Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Τα αιολικά είναι 1) ενεργειακά ατελέσφορα, 2) οικονομική απάτη και 3) περιβαλλοντικό θέατρο -- Άνδρος 5-10-2019Έχω κάνει πολλές παρουσιάσεις για το θέμα, και πάντα αναρωτιέμαι, "τι πρέπει να πω". Υπάρχουν τρία γενικά θέματα:
  1. Τι κάνουν και τι δεν κάνουν τα αιολικά. Πάντα καταλήγω ότι προέχει η κατανόηση της τεχνοκρατικής αλήθειας, κι ας είναι πολύπλοκη και αυτήν παρουσιάζω και εδώ.
  2. Ποιοι είναι οι τρόποι και τα κόλπα του αιολικού κλάδου. Ο αιολικός κλάδος είναι σαν την Μαφία. Μια συμμορία που βγάζει λεφτά με ψέματα, καταναγκασμό, εκβιασμό και διαφθορά, σε διακρατικό και εθνικό επίπεδο.  Το διακρατικό δεν είναι παρά η Γερμανία που επιβάλλει πονηριές για να μαζεύει λεφτά. Το εθνικό είναι οι Νόμοι που περνάει το κάθε κοινοβούλιο, είτε επειδή έτσι θέλει, δήθεν, η ΕΕ και έτσι βρήκαν μηχανάκι να παίρνουν τα ποσοστά τους οι τοπικοί εργολάβοι που ελέγχουν τα ΜΜΕ, τους νομοθέτες και την Διοίκηση, και παριστάνουν ότι είναι "ελίτ".
  3. Πώς αμύνεται κανείς ενάντια στην λαίλαπα; Πώς αμύνεται κανείς κατά της Γερμανίας που έχει έρθει με "οικολόγους" αντί της Βέρμαχτ, και έχει επιβάλει τους Νόμους που χρειάζονται για να είναι νομότυπη η ντόπια Μαφία της; Η άμυνα ξεκινάει με ενημέρωση και αποκάλυψη της απάτης και κατανόηση του πλέγματος προστασίας που έχει στήσει η αιολική Μαφία, αλλά, προφανώς, αυτό, από μόνο του, είναι μόνο η αρχή.

Οι περισσότεροι ενοχλούνται με τα αιολικά επειδή κάπως τους χαλάνε την θέα, ή το τοπίο ή για όποιον λόγο ενοχλείται ο πολύς και φυσιολογικός κόσμος.  Και σε μέρη όπως η Άνδρος, τα αιολικά έχουν σκοπό να καταλάβουν το νησί. Απλά και μόνο επειδή:  1) υπάρχουν καλώδια διασύνδεσης για να απορρίπτεται το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα και  2) μοιάζει να υπάρχουν εκτάσεις (διαθέσιμες ή μη). Λέω "διαθέσιμες και μη" επειδή η αιολική συμμορία φυσικά προτιμάει τις διαθέσιμες εκτάσεις, αλλά δεν το  έχει σε απολύτως τίποτα να βουτάει και μη διαθέσιμες εκτάσεις, με αγαπημένο συνεργό τις Δασικές Υπηρεσίες: Αν δεν παραχωρείς το χωράφι σου, στο βγάζουν χορτολιβαδικό, Δημόσιο κλπ και στο παίρνουν. Τόσο χυδαίο.  Και επειδή αυτή είναι μόνο μία χυδαιότητα -- η μεγάλη χυδαιότητα είναι η συνολική απάτη του εγχειρήματος -- δωσ' του το παραμύθι για καθαρή ενέργεια και σωτηρία του πλανήτη.  ΑΥΤΟ όμως το παραμύθι, καταρρίπτεται σχετικά εύκολα, αν κάποιος είναι στοιχειωδώς σκεπτόμενος.


Τα αιολικά ίναι ενεργειακά ατελέσφορα επειδή, εκτός από πραγματικά ασήμαντα, στο ενεργειακό ισοζύγιο, το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα που παράγουν, μετά την "ενσωμάτωση" του στο δίκτυο, καταλήγει να μην εξοικονομεί καύσιμα και να μην υποκαθιστά συμβατικές μονάδες. Αυτά δεν είναι "άποψη" είναι εμπειρία πολλών ετών λειτουργίας.

Τα αιολικά είναι οικονομική απάτη επειδή πληρώνονται αδρά και υποχρεωτικά, με φανερές και αφανείς χρεώσεις στο ρεύμα και με άλλες παροχές (πχ γη) χωρίς να παράγουν αυτό για το οποίο πληρώνονται. Πληρώνονται για να πληρώνονται, και όχι για να παρέχουν κάτι χρήσιμο. Διαφημίζουν εξοικονόμηση καυσίμων που δεν υφίσταται. Διαφημίζουν ηλεκτροδότηση που δεν μπορούν να κάνουν. Απατεώνες.

