Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Παλιοκκλησιά (1)


Όσοι πηγαίνετε στο πάλαι ποτέ μονοπάτι από τα Κάτω Μέρη προς Πύργο, θα την έχετε δει. Μοναδικό κτίριο, τουλάχιστον στην Τήνο, γιατί σκεπή με κεκλιμένους σχιστόλιθους τέτοιου όγκου δεν είχα ξαναδεί (μέχρι που μου είδα τα Δρακόσπιτα της Νότιας Εύβοιας στην τηλεόραση).

Η Παλιοκκλησιά είναι κομμάτι μεγαλύτερου συγκροτήματος, αφού υπάρχει περίβολος, ίχνη τοίχων ή τειχών, τάφοι (ψαγμένοι επιμελώς, νομίζω, όσοι τουλάχιστον φαίνονται), περίεργες ξερολιθιές, και κτίσματα σε κορυφή λόφου που η ίδια είναι ένας μεγάλος επίπεδος βράχος με αγνώστου χρήσης εγκοπές και σκαλίσματα (μερικά σίγουρα για νερό).

Ένα μεγαλοπρεπές μονοπάτι κατεβαίνει από την θέση Πράσα (εκεί που φημολογούνται αναπτυξιακά έργα) που μάλλον πάει στα Ιστέρνια.

Ο π. Αντώνης Φ. μου ανέφερε για πρώτη φορά την Παλιοκκλησιά... Δύσκολο να καταλάβω εγώ ο άσχετος εποχή. Αλλά είναι παλιά αν κρίνω από το μέγεθος και την ποιότητα των πέτρινων κατασκευών.

Στην φωτό, κάτι που μοιάζει με πάτο γούρνας μόνο που είναι θεόρατος. Πατητήρι μάλλον δύσκολο, εκεί στην είσοδο της Παλιοκκλησιάς. Πετρωτήρι για μυζήθρα; κι αυτό χλωμό, το σχήμα μοιάζει αλλά το μέγεθος είναι υπερβολικό. Βωμός; χμμ... οργιάζει η φαντασία μου.

Άφησα ένα ζευγάρι παλιά παπούτσια πάνω στην πέτρα αυτή, μπας και καταλάβει κανένας επιστήμονας το μέγεθός της και πάει να ρίξει μια ματιά. Μην βάζετε πονηρές ιδέες, η πέτρα είναι και βαριά, και μακριά από τον δρόμο...(και τα παπούτσια τα πήρα φεύγοντας).

4 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

Λυπάμαι που δεν είχα μέτρο μαζί μου, αλλά περαστικός ήμουν, τυχαία σταμάτησα. Τα παπούτσια είναι νούμερο 43, το αντικείμενο είναι 2επί 2 επί 0,7 τουλάχιστον; Μάλλον είναι στην ή κοντά στην αρχική του θέση. Περισσότερα προσεχώς στην .com

Ανώνυμος είπε...

Που βρίσκεται αυτό το μέρος?

αμμοδύτης είπε...

στον δρόμο από Πλατιά προς Αετοφωλιά (άσφαλτος), ανάμεσα Κόρης Πύργο, και Πλατιά.

η περιοχή λέγεται «Ζωδεμένη», μεγάλο λαγκάδι που ξεκινάει σαν 2 -3 λαγκάδια και γίνεται το φαράγγι στον Όρμο Βαθύ (με την Φάμπρικα κοντά στην θάλασσα και τον «Δρακόλακα» πιο πάνω). Από εκεί ξεκινάνε πολλοι σωλήνες ύδρευσης των Εξω και Κάτω Μερών.

Η Παλιοκκλησιά είναι πάνω από την άσφαλτο, φαίνεται ξεκάθαρα από τον δρόμο.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον για λιοτρίβι μου κάνει. Ενα άλλο είδος΄μικρότερο και μιας άλλης εποχής. Το σκάλισμα αριστερά μοιάζει με εκκροή υγρού. Ισως με μικρότερες περιστρεφόμενες πέτρες αλλα προς τα εκεί πάει ο νούς μου.