Δεν ξέρω εάν θα πούμε το ψωμί ψωμάκι (που μάλλον θα το πούμε) αλλά εμείς προς το παρόν λέω να το φτιάξουμε.
Όπως φαίνεται η χώρα βουλιάζει, όλα βρίσκονται σε ένα τέλμα.
Παρόλο που πολύ καιρό είχα να γράψω είπα να ξεκινήσω με ένα θέμα ευχάριστο και εύγεστο.
Σήμερα λοιπόν θα σας φτιάξω ψωμί μιας που το έτοιμο έχει γίνει πανάκριβο. Έλεος δηλαδή το μισό κιλό, ο θεός να το κάνει μισό 380 γραμμάρια ζυγισμένο στοιχίζει στην Τήνο 1 ευρώ, αλλά τι να κάνουμε αφού τόσο το πουλάνε.
Λίγο καιρό πριν έκαναν έρευνα στην τηλεόραση (στο καλημέρα Ελλάδα) για το που πωλείτε το ακριβότερο ψωμί. Μετά από τηλεφωνήματα τηλεθεατών ανακοίνωσαν ότι το ακριβότερο ψωμί είναι στην Τήνο.
Τέλος πάντων ας πάμε και στην συνταγή, δεν είναι μυστική άλλωστε. Εύκολα το φτιάχνεις θέλει βέβαια προζύμι λίγο μαγιά χλιαρό νερό και αλεύρι ανάλογα με την ποσότητα του ψωμιού που θέλουμε να φτιάξουμε, λίγο αλάτι και μπόλικο ζύμωμα.
Αφού το ζυμώσουμε καλά το αφήνουμε για περίπου 2 ώρες σκεπασμένο, όταν φουσκώσει το ζυμάρι τότε το πλάθουμε και το μοιράζουμε σε πανέρια και περιμένουμε <να ανέβει> όπως λέμε και εμείς στο χωριό.
Όση ώρα περιμένουμε δεν καθόμαστε αλλά ετοιμάζουμε τον φούρνο, τον ανάβουμε ρίχνοντας μέσα ψιλά ψιλά κλαδάκια κατά προτίμηση αγρέλια, κάνουν βέβαια και οι σπαρτόριζες αλλά τα αγρέλια κάνουν το καλύτερο ψωμί.
Όταν πυρώσει ο φούρνος παίρνουμε ένα γερό πανιστή και τον πανίζουμε,
κατόποιν ετοιμαζόμαστε να βάλουμε τα ψωμιά στο φούρνο, παίρνουμε το φτυάρι (όχι το κλασικό που ξέρουμε), ένα επίπεδο ειδικό ξύλινο φτυάρι και σειρά σειρά γεμίζουμε το φούρνο με ψωμιά.
Τελειώνοντας σφραγίζουμε το φούρνο και περιμένουμε για 2 ώρες.
Έτοιμα και τραγανά τα φρέσκα ψωμάκια μας.Καλή μας όρεξη.
9 σχόλια:
αχ τι ωραια ψωμακια
Για τις αβούλωτες δεν λες κατί.
Και τι δεν θα έδινα για μια ζεστή αβούλωτη με καυτερή μζήθρα και ντομάτα . Τι μου θύμισες......
Οραια τα ψωμακια συμφωνω με αυτα και θα πρεπει ολοι να μαθουμε να φουρνιζουμε αλλα με τη ορεξη οταν βλεπεισ το αναλγητο κρατοσ να μασ τελειωνει.Και να επιβιωνουν οι λιγοι
Γι' αυτό σου λέω: φτιάξε ένα ευρετήριο. Το blog σου είναι πολιτισμός!
Και πού στην ευχή το φωτογράφισες όλο αυτό..;
Νάσαι καλά, να συνεχίζεις.
Το ψωμί είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας διαδικασίας, που προηγείται η σπορά, το θέρος και το άλεσμα.
Αυτά που θα τα βρούμε, που τα λεφτά οι μπαμπάδες τα φάγανε στις πουτάνες και σήμερα οι μικροί που έχουν τα χωράφια δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν το στάρι από το κριθάρι και τη βρώμη ;
Θα μου πεις τι θα κάνουν στην ανάγκη θα μάθουν. Έχει ο Θεός .
Έμαθα το ότι το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης του Δήμου , προβλέπει την άμεση επισκευή και συντήρηση των παλιών φούρνων όλων των χωριών .
Το έργο θα ξεκινήσει σύντομα κι αν δεν προλαβαίνουν διαγωνισμούς με απ απ ευθείας ανάθεση.
Διαφωνίες υπάρχουν στην αντιπολίτευση που φοβάται ότι θα κλείσουν οι φούρνοι της χώρας, αλλά είναι χλιαρές και σίγουρα θα μεταπεισθούν . Η απόφαση θα είναι ομόφωνη.
Αχουυυυ τι ωραια και λαχταριστα ψωμακιαα....!!!! Να δω ποτε θα θα κανουμε (ξερει ο/η asparagus)!!!! ανυπομονωω!!!!
Πίτα με μυζήθρα κι ένα ποτήρι κρασί!
Ζηλεύω...
Δημοσίευση σχολίου