Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Η επικαιροποίηση του ΟΧΙ του Δήμου Τήνου, παρακαταθήκη για την επόμενη μέραΤο άρθρο στον παραπάνω σύνδεσμο έχει (είχε)  την πιο άρτια περίληψη του θέματος.  Με σαφείς ...μπηχτές για 5-6 ντόπιους. Εντυπωσιάστηκα από το επίπεδο γνώσης του θέματος, σε βάθος.

Το αιολικά των ENEL/Damco (η ...Ιταλική ΔΕΗ με μία εταιρία συμφερόντων Κοπελούζου/Σαμαρά) έχει πάρει την πρώτη άδεια, από την ΡΑΕ, από το 2010. Το έμαθα το 2011 και έκανα προσφυγή κατά αυτής της πρώτης άδειας, που είναι ακόμα σε "εξέλιξη" (και δεν θα δώσω λεπτομέρειες εδώ).  Κατά της λεγόμενης "Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων" έχει προσφύγει και ο Δήμος Τήνου και άλλοι ιδιώτες και φορείς.

Το "έργο" αυτό δεν θα είναι καλό, ούτε για την Τήνο, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την τσέπη σας μας).   Αυτό δεν το γράφω επειδή "δεν γουστάρω τα αιολικά". Προκύπτει από τα δημόσια ενεργειακά και οικονομικά αποτελέσματα, στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα που έχει βάλει αιολικά. Η περίληψη της εμπειρίας αυτής είναι ότι τα αιολικά:
 • δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνιτικές ή άλλες)
 • δεν εξοικονομούν μετρήσιμα, πραγματικά, καύσιμα (ούτε λιγνίτη)
 • δεν μειώνουν "ρύπους" ΄(ούτε από λιγνίτη)
 • δεν μειώνουν, ούτε προλαμβάνουν και σίγουρα δεν ...θεραπεύουν καρκίνους
 • δεν έχουν θέσεις εργασίας (παρά μόνο στις χώρες που τα εξάγουν)
 • δεν είναι συμβατά με καμία έννοια "αειφορίας" ή "βιωσιμότητας"
 • ακριβαίνουν το ρεύμα και οδηγούν σε ενεργειακή φτώχεια και περισσότερη ύφεση
 • διώχνουν τον τουρισμό
 • υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις και οι επιδοτήσεις είναι αυτοσκοπός
 • είναι πρόσθετη έμμεση επιδότηση του φυσικού αερίου
 • σε μέρη ειδικά όπως η Τήνος θα μειώσουν τα διαθέσιμα νερά
 • δεν είναι "επένδυση", είναι ...κάτι άλλο
Από τους πέντε ομιλητές, έχω αντίγραφα των παρουσιάσεων των τριών:

Δρ. Χρήστος Κολοβός Ηλεκτροπαραγωγή και το Πρόβλημα των Αιολικών
Καθηγ. Γεώργιος Στουρνάρας Αιολικά και φυσικό περιβάλλον Τήνου
Δημήτρης Παυλάκης  Αιολικά: Πανάκριβο ενεργειακό και περιβαλλοντικό παραμύθι

Όποιος είχε αυτιά (και κυρίως λίγο IQ πάνω από αυτό της αμοιβάδας) τα άκουσε...

Δεν άρεσαν σε έναν "πολίτη" κλακαδόρο, που δήθεν αυθόρμητα διαμαρτυρήθηκε ότι "δεν αντέχει άλλο" λες και τον έφεραν με το ζόρι!

Δεν άρεσαν και σε έναν καλό άνθρωπο, που παριστάνει τον Συριζαίο και που είπε "και τι θα κάνουμε όταν τελειώσει ο λιγνίτης";  Ο καλός άνθρωπος δεν κατάλαβε τίποτα από όσα του έδειξαν: α) Δεν τελειώνει σύντομα ο λιγνίτης, β) Τον έχουν ήδη αντικαταστήσει με εισαγωγές αερίου και εισαγωγές πυρηνικού ρεύματος (από Βουλγαρία), γ) Υπάρχει και λιθάνθρακας, αν θέλουμε ... κι άλλες εισαγωγές. Αλλά δεν παρεξηγώ...

Και, βεβαίως-βεβαίως δεν άρεσαν σε μία ...κυρία που εμφανίστηκε (επιτέλους με τους ...συμβούλους της) πέρασε τις 2 ώρες "ψου-ψου-ψου" "αυτά είναι προπαγάνδα", μέχρι που τις είπαν από τα μπροστινά καθίσματα να το βουλώσει. Έφερε και τον μπαμπά για συμπαράσταση. Θέλει δικαίωμα δρόμου, μάλλον για να το ...πουλήσει, και κάνει ό,τι μπορεί για να το πετύχει. Προπαγάνδα τα στοιχεία της ΕΕΑ... Μείνε κοπέλα μου σε θέματα που δήθεν γνωρίζεις κι αν ποτέ σου λάχει, πάρε 2-3 γάτες για παρέα...


Το σημαντικό είναι ότι έγινε.  Ακούστηκε.

Και όταν επαληθευθούν όλα όσα ειπώθηκαν, είτε έχουν μπει αιολικά, είτε όχι, απλά θα σας το υπενθυμίσω. Αυτή είναι η "παρακαταθήκη"

Ποιος καταλαβαίνει τι σημαίνει να δίνεις το 6% ή το 16% του ΑΕΠ σε μη ανταποδοτικές επιδοτήσεις; Ποιος ξέρει τι είναι ΑΕΠ ή πόσο είναι το ΑΕΠ; Ποιος ξέρει τι είναι "ενεργειακή φτώχεια";  Ποιος ξέρει τι είναι μια μεγαβατώρα; Ένα μεγαβάτ; Μια στοχαστική μεγαβατώρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: