Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Μονοπάτια Βωλάξ


Τα μονοπάτια από τη Βωλάξ χτισμένα με γρανίτη, αφού όλη η περιοχή από το Ξώμπουργο μέχρι τον Τσικνιά έχει γρανίτη. Και επειδή η αρχιτεκτονική αντανακλά τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τα κτίσματα εκεί, έχουν τα δικά τους σχήματα και τις δικές τους διαστάσεις. Οι βελανιδιές έχουν δασώσει, (μερικές θυμίζουν ...Βόρεια Καλιφόρνια) και είναι διαφορετική ποικιλία από αυτές που είναι στον Κρόκο και τον Λάζαρο.

Η Βωλάξ συνδέεται με το Αγάπι, τα Πάνω Μέρη, τον Σκαλάδο, τον Κουμάρο και το Ξώμπουργο, και έχει ένα συμπαθητικό τοπικό δίκτυο στα χωράφια και τα περιβόλια των ανθρώπων.

Ευχαριστώ για τις φωτογραφίες!

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το μονοπάτι Βωλάξ-Αγάπη είναι απ' τα πιο πολυσύχναστα της Τήνου. Πολλοί ξένοι κυρίως τουρίστες περπατάνε ξεκινώντας απ΄τη Βωλάξ και καταλήγοντας στη ρεματιά του Αγάπη για να θαυμάσουν τους αμέτρητους περιστεριώνες. Κρίμα που κάποιοι ανεγκέφαλοι συνεχίζουν να διανοίγουν αυθαίρετους δρόμους πληγώνοντας ανεπανόρθωτα το τοπίο.

Ανώνυμος είπε...

χμμ... δίνω προτεραιότητα στον μπαρμπα Φραγκιά που θέλει να κάνει σταύλο από τσιμεντόλιθους για τον γάϊδαρό του... άντε να τον πείσω ή να τον πληρώσεις να τον κάνει πέτρινο...

zavodiniakia είπε...

Νομίζω ότι ειδικά στη Βωλάξ, λίγοι είναι οι αγρότες με τέτοιες ανάγκες. Καλύτερα να τους βοηθήσετε με την μεταφορά των υλικών χωρίς διανοιξη δρόμου. Είναι κρίμα, το χωριό αυτό και η περιοχή του είναι αξιοθέατα.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης ανοίγοντας ο δρόμος μειώνει την αξία της περιπατητικής εμπειρίας άρα μειώνει τους τουρίστες που θα έρθουν να περπατήσουν, θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία και δωμάτια και μετά ή πριν θα κάτσουν για καφέ και φαγητό, θα αγοράσουν καλάθια, μαρμελάδες και κάππαρες, θα ενοικιάσουν αυτοκίνητο, θα πιούν ένα ποτό το βράδυ.
Άρα συνολικά ο δρόμος βλάπτει περισσότερες οικογένειες και επαγγελματίες. Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουμε?

Ανώνυμος είπε...

Ωραία φωτογραφία.

Μένω κάπου, τόπος καθόλου ιστορικός και σημαντικός όσο η Τήνος, αλλά όπου με τίποτα δεν μπορείς να κάνεις ότι σου κατεβαίνει στο κεφάλι.
Δηλαδή και πόρτα να θέλεις ν' αλλάξεις στο σπίτι σου, σου δίνει η πολεοδομία το σχέδιο σύμφωνα με την επικρατούσα αρχιτεκτονική της περιοχής.

Σε εσάς δεν ισχύει κάτι τέτοιο?

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για κάλυψη, μ2, διαστάσεις ανοιγμάτων, χρώμα, αναλογίες. Αλλά ποιος τα τηρεί και ποιος τα ελέγχει...
Οι πολεοδομίες τα πιο διεφθαρμένα όργανα δημόσιας διοίκησης μετά τους γιατρούς και τους δικηγόρους άκουγα προχτές στο ράδιο... Για να μην μιλήσουμε για τα δημόσια έργα (δρόμοι, λιμάνια, κλπ). Άλλη αμαρτωλή ιστορία.

Εικονική Τήνος είπε...

Αλλοχωρίτη υπάρχει τόπος που να μην είναι ιστορικός? Κάθε τόπος είναι σημαντικός για τους ανθρώπους που μένουν ή κατάγονται από εκεί. Μήπως δεν την έχεις ψάξει αρκετά την ιστορικότητα του τόπου σου? Ξέρεις μπορεί να κρύβεται σε μικρά καθημερινά πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως όλα ελέγχονται. Πυγμή χρειάζεται, έλεγχος, συμμόρφωση.

Τα ρέστα σου δεν τα ελέγχεις;
Δεν διαμαρτύρεσαι άμεσα κι έντονα όταν είναι λιγότερα;

Είσαι τίμιος κι επιστρέφεις τα επιπλέον..

Κοίτα να δεις Πέτρο Π.
αν συνεχίσουμε να λέμε "ποιος τα τηρεί και ποιος τα ελέγχει..." χάσαμε από χέρι.

Ανώνυμος είπε...

Λουκρητία, για να είμαι ειλικρινής είναι λίγο ιστορικός και πολύ σημαντικός για μένα και πολύ όμορφος.
Εννούσα όμως ότι ίσως είναι ασήμαντος μπροστά στην Τήνο με όλη την ιστορία που κουβαλάει, κι όμως έχουμε περιορισμούς παρόλο που κάποιοι κι εκεί τις κάναν τις κουτσουκέλες τους!

Εικονική Τήνος είπε...

OK κατάλαβα. Πάντως και για μένα η σημαντικότητα της Τήνου δεν είναι τόσο στην ιστορία της. Είναι στα απλά πράγματα όπως οι ξερολιθιές και τα μονοπάτια που κυκλοφορούσαν τα γαιδούρια.

Τηθύς είπε...

παιδια όταν πάτε και δείτε τι μονοπάτι κατέστρεψαν για να ανοίξουν δρόμο, αλλα και με πόσο τσαπατσουλιά το κάναν, θα τρελαθείτε!

το λιθόστρωτο σε μεγάλο βαθμό μονοπάτι, οι βελανιδιές, οι μυρτιές και τα ατελείωτα βότανα, είναι ένα θάυμα της φύσης. η θέα προς τα κάτω φτάνει τα όρια ψυχηκής θεραπείας

.....μόνο άν πάτε και περπατήσετε θα καταλάβετε τι έγκλημα έχουν κάνει σ αυτό το μοναδικό τοπίο..

Ανώνυμος είπε...

εν τάξει, έγινε ζημιά, λάθος ότι το πεις. Αλλά δες το και αλλιώς: Όλη η Τήνος είναι γεμάτη. Υπάρχουν ανθρώπινες παρεμβάσεις που δεν καταστρέφουν 100 μέτρα μονοπάτι, αλλά 500 στρέμματα Τήνο. Πήγαινε βόλτα πάνω από την Αγία Μαρίνα (ή λίγο κάτω δεξιά από την Κώμη)