Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Σου είπαν ψέματα πολλά


Όπως λέει και του τραγούδι, «σου είπαν ψέματα πολλά, ψέματα σήμερα σου λένε ξανά, αύριο ψέματα ξανά θα σου πουν, ψέματα σου λένε οι εχθροί σου μα κι οι φίλοι σου σού κρύβουν την αλήθεια». Όχι, ο λόγος δεν είναι για την πράσινη ανάπτυξη και τα παραμύθια με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αν και ταιριάζει και εκεί…). Ο λόγος είναι για το «Ασφαλιστικό»

Πριν από χρόνια, επί Σημίτη, λίγο πριν την ένταξή μας στο Ευρώ της Ευρώπης, εκεί περί το 2000 μ.Χ., τότε που όλοι αισθανόταν πλούσιοι, είπε κάποιος φουκαράς (μα μην ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός;) «δεν λύνουμε επιτέλους και το ασφαλιστικό;»


Τότε θα ήταν σχετικά εύκολο, γιατί τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών ταμείων είχαν τέτοιες υπεραξίες, που εύκολα μπορούσαν να γεμίσουν οι τρύπες, να συγχωρεθούν οι αμαρτίες και να φτιαχτεί ένα βιώσιμο σύστημα. Κάθε ένας του χώρου, που δεν ήταν αποδεδειγμένα ηλίθιος, ήξερε ότι αν δεν γινόταν τότε διαρθρωτικές αλλαγές και παρεμβάσεις, το ασφαλιστικό σύστημα θα ήταν καταδικασμένο σε χρεοκοπία.

Χρεοκοπία σε ένα ασφαλιστικό σύστημα, σημαίνει ότι οι μηνιαίες υποχρεώσεις δεν καλύπτονται από έσοδα από εισφορές και έσοδα από τόκους, μερίσματα και υπεραξίες του χαρτοφυλακίου στο οποίο οι εισφορές των παλαιότερων γενεών ήταν τοποθετημένες. Σε ένα κρατικό ασφαλιστικό σύστημα, η χρεοκοπία είναι πολύ δύσκολη, γιατί η κάθε κυβέρνηση δανείζεται ή φορολογεί για να καλύψει αυτά τα ελλείμματα.

Στην Ελλάδα του 2009 το πρόβλημα είναι ότι η αξία των χαρτοφυλακίων έχει καταβαραθρωθεί, κυρίως από την πτώση των αγορών. Παλαιότερα θα έλεγα από κακοδιαχείριση και αρπαχτές και δομημένα ομόλογα (αυτά όμως είναι πια πταίσματα μπροστά στην πτώση των αξιών). Έχουμε περίπου 4.500.000 εργαζόμενους που εισφέρουν και 2.500.000 συνταξιούχων που εισπράττουν (και αρκετά παράσιτα και τρωκτικά).


Στην Ελλάδα του 2009, έχουμε ύφεση και αύξηση της ανεργίας, δηλαδή μείωση των εισφορών. Απίθανο Δημόσιο χρέος, δηλαδή αδυναμία να δανειζόμαστε για να καλύπτουμε ελλείμματα. Και υποχρέωση να μαζέψουμε την ακαταστασία στο μαγαζί.


Όλα αυτά φτιάχνουν μια εικόνα άσχημη, που μόνο μία εξέλιξη θα έχει. Εγώ μάλλον δεν θα πάρω σύνταξη, και τα λεφτά που δίνω τώρα πάνε χαμένα (για μένα). Ο τωρινός συνταξιούχος μάλλον θα δει περικοπές. Ή θα του λένε, «αντί να πάρεις σύνταξη αυτό το μήνα, θα σου δώσουμε μια δωρεάν εκδρομή να δεις τις όμορφες ανεμογεννήτριες στο βουνό». Οι εργοδότες, όσοι δεν φαλιρίσουν, θα κληθούν να δώσουν κάτι παραπάνω. Θα φορολογήσουν ό,τι κουνιέται, μπας και καλύψουν τις τρύπες. Φυσικά και θα ξεπουλήσουν ό,τι έχουμε και δεν έχουμε, σαν Έθνος, για να αγοράσουν λίγη ακόμα ανοχή από τους Γερμανογάλλους.


Το 2000, που ο Σημίτης σκέφτηκε να πιάσει το πρόβλημα, σύσσωμη η Κυβέρνησή του και το κόμμα του έκανε κατενάτσιο. Πρώτοι και καλύτεροι οι αρμόδιοι «Υπουργοί». Μετά η Νέα Δημοκρατία… έεε τι να λέμε τώρα, περίμενε κανείς να λύσει η κυρία Φάνη αυτό που δεν ήθελε να λύσει ο κύριος Μιλτιάδης και ο κύριος Φοίβος;


Ήρθε τώρα η σειρά νέων μαθητευομένων μάγων. Μεταξύ συναίνεσης, διαλόγου, πρασινάδας και παραμυθιού… Θα κάνω μια πρόβλεψη: Έρχονται δύσκολα, και για τους μάγους, αλλά κυρίως για εμάς.

10 σχόλια:

Ελληνας Ναύτης είπε...

Μην στεναχωριέσαι Αμμοδύτη, όπως είπε και ο ΓΑΠ υπάρχουν λεφτά.

Ανώνυμος είπε...

υπάρχουν λεφτά; χαχαχαχαχαχα! με έχει πιάσει λιρόπονος!

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω τα ανθρωπάκια που ασχολούνται με την σύνταξή μας και με τα λεφτά μας. Καθόλου καθησυχαστικό.

Ανώνυμος είπε...

Το 2000 ούτε τον σύμβουλο για την αναλογιστική μελέτη δεν άφησαν να διαλέξουν. Φόβος γι απολιτικό κόστος. Αδερφές. Πλήρωνε τώρα!

Εξάκτινος είπε...

Όταν η ΝΔ άνοιξε υποτυπωδώς το ασφαλιστικό είχα κάνει μια ανάρτηση στο blog μου κι έλεγα μέσες άκρες τα ίδια.

Εσύ πάντως αμμοδύτη σύνταξη θα πάρεις. Εγώ θα πάρω κάτι ψιλά, όχι πολλά πράγματα για τα παιδιά μου δεν ξέρω.

Artanis είπε...

τίποτα...Έχασα το σχόλιο και τσαντίστηκα...
Μόνο καλημέρα...

Ανώνυμος είπε...

Όταν λες....Αδερφές.Πλήρωνε τώρα. Τι εννοείς ;;;;

Ανώνυμος είπε...

Όταν λες ... Αδερφές. Πλήρωνε τώρα.
Τι εννοείς ;;

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα
πρέπει να εισπραχθουν οι εισφορές που χρωστά το κράτος στα ταμεία
@αλλενάκι

Unknown είπε...

Ο Ιθαγενής

Το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι απλό και το γνωρίζουν όλοι, απλά δεν το ακουμπά κανείς γιατί θα καεί…
Στην χώρα που έδωσε τα φώτα στην οικουμένη και αλλάζει τα φώτα στους ιθαγενείς που επιμένουν να την εμπιστεύονται έχουμε λοιπόν:

-2,5000,000 συνταξιούχους (1,000,000 από το 1984-2004 ας ρωτήσει ο κ Κουτρουμάνης το σύλλογο που έβγαλε την ανακοίνωση…)
-απολαβές για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές, είτε είναι πρόωρα τα καημένα, είτε δικαστικοί, είτε πρόσφυγες, είτε λοιποί…
-επίδομα άδειας σε συνταξιούχους!!!!!!!
-διπλές και τριπλές συντάξεις…
-μαύρη εργασία
-εισφοροδιαφυγή
-αλόγιστη και σπάταλη συνταγογράφηση.

Αν οποιοσδήποτε “τρελός” σε αυτή την μπανανία, βγει και πει ότι:

-θα μηχανογραφήσει (online)το τετράγωνο Δικαιούχος -> Ασφαλιστικό Ταμείο -> Ιατρός -> Φαρμακείο, θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες….Από υπαλλήλους επιτροπών, Διοικήσεις Ταμείων (κομματική ταυτότητα ή φίλος ή μέλος απαραίτητη…)φαρμακοποιοί, φαρμακοβιομήχανοι, εισαγωγείς, ιατροί. Γιατί; επειδή θα χαθούν από φακελάκια έως ταξιδάκια και από υπερτιμολογήσεις έως “δάνεισμα” του βιβλιαρίου για κουπονάκια….
-θα επιτευχθεί η συγκρότηση όχι μόνο ιατρικού φακέλου για κάθε πολίτη, αλλά και ασφαλιστικού (εισφορές, χρήση υπηρεσιών κλπ). Πρόβλημα; Ψήφοι
-να γίνει ανταποδοτική η σύνταξη; …Ψήφοι
-να πιάσει και τους υπάρχοντες συνταξιούχους; ….Πολλοί ψήφοι

Οπότε από μια πλευρά έχουμε τη λογική (όλου του υπόλοιπου πλανήτη…) και από την άλλη το ειδικό βάρος της ψήφου (πολιτικό κόστος αποκαλείται στην μπανανία που αποκαλούμε χώρα)
Προς τα που λέτε να γείρει η πλάστιγγα; ….

ΥΓ

για όσους αντιτείνουν ότι οι συντάξεις είναι χαμηλές ας μας πουν :

-αν είναι χαμηλές σε σχέση με την πρόωρη του διπλανού; έχουν δίκαιο
-αν είναι χαμηλές σε σχέση με τις μηνιαίες απολαβές και το κόστος ζωής; έχουν άδικο, παρά μόνο αν μας πουν τον εργασιακό χρόνο και τις εισφορές που έχουν καταβάλλει…

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πάμε προς τον γκρεμό, στο ασφαλιστικό πέφτουμε ήδη και απλά μερικοί σκαρφαλώνουν στις πλάτες των από κάτω και έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι ασφαλείς…
Ο πάτος της σύγκρουσης όμως πλησιάζει…..