Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Mega Channel



Την Ελλάδα την θυμάμαι όταν το ραδιόφωνο και μετά η τηλεόραση ήταν κρατικά. Σου έλεγε το Κράτος αυτά που ήθελε να σου πει. Μόνο την Κρατική άποψη. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δημοκρατικό. Βέβαια υπήρχαν εφημερίδες, αλλά άντε να καταλάβεις τι σου έλεγαν. Μετά, για όσους το θυμούνται, ήρθε η Χούντα. Τότε απαγορεύτηκαν τα πάντα, πριν Κρατικής ενημέρωσης.

Μετά την Χούντα, τα πράγματα απελευθερώθηκαν σιγά σιγά, όχι όμως και το ραδιόφωνο ή η τηλεόραση. Αυτά ήταν πάντα κρατικά, γιατί, κακά τα ψέματα, η τηλεόραση είναι εύκολος τρόπος να περάσεις στον κόσμο, είτε στο σπίτι του, είτε στο καφενείο ό,τι θες, και δεν αναφέρομαι μόνο σε ειδήσεις ή πολιτική προπαγάνδα.

Το 1987 ξεκίνησαν τρεις Δήμοι (με Δημάρχους της ΝΔ) στην Ελλάδα, δημοτικούς σταθμούς. Το 1989 βγήκαν και το MEGA και ο Antenna, και άλλα κανάλια. Τα κανάλια αυτά ανήκαν και ανήκουν σε άτομα που έχουν και εφημερίδες, και επιχειρήσεις. Αυτή είναι η βάση της Διαπλοκής. Δεν έχουν όλοι οι επιχειρηματίες ΜΜΕ, ούτε έχουν όλοι οι Διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες ΜΜΕ, αλλά ο κόσμος το έχει βούκινο και εμείς κρυφό φανάρι, ότι εάν είσαι επιχειρηματίας και έχεις ή ελέγχεις μήντια, ελέγχεις και τους πολιτικούς, αφού εσύ, ο Καναλάρχης ή Μηντιάρχης διαμορφώνεις εύκολα την κοινή γνώμη, τους ψηφοφόρους και τις ίδιες τις εκλογές.

Το αποτέλεσμα; Οι πολιτικοί μας είναι αυτοί που, πριν εκλεγούν, περνάνε πρώτα από την έγκριση των μήντια (και των επιχειρηματιών που τα ελέγχουν - και ο έλεγχος δεν είναι μόνο ο ιδιοκτησιακός, είναι και ο δανειακός).

Αν λοιπόν έχετε απορία, γιατί είμαστε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα, μην τσακώνεστε εάν φταίνε οι πράσινοι ή οι μπλε, βασικά φταίνε αυτοί που ελέγχουν τα ΜΜΕ. Αυτό ξεκίνησε επί Μητσοτάκη, γιγαντώθηκε επί Σημίτη, πήγε να το πειράξει ο Καραμανλής, και τις έφαγε, και σήμερα, δεν είναι σίγουρο εάν κυβερνά ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο κύριος Πρετεντέρης (ή η κυρία Τρέμη).

Και αναφέρω αυτούς τους δύο, γιατί ενώ όλα τα κανάλια παίζουν τα παιχνίδια τους αυτοί οι δύο είναι οι Άρχοντες του παιχνιδιού. Αν δείτε τον Πρετεντέρη ή την Τρέμη να διαφωνήσουν με τον Γιώργο, ο Γιώργος πάει, τέλειωσε (και το ξέρει, και αυτός, και ο Καραμανλής, και ο Σημίτης πιο παλιά).

Θεωρώ τις ειδήσεις του Mega Channel ίσως το βρωμερότερο και επικινδυνότερο σύμβολο της Νεοελληνικής παρακμής. Θα θυμάστε πως δεν χώνευαν τον Παπανδρέου για ένα διάστημα, πριν υπεριχύσει του Βενιζέλου... Θα θυμάστε το θέατρο με το DVD του Ζαχόπουλου ("όχι εγώ δεν είδα τίποτα"). Βέβαια, δεν είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο, αυτοί εκτελούν τα κουμάντα άλλων, αλλά αυτούς βλέπω, αυτοί είναι αιχμή, αυτούς αντιπαθώ (και, συγγνώμη, συχαίνομαι, εννοώ).

Τους βαριέμαι όταν μου λένε τις απόψεις τους, και τις εμπάθειές τους, αντί να πουν τις ειδήσεις. Τους αντιπαθώ όταν διακόπτουν και εξευτελίζουν όποιον είναι αρκετά ανόητος να πάει εκεί (αν δεν είναι της κλίκας τους). Και άλλοι το κάνουν, αλλά αυτοί το κάνουν συνέχεια, το κάνουν εξαιρετικά, και συστηματικά. Τους συχαίνομαι, γιατί όταν ο Παττακός ή ο Παπαδόπουλος επί Χούντας έκαναν την δικιά τους προπαγάνδα, ξέραμε ότι προπαγάνδα έκαναν. Ενώ τούτοι εδώ είναι ύπουλοι, και πολύ πιο Χουντικοί, από την Χούντα του 1967. Και πιθανότατα, να μην είναι οι ίδιοι σαν άτομα και να είναι οι εντολές τους, αλλά δεν αλλάζει.


Επιτέλους είδα τους συγκεκριμένους "δημοσιογράφους" να εξευτελίζονται. Καιρό δείχνουν το προσωπείο τους και κάνουν το βρώμικο παιχνίδι τους, αλλά σήμερα τους απόλαυσε το πανελλήνιο. Δεν τους είδα live, (δεν πολυβλέπω ειδήσεις στην τηλεόραση, και σχεδόν πoτέ στο Mega), αλλά τους βρήκα στο you tube.

Η κουβέντα ήταν για την Ζήμενς...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολιτισμός το παράθυρο.

Ανώνυμος είπε...

παραθύρι
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Bravo αμμοδύτης, είσαι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ. Μπράβο

Εξάκτινος είπε...

Όλα αυτά τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι τμήματα δημοσίων σχέσεων επιχειρήσεων και εκπρόσωποι τύπου τους.
Σου λένε προκειμένου να πηγαίνουμε να τα στάζουμε δεξιά και αριστερά, φτιάχνουμε μια εφημερίδα κι ένα κανάλι για να:
1) Περνάμε τη γραμμή μας
2) Προασπίζουμε τα συμφέροντά μας
3) Εκβιάζουμε
4) Αμυνόμαστε όταν μας εκβιάζουν
5) Κλέβουμε το κρατικό χρήμα και να μη μπορεί να πει κανείς τίποτε.
Τους χάλασαν τη σούπα μερικά blogs αν κι εκεί έχει περάσει αυτή η παθολογία, με κλασσικό παράδειγμα το φίμωτρο και το nonews.
Τελικά όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι παρόλες περί δημοκρατίας ήταν και είναι ο μανδύας για να κλέβουν συνεταιρικά το κρατικό χρήμα. Παλιότερα το έτρωγε μόνος ο Βασιλιάς και οι αυλικοί του. Τώρα το τρώνε άλλες κατσαρίδες. Αλίμονο σε αυτόν που όχι απλά είναι στην απέξω αλλά που η μοίρα τον έταξε να τους πληρώνει και να τους υπηρετεί.

Νομίζω δεν έχω περάσει από το νέο έτος. Καλή χρονιά.