Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Οι εμπρηστές, ο τρελός και η μαύρη τρύπαΚανένας δεν έχει δει μια μαύρη τρύπα. Οι μαύρες τρύπες υπάρχουν στην θεωρία της σχετικότητας, αν θέλετε να διαβάσετε κάτι στα γρήγορα, εδώ, και το πιο χαριτωμένο με τις μαύρες τρύπες είναι ότι εικάζουμε την παρουσία τους επειδή γύρω γύρω από την μαύρη τρύπα φαίνονται διάφορα ουράνια (ή κοσμικά) σώματα, ενώ τίποτα δεν φαίνεται εκεί που είναι η μαύρη τρύπα, γιατί εκεί χάνονται τα πάντα. Και το φως και η πληροφόρηση.  Η εικόνα είναι καλλιτεχνική ερμηνεία μαύρης τρύπας, από την Wikipedia.


Οι πυρκαγιές στην Τήνο, τα τελευταία 3 χρόνια είναι ανεξιχνίαστο μυστήριο. Οι περισσότερες (αλλά όχι όλες) έχουν συμβεί πάντα κοντά στην άσφαλτο, 1) στον δρόμο από Καλλονή προς την Αγία Μαρίνα (είναι η 4η ή 5η φορά σε τρία χρόνια)  2) στον δρόμο από Αγία Μαρίνα προς Καρδιανή, και 3), προχτές, στον δρόμο από Αετοφωλιά προς Πλατιά, κοντά στο Μοναστήρι της Καταπολιανής (είναι η δεύτερη φορά σε δύο χρόνια).  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η #1 και η #3 είναι εμπρησμοί, με πρόθεση να κάνουν εκτεταμένη ζημιά.  Μπήκαν νύχτα, με πολλαπλές εστίες και με δυνατό Βοριά, μέσα Ιουλίου. Πιο εμπρηστής, πεθαίνεις.

Στον δρόμο Καλλονής-Αγίας Μαρίνας,μέχρι την τελευταία φορά είχε γίνει περίπου ανέκδοτο. Όλοι έλεγαν για κάποιον τρελό που θέλει να κάψει τις πικροδάφνες στον δρόμο, μια φορά η φωτιά μπήκε κάτω από τον δρόμο, και όλες τις άλλες πάνω από τον δρόμο, και την τελευταία κατάφερε και έκαψε όλους τους λόφους πάνω από τον δρόμο.  Ο τρελός, αφού μας διασκέδασε τα τελευταία 2 χρόνια, τώρα την έκανε την δουλίτσα.

Οι απόψεις στο χωριό διίστανται. Κανείς δεν ξέρει, ή κανείς δεν μιλάει. Οι θεωρίες είναι ότι α) είναι τρελός, β) κάποιος θέλει να διώξει βοσκούς, κυνηγούς και μελισσοκόμους από την περιοχή, γ) ειδικά κάποιος δεν θέλει μέλισσες γιατί τον ...ενοχλούν (έχουμε και τέτοιους!), δ) κάποιος θέλει να σημαδέψει την περιοχή για δική του... Δεν βγάζεις άκρη. Η φωτό είναι της aerial.

Δεν ξέρω τι λένε στα Ιστέρνια...  Αλλά ξέρω τι βλέπω στον χάρτη:


Ο χάρτης είναι από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που μπορείτε να τον δείτε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια (χωρίς τις φωτιές, βέβαια). Οι φωτιές είναι κατ' εκτίμηση.  Οι φωτιές στο ΒΔ άκρο της φωτό πάντα μπήκαν με ισχυρούς ΒΔ ανέμους.

Εγώ, όπως θα ξέρετε όσοι με γνωρίζετε, έχω αγοράσει κάτι χωράφια στο κέντρο της φωτό, εκεί που έχει περισσότερο πράσινο και εκεί που έχει ένα αιολικό "πάρκο" η εταιρία ΕΝΕΛ με τους κκ. Κοπελούζο/Σαμαρά. Ναι, είμαι σε αρκετά έντονες δικαστικές διαμάχες με τους κυρίους, όπου εγώ έχω προσφύγει κατά των αδειοδοτήσεων από την ΡΑΕ και (με τον Δήμο Τήνου) κατά της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που ο καθηγ. Στουρνάρας χαρακτήρισε "μαϊμού").  Οι αιολικοί από την άλλη έχουν βάλει την Δασική Υπηρεσία Σύρου να βγάλει κάτι εκτάσεις μου, που είναι μεσ' στην μέση του "πάρκου", για να περάσουν. Και έχουν και ένα θίασο 2-3 πρόθυμων ντόπιων ηλιθίων να κάνει καταγγελίες, είτε για να με μαλακώσουν, είτε για έρεισμα. Ναι, έχω διασταυρώσει, συνεννοούνται με τους αιολικούς, με κοινό παρονομαστή ή συντονιστή, τον απίθανο και ..."ανεξάρτητο" Συνήγορο του Πολίτη και ίσως έναν κοινό γνωστό δικηγόρο.  Αλλά αυτά δεν έχουν σημασία.

Σημασία έχει ότι ξέρω πόσο εύκολα τα κάνουν όλα στάχτη.  Με μία διαφορά:  Με δημοσιοποιημένες τις δικαστικές διαμάχες, ένας εμπρησμός που στοχεύει εμένα, εύκολα χρησιμοποιείται εναντίον τους, ακόμα κι αν δεν πιάσουμε τον φουκαρά που ανάβει το σπίρτο.  Αλλά, με πολλές φωτιές?

Έτσι, υπάρχουν οι εξής δύο εκδοχές:

1) Όλα είναι τυχαία, οι εμπρηστές που ανάβουν πολλαπλές εστίες στις 2 ή 3 την νύχτα, τρελοί. Παλαβοί.   Ή,

2) Όλα δεν είναι τυχαία, και μερικές φωτιές έχουν καθαρίσει πεδίο (ΒΔ της Αγίας Μαρίνας), μερικές δεν έφτασαν στον προορισμό τους, και μερικές θα μπουν, στο μέλλον -- κάτι που είδαμε και στις άλλες φωτιές. Και τότε, δεν θα στοχοποιείται κανείς, αφού τις φωτιές τις βάζουν τρελοί, την νύχτα του καλοκαιριού με πολλά μποφόρ.

Η μαύρη τρύπα δεν φαίνεται, αλλά "φαίνεται" επειδή φαίνονται πράγματα γύρω από αυτήν αλλά ποτέ μέσα σε αυτήν., αν καταλαβαίνεται τι λέω.   Σε κάθε περίπτωση, θα δούμε...

Το ερώτημα "εμπρηστές ή τρελός?" το έθεσε ο tinos on the run, και τα περί μαύρης τρύπας τα σκέφτηκα όταν είδα τις φωτιές στον χάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: