Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Όσο ασχολούμαστε με πανηγυράκια και καφετέριες, ΟΛΗ η Τήνος πάει για σκουπιδότοπος

Όταν πήρα χαμπάρι, περί το τέλος του 2005, το Προεδρικό Διάταγμα της 13ης Φεβρουαρίου του 2003 (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 160, 27/2/2003) ήταν αργά για προσφυγές... Αλλά μου είχε κάνει εντύπωση πώς ο τότε Δήμαρχος Εξωμβούργου (και κάτι Δημοτικοί Σύμβουλοί του) έκαναν ότι δεν ήξεραν τίποτα!  Εκείνο το Προεδρικό Διάταγμα είχε χαρακτηρίσει όλη περίπου την Βόρεια Τήνο "βιομηχανική ζώνη", ή, όπως μου είχε πει ένας μελετητής, 1-2 χρόνια αργότερα "χαβούζα".   Είχε πάρει κανείς χαμπάρι το 2003, ή λίγο πριν, που μαγειρευόταν εκείνη η κοροϊδία σε βάρος του νησιού;  Όχι βέβαια... Κατάλαβαν τα Κοινοτικά Συμβούλια τι ακριβώς "γνωμοδότησαν" το 1995;  Αμφιβάλω. Κατάλαβαν τα Δημοτικά Συμβούλια Τήνου και Εξωμβούργου που γνωμοδότησαν το 2000;  Χμμμ... Υπάρχουν τα άτομα, αν η Τήνος είχε ...δημοσιογράφους, θα είχε πλάκα να πάρουν τώρα συνεντεύξεις...


Τώρα μεθοδεύεται (αν δεν έχει ήδη τελειώσει), χειρότερη πονηριά: Μελέτη από λιγάκι άσχετους, που επιβλέπεται από ίσως ανίδεους.  Ή, μήπως, βαλτούς;   Δείτε, παρακαλώ, την μελέτη, και αφού περάσετε τα παχειά λόγια και τις γενικότητες που βάζουν οι απανταχού μελετητές δείτε, συγκεκριμένα, τον πίνακα στην σελίδα 16 (το παρακάτω είναι απόσπασμα και μεγαλώνει με κλικ):


Η Τήνος έχει έχει "βραχώδη και κρημνώδη" ακτογραμμή, δεν έχει σπήλαια, δεν έχει αρχαία, δεν έχει κάστρα ή ακροπόλεις, δεν έχει ενετικά, ιταλικά ή νεοκλασικά, δεν έχει κτηνοτροφικό τοπίο,  δεν έχει λιβάδια, δεν έχει πεζούλες, δεν έχει ρεματιές,  δεν έχει κάτι το εμβληματικό ή το εξέχον, αλλά τουλάχιστον, οι μελετητές, που αμφιβάλω αν έχουν πάει στην Τήνο, ή αν πήγαν λίγο πιο πέρα από το λιμάνι,  οι μελετητές λοιπόν λένε ότι η Τήνος και τα άλλα νησιά έχουν ...φυσικό υποθαλάσσιο τοπίο.   Πάλι καλά, θα μπορούσε να είναι ...αφύσικο.

Υποψιάζομαι ότι κανένας, μα κανένας, στην Τήνο δεν θίγεται από αυτά τα "δεν".  Ίσως 2-3 παπάδες θίγονται. Ίσως 2-3 που περπατούν και γράφουν μετά μανίας, για την Τήνο, θίγονται.  Ίσως 3-4 αγρότες που δεν τους ξέρει κανείς, θίγονται. Ίσως και άλλοι θίγονται.  Και εγώ θίγομαι, αλλά εγώ δεν μετράω.
 
Ένας παπάς, μάζεψε τις αρχαιολογικές διαδρομές στα Κάτω Μέρη, και μετέφερα λίγο από το υλικό του εδώ.   Η Τήνος έχει παλιά Ιστορία που κάπως χάνεται στο άγχος με τον φρεντοτσίνο.   Έχει και πάνω από 1000 χιλιόμετρα μονοπάτια (δρόμους, μερικούς φαρδείς και πλακόστρωτους) που περνάνε από πηγές, περίεργα κτίρια με μεγάλες πέτρες, από βίγλες με θέα όλο το Αιγαίο, από κάστρα βενετσιάνικα με πελασγικά θεμέλια και ιερά στους πρόποδες, από τάφους με επιμελώς κρυμμένα στο Μουσείο μυκηναϊκά αγγεία, μικρές και μεγάλες σπηλιές, μερικές με οψιδιανούς, λαγκάδια και ρεματιές με πλατάνια, βατράχια, φίδια, ασβούς, νυφίτσες, ποντίκια, γεράκια μικρά και μεγάλα... Γενικά λοιπόν, δεν έχει τίποτα η Τήνος, ένα βραχώδες άχρηστο νησί για πέταμα (κι αν δεν αντιδράσετε εσείς σε αυτόν τον χαρακτηρισμό, πάει να πει ότι έτσι είναι και ότι έχουν δίκιο οι μελετητές:  Δεν έχουμε τίποτα, δεν είμαστε τίποτα, μόνο συλλογή από μηδενικά.  Αν δεν αντιδράσετε, έτσι θα είναι, γιατί έτσι θα λέει η Μελέτη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.pentapostagma.gr/2016/02/%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%B5-%CF%83%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AE-%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CF%83.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+pentapostagma+%28%CE%A0%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%93%CE%9C%CE%91%29

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑΤΙ Η EXXONMOBILE ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΕ.