Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Κάπαρη


Οι εικόνες αυτές δεν είναι καπαριές απο την Βωλάξ, αλλά από την Παντελλερία. Η Παντελλερία είναι ένα μικρό άνυδρο ηφαιστειογενές νησί, νότια-νοτιοδυτικά της Σικελίας. Ο κόσμος εκεί ζει από την κάπαρη την οποία πολλαπλασιάζει και καλλιεργεί. Η κάπαρη, όπως θα ξέρετε και οι περισσότεροι, είναι αρκετά ακριβό προϊόν...

Γιατί δεν οργανώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός κανένα μάθημα; Τα χωράφια μας πρέπει να προσφέρονται για τέτοιες καλλιέργειες.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατά την διάρκεια του προγράμματος LIFE 95 αρκετοί Τηνιακοί αγρότες
ενδιαφέρθηκαν για την καλλιέργεια της κάππαρης, παρακινούμενοι από την συμμετοχή τους στα σεμινάρια και την δραστηριότητα του προγράμματος στο θέμα αυτό . Μάλιστα αρκετοι από αυτούς επισκέφθηκαν το φυτώριο του συλλόγου " ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ " για να δουν τον τρόπο με τον οποίο γινόταν προσπάθεια να πολλαπλασιαστεί η κάππαρη και να δημιουργηθούν νέα φυτά. Επίσης συχνές είναι οι επισκέψεις των ενδιαφερομένων αγροτών στο πειραματικό αγρό καλλιέργειας κάππαρης που δημιουργήθηκε στο κτήμα της Ε.Α.Σ.Τήνου στο πεδίο εφαρμογής του προγράμματος . Επίσης σημαντικό είναι ότι ο αγρότης κ. Χαρικιόπουλος Ιωάννης προσπάθησε από μόνος του να δημιουργήσει φυτώριο κάππαρης, στο θερμοκήπιο του, ανεπιτυχώς.
Η προστασία από την διάβρωση των επικλινών εδαφών της Τήνου θα καταστεί εφικτή μόνο αν συντηρηθούν οι ξερολιθιές που συγκρατούν το έδαφος και καλλιεργηθούν με φυτά προσαρμοσμένα στις εδαφολογικές συνθήκες του νησιού . Όπως έχουμε επισημάνει και σε άλλες εκθέσεις μας οι αγρότες ή οι ιδιοκτήτες γης,συντηρούν τις ξερολιθιές μόνο στα κτήματα που καλλιεργούν και από τα οποία προσπορίζονται κάποιο οικονομικό όφελος.
Η κάππαρη, σημειώνουμε και πάλι, είναι κατά την άποψή μας ιδανικό φυτό για να διαδοθεί η καλλιέργειά της στην Τήνο και έτσι να επιτευχθεί άμεσα ο μακρόπνοος στόχος του προγράμματος που είναι η προστασία του εδάφους από την διάβρωση .
Η κάππαρη αυτοφύεται στην Τήνο, είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις
εδαφολογικές συνθήκες του νησιού και έχει μεγάλη ζήτηση ως προϊόν από την αγορά.
Η συλλογή κάππαρης από αυτοφυή φυτά και η διάθεσή της στην ντόπια αγορά απασχολεί ευκαιριακά πολλούς Τηνιακούς . Στην Ελλάδα δεν γίνεται καλλιέργεια κάππαρης ούτε έχει υπάρξει μεγάλο
επιστημονικό ενδιαφέρον μελέτης της . Οι προσπάθειες πολλαπλασιασμού της που καταβλήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος LIFE 95 δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Εφαρμόστηκαν διάφορες τεχνικές επεξεργασίας του σπόρου της κάππαρης για να επιτευχθεί το φύτρωμά των αλλά το
αποτέλεσμα ήταν μηδενικό. Μικρή επιτυχία είχε και η προσπάθεια ριζοβολίας
μοσχευμάτων κάππαρης με την χρήση ορμόνης στο ύπαιθρο ή στο θερμοκήπιο. Επίσης αρνητικά αποτελέσματα είχε και η συνεργασία στο θέμα αυτό με το τμήμα ανθοκομίας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.
Θεωρήθηκε λοιπόν ότι θα είναι επιτυχία του προγράμματος για την μακροχρόνια προστασία των εδαφών της Τήνου από την διάβρωση, η εξεύρεση τρόπου πολλαπλασιασμού της κάππαρης, η εκμάθηση του τρόπου καλλιέργειάς της και η ενημέρωσή μας σε θέματα επεξεργασίας, μεταποίησης και εμπορίας του προϊόντος . Γνωρίζοντας μέσω του διαδικτύου (internet ) ότι στο νησί Pantellaria της Ιταλίας γίνεται συστηματική καλλιέργεια κάππαρης ( μάλιστα είχε κάνει μία επίσκεψη στο νησί αυτό ο κ. ΄Ιωνας Σιώτης και είχαμε συζητήσει με τον κ. Marcello από το Αγρονομικό Ινστιτούτο της Σικελίας για τον πολλαπλασιασμό της κάππαρης στην συνάντηση του
προγράμματος PROTERRA στο Puget Rostang το 1997) κρίθηκε σκόπιμο να το επισκεφθούμε για να ενημερωθούμε από κοντά για καθετί σχετικό.
Η Pantellaria είναι ένα νησί της Ιταλίας, νότια της ΣΙκελίας, με έκταση 83Km,
.περίμετρο 51,5 Km , πλάτος 8 Km και μήκος 13,7 Km και υψήλοτερη κορυφή τα 836 m. Το κλίμα είναι τυπικό μεσογειακό, με μεση θερμοκρασία 18ο C. O πληθυσμός είναι 7500 κάτοικοι.
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8-9 Ιουλίου 2000. Η αποστολή αποτελείτο από τους γεωπόνους κ. Γεώργιο Παγανέλη του Επαρχείου Τήνου και τον κ. Ματθαίο Βίλλα της Ε.Α.Σ. Τήνου. Χρέη διερμηνέα ανέλαβε ο αρχιτέκτονας κ. Ματθαίος Καστορίνης που είναι Τήνιος, συνεργάστηκε στο πρόγραμμά μας και ζεί στην Ιταλία.
Για να φτάσουμε στην Pantellaria ταξιδέψαμε μέσω Ρώμης.
Στην Pantellaria μας ξενάγησαν και μας ενημέρωσαν για καθετί σχετικό με την
καλλιέργεια της κάππαρης:
ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού και καλλιεργητής κάππαρης
ο τοπικός γεωπόνος
ένας αρχιτέκτονας συνεργαζόμενος με τον συνεταιρισμό
και ο λογιστής - υπεύθυνος πωλήσεων του συνεταιρισμού.
Επισκεφθήκαμε:
κτήματα με καλλιέργεια κάππαρης σε παραγωγή
κτήματα με νέες φυτεύσεις κάππαρης
φυτώριο κάππαρης (σπορόφυτα)
κτήματα με μικτή καλλιέργεια αμπελιού - κάππαρης
κτήματα με ξηρικές καλλιέργειες κηπευτικών και φρούτων
περιοχές με αναβαθμίδες και αγροτικά κτίσματα
ιδιωτικό εργαστήριο χειρισμού - επεξεργασίας της κάππαρης μέχρι την παράδοση στο συνεταιρισμό τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού (εργαστήριο επεξεργασίας-τυποποίησης- αποθήκευσης κάπαρης, λαδιού και κρασιού, εκθετήριο και γραφεία)

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
u.f.o. είπε...

Και τί θέλεις να πεις λοιπόν? Ότι οι Ιταλοί είναι πιο έξυπνοι από εμάς, βρήκαν τον τρόπο να αναπαραγάγουν την καππαριά και εμείς δεν μπορούμε?
Το φτωχό μου μυαλό λεει πως λύση στο μυστήριο αποκλείεται να μην υπάρχει. Άρα πρέπει να την αναζητήσουμε. Αν δεν μπορούμε εμείς ζητάμε τη βοήθεια των ειδικών. Τί θα έκανα εγώ το ούφο? θα έδινα ως Επαρχείο ή ως Αγροτικός Συνεταιρισμός ή ως Ίδρυμα της Παναγίας μια υποτροφία για 3 χρόνια σ'ένα διδακτορικό φοιτητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ώστε να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό το θέμα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις ένα εξειδικευμένο επιστήμονα να ασχολείται 3 χρόνια με το πρόβλημά σου. Και δεύτερον όταν με το καλό πάρει τη διατριβή του θα έχεις ένα άκρως εξειδικευμένο σύμβουλο στον τομέα που σε ενδιαφέρει. Διπλό καλό.

Εικονική Τήνος είπε...

Πάντως είναι τουλάχιστον λυπηρό από το '95 έως το '08 να μην έχει γίνει τίποτα σε αυτόν τον τομέα. Επειδή δεν τα καταφέροαμε τότε θα πρέπει να παραιτηθούμε του αγώνα?

αμμοδύτης είπε...

ο πολλαπλασιασμός της κάπαρης έχει πραγματικές δυσκολίες, αλλά οι Σικελοί το έχουν λύσει, και συμφωνώ μαζί σου u.f.o. ότι μια υποτροφία θα έλυνε το πρόβλημα.

κατα καιρούς σκέφτομαι ότι αν κανέις κατάφερε να πολλαπλασιάσει «φίδες» (juniperus phoenicia) θα μπορούσε και κάπαρη. Ωστόσο και η βιβλιογραφία λέει ότι η κάπαρη είναι δύσκολη.

μου έχει δώσει την σχετική βιβλιογραφία ο Ιων Σιώτης και θα την αναρτήσω.

Ανώνυμος είπε...

den exoyme anaki apo kapari.

exoyme anaki na ktisoyme kai alles eklisies stin tino kai na kanoyme kai aloys papades.na agorasoyme kamia eikona taymatoyrgi apo to agion oros giati h dikia mas fenete elixe kai den kani pia taymata. den mporoyme pleon sto etos 2008 na basizomaste sto pote ta kani tayma h megaloxari. exoyme magazia epixirisis. exoyme pedia na megalosoyme. den mporoyme na badizoyme sthn tixi

Ανώνυμος είπε...

μα κάποιος το έχει γράψει να κάνουμε και τρίτη και τέταρτη εύρεση και να βρούμε και κοκαλάκια του οσιου πατάπιου και του αγίου εφραίμιου του κληδωνέως και του βολφράμιου του ανανέως και πολές ιερές ζώνες και ιερές τρίχες και του΄ιερού αρσένιου του φαρμακερού. Όλοι οι άρρωστοι οι γκαβοι και οι κουλοί για ρουμς στη Χώρα.

Ανώνυμος είπε...

λέτε να μας χαρίσει καμία ο εφρέμ?

u.f.o. είπε...

Εγώ λέω να του ζητήσουμε να πάρει μεταγραφή στην Τήνο πριν τον καπαρώσει η Καταπολιανή. Έχουμε ωραία οικόπεδα για πούλημα, το ΠΙΙΕΤ έχει ένα σκασμό ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία να 'διαχειριστεί', θα είναι πιο κοντά στα πνευματικά του τέκνα και θα βλέπει και κανένα ποδόγυρο.

Ανώνυμος είπε...

«καπαρώσει;»
έχει σχέση με την κύρια ανάρτηση;

u.f.o. είπε...

Χα χα χα! σωστή επισήμανση

capparis spinosa είπε...

Πουλάμε φυτά κάππαρης.
Όποιος ενδιαφέρεται ας δει περισσότερες πληροφορίες εδώ:
http://capparis-spinosa.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

GIA SAS APO SERIFO - SEPT.2011 LATREVW TIN KAPARH KAI ECHW ARKETA PROSPATHISEI NA TIN ANAPARAGW ME MIKRES OMOLOGW EPITYCHIES
THA PROSTHESW 2 LITHARAKIA STA PARAPANW
A/A - YPARCHOYN 2 EIDWN FYTA KAPARIS, AYTO POY FYETAI STA KYKLADONISIA, ME POLY SFYCHTO KARPO (POLA FYLLA) POY OTAN SYLEGEI STO KAIRO TOY EINAI TRAGANOS KARPOS
KAI AYTO POY SYNANTAME STON ASPROPYRGO KAI KATH'ODON PROS TO MEGALO PEFKO, ME CHARAKTIRISTIKO KARPOY POLY ELAFRY (KOYFIO ME LIGA FYLA) ENA ALLO EPISIS METAXY TWN 2 EIDWN CHARAKTHRISTIKO EINAI OTI H
KAPARI TWN KYKLADWN VGAZEI KAT'EXOCHIN POLA ORTHIA KLADIA SE ANTITHESH ME TIN APANTOMENH STO MEGALO PEFKO OPOY TA KLADIA TIS ERPOYN (SERNONTAI STON DROMO OPWS TIS KOLOKITHIAS) - MIPWS AYTO TO EIDOS KAPARIS POLAPLASIAZETAI EFKOLOTERA ??
- VLEPW OTI KAPOIA FYTWRIA PWLOYN
FYTA KAPARIS, DEN NGNORIZW PROS TOM PARON APO PIO TELIKA EIDOS EINAI
- EPISIS THELW NA PROSTHESW OTI TOLMISA MIA KATAVOLADA KAI PROS TO
PARON MOY DINEI TIN ENTYPWSH OTI ECHEI PIASEI (GIATI DEICHNEI RIZOVOLIA)
- SYNECHIZW EPISIS FETOS TIN PROSPATHIA ME SPOROYS KAPARIAS,EPANELTHW ME APOTELESMATA

naftilos είπε...

Υπάρχει κάποιος στην ΠΑΡΟ που γνωρίζει τον τροπο που παράγεται η καππαρη με αρκετα μεγάλη επιτυχία. Μαλιστα με έχει προμηθεύσει μερικά φυτά (όχι βεβαια για παραγωγη, αλλά για καλλοπιστικά) και με έχει οδηγ'ησει πώς να τα συντηρώ.

naftilos είπε...

Υπάρχεικάποιος στην Πάρο που γνωρίζει τον τρόπο σποράς της κάππαρης με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα με έχει προμηθεύσει με μερικά σπορόφυτα για καλλωπιστικούς θάμνους και με οδήγησε πώς να τα μεταφυτέψω. Πιστεύω πως αν κάποιος ενδιαφερθεί ίσως να βελτιώσειτη μέθοδό του.

Takis Yannios είπε...

Υπάρχει κανείς που μπορεί να μου προμηθεύσει σπόρους κάππαρης Τήνου?

Τάκης 6978117325