Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Περί αιολικών και περί ενέργειας»


Μου ζήτησε ο "Έλληνας Ναύτης" μια ωραία ανάρτηση, και βρήκα μια ωραία ανάρτηση:

Του Νίκου Στεφανή

Η ιδέα ότι υπάρχουν "δεξιοί" και "αριστεροί" στο θέμα των αιολικών είναι επιεικώς ανόητη - βλακώδης θα έλεγα….Ο ακτιβισμός έχει πολιτικάντικες χροιές, αλλά η αριθμητική και η στοιχειώδης επιστήμη δεν έχουν. Η άποψη ότι το κλίμα αλλάζει από ανθρωπογενείς λόγους, είναι άποψη. Αλλά το ότι με αιολικά θα διορθώσουμε το κλίμα ή την Πτολεμαΐδα, είναι "θρησκευτική πίστη" και παραλογισμός. Ή επιστήμη μαϊμού και σχήμα οξύμωρον

Το 1+1=2 δεν έχει "πολιτική" και σε αντίθεση με διλήμματα χωροθέτησης λιγνιτικών ή, ...θου Κύριε, πυρηνικών μονάδων, δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα περί χωροθέτησης βιομηχανικών ΑΠΕ, όπου η απάντηση είναι: ΠΟΥΘΕΝΑ! Ή, εάν "πρέπει" να βάλεις κάπου βιομηχανικά αιολικά, μπορεί μόνο κοντά σε Υδροηλεκτρικές μονάδες και κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης, ώστε να είσαι κοντά σε δυνητική αντλησιοταμίευση.

Για το τελευταίο, την αντλησιοταμίευση, υποτίθεται ότι με όχι αμελητέο κόστος, ξεπερνάει την εγγενή αδυναμία της χαμηλής διαθεσιμότητας των αιολικών. Αλλά είναι η Ευρυτανία για πέταμα;;; Να ρωτήσουμε τους Ευρυτάνες. Η ιδέα να κατασκευάζουμε τεχνητές λίμνες σε νησιά ή στην Κρήτη για αντλησιοταμίευση είναι μόνο ψυχανώμαλη, και αντιοικονομική, αλλά οι Μουράτογλου ή οι Μυτιληναίοι του κόσμου δεν νοιάζονται, όσο οι επιδοτήσεις τρέχουν πλουσιοπάροχα.

ΟΛΑ τα αιολικά, σε όλο τον κόσμο, στην Δανία και στην Γερμανία είναι μία «απάτη» από οικονομικής και ενεργειακής άποψης. Σίγουρα ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ δεν υποκαθιστούν μονάδες βάσης. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, και εάν έχεις αέριο, μειώνουν ίσως την κατανάλωση αερίου - αν και αυτό αποδείχθηκε μάλλον μαϊμού και στην Ισπανία. Η ιδέα ότι θα καις αέριο για ισχύ βάσης είναι μόνο για το Κατάρ.

Η ιδέα περί αυτονομίας και κάλυψης τοπικών αναγκών είναι επίσης ουτοπική ή ρομαντική. Οι e-φίλοι μου στην Ικαρία θα είναι πιο ευτυχείς χωρίς ρεύμα, παρά με αιολικό ρεύμα, που θα είναι άχρηστο εάν δεν έχουν ΚΑΙ γεννήτρια. Που στην πράξη, αυτή θα τους τροφοδοτεί, αλλά με διπλασιασμένο κόστος λόγω αιολικού. Όποιος από εμάς έχει αυθαίρετο εκτός δικτύου (εγώ έχω !) το ξέρει αυτό. Μπορείς να ζήσεις, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας…

Άρα , παρακαλώ όλους τους οικολόγους και τους οικολογίζοντες, να βοηθήσουν ώστε οι χωροθετήσεις να μην είναι απόλυτα καταστροφικές, αλλά να σημειώσουν ότι ΔΕΝ υπάρχει σωστή χωροθέτηση βιομηχανικού αιολικού πάρκου, απλά γιατί κανένα αιολικό πάρκο ΔΕΝ θα υπήρχε εάν δεν επιδοτείτο. Γιατί επιδοτούνται από το υστέρημα ανθρώπων , με την εντελώς οξύμωρη δικαιολογία ότι σώζουν από καρκίνους ή ότι υποκαθιστούν συμβατικά καύσιμα! Να το βροντοφωνάξετε: 10.000 αιολικά δεν προλαμβάνουν ούτε έναν καρκίνο. 100.000 αιολικά δεν υποκαθιστούν ούτε μία ανθρακική μονάδα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζω χωρίς ρεύμα στο χωριό μου αλλά η ιδέα ότι η πόλη ή ότι το εργοστάσιο κάπως χρησιμοποιούν αιολικό ρεύμα είναι ΜΟΝΟ στα παραμύθια και ΜΟΝΟ για εξαγωγείς αιολικών.

Αυτή η άποψη μπορεί να σας ακούγεται ακροδεξιά, την συμμερίζεται ο ...Πούτιν και ο Πρίγκηπας Φίλιππος της Αγγλίας (αλλά όχι ο Κάρολος) και αρκετοί ακροδεξιοί, και αρκετοί αριστεροί, και, προσωπικά, δηλώνω αναρχοαυτόνομος. ΔΕΝ υπάρχει αειφορία. Είναι φτιαχτός όρος. Υπάρχει φτώχεια, υπάρχει εναλλακτικός τρόπος ζωής, ιατρική με βότανα κλπ, αλλά αειφόρο νοσοκομείο, ή αειφόρο Πονστάν, ή αειφόρο χυτήριο, δεν υπάρχει. Και φυσικά υπάρχει στοχευμένη και πληρωμένη προπαγάνδα. Τα ανά τον κόσμο Πράσινα κόμματα δεν είναι τυχαία. Είναι επιδοτούμενα ώστε να επηρεάζουν κοινοβουλευτικές ισορροπίες προς όφελος της Γερμανικής εξαγωγικής πολιτικής. Η σωτηρία του Πλανήτη είναι σαν την προ πολλών αιώνων σωτηρία της ψυχής. Όσο σωζόταν η ψυχή από την αμαρτία με συγχωροχάρτια το 1011 μΧ, άλλο τόσο σώζεται ο Πλανήτης με δικαιώματα άνθρακα και με αιολικά το 2011.

Κουράγιο στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που μοιάζει να είναι η μόνη καθαρή από τις επώνυμες...(οικολογικές οργανώσεις)


http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com/2011/11/blog-post_5799.html

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ νομίζω αν τα στοιχίσουν σωστά, θα είναι στο τέλος πολύ όμορφα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ λέω αν φωνάξουν τον Καλατράβα θα γίνει το όγδοο θαύμα της ανθρωπότητας !

Αχ νάταν να γίνει στου Πολέμου τον Κάμπο !

Θα βάλουν και εισιτήριο .

Ανώνυμος είπε...

Kαι η Καρδιανή θα έχει επιτέλους καθαρό αιολικό νερό. Κρίμα που έκλεισε το μπετατζίδικο του δημοτικού συμβούλου και δεν πρόλαβε τα μπετά

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή εκτός του ότι είναι για τα μπάζα έχουν κάνει και μπάζα ;

Ανώνυμος είπε...

Άλλο μπάζια κι άλλο μπάζα .
Επιτρέπεται μόνο ποιητική αδεία .

nikos είπε...

εδω εχουμε .. τα δικά μας βλήματα μέγιστου βεληνικους .. Μητσοτάκης ,ΓΑΠ ,Παπα..δημος ,Καρα.και ΣΙΑ ...σε πλήρη υπηρεσιακή βαλλιστική .. ετοιμότητα!!!
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eBf0I-rB0m0

Ανώνυμος είπε...

Το ερώτημα είναι γιατί μου ξεχνάς ή βγάζεις έξω τους Σαν...Μαρά, Τσι..Πα και Παπα....Ντάμα ;
Μήπως δεν κάνουν ούτε για βλήματα;