε να ψάχνεις πόθεν έσχες

Εικονική Τήνος είπε...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_18/09/2008_285166

Εικονική Τήνος είπε...

«Σε κατάσταση μόνιμης λειψυδρίας»
Δέκα χρόνια σωστής διαχείρισης του νερού χρειάζονται, ώστε να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα τα υδατικά αποθέματα της χώρας
Του Γιωργου Λιαλιου

Σε διαρκή κατάσταση λειψυδρίας θα βρίσκεται στο εξής η Ελλάδα, ανεξάρτητα αν τα αποθέματα νερού κρίνονται επαρκή για τα επόμενα δύο ή τρία έτη. Αυτό επισημαίνουν οι επιστήμονες υδρογεωλόγοι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ελεγχθούν άμεσα οι 200.000 νόμιμες και παράνομες γεωτρήσεις σε όλη τη χώρα. Οι επιστήμονες περιγράφουν με μελανά χρώματα την πολιτική διαχείρισης των υδάτων στη χώρα, μιλώντας για απουσία ποιοτικών και ποσοτικών ελέγχων των αποθεμάτων, σπατάλη δημοσίου χρήματος και υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Η Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του 8ου Διεθνούς Υδρολογικού Συνεδρίου (θα λάβει χώρα στην Αθήνα από 7 έως 10 Οκτωβρίου), όπου το θέμα της κακής διαχείρισης των υδάτων αναφέρθηκε ως ο «υπ’ αριθμόν ένα» ένοχος για τα προβλήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η χώρα. «Εις το εξής θα είμαστε σε κατάσταση μόνιμης λειψυδρίας, η οποία θα επιδεινώνεται, ανεξάρτητα από τα όποια αποθέματα», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Στουρνάρας. «Πρέπει να περάσουν δέκα χρόνια σωστής διαχείρισης του νερού, προκειμένου να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα τα υδατικά αποθέματα της χώρας», προσέθεσε ο κ. Γιώργος Μιγκίρος, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Με δεδομένη την κατάσταση, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη άμεσου ελέγχου όλων των γεωτρήσεων. «Μας ανησυχεί η υπεράντληση του νερού. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 200.000 γεωτρήσεις σε όλη τη χώρα, νόμιμες ή παράνομες, που φθάνουν πλέον σε βάθη 400 ή και 600 μέτρων», ανέφερε η πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδας, Χαρά Αλεξιάδου. «Πρέπει να σταματήσει άμεσα η αδειοδότηση νέων γεωτρήσεων καθώς και η ανανέωση των αδειών των παλαιών, με την εξαίρεση όσων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εγγειοβελτιωτικών έργων», ανέφερε ο κ. Μιγκίρος.

Τα προβλήματα ξεκινούν από το ίδιο το σύστημα αδειοδότησης των γεωτρήσεων. «Οι αδειοδοτήσεις έχουν περιέλθει στις διευθύνσεις Υδάτων των περιφερειών, οι οποίες όμως δεν γνωρίζουν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, αφού δεν έχουν διαχειριστικές μελέτες για τις λεκάνες απορροής, ούτε καν πρωτογενή στοιχεία λ. χ. για την ποσότητα των υδάτων σε μια περιοχή», ανέφερε η κ. Αλεξάκη.