Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η αγροτιά μπορεί να σώσει την Ελλάδα

 Τα blogs είναι μονόλογος με ακροατήριο. Είναι και γραπτός διάλογος με άλλους. Μερικούς τους ξέρω, τους περισσότερους δεν τους ξέρω.   Ένας είναι ο Άλκιμος. Που δυστυχώς αποφάσισε να παρατήσει το γράψιμο. Ξέρω πόσο κουραστικό και χρονοβόρο μπορεί να γίνει και λυπάμαι που τα παρατάει.

Έχω κόψει τις πολλές αναρτήσεις, βασικά γιατί η κατάσταση έχει γίνει αρκετά δυσάρεστη, και δεν αναφέρομαι στις οικονομικές δυσκολίες, αναφέρομαι σε αυτό που λέγεται "εθνική κυριαρχία" που μπορεί να μην σας λέει τίποτα, παρά μόνο όταν σας λείψει. Και επειδή το νησί, όπως όλη η Ελλάδα, έχει μπει στην μετα-"εκσυγχρονιστική" απόλυτη θλίψη, που ξεκίνησε με το σπάσιμο της φούσκας στο Χρηματιστήριο το 200-2001, ξεχάστηκε με την φιέστα των Ολυμπιακών (είναι στα 350 δις που χρωστάμε) και μερικά από τα άλλα τα έχω σχολιάσει από το 2008 και μετά. Το νησί που έχω περιγράψει εδώ, είναι, βασικά το νησί της δεκαετίας του '60 και του '70, και όσοι από εσάς δεν είστε "παλιοί" είναι δύσκολο να δείτε πόσο περίεργα και όχι αναγκαστικά θετικά έχει εξελιχθεί.

Έχω αναφερθεί στην αυτάρκεια της Τήνου μέχρι περίπου το 1960-70, και σε μερικούς από εσάς έχω πει, χωρίς να αστειεύομαι για την σπουδαιότητα του ότι οι Τηνιακοί είναι κάπως δεμένοι με την γη τους.  Η Τήνος έχει ταΐσει 10.000, 20.000 και 30.000 κόσμο στα ιστορικά χρόνια. Με άλλη οργάνωση ίσως, με άλλη έννοια του τι είναι πλούτος, αλλά το έχει κάνει (και είμαστε η απόδειξη).

Συμπτωματικά, ο Άλκιμος, πριν μας σκάσει την είδηση ότι "κλείνει", ανέφερε την αγροτική επάρκεια της Ελλάδας.  Θα καταστεί σημαντική αυτή η αναφορά εάν οι οικονομικές εξελίξεις πάνε προς τα εκεί που μπορεί να πάνε.


"Τέλος στην φημολογία ότι οι Έλληνες αγρότες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού έβαλε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες της φήμες που κυκλοφορούν κάποιοι κύκλοι ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή δεν επαρκεί για να θρέψει τον ελληνικό λαό.

Ο αγροτικός κλάδος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι ιδιαίτερα δυναμικός και μπορεί να τρέξει ακόμα πιο γοργά εάν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί μια σωστή αγροτική πολιτική, που θα κοιτάει μπροστά και δεν θα γυρνάει συνέχεια σε λάθη του παρελθόντος. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε, “δεν αποτελεί πολιτική το καλάθι της περιφέρειας, ούτε και ο θεσμός των δημοπρατηρίων”, αφού όπως τόνισε αποτελούν πεπαλαιωμένες πρακτικές.

Βάσει μελέτης το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας μας σε μια σειρά βασικών αγροτικών προϊόντων φυτικής και ζωϊκής παραγωγής διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στο 94% το 2010. Στη φυτική παραγωγή, όπως προκύπτει η αυτάρκεια είναι 99% κατά μέσο όρο και διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων.

Μία τέτοια περίπτωση είναι τα δημητριακά όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, ενώ το μικρότερο ποσοστό εντοπίζεται στο μαλακό στάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).

Εκεί που η ελληνική αγροτική παραγωγή παρουσιάζει την μεγαλύτερη αυτάρκεια είναι στα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια (167%) ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 67% η οποία καλύπτεται με εισαγωγές κυρίως από την Τουρκία και χώρες του νοτίου ημισφαιρίου.

Στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ χαμηλή διαπιστώνεται στον κλάδο των οσπρίων (39%). Στη ζωϊκή παραγωγή το ποσοστό αυτάρκειας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%.

Στο κρέας καταγράφεται αυτάρκεια 56%, με το μικρότερο ποσοστό στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο (94%).

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 80% με την παραγωγή της φέτας να υπερβαίνει την εγχώρια κατανάλωση (αυτάρκεια 147%).

Στο μέλι και στα αυγά, καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας 92% και 91% αντίστοιχα. Σε τελική ανάλυση όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ “ακόμα και αν πάμε στη δραχμή οι Έλληνες δε θα πεινάσουμε“.

9 σχόλια:

Όφιος... είπε...

...και όλη η σύγχρονη Ελλάδα είναι φτιαγμένη έτσι, ώστε να έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ απόσταση από την αγροτική παραγωγή,για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι μεσάζοντες, αλλά καιοι εισαγωγείς.
Και δεν μιλάει κανείς γι'αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Λέω να πάω να βάλω κμαριανά αλλά φοβάμαι θα μ τα φάνε τα αγριοκάκτσκα .
Τι θα κάνουμε με δάφτα ;

Ανώνυμος είπε...

Για δε βάν΄ς και κάνα αγριοποτάμσο

Ανώνυμος είπε...

Ήθελα να ρωτήσω αν έχει κανείς σας ασχοληθεί με τις δηλώσεις δικαιωμάτων νερού, γεωτρήσεων ή πηγών στα ακίνητα?
Εκτός από τους φόρους για την χρήση, που θα μας βάλουν μετά την καταγραφή, τι διακινδυνεύουμε αν δεν κάνουμε τίποτα?
http://www.tinos.biz/Geotriseis2012.html

http://www.agrotypos.gr/images/stories/file/fek/nero.pdf

Ανώνυμος είπε...

Να σε ρίξουν μεσ το πγάδ

αμμοδύτης είπε...

Ρώτα κανένα παππού πως έκρυβαν τα πάντα για να μην τους τα πάρουν. Εκαναν οι παλιοι ότι μπορούσαν για να μην φαίνονται. Τώρα θα βάλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει τον έφορο. Δεν θα το πουν έτσι, θα πουν "Τοπική Αυτοδιοίκηση να χρηματοδοτείστε τοπικά". Έχουμε να δούμε σκηνές απίθανες (εκτός εάν κάνουν το απίθανο και περικόψουν)

Ανώνυμος είπε...

Έψαχνα να δω τιμές σε άδεια μπουκάλια για να εμφιαλώσω λάδι. Σε λιανική τις πέτυχα στο 1,09+0,20τα βουλώματα. Το λάδι έχει 2,30 και το 1,00 είναι έξοδα. Δηλ. το άδειο μπουκάλι κοστίζει όσο και το περιεχόμενο. Αν βάλουμε το χαρτόκουτο και τη μεταφορά φτάνει στο ράφι και το περιεχόμενο είναι φτηνότερο από τη συσκευασία και τα έξοδα διακίνησης.
Πως διάβολο θα πάει μπροστά μια οικονομία;

Ανώνυμος είπε...

@ 10:09 μ.μ.

Δεν ξέρω για τι δηλώσεις μιλάς. Αν είναι για φορολογικούς λόγους κινδυνεύεις να φας πρόστιμο. Έτσι όπως υπολογίζουν τα πρόστιμα μπορεί να σου πάρουν το χωράφι για να εξοφληθούν τα πρόστιμα.

Αν είναι κτηματολόγιο κάποια στιγμή θα χάσεις την κυριότητα.

pythagoras είπε...

Σχετικά με την ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ σε τροφή και νερό :
http://lofos.info/laloslal/biocall.html

(ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ )