Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Η βιώσιμη μαϊμού -- συγγνώμη, ενέργεια


Διάβασα στο 6ο θέμα της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στο tinostoday για "σύμβαση με κάποια Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΤΑ που λέγεται "Πληροφόρηση Επιμόρφωση Τοπική Ανάπτυξη ΑΕ".  Πείτε με κακόπιστο, αλλά μου θυμίζει επιδοτούμενα σεμινάρια με προπαγάνδα για "Αειφορία", και "Πράσινη Ανάπτυξη" και βασικά για εξαγωγές Γερμανικών αιολικών και φωτοβολταϊκών, σε ανυποψίαστα θύματα. Με άφθονα παραμύθια για σωτηρία του κλίματος από υπερθέρμανση (μα που έχει χαθεί κι αυτή;), χιλιάδες πράσινες θέσεις εργασίας (σε ποια χώρα;), λύση του ενεργειακού (αποδεδειγμένα αποτυχημένο το μοντέλο των ΑΠΕ και στην Γερμανία, σε πρωτοσέλιδα).

Αυτή την φορά, τα θύματα είναι οι ΟΤΑ.  Στους ΟΤΑ δεν τάζουν "σωτηρία του πλανήτη".  Στους ΟΤΑ τάζουν λεφτά. Ποσοστά από αιολικά. Αυτή είναι η "βιώσιμη ενέργεια". Και τουλάχιστον στην Τήνο δεν χρειάζεται να μας λένε για βιομάζες, αφού πρόλαβα φρύγανα, και κλιματόβεργες, και σπαρτόριζες, και καλάμια, και δραφιές, και πυρήνα, και "βουϊδιές"...  Για τον πρωινό καφέ, για το φαγητό, για τον φούρνο, για το σίδερο του σιδερώματος, για το μαγκάλι, για τα ρακιά.

Παραμυθιάζουν λοιπόν τους Δήμους με ποσοστά από αιολικά. Μόνο που τα αιολικά αυτά υπάρχουν (αν υπάρξουν), μόνο επειδή επιδοτούνται με φουσκωμένες τιμές στο ρεύμα. Πληρώνουμε καπέλο στο ρεύμα, για να δώσουν τα αιολικά ποσοστά στους Δήμους.  Και δεν θα πληρώνει καπέλο όλη η Ελλάδα, για να δίνει ποσοστά στον Δήμο Τήνου, όλη η Ελλάδα θα πληρώνει για να δίνει ποσοστά στους Δήμους. Φορολογία που δεν έχει εγκρίνει κανένας δημότης.

Ευτυχώς για εμάς τους δημότες, δυστυχώς για τα κορόιδα που πιστεύουν ότι υπάρχει όρος "βιώσιμη ενέργεια", αλλά δυστυχώς για όλους εμάς σαν θύματα-κορόιδα Έλληνες, το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας πάει να σκάσει εξ αιτίας των μέχρι στιγμής ΑΠΕ.

1) Ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) έχει έλλειμμα. Εισπράττει λιγότερα από ότι πληρώνει. Ο μόνος τρόπος να μειώσει αυτό το έλλειμμα -- και θα αναγκαστεί να το μειώσει, θέλει δεν θέλει, είναι να χρεώνει περισσότερα τους καταναλωτές για το ρεύμα, ή/και να πληρώνει λιγότερα τους προμηθευτές για το ρεύμα που προμηθεύουν.  Το πρώτο σκέλος κολλάει (α) στο ότι η βιομηχανία δεν αντέχει και θα κλείσουν τα πάντα αν συνεχιστεί το Πράσινο Θέατρο, και (β) ο καταναλωτής επίσης δεν αντέχει και αναγκάζεται κόσμος να κόβει (ή του κόβουν) το ρεύμα που, όμως, με την σειρά του οξύνει το πρόβλημα γιατί μειώνει και άλλο τα έσοδα του ΛΑΓΗΕ

2) Όχι μόνο έχει σωρευτικό έλλειμμα ο ΛΑΓΗΕ, αλλά έχει και απλήρωτους τους υπάρχοντες παραγωγούς ΑΠΕ (βασικά τους φωτοβολταϊκούς). Με απλήρωτους υπάρχοντες ΑΠΕτζήδες, και χωρίς λεφτά στις τσέπες, θα πρέπει να είναι πολύ αφελείς οι ΟΤΑ να δώσουν ή (ακόμα χειρότερο) να δανειστούν λεφτά για ΑΠΕ και να τους μείνει το φέσι. Οι ΑΠΕ -- δεν βαριέμαι να ξαναπώ, δεν παράγουν χρήσιμο ρεύμα. Ο μοναδικός σκοπός τους είναι να ...φορολογούν. Αλλά (α) ουκ αν λάβεις εκ του μη έχοντος και (β) σιγά μην σε δανείσουν για να χάσουν λεφτά μαζί σου, όταν ήδη καίγονται ιδιώτες επιτήδειοι που τσίμπησαν πριν από σένα το δόλωμα.

Δεν υπάρχει όρος "βιώσιμη ενέργεια". Δεν υπάρχει ούτε στην μηχανική, ούτε στην φυσική, ούτε στα οικονομικά, ούτε στα επενδυτικά. Πουθενά. Είμαι αρκετά χρόνια στο κουρμπέτι, και δεν τον έχω δει ποτέ αυτό τον όρο. Το μόνα που υπάρχουν είναι ενέργεια, και μη ενέργεια. Χρήσιμη ενέργεια (που μπορεί να παράξει έργο όταν το θες) και άχρηστη ενέργεια από την οποία δεν μπορείς να παράγεις έργο, όταν το θες. Ακριβή ενέργεια και φτηνή ενέργεια. Ο όρος "βιώσιμη ενέργεια" είναι όρος-μαϊμού.

Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν χρήσιμη (για το δίκτυο) ενέργεια. Ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να το παράγουν σε οποιαδήποτε χρήσιμη ποσότητα. Η Τήνος έχει "2-3" σπίτια εκτός δικτύου.  Μερικοί έχουν μικρά αιολικά και φωτοβολταϊκά. Και μπαταρίες, ή και γεννήτριες. Φυσικά και τα καταφέρνουν να ζήσουν, ή ακόμα και να ηλεκτροδοτούνται, που και που. Αλλά όπως είπα και πιο πριν εμείς εδώ μεγαλώσαμε στην φτώχεια (με αξιοπρέπεια) και χωρίς ρεύμα και ξέρουμε από αυτά. Αλλά δεν χρειάζονται σεμινάρια για να ξαναμάθουμε...

Είτε σε 1 αιολικό συμμετάσχει ο Δήμος, είτε σε 100, αν βάλει λεφτά, θα είναι λεφτά που θα χάσει. Θα τα χρωστάει χωρίς να έχει τρόπο να τα μαζέψει. Όλη η άσκηση είναι επισφαλής. Αν δεν ήταν, δεν θα ξεσκάλιζαν τον Δήμο, ούτε θα τον παραμύθιαζαν με "σεμινάρια", οι πονηροί που τα προωθούν αυτά. Και δεν θα φταίει ο Δήμος. Θα φταίνε οι ΑΠΕ και η κοροϊδία που ταΐζουν στα θύματά τους. Στο Σηρικάρι Κισάμου Χανίων τους υποσχέθηκαν φθηνότερο ρεύμα από τις ΑΠΕ και δεν τους το δίνουν εδώ και δύο χρόνια.  Και ελπίζετε εσείς σε ποσοστά...

Και είτε 1 α/γ μπει στην Τήνο, είτε 100, ηλεκτροδοτικά, για την Τήνο, θα είναι άχρηστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: