Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Πλακάκια και τα παλιά όρια Καρδιανής-Κελλίων


Τα Πλακάκια είναι μια σειρά από περιφραγμένες εκτάσεις περίπου 500 μέτρα Βορειοανατολικά της Καρδιανής, μέσα, και δίπλα σε ένα βραχώδη σχηματισμό που με τον καιρό έχει θρυμματιστεί και είναι όλο σπασμένες πέτρες, πλάκες, εξ ου, μάλλον, και το όνομα. Στα Πλακάκια είχα πάει πριν ακριβώς ένα χρόνο με τον Γιώργη και την θεία του, ήθελε να καθίσει στα βράχια που καθόταν και αγνάντευε την Καρδιανή από κάτω και την Σύρο απέναντι. Η θέα που ήθελε να ξαναδεί η θεία Μαρία είναι η παραπάνω εικόνα. Περισσότερες φωτό από την βόλτα, στην ανάρτηση της 10ης Ιανουαρίου του 2106.

Τα Πλακάκια τα ίδια, ιδίως με κακοκαιρία, είναι λίγο πιο ...ζοφερά (και μεγαλώνουν με κλικ):


Τώρα, τα Πλακάκια είναι σημαντικά για την οριοθέτηση των κοινοτικών εκτάσεων Καρδιανή και Κελλίων, όχι ότι έχουν τίποτα να μοιράσουν, σήμερα, αλλά σε άλλους καιρούς ήταν ίσως αλλιώς. Πρόσφατα ο καυγάς ήταν με τους Ιστερνιώτες για τα νερά της Ζωδεμένης (άλλη ιστορία πάλι αυτή).

Ο παρακάτω χάρτης είναι ενδιαφέρων και είναι από την σελίδα 13 του βιβλίου του π. Αντώνη Φόνσου για τα Κάτω Μέρη:


Αν προσέξετε, τα "Καρδιανιότ'κα" χωρίζονται από τα "Κελλιανά" σε μια γραμμή Δυτικά, Βορειοδυτικά και Βόρεια της Καρδιανής. Εκεί είναι τα Πλακάκια και υπάρχουν ένα σωρό "περάσματα" ανάμεσα σε περιφραγμένες εκτάσεις, που όλα συνδέονται με την Πάνω Στράτα, τον μεσαιωνικό (ή αρχαίο) δρόμο πάνω από την Καρδιανή.

Λίγη υπομονή, θα σας τα δείξω τώρα στον χάρτη του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ), σε 2-3 στάδια για να μην χαθείτε. Στην πρώτη θέαση, μοιάζει λιγάκι με τον παραπάνω χάρτη του 1948.  Με πράσινο είναι σημαδεμένα ορατά όρια, σήμερα, και με αυτά οι παλαιοί δρόμοι (παρακάτω, σε μεγαλύτερη μεγέθυνση -- και όλες οι εικόνες μεγαλώνουν με αριστερό κλικ, ή με δεξί κλικ και επιλογή "'άνοιγμα σε νέο παράθυρο" ):




Αν τώρα προσέξετε ότι με "πράσινο" έχω σημαδέψει την περιοχή Πλακάκια, τις Αλώνες (ή Ανεμόμυλο), τα Λιχνόβουρλα, το Σούναρο και την Κωνσταντάρα Συκιά, να την η ίδια γραμμή με αυτήν του χάρτη της Γ.Υ.Σ. του 1947 (με αχνό μπλε):


Κι αν το θέλετε σε μεγέθυνση (οι αναγραφόμενες συντεταγμένες χ-ψ πάνω αριστερά είναι ο Ανεμόμυλος ή Αλώνες, ή Πολεμίστρες:


Και εδώ, αν το προτιμάτε στο Google Maps... Κι από λίγο πιο ψηλά για να φαίνεται κι η Καρδιανή, εδώ. Αν δηλαδή αντέχετε να δείτε σε τι "εύφορα χωράφια" έκαναν πεζούλες οι παππούδες σας...

Έχω ξανάρθει εδώ πάνω, όταν αποτύπωνα παλιούς δρόμους για την εικόνα με τα 1000 χιλιόμετρα μονοπάτια και παλιούς δρόμους της Τήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: