Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Δρακόσπιτα


Ήμουν λίγο άρρωστος αυτές τις μέρες και έτσι έτυχε να δω τηλεόραση…Δεν θυμάμαι σε ποιο κανάλι, νομίζω την ΕΤ3, είδα τυχαία μια εκπομπή με πέτρινα κτίσματα στην Νότια Εύβοια που μου θύμισαν του Πολέμου τον Κάμπο και τα μεγαλιθικά κτίσματα με την «εκφορική στέγαση» που έχει η ευρύτερη περιοχή, τα Ελληνικάρια, τις φρυκτωρίες και την Παλιοκκλησιά. Κακώς προτρέχω, γιατί κοντεύω με το άρθρο του π. Αντώνη Φ. «Αρχαιολογικές και Άλλες Διαδρομές» και ο π. Αντώνης Φ., τα λέει πιο καλά από μένα, και θα τα δείτε εκεί.

Η ομοιότητα ωστόσο μου κέντρισε την περιέργεια, το συζήτησα με φίλο του blog, και μου έστειλε τα παρακάτω links:

http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=5521

http://www.dirfys.gr/drakospita.html

100π.Χ. με 700 π.Χ. για τα Δρακόσπιτα, λένε οι αρχαιολόγοι Χιδίρογλου και Μυλωνάς, του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κατά τα άλλα κάτι «οδηγοί» που πωλούνται σε τουρίστες στην Χώρα, λένε ότι η περιοχή έχει άγρια ερημιά. Ανθρώπους πολλούς δεν έχει φίλε μου, έχει όμως σπιζαετούς, γερακίνες, βαρβακίνες (το καλοκαίρι), αζίδες (ασβούς), λαφίτες, οχιές, λαγούς, μέλισσες και άλλα συμπαθή ζωύφια.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η τεχνοτροπία στο χτίσιμο πράγματι έχει ομοιότητες

Ανώνυμος είπε...

Η (γκρεμισμένη) στέγη της Παλιοκλησιάς μοιάζει με την εικόνα!

Ανώνυμος είπε...

τα δικά μας υποτίθεται ότι είναι "ελληνιστικά" αλλά ποιος ξερει? μπορεί να είναι από διαφορετικές περιόδους (σχεδόν σίγουρα είναι αλλά καλύτερα να τα δουν αρχαιολόγοι)

Ανώνυμος είπε...

Ο πάνω Δήμος έβγαλε ανακοίνωση για το Ξώμπουργο και τους χάρτες http://www.tinos.biz/08sep/kentro_tekmiriosis.doc

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 7,26 ενοείς φαντάζομαι τον Δήμο Εξωμβούργου.
Σιγά που δεν θα ασχολούνταν με τους χάρτες εδώ κόντεψε να κάνει τον πρόεδρο του Δ.Σ. Μιχαήλ Αγγελο δεν θα άκουγαν τις ιδέες του.
Για τα νερά (δηλαδή τα τέλη)που χαρίζουν (διορθώνουν)σήμερα στο Δ.Σ. δεν λέει κουβέντα.Πως να γίνει στοιχειώδη οικονομία να περισέψει και λίγο νερό να τρέξει σε κανένα λαγκάδι.

Ανώνυμος είπε...

χμμ...και ξόφλησα τον λογαριασμό μου...

Underwater είπε...

Φαίνεται πως η ophioussa και η κουβέντα που γίνεται εδώ βοήθησε πολύ στο να ωριμάσουν πράγματα που απασχολούν όλους μας αλλά που δεν ξέρουμε ή δεν τολμάμε να αγγίξουμε. Πράγματα όπως η ανάδειξη του κάστρου και των μονοπατιών μέσα απ'τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Αμμοδύτη να 'σαι καλά και να συνεχίσεις να αναδεικνύεις θέματα. Ο μη επιτηδευμένος διάλογος και η καλοπροαίρετη κριτική είναι το πρώτο βήμα για την προώθηση των θεμάτων που αφορούν το νησί μας. Ευτυχώς στην Τήνο κάποιοι, παρά τους δύσκολους καιρούς, έχουν αυτιά και ακούνε...

αμμοδύτης είπε...

μην λες τέτοια, γιατί εγώ δεν έχω «πολιτική ατζέντα», άσχετο αν μου αρέσουν ορισμένα πράγματα για την Τήνο και μισώ άλλα πράγματα.

Πιστέυω ότι το μέλλον δεν είναι ούτε στα προσκυνήματα, ούτε στα σκοτάδια. Έχουμε (είχαμε;) το ωραιότερο τοπίο στις Κυκλάδες, είμαστε ήπιο, ήσυχο μέρος γεμάτο ιστορία.

Η Τήνος, σε αντίθεση με την Μύκονο, είναι (ακόμα) ζωντανή. Αλλά πίστεψέ με, η ζωντάνιά της δεν είναι οι δήθεν Αθηναίοι, αλλά οι Πανωμερίτες, οι Κατωμερίτες και οι Εξωμερίτες που χαϊδεύουν την γή όπως πριν 500 χρόνια.

Η ύφεση που έρχεται δεν θα είναι εύκολη, αλλά να το δείς ότι αυτοί στα χωράφια θα κρατάνε το μέρος...

Όσο για τον «Μιχαήλ Άγγελο», ανώνυμε 12:47, εγώ προσωπικά δεν έχω οικονομικό όφελος ούτε από το Κάστρο, ούτε από τα μονοπάτια. Απλά μου θυμίζουν την γιαγιά μου.