Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Gyps fulvus, ή "όρνιο", στο Αλωνάκι, πάνω από την Αετοφωλιά Τήνου


Σίγουρα έχουμε πιο σοβαρά θέματα το 2013 (και Γερμανικές εκλογές, αν δεν κάνω λάθος, άντε να τελειώνουμε), αλλά έχουμε και ελαφριά θέματα.

Στις 11 Μαρτίου πήγα βόλτα στ' Αλωνάκι, να δω τα έργα του πεισματάρη από την Περάστρα που επιμένει να κάνει δρόμο από το μονοπάτι, παρά το γεγονός ότι έχει πάει 3 ή 4 φορές το "100" τα τελευταία ισάριθμα χρόνια. Και είδα να υπερίπταται, ένα πουλί που ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις γερακίνες (buteo buteo), και κάπως αλλιώτικο... Με άλλα δύο, απέναντι μεταξύ Αμόνια και Μάντρες. Έβγαλα μια πρόχειρη φωτογραφία, και οι φίλοι από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, ομόφωνα απεφάνθησαν: "Όρνιο, gyps fulvus, στις Κυκλάδες (αναπαράγεται μόνο σε Ηρακλειά και Νάξο" και "Όρνια είναι (Gyps fulvus) και είναι σίγουρα σημαντική παρατήρηση. Τώρα πόσο σημαντική πιο έμπειροι μπορούν να το κρίνουν. Η κοντινότερες αποικίες είναι στην Νάξο και στην Ηραλκειά".  Η Νάξος είναι 70 χιλιόμετρα από τ'Αλωνάκι, και η Ηρακλειά 90.

 Να θυμίσω ότι τον Σεπτέμβριο είχα φωτογραφίσει φιδαετό στην Βαθειά Λίμνο, τις βαρβακίνες (falco eleonorae) θα τις θεωρείτε ...δεδομένες, και που θα μου πάει, ξέρω ότι έχω και 1,2 ή 3 σπιζαετούς εκεί πάνω, κάποια στιγμή θα τους πετύχω όταν έχω μηχανή μαζί μου.

Όσο για την λεωφόρο Πεισματάρη από την Περάστρα, απολαύστε:


Η είσοδος... Εδώ είχε "γρεμνά" με πελεκητά πατήματα επάνω, για να μην γλιστρούν τα γαϊδούρια.


Το αρχικό μονοπάτι ("δρόμος") είναι στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας.  Μετακινήθηκε το ντουβάρι περί τα 2-3 μέτρα, προς τα δεξιά.


Εδώ φαίνεται το "σκαλί" με τις πέτρες που το κρατούσαν μετατοπισμένες δεξιά. Ο αρχικός δρόμος ήταν αριστερά.


Εδώ φαίνεται και η διαπλάτυνση με μετατόπιση του ντουβαριού, και οι πεζούλες του χωραφιού. Αν γινόταν τα χωματουργικά, θα είχε φάρδος 5-6 μέτρα, και θα ήταν "αγροτικός δρόμος" που θα "βελτιωνόταν" .



Η "παρέμβαση" είναι περίπου 300 μέτρα. Μετά, υπάρχει ο παλιός, μεσαιωνικός δρόμος. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι κατά των σύγχρονων δρόμων, απεναντίας, τους χρειάζονται οι ντόπιοι για να πηγαίνουν στα χωράφια τους...


Μόνο που έχω μάθει ότι οι περισσότεροι δρόμοι, δεν γίνονται για εξυπηρετήσεις ντόπιων, αλλά για ...φουστιές. Ο συγκεκριμένος έχει ακουστεί ότι ήταν για ...σκουπίδια (πριν μερικά χρόνια), τώρα είναι δήθεν για φωτοβολταϊκά, αλλά υπάρχει κάτι που λέγεται "ΡΑΕ" και έχει έναν χάρτη, και ο χάρτης δείχνει 4 αιολικά, το πρώτο στ' Αλωνάκι, και άλλα τρία μέχρι περίπου τον Καρελάδο.  Και να δεις θα τροποποιήσουν την ΜΠΕ, για να αναφέρουν ότι παρατήρησαν και Gyps fulvus... Μαϊμούδες δεν ξέρω εάν έχουν βρει...

3 σχόλια:

Όφιος... είπε...

Καλημέρα,
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το τμήμα της ανάρτησης που αναφέρεται στην διάνοιξη παράνομου δρόμου σαν μόνιμο θέμα στα δεξιά του blog μου, όπως π.χ. έχω το θέμα της Κολυμπήθρας;

Ευχαριστώ, ούτως ή άλλως,
Νίκος

αμμοδύτης είπε...

ελεύθερα...

Το λυπηρό είναι ότι οι δρόμοι (ενοώ οι δρόμοι από όπου περνάει αγροτικό φορτηγάκι) βοηθούν τον κόσμο. Αλλά δεν ανοίγονται για αυτό... Ανοίγονται επειδή καποιος, που συνήθως έχει και σχεση και με κα΄ποιον πιο πάνω, τον ανοίγει για να κάνει ο πιο πάνω, και ο πιο πάνω, την δουλειά του, με αποτέλεσμα αυτό που θα ήταν ευχή να γίνεται κατάρα.

Δες πχ τον δρόμο για τον Αγιο Παντελήμονα. Είπαν όλοι ναι, να παει, αλλά τώρα ανακλύπτουν σκουπίδια. Για την Γκάγκαρη, δήθεν για να βλέπει ο κόσμος τηλεόραση, αλλά στην αλήθεια για αιολικά. Άσε, μπορώ να γράψω βιβλίο (και θα το γράψω εάν "πατηθούν" κόκκινες γραμμές.

Ανώνυμος είπε...

Δείτε τις ανεμογεννήτριες σε δράση

http://www.katohika.gr/2013/04/stratiotikos-nomos-sta-xania.html