Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Παζάρια


1. Μην πιστεύετε (και αν αντέχετε μην βλέπετε) τα κανάλια της τηλεόρασης. Ειδικά το Σκάϊ και το Μέγκα που έχουν επιδοθεί σε πρωτοφανή (ακόμα και με τα δικά τους ελεεινά κριτήρια)παραπληροφόρηση.

2. Όπως σας έγραψα και χτες, η πρόταση στην οποία εγώ θα ψηφίσω ανεπιφύλακτα "Όχι", είχε (και έχει) προβλήματα:  (α) Δεν αναφέρει καθαρά την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, (β) είναι καθαρά σε κατεύθυνση "εκκαθάρισης", και απομύζησης, χωρίς ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής.

3. Μην υποτιμάτε, ότι αυτό που γίνεται είναι κυρίως παζάρι, και "διαχείριση της κοινής γνώμης".   Η Γερμανική Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει του Γερμανούς ότι μας τιμωρούν πολύ σκληρά. Η Ελληνική σας προϊδεάζει ότι έρχονται δύσκολα.

4. Ήδη σήμερα το απόγευμα "ακούστηκε" και η διαγραφή και η ενδιάμεση χρηματοδότηση (σαν πρόταση δική μας νομίζω).

5. Παζάρι γίνεται. Η Αμερική έχει ξεκαθαρίσει την θέση της:  "Βρείτε τα". Και σε εμάς, και προς τους "Ευρωπαίους", δηλαδή την Γερμανία. "Βρείτε τα και λίγη ανάπτυξη και για την Ελλάδα".   Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέφεραν ότι ο Σόϊμπλε είπε ότι ακόμα και "όχι" την Κυριακή δεν είναι έξοδος από το ευρώ. Φυσικά,  ο Σκάϊ και το Μέγκα δεν σας το λένε. Ο Σκάϊ παζαρεύει από την πλευρά των Γερμανών. Και το Μέγκα. Για διαφορετικούς λόγους νομίζω, δεν έχει σημασία.

6. Είναι η πρώτη φορά από το 2008 που άρχισε η κρίση που επιτέλους παζαρεύουμε. Όταν παζαρεύεις, πρέπει να είσαι έτοιμος και να τα σπάσεις, ακόμα κι αν είναι δυσάρεστο. Ακόμα κι αν δεν είναι αυτός ο στόχος. Ποτέ δεν παζαρεύεις για να τα σπάσεις. Ποτέ δεν βάζεις τελεσίγραφα χωρίς δυνατότητα να αλλάξεις γνώμη.  Αυτό μου το έμαθαν στο ...σχολείο, και μου φαίνεται ότι έτσι το πάνε οι δικοί μας, είτε τους χωνεύετε, είτε όχι.

Το πρόβλημά μας δεν είναι αυτό ή το άλλο κόμμα, και σίγουρα δεν είναι το κλείσιμο των τραπεζών. Οι ανόητοι που τράβηξαν τα λεφτά του και που τα έστειλαν έξω, αυτοί επέφεραν το κλείσιμο των τραπεζών.   Το πρόβλημά μας είναι ότι η οικονομική μας δραστηριότητα διαλύεται από το 2008, τα δημοσιονομικά μας είναι χάλια από το ...1981. Το πρόβλημά μας είναι ότι έχει εξαφανιστεί, ή έχουμε εξαφανίσει το Ελληνικό Κεφάλαιο.  Αν αυτό που γίνεται σήμερα, είχε γίνει το 2010, θα ήταν πολύ πιο εύκολο και λιγότερο επώδυνο.

Όσοι παριστάνουν "α τι πρωτοφανή πράγματα!" και "πω πω πω χρυσή μου, ρεζίλι γίναμε", είναι βασικά ανόητοι. Μέχρι το 2000 δεν υπήρχαν ΑΤΜ. Μέχρι το 2000 για να πας ταξίδι στο Λονδίνο έπρεπε να κάτσεις ουρά να πάρεις συνάλλαγμα. Μέχρι το 2000, δεν έβρισκες εισαγόμενα λαχανικά, και είχαμε και αγρότες.  Μέχρι το 1981 δεν χρωστούσαμε.  Οι ανόητοι δεν καταλαβαίνουν πότε ζουν από έτοιμα, και πότε από δανεικά, και πότε από παροχές με σκοπιμότητα.  Οι ανόητοι δεν καταλαβαίνουν ότι το ΑΤΜ δεν είναι ...εισόδημα, και το ψωμί δεν φυτρώνει σε σελοφάν στο σουπερμάρκετ. Λίγη πραγματικότητα, επομένως, κάνει καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: