Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Ευάγγελος Αποστόλου, Βουλευτής Ν. Ευβοίας, ΣΥΡΙΖΑ



Ενώ χαίρομαι που επιτέλους κάποιος μιλάει για τα χάλια στον ενεργειακό σχεδιασμό, και συγχαρητήρια στον Ευάγγελο Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας) -- επιτέλους κάποιος που μιλάει -- δεν ντρέπομαι να τον διορθώσω σε 1-2 πράγματα:

1. Το ότι οι ΑΠΕ είναι "ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον" είναι κάτι σαν οφθαλμαπάτη.  Αλλά μας την σερβίρουν επί 40 χρόνια (τόσο καιρό κυκλοφορούν τα αιολικά, και πες-πες, κάτι μένει)...  Ξέρω ότι είναι δυσνόητο, αλλά όλα τα αιολικά της Εύβοιας, όλα τα αιολικά της Ελλάδας, συν άλλα τόσα, συν 10 φορές άλλα τόσα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε την πιο μικρή, ταπεινή και βρωμερή λιγνιτική μονάδα.  Δεν μπορούν, δεν γίνεται, δεν έχει γίνει πουθενά σε όλη την Ευρώπη, ή σε όλο τον κόσμο.

Όλα τα αιολικά, συν όλα τα φωτοβολταϊκά, συν όλες οι βιομάζες και άλλες "Πρασινάδες" της Ευρώπης, δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα, είπε πρόσφατα το Spiegel.  Και αυτό σημαίνει φυσικά μόνο ένα πράγμα:  Δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο καύσιμα.

2.  Δεν υπάρχει ούτε μία ελπίδα ή πιθανότητα στο εκατομμύριο να παράγουμε εμείς είτε φωτοβολταϊκά, είτε αιολικά. Ούτε οι Γερμανοί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους Κινέζους. Είχαμε κάτι μοναδούλες που συναρμολογούσαν (όχι κατασκεύαζαν) φ/β πανέλα και έκλεισαν προ τριετίας ή τετραετίας. Εδώ, λόγω ρεύματος, και λόγω ακριβού ρεύματος, κλείνουν κανονικές βιομηχανίες...

Σε όλα τα άλλα που λέει, και για τα αίσχη της Μπιρμπίλη (που την πάρκαραν στον ΟΗΕ να είναι ειδική στην τρύπα του όζοντος), μπράβο του, μπράβο του, χίλιες φορές μπράβο του.
 
Καταλαβαίνω ότι είναι "πολιτικά ορθό" να θεωρούμε τις ΑΠΕ "φιλικές προς το περιβάλλον", όμως πρόκειται για πλάνη.  Ενεργειακά και περιβαλλοντικά είναι ...ουδέτερες. Δεν συμβάλλουν ενεργειακά, και δεν μειώνουν ρύπους.  Το μόνο πράγμα στο οποίο είναι φιλικές, είναι προς τις τσέπες των ΑΠΕτζήδων (και των περίεργων που τις προωθούν).

Δεν υπάρχουν σχόλια: