Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Χρωστάμε λεφτά που δεν υπήρχαν


Από τις 10 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλά και είπα να γράψω ότι θυμάμαι, γιατί θα συμβούν περισσότερα.

Το πρώτο σημαντικό είναι ότι με κάτι μήνες καθυστέρηση η Ευρώπη αποφάσισε να ρίξει χρήμα στην τραπεζική αγορά. Όχι χρήμα όπως θα βόλευε εμάς, αλλά χρήμα για να μην ακολουθήσουν οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στα χνάρια μας:  Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, ΚΑΙ η Γαλλία. Το χρήμα εμφανίστηκε με την μορφή τριετών δανείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε άλλες Ευρωπαϊκές τράπεζες, χρησιμοποιείται για να αγοράζει τα κρατικά ομόλογα των χωρών που είναι αυτές οι τράπεζες και  έκοψε λίγο την πίεση στα ξένα επιτόκια. Μπορεί να ακούγεται ότι το κάνουν για να σώσουν τις τράπεζες, στην πραγματικότητα το κάνουν για να μην διαλυθεί το ...σύμπαν. Το κάνουν επίσης για να μην διαλυθεί περαιτέρω το σύμπαν όταν πάθουμε λόξιγκα εμείς (βλέπε παρακάτω).

Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι όλοι πιέζουν να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα εδώ. Όσο κι αν ακούγεται τρελό, 2 χρόνια σχεδόν αφού μπήκαμε στο Μνημόνιο, ξοδεύουμε σαν κράτος περισσότερα από αυτά που εισπράττουμε.  Δηλαδή, αυξάνουμε τον εξωτερικό μας δανεισμό. Αυτό ο καθένας από εμάς που του κόβεται ο μισθός, ή που του φορολογούνται τα πάντα, ή και τα δύο, το έχει πάρει χαμπάρι. Για αυτό και ΒΡΙΖΩ έργα βιτρίνας, όποιος κι αν τα κάνει, από τον Απρίλιο του 2010 και μετά. Κάθε ευρώ που πετάχτηκε, είναι είτε από κομμένους μισθούς, είτε από χαράτσια, και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.  Πάντως τώρα, όλοι ρίχνουν τις ευθύνες στο ΔΝΤ και την Τρόικα, για κάτι, που ο καθένας από εσάς κάνει στο σπίτι του:  Δεν χαλάει παραπάνω από όσα βγάζει, κι όταν φάει τα έτοιμα θα είναι ή ζητιάνος ή κλέφτης.

Το τρίτο σημαντικό είναι η προσπάθεια για κούρεμα.  Αυτό που λένε PSI.  Την διαγραφή μέρους του χρέους μας.  Χρωστάμε (χάρη και σε κάτι περίεργα "έργα", να μην πω) πάνω από 350 δις. Πολλά από αυτά είναι σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, σε ντόπιες τράπεζες, και σε ανθρώπους που έχουν τις αποταμιεύσεις  τους σε ομόλογα.  Και σε ξένους. Αν είστε πλούσιος και το κομπόδεμά σας ήταν σε ομόλογα θα χάσετε. Αν το ταμείο σας είχε ομόλογα, θα είστε λίγο ανασφάλιστος. Είναι σοβαρό, αλλά έχει γίνει από το 2008 (ή το 2001) το πρόβλημα.   Το κούρεμα χρειάζεται γιατί απλά ούτε μπορούμε να ξοφλήσουμε ποτέ τα 350, όπως πάμε, ούτε μπορούμε να πληρώνουμε κάθε κρατικό έσοδο σε τόκους.  Έργα με εγκεκριμένα δανεικά κανείς;

Το τέταρτο είναι ότι και με το κούρεμα, είναι αμφίβολο εάν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το υπόλοιπο χρέος μας, και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή την φορά "καθαρίσαμε", και με την ύφεση γίνεται φαύλος κύκλος.

Το πέμπτο είναι ότι με τέτοιο σκηνικό, όποιος φαντάζεται "Ανάπτυξη" όπως την ξέρετε από το το 1996 μέχρι σήμερα μάλλον πιστεύει σε παραμύθια.  Ανάπτυξη θα δούμε όταν έχοντας εξαθλιωθεί, θα σκαρφιστούμε κάτι καινούργιο. Προσωπικά πιστεύω ότι έχει χαθεί μία γενιά, και ντρέπομαι και λυπάμαι για αυτό, γιατί η δικιά μου γενιά φταίει για την κατάντια μας. Φταίει και η διεθνής κατάσταση, αλλά φταίνε όσοι έχουν κυβερνήσει την Ελλάδα από την μεταπολίτευση και μετά.

Το έκτο είναι ότι έχουμε περίπου ξένη κατοχή.  Θα σας λένε ότι "φταίνε οι Τράπεζες". Ανοησίες. Το Κράτος που χαλούσε λεφτά που δεν είχε φταίει.   Θα μπείτε στον πειρασμό να πείτε "έτσι σκατά που τα κάναμε ας έρθουν ξένοι". Μερικοί θα το πείτε. Θα δείξει πόσο θα το αντέξετε.

Το λεωφορείο το έβαλα αντί να βάλω κανένα ταψί μπακλαβά.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ο κόσμος που ενημερώνετε ακόμα από τη τηλεόραση
Είναι ανίκανος να αντιδράσει. Εδώ έχουμε μια καραμπινάτη χούντα
Που μας παίζει το θέατρο της δημοκρατίας.
Όλο δήθεν οι ξένοι τα φταίνε όλο δήθεν οι δικοί μας πολιτικοί διαφωνούν
Και όλο δήθεν προσπαθούν να κάνουν αντίσταση στη τρόικα…
Όσοι καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας και που μας οδηγούν αυτοί οι ανίκανοι
οι δοσίλογοι και ρουφιάνοι που μας κυβερνάνε. Και δεν αντιστεκόμαστε έχουμε τεράστια ευθύνη.

Όλα αυτά που έχεις γράψει εδώ, πράγματι ακόμα και από το 2008, και επιβεβαιώνονται,
για κάποιους ακόμα στα χωριά είναι επιστημονική φαντασία, ζούνε τον ύπνο του δικαίου.
και Το πρόβλημα δεν είναι αν θα ξυπνήσουν, αυτό θα γίνει ούτος η άλλος με αυτά που
μας ετοιμάζουν οι δοσίλογοι που μας κυβερνάνε.
Το πρόβλημα είναι ότι όταν θα ξυπνήσουν θα είναι αργά πολύ αργά…

Επιπλέον αυτό που εμένα με θλίβει περισσότερο είναι η ανικανότητα
και η ανυπαρξία της αριστεράς από παντού. Φάνηκε ότι της μέρες που διανύουμε
στάθηκε ποιο συντηρητική από την ίδια τη συντήρηση. Οι εξελίξεις την
αφήνουν στην άκρη του χρόνου.

Ανώνυμος είπε...

H εντολή είναι μελέτες, όχι πλέον έργα που αργούν να γίνουν και να πληρωθούν. Δώστε μελέτες, να εκταμιευθούν λεφτά γρήγορα. Ότι προλάβουν.

Ανώνυμος είπε...

με τι λεφτά ρε μάστορα?

Ανώνυμος είπε...

ποια λεφτα κια ποια έργα ρε αδερφε, εδω ετιμαζοντε να βαλουν φορο και στα χωραφια.

Ανώνυμος είπε...

Kι όμως το ΕΣΠΑ πληρώνει.