Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Πανηγύρι της Αγάπης


18 Αυγούστου: Μεγάλη μέρα για τους Αγαπιανούς αφού αυτή τη μέρα το χωριό σφύζει από ζωή, κόσμο και κυρίως νεολαία που τόσο λείπει από αυτό το όμορφο χωριό.


Διπλή γιορτή καθώς εορτάζεται και η μνήμη του προστάτη του χωριού, του Αγ. Αγαπητού, με μεγαλόπρεπη τελετή αλλά και το βράδυ στήνεται μεγάλο γλέντι με τον χορό του συλλόγου των Απανταχού Αγαπιανών.


Επίσης με πρωτοβουλία του συλλόγου προσφέρθηκε και κέρασμα στο τέλος της επίσημης θείας Λειτουργίας. (Με την ευκαιρία να προσθέσω ότι ο σύλλογος είναι αξιέπαινος καθώς με τις φιλότιμες προσπάθειές του γίνονται μικρά και μεγάλα έργα στο χωριό και αξίζουν συγχαρητηρίων!)


Να σημειωθεί ότι φέτος η προσέλευση στην εκκλησία το πρωί της εορτής ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων.


Το βράδυ είχαν όλοι τη χαρά να συνευρεθούν, να φάνε και να χορέψουν με τη συνοδεία καλής μουσικής.(Να σημειώσω ότι το σέρβις ήταν ταχύτατο, ακόμη και για τους πιο απομακρυσμένους...)


Νομίζω ότι οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους. Και του χρόνου!


aerial

41 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μια πιθανότητα να γυρίσουν στα χωριά οι νέοι που έχουν στοιβαχτεί στην Χώρα; Με λίγη υποδομή. Και όταν καταλάβουν ότι τα χωριά είναι αυθεντικά ενώ η Χώρα είναι ακή απομίμηση Αθηναϊκού προαστίου. Στο κάτω κάτω η απόσταση είναι μικρή 10 χιλιόμετρα το πολύ και έχει και συγκοινωνία.

Ειδικά στην Αγάπη, η ανάδειξη του χωριού τον τελευταίο μήνα αν συνεχιστει θα καταλήξει να έχει το νησί επισκέπτες όλο το χρόνο. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον μέρος από τους συνηθισμένους προορισμούς των τουριστικών λεωφορείων.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Το έχω γράψει και άλλη φορά, αλλά θα το επαναλάβω.
Πιστεύω ακράδαντα, ότι η προσφορά του αμμοδύτη και των σχολιαστών του, στην διατήρηση και γιατί όχι, αναγέννηση του υπέροχου νησιού τους είναι ανυπέρβλητη.
Την πολιτιστική σας προσφορά προς τον τόπο σας, αλλά και ως πράδειγμα προς όλην την Ελλάδα, στην θολή εποχή που ζούμε θα την παρομοίαζα με το καθάρισμα από τους υδρατμούς ενός θολωμένου τζαμιού, αυτοκινήτου που πορεύεται με αυτόματο πιλότο.
Σας εύχομαι να είστε μία από τις αφορμές που ο οδηγός θα ξαναπάρει στα χέρια του το τιμόνι.
Να είστε πάντα καλά.

αμμοδύτης είπε...

Νοών...νοείτο, σε ευχαριστώ για τον καλό λόγο, αλλά επειδή θα το ερμηνεύσουν διάφοροι ότι είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, "δεν είμαι" (έτσι, το λέω, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων)

Στο Αγάπι ωστόσο, τα εύσημα πάνε σε μέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, είδε ότι ένα σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης μπορεί να βασιστεί στον μεσαιωνικό ή αγροτικό, ή ότι το πεις χαρακτήρα του νησιού και στην μοναδικότητα του τοπίου και της αρχιτεκτονικής. Καλός ο προσκυνηματικός τουρισμός αλλά έχει "όρια"¨...

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα, που έχετε κάποια ανάρτηση για το σύμφωνο Rib-Mol. γιατί το έψαχνα να το βάλω στους συνδέσμους, έτσι για να βρίσκεται ...; είχες γράψει κάτι @αμμοδύτη πρόσφατα και στα σχόλια, αλλά που είναι;

@αλλενάκι

Ο νοών...νοείτω είπε...

Εάν ήταν έτσι όλοι οι Δήμαρχοι και οι Κοινοτάρχες, και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, θα είχαμε άλλη Ελλάδα.
Συμφωνώ για τα όρια του προσκυνητικού τουρισμού, διότι εγκλωβίζει, και αποκλείει άλλες δραστηριότητες και ανάδειξη της τοπικής ομορφιάς και παράδοσης.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά το χωριό λέγεται "η Αγάπη" ή "το Αγάπι";

κατωμερίτης είπε...

Οι παλιοί το λένε "τ' Αγάπ'" δηλαδή το Αγάπι. Άλλοι και η aerial το λέει "η Αγάπη". Εγώ ξέρω ότι "θα παγ' στ' Αγάπ" και όχι "θα παγ' στ'ν Αγάπ'"

Ανώνυμος είπε...

Τα κοριτσάκια έχουν γίνει μόνιμη παρουσία βλέπω...

Ανώνυμος είπε...

symfwnw apolyta me ton amodyth oti ta eyshma anoikoyn se melos ths topikhs aytodioikhshs alla nomizw oti htan kai xronia proedros toy politistikoy syllogoy alla opws lei polles fores oi syllogikothta fernei ta apotelesmata kai mpabo tou ena agnwsto xwrio egine agnwristo ta teleutaia xronia

Παράξενος είπε...

Μάλλον δεν διαβάζεται τις επιστολές του νύν Δημάρχου με τις οποίες θέλει να βρίσκεται στην επικαιρότητα με τα πολιτικά τερτίπια,και αποφασίσατε να αναδείξετε νέο Δήμαρχο.
Μακάρι να το αποφασίσει αλλά δεν το βλέπω, μάλλον θα καθήσει στη σιγουριά του δεύτερου ή του τρίτου στην ιεραρχεία.
Πάντως είναι καλό παιδί, ικανός,συμπαθής αρκετά, έμπειρος πιά.
Αλλά φίλοι μου ένας Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος δεν κρίνεται από τα έργα και τις προσπάθειες που κάνει για το χωριό που κατάγεται, αλλά για το σύνολο των προσπαθειών που κάνει για όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα .

Ανώνυμος είπε...

sta plaisia toy festibal toy dhmoy ejomboyrgoy sto agapi paroysiazetai h ek8esh fwtografias toy giwrgoy kollaroy einai kataplhktikh 8a deite kai thn lagkadia tiy agapioy poy fantazei mesa sthn prasinada kai jeprobaloyn kamarotoi oi peristeriwnes poy einai kai para poloi ayto 8a pei politistikoi prosfora ston topo toys mrabo kaipalh mprabo 8erma synxarhthria

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλε που την βλέπεις την ανάδειξη Δημάρχου; Βλέπω 1, 2, 3 του Δήμου. Ποιός είναι ο καινούργιος; ο 1 ο 2 ή ο 3; Αν ήταν και η αντιπολίτευση στην εικόνα θα ήταν και η αντιπολίτευση. Λες και ο παπα Γιώργης πάει για Επίσκοπος στο προηγούμενο!

Ανώνυμος είπε...

TO SHSTHMA KAPODISTRIA KAI OPWS LEITOYRGEI ODHMOS EJOMBOYRGOY TA TOPIKA FERNOYN TIS PROTASEIS GIA TA ERGA STA TOPIKA TOYS DIAMERISMATA KAI OI DHMOTIKOI SYMBOYLOI TA APODEXONTAI PANTWS MAKARI NA TOYS MIMH8OYN KAI SE ALLA XWRIA OI POLITISTIKOI SYLLOGOI KAI NA ASXOLI8OYN META IDIA

Ανώνυμος είπε...

pantws 8a h8ela mia apanthsh gia ta skata POY PANs

Ανώνυμος είπε...

εγω τον Προεδρο τον ξερω προσωπικα μαλλον δεν θα ασχοληθει ξανα ειδη παραιτηθηκε απο μελος του Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

ase re megale 8a ton afhsei o allos omegalos o mpoys etsi ton lene

Παράξενος είπε...

Φίλε ανώνυμε των 5,39
μου φαίνεται πως είσαι μακριά απτα χωρδάκια.
Θα ήθελα να μου πείς αν ξέρεις μια και αναφέρθηκες,απο τον υποτυπώδη προυπολογισμό που συντάσουν τα Τοπικά Συμβούλια πόσα έργα υλοποιούνται σε άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα και πόσα στο προαναφερόμενο
Και αν με περίπου 20000ε που είναι η χρηματοδότηση για να συντάξουν το προυπολογισμό που λέγαμε γίνινται όλα τα έργα που εσείς λέτε οτι βλέπετε.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥ ΑΓΑΠΙΟΥ .
ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΞΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΝΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΑΤΕ ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΑΓΑΠΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΓΝΩΡΙΣΤΟ

Παράξενος είπε...

Ανώνυμε 5,35 ασε τον ΠΑΠΆ ΓΊΩΡΓΗ ύσηχο είναι απο τους λίγους που ξεχωρίζουν .
Των βάζω προσοπικά και λίγο παραπάνω απο τον φίλο του αμμοδύτη

Παράξενος είπε...

Ανώνυμε των6,57
θα σου πώ μια ιστορία απο την εποχή των κατηχητικών σχολειών στην Τήνο, Μας κατέβασαν απο όλα τα χωριά στην χώρα με συνοδεία απο καλούς παπάδες και μεταξύ των άλλων επισκευτήκαμε το τότε Μεσκλιές που βρίσκονταν εκεί που είναι σήμερα τα σουβλάκια του Μανούσου κάποια παιδιά,να μην πώ όλα, απο το χωριό που αναφέραμε δεν ήξεραν τι είναι οι πάστες.Θα μου πείς τι σημασία έχει αυτό,απλός το αναφέρω για να σου τονίσω την διαφορά απο τότε που ήταν ένα πλήρως απομονομένω χωριό και σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Για αυτό λοιπόν χαίρομε ιδιαίτερα και εύχομαι το Αγάπι να γίνει ακόμα πιό αγνώριστο,μιας και έχω και πολλούς, και καλούς φίλους απο εκεί,αλλα όχι σε βάρος άλλον χωριών σε ότι αφορά τα του Δήμου Εξωμβούργου.

Ανώνυμος είπε...

παραξενε τον 6 01 θα πρεπει να ξερεισ οτι τα εργα στο αγαπι γινοντε πολλα και απο το συλλογο και αυτο μπορεισ να το μαθεισ και απο τουσ ιδιουσ τουσ χωριανουσ

Ανώνυμος είπε...

παραξενε επιδι ξερο οτι περασεσ απο τιν τοπικι αυτοδιοικηση τα εργα του διμου δεν τα διμοπρατει ο προεδροσ του ΔΣ αλλα ο προεδροσ τισ διμαρχιακισ και ξερεισ πολι καλα οτι τα εργα τα εισιγουντε τα τοπικα συμβουλια

Ανώνυμος είπε...

άσχετα από τα τυπικά η ανάδειξη ενός τόπου, νησιού, χωριου, δεν έχει σημασία κάνει διαφορά στην επιβίωσή του. Η Αγάπη είναι εάν όμορφο χωριο, Η συνεργασία του Συλόγου με τον Δήμο τιμά και τους δύο και είναι παράδειγμα και για άλλους. Χίλιες φορές λεφτά για την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας μας και της ομορφιάς μας παρά σε ανόητα έργα βιτρίνας. Συγχαίρω και τον Σύλογο της Αγάπης και τον Δήμο που βοήθησε. Μακάρι να το μάθουν και ιδιώτες. Θα βοηθήσουν και αυτοί. Αυτοί είναι καλοί σκοποί.

Παράξενος είπε...

Ανώνυμε των8,08 εκτείθεσε διπλά,γιατί σίγουρα δεν με γνωρίζεις ,σίγουρα δεν πέρασα απο την τοπική αυτοδιήκηση ,επειδή γνωρίζω κάποια πράγματα,και ρώτησε να σου πούν για τον τρόπο που διοικήτε ο Δήμος Εξωμβούργου.

Ελληνας Ναύτης είπε...

Poly fagomara vlepo. Krima giati o/i Aerial aplos milaei gia panigiria.

Ανώνυμος είπε...

oti ginetai panta sto politiko bazoymai panw apo ola eleos pia afhsteta poia ayta kai koitajte mprosta

Ανώνυμος είπε...

TREXA GYREUA den nomizw OTI AJIZEI NA MAS PAPASHREI STAPOLITIKA EIDA KATI POLH KALO KAI TO ANEFERA KATI POU PISTEUW AJIZEI KAI PALI SYNXARHTHRIA SE OPOION EIXE THN IDEA

Ανώνυμος είπε...

TETOIA DIAFHMHSH STO AGAPH

Ανώνυμος είπε...

dhmarxe prosexe exe to noys ta skata poy pan an de jeres rwta na ma8s kala sta leg alla esy jerw oti exs oio8ethsh th myrshn ox t agap

αμμοδύτης είπε...

Καλά, aerial, όποτε αναρτήσεις εικόνες από πανηγύρι, είναι σαν να καλείς κόσμο σε πολιτική συγκέντρωση...

Μπορεί να υπάρχουν ένα σωρό πολιτικές ή προεκλογικές ή δεν ξέρω τι πτυχές, αλλά η ουσία παραμένει:

To Αγάπι είναι ένα μεσαιωνικό χωριό, με καταβολές πριν τα γνωστά αρχεία της καθολικής Εκκλησίας του 17ου νομίζω αιώνα. Με νερόμυλους, και εκκλησίες με Άγιους Νικηφόρους, και τέτοια, που στην φαντασία μου πάνε πίσω στο Βυζάντιο (ή την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, για πιο σωστό).

Με εκλογές νέων ή παλαιών Δημάρχων εγώ δεν ασχολούμαι, αλλά προτιμώ την ανάδειξη του Αγαπιού, από Αγαπιανούς, από τα "έργα" σε άλλα μέρη.

Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του ανώνυμου 8.16. Η συνεργασία του Συλλόγου με τον Δήμο είναι ευχής έργον και τιμά τους πάντες. Μακάρι όλοι οι Σύλλογοι να πάρουν πρωτοβουλίες και να βοηθήσουν και να βοηθηθούν. Αυτό σημαίνει πολιτική συνείδηση, και αίσθηση κοινότητας.

Έχω ακούσει για άλλες δύο τέτοιες πρωτοβουλίες, και θα τις βοηθήσω όσο μπορώ, είτε έχουν εκλογικές σκοπιμότητες είτε δεν έχουν. Θα πάμε μπροστά όταν καταλάβουμε ότι εμείς είμαστε η πολίτες, η Τοπική Αυοδιοίκηση είναι "Τοπική" και ότι εάν δεν κουνήσουμε εμείς λιγάκι τα χέρια μας, δεν υπάρχει από μηχανής θεός που θα λύσει τα προβλήματα.

Η πρωτοβουλία στο Αγάπι, είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Όσο για την "φαγωμάρα"... Κάποτε θα μάθουμε να επικοινωνούμε, και να βγαίνουμε κερδισμένοι, ακόμα και όταν διαφωνούμε. Και η "φαγωμάρα", επικοινωνία είναι. Όπως λέει ο φίλος μου πυο φυτέυουμε στο βουνό, "όλα καλά".

Artanis είπε...

Εμένα μου άρεσε η παρουσίαση του πανηγυριού...
Πειράζει που "μένω" σε αυτό, μιας και δεν γνωρίζω τα υπόλοιπα;

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω να ονομάσετε το blog , Agapi forever and ever. Λίγο αντικειμενικότητα δε βλάπτει. Εκτος και αν θέλετε να βγάλετε αιρετό αλλά όχι αιρετικό δήμαρχο

αμμοδύτης είπε...

Καλό αυτό με τον αιρετικό δήμαρχο και την αντικειμενικότητα. Ανώνυμε 7.56, θα σου αφιερώσω ανάρτηση με παρεμφερή τίτλο, να το ευχαριστηθείς.

Ανώνυμος είπε...

eleos...
anti na dwsete sygxaritiria sto syllogo tou xwriou ka8este kai katigorite ton proedro tou dimotikou sumbouliou kai to dimarxo...
megali kakia...
mallon zilia to lene!!!

Ανώνυμος είπε...

όχι ζήλεια, ζηλοφθονία. χαρακτηριστικό!

Ανώνυμος είπε...

γιατι τοσο ζηλεια για το Αγαπι το να εξελισεσε ειναι τοσο κακο Βεβαια για να εξελισεσε θελει προσπαθεια και συλλογικοτητα απο ολουσ και το Αγαπι διαθετει και τα δυο.ΣΥΧΑΡΙΤΗΡΙΑ στο τοπικο του χωριου και στο συλλογο ειναι ολοι αξιεπαινει

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή να καταλάβουμε κι εμείς, τι το παραπάνω έκανε ο σύλλογος στο Αγάπη σε σχέση με αυτούς των άλλων χωριών και το προβάλλετε τόσο έντονα;
Ένα πανηγύρι ένα κέρασμα άντε να έφτιαξε και κανένα κατώι για μουσείο. Και η συνεργασία με το Δήμο τι είναι κατόρθωμα; όλοι οι σύλλογοι την ίδια αντιμετώπιση έχουν. Χαλαρώστε λιγάκι

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 9.51,

Ό,τι και η Καλλονή ή η Καρδιανή ή η Βωλάξ ή όποιο άλλα μέρος έχω "προβάλει". Σιγά την προβολή.

Αν ήμουν με φωτογραφική μηχανή στον Πόρτο θα έβαζα τον Πόρτο. Αν ημουν στο σπίτι σου θα έβαζα το σπίτι σου (με την άδειά σου φυσικά, αν είναι ιδιωτικός χώρος). Επομένως χαλάρωσε εσύ ανώνυμε, αν άγχεσαι λύσε το πρόβλημα αλλιώς.

Κι αν νομίζεις θα σου ζητήσω άδεια για το ποιο πανηγύρι θα επισκεφθώ ή με πλοίο θα ταξιδέψω, είσαι ΒΑΘΕΙΑ νυχτωμένος.

Αν θες να προβάλεις κάποιο δικό σου πανηγύρι, ή δικό σου θέμα, ανώνυμα ή ψευδώνυμα, θα μου στείλεις 10 αράδες και 10 φωτό και θα το αναρτήσω. Σε εμένα ωστόσο θα πεις ποιός είσαι. Αν θες το email μου, ζήτα το.

Αν θες να έχεις δικό σου blog, www.blogger.com (έχει και άλλους παροχείς αν το ψάξεις).

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε τον 9.51 μακαρι να κανατε και εσεισ τα ιδια η και τα μισα σε σχεση με το αγαπι και να εισασταν ευχαριστιμενοι.Οσον αφορα για το κατωι τοσα ξερεισ τοσα λεσ η μαλλον τοσα καταλαβενεισ και οσον αφορα το κερασμα στο αγαπι οι αγαπιανοι ηξεραν και που τοτε που δεν ειχαν πολλα και τορα που εχουν πωσ να φαιροντε μαλλον εσασ πρεποι να ανοιξουν τα ματια και να κοιταξετε και λιγο μπροστα γιατι αν δεν κοιταξετε μπροστα θα μενετε οι ιδιοι και θα χειροτερευετε.

Ανώνυμος είπε...

EPISHS ΑΝΩΝΥΜΕ ΤΟΝ 9,51 ΤΟ ΑΓΑΠΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΩΣ ΠΡΩΤΥΠΟ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑ ΤΟ ΛΑΣΠΟΛΟΓΕΙΤΕ.ΑΥΤΟ ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ .