Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Τα αιολικά είναι μία ενεργειακή και οικονομική απάτη


 
Το ότι "παράγουν καθαρή ενέργεια" είναι παραμύθι, οφθαλμαπάτη: Δυο μέρες τώρα, δεν φυσάει... Κι όμως, θέλετε ρεύμα όταν ανάβετε τον διακόπτη... Από πού έρχεται αυτό το ρεύμα;  Όχι από αιολικά!  Αύριο, που θα φυσάει, από πού θα έρχεται αυτό το ρεύμα;  Όχι από αιολικά! Θα έρχεται από την ίδια πηγή που έρχεται και όταν δεν φυσάει. Για τον πολύ απλό λόγο ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν αναβοσβήνουν ούτε εύκολα, ούτε ανέξοδα.
 
Κι αν σας περάσει η ιδέα ότι με μονάδες φυσικού αερίου (που διαφημίζει ο Κοπελούζος) μπορούν να καλυφθούν οι ανεμογεννήτριες, σημειώστε παρακαλώ ότι (α) το αέριο είναι πανάκριβο καύσιμο για ρεύμα και (β) ότι με ανεμογεννήτριες γίνεται ακριβότερο. Και η όποια εξοικονόμηση αερίου από ανεμογεννήτριες χάνεται από τις απώλειες από την αυξομείωση της ηλεκτροπαραγωγής από αέριο (όπως το αυτοκίνητο στην κίνηση πόλης που καίει περισσότερη βενζίνη από ότι στην κίνηση στον αυτοκινητόδρομο).
 
Τα αιολικά είναι μια ενεργειακή και οικονομική απάτη. Αυτοί που τα προωθούν, τα θέλουν επειδή πληρώνονται επιδοτήσεις από τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ.  Αυτοί που νομίζουν ότι θα ηλεκτροδοτούνται από αιολικά, απλά δεν καταλαβαίνουν ότι όλα τα αιολικά της Ελλάδας δεν φτάνουν για να ηλεκτροδοτήσουν ούτε ένα περίπτερο (και σίγουρα όχι ένα νοσοκομείο ή μια καφετέρια).  Δεν φτάνουν επειδή παράγουν τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα που δεν αποθηκεύεται, και δεν υπάρχει όταν χρειάζεται. Και συχνά, όταν υπάρχει τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα, δημιουργεί πρόβλημα σταθερότητας στο δίκτυο.
 
Και όπου μπουν, κάνουν το μέρος βιομηχανικό σκουπιδότοπο. Η "ωραία Τήνος" ή η "ωραία Άνδρος" θα γίνουν χώρος εναπόθεσης απούλητων Γερμανικών ανεμογεννητριών. Που θα τις πληρώνουμε εμείς, χωρίς να παίρνουμε κάτι σε αντάλλαγμα. Χωρίς να γλιτώνουμε από άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής.  Το μόνο που παίρνουμε είναι η απομείωση της αξίας της γης, η απώλεια τουρισμού, και η ενόχληση.  Έχετε δει πολλούς τουρίστες να κάνουν βόλτα ή να θέλουν να μείνουν κοντά σε αιολικά;
 
Και όπου μπουν αιολικά, μένουν εκεί για πάντα. Ρίξτε μια ματιά στην Νότια Εύβοια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: