Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Από τον χλεχλέ του Liberal.gr στον κακομοίρη από την Τζιά και τους Γερμανούς του


Το παραπάνω γράφημα με τις διασυνδέσεις είναι του 2010, από εδώ. Δείχνει ότι η Τήνος ήταν διασυνδεμένη με το Εθνικό Δίκτυο, από παλιά.   Αυτό σημαίνει ότι η Τήνος ηλεκτροδοτείται από ότι το Κολωνάκι, ο Πειραιάς, ή η Άρτα, δηλαδή όλη η Ελλάδα. Και να προσθέσω, ότι το τελευταίο 9-μηνο, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της διασυνδεμένης Ελλάδας, η Ελλάδα και η Τήνος ηλεκτροδοτούνται από εισαγόμενο φυσικό αέριο, εισαγωγές ρεύματος και λιγνίτη. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν και περίπου 30% από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά, που δεν σημαίνει παρά ότι πληρώνουμε για αιολικές και φωτοβολταϊκές εγχεόμενες μεγαβατώρες που όμως, όπως λέει η καθ' όλα έκριτη και μη αμφισβητούμενη διακρατική και δοαχρονική μελέτη του Richard York, προστίθενται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να εξοικονομούν αντίστοιχα καύσιμα ή να μειώνουν αντίστοιχους ρύπους.  Να το επαναλαβεται αυτό το υπογραμμισμένο μέχρι που οι λέξεις να γίνουν αντιληπτές.  Και φυσικά να διαβάσετε την μελέτη, για αυτό την παραθέτω.

Στις 27.11.2019, πέντε μέρες μετά την Παντηνιακό Συλαλλητήριο κατά των Ανεμογεννητριών, όπως είχα προβλέψει ξεκίνησε η ειρωνία και η μπουρδολογία κατά της Τήνου. Ομολογώ, ότι όταν προέβλεψα ότι θα υπήρχε αυτή η "αντίδραση", δεν ήξερα από που θα μάς έρθει. Αλλά ήξερα ότι θα μας έρθει. Τέτοιες "αντιδράσεις" υπάρχουν πάντα και έχουν πάντα ένα σκοπό: Να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αιολικών. Και φυτεύονται είτε από "επιστήμονες" της ΕΛΕΤΑΕΝ, είτε από πάντα εύκαιρους δημοσιογράφους (την ίδια παρέα που σας έφερε την φούσκα του ΧΑΑ του 2000, αχ και να είχατε λίγη μνήμη), είτε από δήθεν αυθόρμητους πολίτες γνωστούς και σαν παπαγαλάκια.

Για να μην έχετε ψευδαισθήσεις, τα συμφέροντα των αιολικών είναι όσο μεγάλα όσο μεγάλα είναι τα "έργα" τους. Δεν γνωρίζω πόσο πούλησε ο κ. Στέφας την άδειά του για τρεις ανεμογεννήτριες πάνω από τα Υστέρνια και την Καρδιανή στους Γερμανούς της Aiolis GmbH, αλλά το συνολικό έργο είναι για 1,8 αιολικά μεγαβάτ, επί €1,5 εκατομμύριο ανά μεγαβάτ μας κάνει €2,7 εκατομ., άρα κάπου τόσο "κάνει" και η άδεια.  Μην τσιμπάτε στο "μικρό" ή "μεγάλο" αιολικό, ο Στέφας (ή οι Γερμανοί του) προσπάθησαν να "μεγαλώσουν" την άδεια, αλλά δεν τα κατάφεραν, μάλλον λόγω του πολύ μεγαλύτερου σκοπούμενου έργου των Κοπελούζου/ENEL.   Αν πάτε πίσω στο 2008, θα δείτε ότι όλα αυτά τα έργα, ξεκινάνε από "δικούς μας" για να μεταπουληθούν.   Για τα τότε έργα (και αυτά τς Εύβοιας), €172 εκατομμύρια. Για τα σκοπούμενα "έργα" στις Κυκλάδες, περί τα €120 εκατομμύρια. Αυτά είναι τα λεφτά για την μεταβίβαση των αδειών.  Αυτό σημαίνει ότι τα "έργα" θα αποφέρουν στον ιδιοκτήτη τους, τουλάχιστον τα διπλά. Έτσι πάει...

Το φυτεμένο δήθεν αυθόρμητο άρθρο στο "Liberal.gr" δεν είναι ούτε επειδή ο αθρογράφος καταλαβαίνει τι είναι ηλεκτροδότηση, ούτε επειδή του αρέσουν τα αιολικά. Αυτό που ενοχλεί αυτόν που του παρήγγειλε το άρθρο είναι τα 120 ή όσα εκατομμύρια για τα οποία έχει ήδη πουληθεί η άδεια του επόμενου αιολικού. Η πώληση έχει ήδη γίνει και φαίνεται σε έγγραφα της ΡΑΕ...  Το τίμημα είναι κατ' εκτίμηση. Και ο "αρθογράφος" του "Liberal" έχει την ίδια ...έμπνευση που είχε άλλος αρθοργράφος, αντίστοιχων ανοησιών.

Και για να ξεκαθαρίσω λίγα πολύ βασικά, πριν σας τεκμηριώσω τις αρλούμπες του φυτεμένου άρθρου 1) Δεν με ενοχλούν οι επενδύσεις, μικρές οι μεγάλες. Ασχολούμαι με επενδύσεις από το 1977, και πολλές από αυτές ήταν ενεργειακές επενδύσεις. 2) Δεν με ενοχλεί το να βάζει κάποιος ιδιώτης λεφτά, για να βγάλει περισσότερα.  3) Δεν με ενοχλεί το να μεταπωλούνται άδειες, για ο,τιδήποτε, εφ΄όσον είναι σύννομες οι συναλλαγές. 4) Δεν με ενοχλούν ούτε οι Γερμανοί του κ. Στέφα, ούτε οι Ιταλοί του κ. Κοπελούζου. 5) Δεν με ενοχλούν καν τα αιολικά, καθ' εαυτά, μου αρέσουν να τα βλέπω να μαζεύουν σκουριά και να σαπίζουν στον ορίζοντα είτε της Καλιφόρνιας, είτε της Εύβοιας... Σαν πεθαμένες μπαλαρίνες!

Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι τα αιολικά είναι

  1. Ενεργειακά ασήμαντα, άχρηστα και βλαπτικά. Είναι ασήμαντιο ποσοστό της συνολιής ενέργειας, είτε στην Γερμανία, είτε στην Γαλλία, είτε στην Ελλάδα, είτε παγκοσμίως.
  2. Μπαίνουν υποχρεωτικά επειδή έτσι θέλουν οι Γερμανοί που φτιάχνουν τους Νόμους για τα αιολικά, για να μας τα εξάγουν. Τα αιολικά μπαίνουν όπου μπαίνουν, μόνο επειδή κάπως τα διάφορα Κοινοωβούλια πέρασαν τον Νόμο EEG στις εθνικές τους νομοθεσίες. Ο Νόμος EEG έχει χαρακτηριστεί από Γερμανό σαν ο Νόμος που ψηφίζεται και γίνεται αποδεκτός από Ορδές Ηλιθίων και έχει υπάρξει η καλύτερη εξαγωγή των Γερμανών. 
  3. Τα πληρώνουμε όλοι, επίσης υποχρεωτικά, (η σελίδα 12 έχει μόνο τις φανερές πληρωμές, υπάρχουν άλλα τόσα σε έμμεσες πληρωμές)  και, κυρίως,
  4. Δεν παίρνουμε κάτι χρήσιμο ή κάτι που να έχουμε ζητήσει εμείς από αυτά, δηλαδή δεν παίρνουμε ενεργειακή αυτάρκεια, ή επάρκεια και ασφάλεια ηλεκτροδότησης, ή ....

Από την μία έχουμε τον χλεχλέ του Liberal, και από την άλλη τον κακομοίρη από την Τζιά και τους Γερμανούς του. Η δήθεν "Ενεργειακή" δήθεν "Κυκλάδων" δεν είναι τοπική εταιρία. Είναι ο τύπος από την Τζιά που βρήκε 1-2 φουκαράδες από τα Υστέρνια, κάτι πουνηρούς στην Σύρο, παραμύθιασε τον Δήμο Εξωμβουργου όταν νόμιζαν ότι τα αιολικά είναι καλά ή χρήσιμα, μετά βρήκε κάτι Γερμανούς στην Γερμανία και τους πούλησε την άδεια, μόνο που δεν είχει δρόμο και με άλλλους πονηρούς στην Σύρο τον απέκτησε. Επιχειρηματικά, έχει μια παρασιτική δουλειά. Τον επιδοτούμε για να κάθεται. Η μόνη του δυσκολία είναι να καλύψει τις κουτοπονηριές του. Μέρος της αποστολής του είναι να ανοίξει δρόμο για το επόμενο αιολικό....

Δεν υπάρχουν σχόλια: