Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ο μπακλαβάς


Δεν γράφω, δεν μιλάω, γιατί αυτά που είπα στις 15 Νοεμβρίου (http://ophioussa.blogspot.com/2010/11/blog-post_15.html), δυστυχώς ισχύουν. Σας έχω δώσει και την δικιά μου εκδοχή του "γιατί" είμαστε εδώ που είμαστε, οι εκδοχές είναι ατομικές και όλοι έχουμε τις απόψεις μας. Επειδή κάποιος μίλησε για μπακλαβά και τέτοια, θα το πω λίγο πιο χύμα:



H ανικανότητα ή το βραχυκύκλωμα του Καραμανλή τέλειωσε. Τον Παπανδρέου τον θέλετε ή τον θέλουν γιατί πιστεύουν ότι είτε είναι πιο βολικός σε εθνικά θέματα, ή θα ξεσηκωθεί λιγότερο ο κόσμος με το Πασόκ στα πράγματα. Αν αυτά που γίνονται τους τελευταίους μήνες είχαν γίνει με τον Αλογοσκούφη, η Αθήνα θα είχε μάλλον καεί, και θα είχαμε ησυχάσει. Πιστεύω, και το λέω, ότι αυτή η Κυβέρνηση μας δουλεύει λιγάκι, από την ημέρα που βγήκε, αλλά φαίνεται ότι αυτό θέλει ο λαός. Να τον δουλεύουν και να λένε φταίει ο "άλλος", το ΔΝΤ, ο Γερμανός ο προηγούμενος.

Το πως βγήκαμε, οικονομικά και εθνικά από την Χούντα, οι παλιοί το θυμούνται. Οι νεώτεροι δεν ξέρουν τι ήταν η Χούντα. Το χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ με όποια λάθη ατέλειες ερμηνείες και επεξηγήσεις είναι αμείλικτο ως προς την αποτύπωση του ποιός έκανε τι. Και ακόμη, τώρα που τα γράφω αυτά μεγαλώνει. Και κάτι βουτιές που έκανε η καμπύλη που και που και αυτές, δανεικά ήταν.

Και δεν λέει την όλη την σκληρή αλήθεια το σχεδιάγραμμα του χρέους σαν ποσοστού του ΑΕΠ. Από το 1990 και μετά με επιδοτήσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα, και πολλά δανεικά, χτίσαμε, καταναλώσαμε, φάγαμε, νομίσαμε ότι είμαστε και σπουδαίοι, και ακόμα κανείς δεν σας κοιτάει στα μάτια να σας πει την αλήθεια, ούτε καν εγώ, γιατί η αλήθεια προσβάλει και πονάει όσο τίποτα (με εξαίρεση κακά προσωπικά προβλήματα). Το ΑΕΠ των περασμένων ετών το χρωστάμε, και ας αναρωτηθεί ο καθένας μας, με τ,ι και από πού, θα το ξεπληρώσουμε. Και έχετε, καημένα παιδιά, εμπιστοσύνη στον ξένο που θα μας σώσει. Και οι Βυζαντινοί αυτό πίστευαν το 1453. Ο κάθε ξένος φροντίζει το σπίτι του. Άντε και τον γείτονά του.

Για αυτό και δεν λέω τίποτα άλλο. Όσοι είναι στο νησί και παιδεύονται με χώματα, έχουν σχετική ανοσία. Αυτούς ούτε η προσβολή τους πιάνει, και μάλλον θα είναι οι προνομιούχοι των επομένων ετών, όχι επειδή κουτσά στραβά θα έχουν τρόπο επιβίωσης, αλλά επειδή δεν θα έχουν ανώμαλη αναγκαστική προσγείωση.

Και, συμπληρώνω, όταν λέω τέτοια πράγματα, θα είμαι ευτυχής να κάνω λάθος, και όλα αυτά να είναι απλά ένα περαστικό κακό όνειρο. Μην προς στιγμή σας περάσει η ιδέα ότι η σχετική ησυχία των τελευταίων μηνών είναι "ικανή διαχείριση". Αναβολή και προσπάθεια να χρεωθούν άλλοι την ζημιά. Ανακατάταξη χαρτοφυλακίων ομολόγων σε τράπεζες. Και εκχώρηση διαχειριστικής και ίσως εθνικής κυριαρχίας.

