Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ανεμογεννήτριες - Μπετόν Και Παλιοσίδερα Στα Βουνά Μας


Νεότερες ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες, από τις στημένες «μελέτες» των ΜΚΟ προώθησης ΑΠΕ (Οι περισσότερες είναι κατασκευασμένες από τις διεπαγγελματικές του χώρου), δείχνουν ότι «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία των μεγάλων βιομηχανικών ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!»

Από τα γεγονότα, που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος των κερδοσκοπικών εταιριών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι' αυτούς νομοθεσίας, για δήθεν προστασία του περιβάλλοντος.

Κάθε ανεμογεννήτρια των 3 MW ζυγίζει μέχρι και 380 τόνους χωρίς τα θεμέλιά της. Απαιτείται ισχυρότατη θεμελίωση. Πρέπει να γίνει εκσκαφή μεγέθους τουλάχιστον 16μ. x 16μ. και βάθους τουλάχιστον 3 μέτρων και εκχέρσωση του γύρω χώρου κατά τουλάχιστον 2 στρέμματα. Κάθε ανεμογεννήτρια συνοδεύεται από ένα κτίριο. Η μεταφορά μιας ανεμογεννήτριας 3 MW θα γίνει με τεράστιες νταλίκες. Τεράστιοι δρόμοι θα διανοιχτούν.

Τέλος, μια μεγάλη ανεμογεννήτρια απαιτεί κατά μέσο όρο περίπου 14 χιλιόμετρα καλώδια για την σύνδεση της με τον υποσταθμό (εναέρια -κολώνες, ή υπόγεια -εκσκαφές πολλών χιλιομέτρων. Μεγάλο κτήριο απαιτείται και για τον υποσταθμό στο σημείο που θα ποντίζεται το καλώδιο για να μεταφέρει το εξαγόμενο ρεύμα στην Αττική!

Εκεί που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές NATURA (SAC και SPA). Θα εγκατασταθούν σε εύθραυστα οικοσυστήματα, σε περιοχές μεγάλης σπουδαιότητας για την ορνιθοπανίδα:

Σύμφωνα με τους επιστήμονες μερικές από τις επιπτώσεις είναι:

- Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.

- Οι εκατοντάδες μεγάλες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων, που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από την φύση και το δάσος.

- Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους (αντί για χιλιάδες θέσεις εργασίας που έλεγαν οι στημένες «μελέτες»). Επομένως το επιχείρημα της καταπολέμησης της ανεργίας είναι κατ’ ελάχιστον ανακριβές.

- Μεγάλες δημόσιες εκτάσεις θα περάσουν για εκμετάλλευση στα χέρια των κερδοσκόπων για δεκάδες χρόνια. Γι αυτό το λόγο αντί οι ανεμογεννήτριες να μπουν η μία δίπλα στην άλλη σε μικρό χώρο μπαίνουν σε χιλιάδες στρέμματα κορυφογραμμών.

- Καταστρέφεται το δάσος και τα βουνά μας από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων σε μεγάλη έκταση.

- Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν μόνον τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας, που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.

- Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες, εξαιτίας της ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες. Σκεφθείτε τα άγρια ζώα!

- Ο ήχος μιας μεγάλης ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.

- Οπτικά μια μεγάλη ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 200 μέτρα.

- Το συνολικό βάρος της κάθε μεγάλης ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 490 τόνους.

- Κάθε μεγάλη ανεμογεννήτρια χρειάζεται 150 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 800 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.

- Αρκετές φορές έχει τύχει να αρπάξουν φωτιά οι τουρμπίνες και να την μεταδώσουν στο δάσος.

- Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.

- Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.

- Το «ζωικό βασίλειο» υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.

- Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός.

- Έτσι με περισσότερες από 22.000 μεγάλες ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 5%του απαιτούμενου ηλεκτρισμού.

- Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 μεγάλες ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%.

- Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο.

- Η συνεισφορά της βιομηχανοποιημένης αιολικής ενέργειας, προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις!


Λίγη ενέργεια - Πολλά «σκουπίδια»

- Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη μαζική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

- Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή πάρα πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων.

- Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν. Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

- Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια.

- Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων ή ακμάζουσες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις σε δωρεάν παραχωρημένες δημόσιες εκτάσεις!

Ανεμογεννήτριες - Μπετόν Και Παλιοσίδερα Στα Βουνά Μας

http://www.biozo.gr/node/629

Δεν υπάρχουν σχόλια: