Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Γιάννης "Fra Angelico" Z.


Πριν 15 χρόνια, ο παπα Αντώνης Φ ήταν εφημέριος στα 4 χωριά (Κελιά, Καρκάδος, Κάτω Κλείσμα και Αετοφωλιά). Μάζεψε υλικό για τις εκκλησίες, τα τοπωνύμια, και τους χώρους πιθανού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Αυτές τις μέρες σκανάρουμε τις από 15ετίας και 20ετίας φωτογραφίες του για τις «Αρχαιολογικές και Άλλες Διαδρομές» που επιτέλους θα αναρτήσουμε στην ophioussa.com. Έτσι, για να δείξουμε ότι τα μέρη μας υπάρχουν και έχουν πλούσια πολιτιστική ιστορία (και άπειρα μονοπάτια), άσχετα με το ότι «δεν φαινόμαστε».

Στους πολλούς φακέλους βρήκα και φωτογραφίες από την συντήρηση που έκανε ο παπα Αντώνης στον Άγιο Ζαχαρία (αν σας αρέσουν οι βοτσαλωτές αυλές σε εκκλησίες του 19ου αιώνα, να πάτε στα Κελιά να την δείτε)

Στην φωτό, ο Γιάννης Z, όταν ήταν μικρός, στο τέλος καθαρίσματος τοιχογραφίας.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συγχαριτήρια για το ophioussa.com.
επειτέλους θα δούμε και πράγματα απο την άγνωστη τήνο.
η φωτογραφία που έβαλες εδώ είναι πολύ ωραία, φένετε έχεις πολύ αξιόλογο φωτογραφικό υλικό

αμμοδύτης είπε...

σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια, η φωτογραφία του Γιάννη είναι του παπα Αντώνη, πράγματι έχει ωραιότατες φωτογραφίες, που θα αναρτηθούν στην .com, με το άρθρο του, πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η συμβολή του παπα Αντώνη (και του παπα Μάρκου) είναι ότι μας έδειξαν την ιστορία μας και το παρελθόν μας. Από οψιδιανούς και αρχαίους πύργους, μέχρι κτηματολόγια εκκλησιών και γενεαλογικά δέντρα.

Το ήξερες, για παράδειγμα ότι το "Κάτω Κλείσμα" αναφέρεται σε "κλειστή περιφραγμένη ιδιοκτησία" και είναι βυζαντινός όρος που μας ήρθε μέσω βενετών?

Ανώνυμος είπε...

ο Ζ μου θυμίζει τον Μιχαήλ Άγγελο στην (ποιά ήταν...?) Κάπελα Σιστίνα??

Ανώνυμος είπε...

Η Τηνος είναι πλουσια απο μνημεία και φτωχη από χρηματα για την συντήρησή τους. Κακώς..
Να αναφερθούμε μόνο σε ένα. Τον ναο του Αγιου Ιωσήφ στα Λουτρά. Πέφτει, ντροπή μας. Που αλλού στις κυκλάδες ή και στην Ελλάδα ακόμα υπάρχει παρόμοιου διακοσμου ναός? Και εμείς που τον έχουμε τον αφήνουμε να ρ'μαξ.

αμμοδύτης είπε...

Σε οποιαδήποτε δυτική χώρα, μεσαιωνικό κτίσμα σαν και αυτό θα είχε συντηρηθεί και θα ήταν πόλος έλξης επισκεπτών.

Αν πω ότι η απουσία ενδιαφέροντος από την Ελληνική Δημοκρατία, έχει σχεση με δόγματα, θα με κράξουν ότι γκρινιάζω για λογαριασμό των καθολικών.

Τον Αγιο Ιωσήφ τον είδα πρόσφατα. Θα αναρτήσω φωτογραφίες και θα θέσω το θέμα, αν και υποψιάζομαι ότι ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, UNESCO) είναι πιθανή λύση.

Θλίβομαι όχι μόνο για τον Αγιο Ιωσήφ, αλλά και για τον Αϊ Λιά (στην ...Βιομηχανική Ζώνη). Αν αναδείξουμε την περιοχή μας κάτι μπορεί να γίνει.

αμμοδύτης είπε...

Λοιπόν, έκανα μερικά λάθη και ζητώ συγνώμη. Ο Άγιος Ιωσήφ δεν είναι «μεσαιωνικός», είναι του 1850, περίπου, δηλαδή «μνημείο» αλλά όχι μεσαιωνικό. Έχουν γίνει τρεις σύλλογοι για την επισκευή του, (ο ένας στην Γαλλία) αλλά απαραίτητα χρήματα δεν έχουν συγκεντρωθεί.

Άκουσα άποψη ότι εάν ήταν ορθόδοξο το μνημείο κατι θα είχε γίνει (και, τι να σας πω, την πιστεύω). Η ευρύτερη καθολική εκκλησία δεν έχει βοηθήσει επειδή είμαστε στην ΕΕ και όπως οποιοδήποτε μνημείο, έτσι και ο Αγιος Ιωσήφ έχει θεωρητική πρόσβαση.

Μεταξύ μας, οι Ελληνες είναι λίγο προς «ανίκανοι» να διαχειριστούν τέτοια θέματα, είτε κρίνουμε από την απορρόφηση κονδυλίων γενικά είτε από την ικανότητά μας να σχεδιάζουμε κάτι χωρίς να τσακωθούμε ή να αρπάξουμε.

Ωστόσο είναι κρίμα...

Ανώνυμος είπε...

δέν ξέρω τι θα έκαναν αν ήταν ορθόδοξος ο αγιος ιωσηφ αλλα και για τους περιστεριώνες που πέφτουν ο ένας μετα τον άλλο δεν γίνετε τίποτα, δέ λέω οτι είναι δύο ιδια πράγματα, απλά το αναφέρω..
πάντως παιδιά εγώ όταν βλέπω τον περικαλή ναο της παναγιάς της μεγαλόχαρης μου έρχετε αμέσως στο νου εκείνη η ωραία εικόνα που συχνά ξεκίναγαν οι περιπέτιες του μικη μαους. το θυσαυροφυλάκιο του σκρουτζ μακ ντακ πάνω στο λόφο

θυμόσαστε?

και τωρα που το καλοσκέφτομε μοιάζουν πολύ, και στην όψη και στης συνήθειες..

Ανώνυμος είπε...

μα οι περιστεριώνες ανήκουν σε ιδιώτες και οι φωστήρες τους φορολογούν με ζήλο (αντί να είναι αφορολόγητη η μεταβίβαση ή η επισκευή τους)

Η «Πολιτεία» μπορεί να βοηθήσει με φορολογικά κίνητρα, χωρίς τρωκτικά, παράσιτα και αργόσχολους. Η «Πολιτεία», βέβαια, αποφάσισε να φορολογεί εξτρά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, επειδή είμαστε πλούσιοι ή επιδή θα εισπ΄ραξουμε πολλά από το φαλισρισμένο ΤΕΒΕ.

Ανώνυμος είπε...

Από τον ερχόμενο μήνα ενοποιούνται τα ταμεία όπως με ενημέρωσαν στο δικό μου όπου πήγα και ζήτησα επιστροφή εισφορών λόγω διπλοκαταβολής. Επίσης με ενημέρωσαν πως τα λεφτά μου θα τα πάρω μετά από 2-3 χρόνια γιατί εκκρεμούν 3.000 υποθέσεις και είναι μόνο ένας υπάλληλος (που τι να πρωτοκάνει όταν μιλάει 7,5 ώρες στο τηλέφωνο με τη γειτόνισσα) κι ένας stage. Παθαίνεις εγκεφαλικό επί τόπου ή δεν παθαίνεις?