Για ένα να είστε σίγουροι. Αν εγώ, πλήρωνα όλους τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, που υποθετικά μου φέρνατε, θα σας έλεγα εγώ τι θα κάνετε, και τι άλλους όρους βάζω. Δεν θα σας άρεσε καθόλου, μα καθόλου.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Ενώπιον του κινδύνου κατάρρευσης της Ευρωζώνης και μετά τη δραματική παρέμβαση τεσσάρων ανώτατων κοινοτικών αξιωματούχων, η Γερμανία εγκαταλείπει την ακραία θέση της περί εμπλοκής των ιδιωτών επενδυτών σε αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι, από τις 29 Οκτωβρίου που γνωστοποιήθηκε η γερμανική θέση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ κινούνται σε επίπεδα - ρεκόρ στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και, φυσικά, την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η γερμανική κυβέρνηση, έχοντας την υποστήριξη και της γαλλικής, ζητούσε, στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού επίλυσης κρίσεων που θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2013, να υποχρεούνται οι ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.), αλλά και μικροί επενδυτές να αποδέχονται, όταν αγοράζουν ομόλογα μιας χώρας, ότι μπορεί μια μέρα να κληθούν να συμμετάσχουν στο κόστος αναδιάρθρωσης του χρέους της. Αυτό, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε μαζική φυγή κεφαλαίων από τα κρατικά ομόλογα, αφού κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τα κεφάλαιά του".

Αυτό είναι μία καλή εξέλιξη αν θες την συνοχή της Ευρώπης. Σημαινει ότι θα υποτιμηθεί το ευρώ

Ανώνυμος είπε...

Δύσκολο για το Πασόκ να διαλύσει την πελατειακή του βάση. Θα προτιμήσουν 1000 φορές ΔΝΤ και υποταγή.

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα κόμματα κρίνονται στην κάλπη από την «αυτού εξοχότητα» το εκλογικό σώμα που προσέρχεται στην κάλπη.
Όποια και αν είναι η ετυμηγορία του, πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους μας.
Είναι άλλωστε αυτή και η απαράβατη αρχή της Δημοκρατικής νομιμότητας και της λειτουργίας μιας συντεταγμένης πολιτείας.
Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα λάβει χώρα σε 3 χρόνια σχεδόν από τώρα.
Μέχρι τότε συνιστώ ψυχραιμία, καρτερικότητα και υπομονή σε όσους από σας καλλιεργούσατε κάποιες «άλλες» προσδοκίες με βάση τα αναμενόμενα αποτελέσματα πριν από τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές…

αμμοδύτης είπε...

Χα χα χα. Φυσικά και κρίνονται στην κάλπη. Δες τώρα και την επόμενη ανάρτηση να δεις ότι η κάλπη σου αξίζει περίπου όσο το καλάθι των αχρήστων. Και αν σε προσβάλει αυτό που λέω, σε διαβεβαιώ, προσβάλει και εμένα.

Ανώνυμος είπε...

Φτώχεια τα πολλά λόγια. Οι κατσαρίδες φτιάχτηκαν 81-93 και αγόρασαν γραβάτες

Ανώνυμος είπε...

"Όλα τα κόμματα κρίνονται στην κάλπη από την «αυτού εξοχότητα» το εκλογικό σώμα που προσέρχεται στην κάλπη. - Δύσκολο για το Πασόκ να διαλύσει την πελατειακή του βάση."

Πολύ σωστά, όσους ψήφους πήρε το 2004 πήρε και το 2009 (περίπου 3.000.000).

Αλήθεια ο συνδικαλισμός πόσο κοστίζει στο κράτος?

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα που δεν έχουμε κυβέρνηση Καραμανλή. Κρίμα που δεν βγήκε ο Κόκκινος. Θα 'χα μαι και πλοία. Θα χε γίνει χαμός. Αμφιβάλει κανείς?

Ανώνυμος είπε...

Το έρμα των τραπεζών.

2010.11.25

Τον προβληματισμό της εκφράζει η ΤτΕ για το ύψος των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Προβληματισμό που θα μπορούσε να συνοψίσει ο πανάρετος διοικητής της στο πάνσοφο ρητό “78δις τους έδωσα, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε?”

Για το πρώτο 6μηνο του 2010, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (ή αλλιώς NPL Non Performing Loans), έφτασαν το 9% του συνόλου, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 10% μέχρι τέλος του έτους.

Κι όλα αυτά εάν πιστέψουμε τους ισολογισμούς των τραπεζών. Πείτε με κακόβουλο αλλά προτείνω να μην τους πιστέψουμε. Και να παρατηρήσουμε μια τόσο δα μικρή δυσαρμονία σε αυτή την ήδη κακή εικόνα.

Δύο τράπεζες που μαζί διαθέτουν περίπου το 10% των χορηγήσεων (η Εμπορική και η Γενική), βρίσκονται υπό Γαλλική διοίκηση εδώ και χρόνια. Η μεν στη Credit Agricole και η δε στη Societe Generale. Και οι δύο έχουν δηλώσει στα 9μηνά τους πως τα δάνεια σε καθυστέρηση φτάνουν το 20-25% του χαρτοφυλακίου τους. Με λίγα λόγια οι δύο γαλλοδιοικούμενες τράπεζες έχουν διπλάσια τοξικά δάνεια από τους υπόλοιπους.

Μπορούμε τώρα να δεχθούμε πως η ποιότητα των δανείων των παραπάνω τραπεζών είναι χειρότερη από τις υπόλοιπες. Η Εμπορική βέβαια (που είναι και η μεγαλύτερη) έχει προβεί σε “εξυγίανση” του χαρτοφυλακίου ήδη από το 2006, πετώντας διάφορα σαπάκια. Άρα θεωρητικά δεν είχε πολλούς παλιούς σκελετούς στη ντουλάπα.

Μπορούμε επίσης να δεχθούμε πως, η γαλλική διοίκηση της Γενικής, υπερτονίζει τα προβληματικά δάνεια για να αυξήσει φθηνά το ποσοστό της. Άσχετα με αυτό όμως, για να τα δηλώνει, τα προβληματικά δάνεια υπάρχουν.

Κάτι που μας οδηγεί στη φρικτή και παράλογη υποψία πως ή οι γάλλοι λογιστές λατρεύουν να δείχνουν απώλειες εκεί που δεν υπάρχουν, ή οι υπόλοιπες τράπεζες κάτι μας κρύβουν.

Πως θα μπορούσαν να μας το κρύψουν? Μα φυσικά πίσω από την πλημμυρίδα ρευστότητας των 92δις που τους έχει προσφέρει η ΕΚΤ στις τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά?

Διότι η Ιρλανδία δεν κατέρρευσε επειδή το Ιρλανδικό δημόσιο ήταν υπερχρεωμένο, αλλά επειδή είχε εγγυηθεί για τα σαπάκια των Ιρλανδικών τραπεζών. Κάτι που έχει κάνει και η Ελλάδα ήδη σε ύψος 55δις, τα οποία αργά ή γρήγορα από εγγυήσεις θα μετατραπούν σε ζεστά ολόφρεσκα χρέη του ελληνικού δημοσίου, μέσα σ’ ένα σαβατοκύριακο που ούτε καν θα προλάβετε να το πάρετε χαμπάρι (όπως Ιρλανδία).

Πότε θα συμβεί αυτό?

Εάν (όταν) η ΕΚΤ αποσύρει την έκτακτη ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα (οι “σκληροί” Weber και Welling το διαφημίζουν συνεχώς).

Kαι γιατί σας το λέω?

Για να θυμάστε όταν σας κόβουν το μισθό που κατευθύνεται η συνεισφορά σας στον ιερό σκοπό της διάσωσης της χώρας.

Αυγή, 25 Νοέμβρη 2010

Ανώνυμος είπε...

" Τον Παπανδρέου τον θέλετε ή τον θέλουν γιατί πιστεύουν ότι είτε είναι πιο βολικός σε εθνικά θέματα, ή θα ξεσηκωθεί λιγότερο ο κόσμος με το Πασόκ στα πράγματα. Αν αυτά που γίνονται τους τελευταίους μήνες είχαν γίνει με τον Αλογοσκούφη, η Αθήνα θα είχα μάλλον καεί, και θα είχαμε ησυχάσει"

Ανώνυμος είπε...

Μη φοβάσαι καθόλου για αυτό έφεραν τον Γιωργάκη. Για να ξηλώσει τους συνδικάλες που έφτιαξε ο μπαμπάς του και να δώσει το Αιγαίο και την Θράκη