Τα αιολικά είναι περιβαλλοντικό θέατρο επειδή παριστάνουν ότι κάνουν κάτι καλό για το περιβάλλον, ή το Κλίμα, ενώ είτε δεν κάνουν τίποτα, είτε κάνουν ζημιές.  Παριστάνουν ότι είναι "καθαρή" ή "ήπια" ενέργεια. Παριστάνουν ότι σώζουν την Πτολεμαΐδα από καρκίνους και εμάς από το βρώμικο κάρβουνο. Η αλήθεια όμως είναι ότι, μετρημένα και αποδεδειγμένα, δεν μειώνουν εκπομπές CO2 (που υποτίθεται φταίει για την ζημιά στο περιβάλλον ή στο Κλίμα). Μετρημένα και αποδεδειγμένα, δεν υποκαθιστούν και δεν εξοικονομούν λιγνίτη. Το φυσικό αέριο και οι εισαγωγές ρεύματος έχουν υποκαταστήσει λιγνίτη, και όχι τα αιολικά. Τα αιολικά, έχουν μετρηθεί να μην εξοικονομούν ούτε καν φυσικό αέριο! Με τα λεφτά που πετάμε σε αιολικά, θα είχαμε τις καθαρότερες συμβατικές μονάδες και θα περίσσευαν και για υγεία, παιδεία κλπ.  Η Πτολεμαΐδα δεν θεραπεύεται με αιολικά, θεραπεύεται με φίλτρα και σύγχρονες μονάδες.

Οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι δεν έχουν σχέση με αιολικά: Το κριθάρι και το αλεύρι αποθηκεύονται, ο αέρας και το ρεύμα δεν αποθηκεύονται. Το αιολικό "δυναμικό" δεν είναι ενεργειακό δυναμικό. Είναι δυναμικό επιδοτήσεων, εισπράξεων, αρπαχτής.  Τα αιολικά δεν είναι καθαρή ενέργεια, ούτε ήπια ενέργεια, είναι παρασιτική ενέργεια. Άχρηστη ενέργεια.

Και οι ξένοι που βάζουν αιολικά; Αυτοί που τα βάζουν είναι είτε αυτοί που τα εξάγουν σε άλλα θύματα, ή αυτοί που τα βάζουν για τις φοροαπαλλαγές και άλλες επιδοτήσεις. Και αυτοί που έχουν αιολικά, απλά έχουν το ακριβότερο ρεύμα στον κόσμο και δεν ηλεκτροδοτούνται από αιολικά. Τα αιολικά, "προστίθενται χωρίς να υποκαθιστούν" λένε οι μελέτες. Ο λαός μας αυτό το λέει "καπέλο"

Εμείς πληρώνουμε πάνω από 5 δις το χρόνο για αυτό το θέατρο. Πάνω από τα μισά λεφτά πάνε στους Γερμανούς και Δανούς που μας τα εξάγουν. Τα υπόλοιπα πάνε στις Ευρωπαϊκές "ΔΕΗ" που έτσι χρηματοδοτούν την δική τους ηλεκτροπαραγωγή. Και κάτι ψιλά ποσοστά σε μόνιμα ντόπιους κρατικοδίαιτους χωματουργούς και μεσάζοντες, τα ίδια διαμάντια που μας εκσυγχρονίζουν από το 1996.

Τι παίρνουμε για αυτά τα 5 δις που πληρώνουμε, υποχρεωτικά, ετησίως; Τίποτα χρήσιμο. Ενόχληση, καταστροφή των βουνών, ζημιά στον τουρισμό και ανεπάρκεια ρεύματος.

Η αντίσταση είναι δύσκολη, επειδή τα αιολικά υπάρχουν κάτω από ένα σύνθετο και αμείλικτο πλέγμα νομικής και διοικητικής (Γερμανικής) προστασίας. Τουλάχιστον να ξέρουμε ότι πρόκειται για απάτη ολκής, που έχει ξεσκεπαστεί, πλέον, και στην Γερμανία και στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί έχουν κόψει τις νέες εγκαταστάσεις τα τελευταία χρόνια. Για αυτό θέλουν υπανάπτυκτα κορόϊδα.

Αν θέλετε "εκτεταμένη" παρουσίαση με λεπτομέρειες και παραπομπές,  προτείνω την ημερίδα της 1 Δεκεμβρίου του 2018.

Αν θέλετε τα ίδια σε πιο απλά Ελληνικά, εδώ.

Και η τελευταία είδηση από την Γερμανία: Δεν τα θέλουν ούτε οι Γερμανοί και χωρίς εγγυημένες επιδοτήσεις, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Οι δήθεν στόχοι για το Κλίμα είναι οι στόχοι για τζίρους της Enercon και της Siemens, αφού είναι παλιά είδηση (την έχω στην παρουσίαση) ότι όλα τα αιολικά και φωτοβολταϊκά της Γερμανίας δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2.

Δεν υπάρχουν σχόλια: